back to top

ΑΣΟΠ Δράμας: Πόνταρε στο ελληνικό ρόδι και κέρδισε – 20 χρόνια καθετοποιημένης συνεταιριστικής δράσης με παρουσία σε 22 χώρες

Με καλλιέργειες σε όλη την Ελλάδα, ο ΑΣΟΠ Δράμας δίνει ώθηση στον «κόκκινο χρυσό» βασιζόμενος στις δυνάμεις του.

Το ρόδι και ο χυμός του έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη μεγάλου μέρους των καταναλωτών που επιδιώκουν ν’ ακολουθούν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής, προσφέροντας πλεονεκτήματα υπερτροφής. Σ’ αυτό το προϊόν πόνταραν ήδη από το 2005 τα μέλη του ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου Δράμας, έχοντας κάνει εδώ και 20 χρόνια μία ξεχωριστή πορεία…

ΤΟΥ ΧΡΥΣΌΣΤΟΜΟΥ ΤΡΊΜΜΗ
[email protected]

Mία πορεία που έχει φέρει τα προϊόντα του ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου Δράμας σε 22 πλέον χώρες, πέρα από την Ελλάδα, με τα ρόδια που παράγονται να προέρχονται από όλη τη χώρα, και να μεταποιούνται στον χυμό που ολοένα και περισσότεροι αναζητούν. «Από τον Έβρο μέχρι την Ήπειρο και από τη Λήμνο μέχρι την Κρήτη. Έχουμε επίσης στη Θεσσαλία και ένα μεγάλο πυλώνα στη Λαμία και πάει λέγοντας» αναφέρει στον «Έ.Α.» ο γενικός διευθυντής του ΑΣΟΠ, Παναγιώτης Αθανασιάδης.

Ήταν στα τέλη του 2005 όταν με βάση ένα ευρωπαϊκό επιχειρησιακό πρόγραμμα και μετά από μία μεγάλη διαδικασία ενημέρωσης των παραγωγών, ο ΑΣΟΠ έκανε τα πρώτα του βήματα, για να φτάνει πλέον να συμπληρώνει 20 χρόνια παραγωγικής δράσης. «Το πρόγραμμα αφορούσε τη δημιουργία μίας καθετοποιημένης συλλογικής σε συνεταιριστικό επίπεδο μονάδας που ξεκινά από την εγκατάσταση της καλλιέργειας σε όλη τη χώρα. Αναφερόμαστε πάντοτε στο ρόδι, συμβατικό και βιολογικό, με τη μεταποίηση αυτού, με τη δημιουργία εγκαταστάσεων στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας και κατόπιν την εμπορία των προϊόντων» σημειώνει ο κ. Αθανασιάδης, και εξηγεί: «Η προσπάθεια ξεκίνησε σε νομικό επίπεδο με τη σύσταση του συνεταιρισμού στα τέλη του 2005. Υποβλήθηκε η πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εγκρίθηκε και στη συνέχεια έγινε η εγκατάσταση της καλλιέργειας μέχρι το 2010 μέσα από το σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης Global CAP σε περίπου 8.000 στρέμματα και με χίλιους παραγωγούς ανά την επικράτεια της χώρας. Τα μέλη βέβαια αυξομειώνονται, διότι στην πορεία πολλοί παραγωγοί που είχαν λίγα στρέμματα άφησαν την καλλιέργεια του ροδιού και γενικά την αγροτική δραστηριότητα».

Η βάση όλων; «Εμείς ξεκινήσαμε πριν από την οικονομική κρίση προς το τέλος της δεκαετίας του 2000. Ενημερώσαμε με τον κόσμο και καταφέραμε να κινητοποιήσουμε αρκετούς που ενδιαφερόντουσαν για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών να φύγουμε από τη λογική των εκτατικών καλλιεργειών της επιδότησης και να πάμε στην παραγωγή προϊόντων που έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία. Στην πράξη κάναμε αυτό που οραματίζονταν και βαυκαλίζονταν όλοι, την αναδιάρθρωση καλλιεργειών» περιγράφει ο κ. Αθανασιάδης.

Με τρόπο και σύστημα

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΑΣΟΠ, το ρόδι είναι μία δυναμική καλλιέργεια που έχει υψηλή διατροφική και μεγάλη προστιθέμενη αξία. «Ως καλλιέργεια δεν είναι απαιτητική αλλά θέλει τρόπο και σύστημα. Και με τη συμβολαιακή σχέση που διέπει τον ΑΣΟΠ και τα μέλη του, παρέχουμε την ολοκληρωμένη τεχνική υποστήριξη με συγκεκριμένα πρωτόκολλα καλλιέργειας, έτσι ώστε μέσα από αυτή την ολοκληρωμένη διαχείριση να έχουμε τον έλεγχο στα προϊόντα. Η ποιότητα παίζει για εμάς πολύ σπουδαίο ρόλο και μας ενδιαφέρει να παρέχουμε ολοκληρωμένη τεχνική υποστήριξη στους παραγωγούς μας» εξηγεί ο γενικός διευθυντής του ΑΣΟΠ.

Αναλύσεις και πρωτόκολλο καλλιέργειας

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ροδιά φύεται και ευδοκιμεί στη ζώνη της ελιάς και της αμυγδαλιάς. «Απλά πρέπει να έχουν προηγηθεί αναλύσεις εδάφους, βλέποντας και το μικροκλίμα στην περιοχή, και με το πρωτόκολλο που εκπονήσαμε πρώτοι στην Ελλάδα να ακολουθηθεί η σωστή καλλιεργητική φροντίδα» σημειώνει ο κ. Αθανασιάδης.

«Το ρόδι έχει θέση στο ράφι στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής και ξεκινώντας από το 2012 με τις πρώτες καρποφορίες και τη μεταποίηση, σε χυμό συμβατικό και βιολογικό, καταφέραμε να έχουμε παρουσία σε 22 χώρες, όντας η ηγέτιδα δύναμη του χυμού ροδιού στην Ελλάδα» συμπληρώνει.

«Η Ελλάδα χάνει δις επιδοτήσεων λόγω έλλειψης συνεταιριστικής δράσης»

Τα πλάνα του ΑΣΟΠ για το άμεσο και το απώτερο μέλλον

Σε ιδιόκτητη έκταση, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Αθανασίου Δράμας, το 2012 ο ΑΣΟΠ κατασκεύασε την πρώτη ελληνική καθετοποιημένη πρότυπη μονάδα επεξεργασίας ροδιού με σύγχρονα μηχανήματα διαλογής και προεπεξεργασίας ροδιού, αλλά και εξοπλισμό αποφλοίωσης που αξιοποιεί τη μέθοδο deseeding, συσκευασίας του ροδιού σε μορφή σπυριού σε συσκευασίες 200 – 2.000 γραμμαρίων, μονάδα χυμοποίησης με τεχνολογία clear juice που σημαίνει ότι ο χυμός παράγεται μόνο από τα σπόρια του ροδιού, αφαιρώντας με υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα την εξωτερική και εσωτερική φλούδα του φρούτου, ψυγεία και αποθηκευτικούς χώρους με υψηλά στάνταρ υγιεινής και ασφάλειας.

Από την παραγωγή στη μεταποίηση λοιπόν και στη συνέχεια στην κατανάλωση, όλα από έναν συνεταιρισμό. «Η μεταποίηση είναι ένα σπουδαίο θέμα. Στην Ελλάδα πριν από την κρίση είχαμε περί τους 6.000 συνεταιρισμούς. Σήμερα έχουν παραμείνει ενεργοί περίπου 250 και από αυτούς αυτοί που έχουν καθετοποιημένη σχέση με το προϊόν είναι περίπου 80 και παλεύουν να είναι βιώσιμοι μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον» επισημαίνει στον «Έ.Α.» ο γενικός διευθυντής του ΑΣΟΠ…

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει πληθώρα προγραμμάτων τα οποία είναι διαθέσιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα οποία βέβαια εξειδικεύονται ανά χώρα. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη λογική ότι για να σταθούμε σε ένα έντονα ανταγωνιστικό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον θα πρέπει να παράγουμε και να διακινούμε προϊόντα σε μία λογική οικονομίας κλίμακος ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Δυστυχώς στην Ελλάδα η έννοια του συνεργατισμού και του συνεταιρισμού έχει περάσει από διάφορες διελκυστίνδες με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή να είμαστε η χώρα που διακινεί σε πολύ μικρό ποσοστό αγροδιατροφικά προϊόντα μέσω συνεταιρισμών, όταν στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό για παράδειγμα είναι πάνω από 60%!» περιγράφει ο κ. Αθανασιάδης, συμπηρώνοντας ότι αυτή η κατάσταση… κοστίζει και μάλιστα πολύ!

«Αυτό σημαίνει ότι χάνει η χώρα μας δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τα συνεταιριστικά σχήματα» εξηγεί, χρήματα, που θα μπορούσαν να έρχονται συμπληρωματικά για να ενισχύουν τη δράση συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών.

Οι επόμενες κινήσεις

Η παραγωγή της ροδιάς αρχίζει το 3ο έτος από την εγκατάσταση στον αγρό, με μέση απόδοση 300 κιλά ανά στρέμμα και σταθεροποιείται από το 6ο έτος στα 2000 κιλά ανά στρέμμα. Ο ΑΣΟΠ Δεν μένει πάντως μόνο εκεί, έστω και αν κινείται πάντα με βάση το ρόδι, και ήδη αξιοποιεί και άλλες ελληνικές υπερτροφές όπως είναι η αλόη βέρα, η αρώνια και το μύρτιλο κάνοντας προϊόντα με ρόδι.

«Εξετάζουμε κι άλλες συνεργασίες και συνέργειες και με συνεταιρισμούς και με φορείς που παράγουν ελληνικές υπερτροφές. Ως συνεταιρισμός είναι στη φύση και στη θέση του ν’ αναπτύσσει συνεχώς συνέργειες και συνεργασίες» υπογραμμίζει ο κ. Αθανασιάδης.

Τελευταία συνεργασία, μάλιστα είναι αυτή με τη ΣΕΚΕ (τη μεγάλη παρακαταθήκη του Αλέξανδρου Μπαλτατζή, όπως χαρακτηρίζει τη συνεταιριστική αυτή ένωση ο διευθυντής του ΑΣΟΠ) καθώς έχει εισχωρήσει στον τομέα της αγροδιατροφής, με δράσεις που αφορούν το μέλι, το λάδι και το ρόδι.

«Ίσως λύση οι αναγκαστικοί συνεταιρισμοί»

Με τους αγρότες να βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, το ερώτημα του «Έ.Α.» στον γενικό διευθυντή του ΑΣΟΠ, ήταν αν θα μπορέσει τελικά ο ελληνικός πρωτογενής τομέας να επιβιώσει, με τον ίδιο να κάνει λόγο για το μεγάλο στοίχημα της χώρας.

«Υπάρχει το εξής πρόβλημα διαχρονικά. Στην Ελλάδα έχουμε ένα σοβαρό μειονέκτημα με τον κλήρο που είναι μικρός και πολύ διάσπαρτος. Αυτό καθιστά τον αγρότη μη ανταγωνιστικό και είναι η παθογένεια του πρωτογενή τομέα» επισημαίνει ο Παναγιώτης Αθανασιάδης.

Για τον ίδιο, η μόνη λύση για να αντιμετωπιστεί αυτό το σοβαρό μειονέκτημα είναι τα μεγάλα συνεργατικά σχήματα, με τα οποία αγρότες θα φύγουν από τη λογική της επιδότησης ως κύριο εισόδημα αλλά θα είναι συμπληρωματικό και θα κοιτάξουν τη μείωση κοστολογίου μέσω του συνεταιρισμού και την κατεύθυνση σε μεγάλους πελάτες εξωτερικού ως προς το μεταποιημένο προϊόν.

«Στην Ελλάδα έχουμε τεράστιο πρόβλημα με την επόμενη γενιά αγροτών, αφού ο πληθυσμός είναι γηρασμένος, και οι νέοι δεν ακολουθούν. Η μόνη λύση είναι ίσως η αναγκαστικοί συνεταιρισμοί, όπως έγινε με τη μαστίχα Χίου και τον κρόκο. Χρειάζεται άλλη νοοτροπία σε λογική «ισχύς εν τη ενώσει», με τη διοίκηση όμως να γίνεται με σύγχρονους όρους management, άρα από τεχνοκράτες» υποστηρίζει ο γενικός διευθυντής του ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου Δράμας.

Τιμή με βάση την αξία του

Ο χυμός ροδιού ψυγείου κοστίζει περίπου 6-7 ευρώ το λίτρο, με τον διευθυντή του ΑΣΟΠ να θεωρεί ότι είναι μία καλή τιμή, δεδομένης της διατροφικής αξίας του. «Στο εξωτερικό είναι πολύ υψηλότερη. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι κάθε προϊόν έχει μία διατροφική αξία. Είναι δεδομένο το ότι δεν συγκρίνουμε τον χυμό ροδιού με ένα οποιοδήποτε αναψυκτικό. Όπως το ελληνικό παρθένο λάδι έχει την αξία του, έτσι την έχει και το ρόδι» επισημαίνει.

Η καλύτερη ασπίδα

Καθώς είναι δεδομένη η παγκόσμια τάση για την υγιεινή διατροφή, σ’ αυτόν τον τομέα το ρόδι διαχρονικά και διαπολιτισμικά κατέχει μία πολύ σπουδαία και περίοπτη θέση. «Εμείς το ζούμε στην καθημερινότητα από τη ζήτηση όχι μόνο από ευπαθείς ομάδες αλλά και από νεότερες ηλικίες που κατευθύνονται στον υγιεινό τρόπο ζωής. Το ρόδι αποτελεί την καλύτερη ασπίδα για την προάσπιση του οργανισμού μας» σημειώνουν χαρακτηριστικά τα στελέχη του ΑΣΟΠ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ»

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Ο Συνεταιρισμός Τοματοπαραγωγών Θεσσαλίας έκανε χρήσιμα δώρα στο Γενικό Λύκειο του Πλατύκαμπου

Το laptop ο προτζέκτορας και τα ηχεία ήταν το δώρο του Πάσχα από τον Θεσσαλικό Συνεταιρισμό Τοματοπαραγωγών (ΘΕΣΤΟ) προς το Γενικό Λύκειο του Πλατύκαμπου, με τους αγρότες να προβαίνουν σε μια άκρως ευγενική κίνηση, δείχνοντας ότι στέκονται στο πλευρό...

Οι καστανοπαραγωγοί του Πάικου δεν είχαν… Daniel αλλά είχαν ζέστη και ακαρπία

Μπορεί Πήλιο και Κίσαβος να έχουν τα πρωτεία σε ό,τι αφορά την ελληνική παραγωγή κάστανου, ωστόσο βορειότερα και στις πλαγιές του όρους Πάικου, στην κεντρική Μακεδονία, τουλάχιστον τρία χωριά και χίλιοι και πλέον κάτοικοι βασίζονται στην καλλιέργεια αυτή, έχοντας...

Η ΕΘΕΑΣ ζητά να προσαρμοστούν τα e-παραστατικά σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Την προσαρμογή των ηλεκτρονικών παραστατικών τόσο σε ορεινές όσο και τις νησιωτικές περιοχές ζητά από το ΥΠΑΑΤ η ΕΘΕΑΣ.Αναλυτικά:«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,Η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, ως θεσμικός φορέας εκπροσώπησης του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος της χώρας, επιθυμεί να θέσει υπόψη...

Μέχρι την Κυριακή του Πάσχα οι δηλώσεις ελαιολάδου στον Συνεταιρισμό Μολάων-Πακίων

Τη συγκομιδή ελαιόλαδου με ελάχιστο όριο το 80% καλεί τα μέλη του να δηλώσουν ο «Συνεταιρισμός - Οργάνωση Παραγωγών Μολάων-Πακίων», με την προθεσμία να λήγει στις 20 Απριλίου που συμπίπτει με την Κυριακή του Πάσχα.Αναλυτικά:«Τα μέλη του Συνεταιρισμού –...

Τσιάρας από την ΕΘΕΑΣ: «Το συνεταιρίζεσθαι είναι μονόδρομος για την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα»

Σαφές μήνυμα για την ανάγκη περαιτέρω στήριξης και θεσμικής θωράκισης του συνεταιριστικού κινήματος έστειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, από το βήμα της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΕΘΕΑΣ.Ο κ. Τσιάρας χαρακτήρισε την ΕΘΕΑΣ «θεσμικό συνομιλητή αλλά...

Αγροτικός Συνεταιρισμός Νεάπολης Αγρινίου: “Όπλα” το κίτρινο – κόκκινο ακτινίδιο αλλά και τα σπαράγγια

Με 9.500 τόνους ακτινίδια και 700 τόνους σπαράγγια ολοκληρώθηκε η προηγούμενη παραγωγική χρονιά του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νεάπολης Αγρινίου, ο οποίος από το 2005, εξειδικεύεται στην παραγωγή πράσινων, κίτρινων και κόκκινων ακτινιδίων, καθώς και σπαραγγιών.Η παραγωγική βάση αποτελείται από 3.000...

Σε διεθνή έκθεση τροφίμων στη Νορβηγία ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κιάτου

Στο εκθεσιακό κέντρο Umami Arena του Όσλο διεξάγεται αυτές τις ημέρες μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τροφίμων και ποτών στην Ευρώπη.«Στην έκθεση αυτή συμμετέχει τα τρία τελευταία χρόνια και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κιάτου προωθώντας τα τοπικά προϊόντα όπως...

Το ΥΠΑΑΤ θα εφαρμόσει πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ενίσχυση Επιχειρησιακών Ομάδων

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας με τη συνεργασία του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, ανακοινώνουν την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης  για τον καθορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής της Παρέμβασης Π3-77-3.1 «Ανάπτυξη συνεργασιών μέσω...

Κοινή επιστολή θεσσαλικών συνεταιρισμών για τα προβλήματα στις καλλιέργειες αρωματικών φυτών

Κοινή επιστολή συνέταξαν και απέστειλαν στο ΥΠΑΑΤ οι θεσσαλικοί αγροτικοί συνεταιρισμοί για τα προβλήματα που υπάρχουν στις καλλιέργειες αρωματικών φυτών.Την επιστολή συνυπογράφουν ο Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κιλελέρ και ο Γεωργικός Συνεταιρισμός Χάλκης «Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ». Αναλυτικά η...