back to top

Το Λήθαργο είναι πολύ σημαντικό στην καλλιέργεια του ακτινίδιου

Ενημέρωση  για το τόσο επίκαιρο και σημαντικό θέμα λόγω της κλιματικής αλλαγής, που είναι ο Λήθαργος της  Ακτινιδιάς, μας παρέχειο Βασίλης Έξαρχος, Γεωπόνος ΑΠΘ με Intergrade  Master, μεταπτυχιακό στην Αειφορική Γεωργία και Υποψήφιος Διδάκτωρ Εδαφολογίας.

 

Το ακτινίδιο ανήκει στα φυλλοβόλα δένδρα. Ουσιαστικά πρόκειται για μια «στρατηγική» κάποιων φυτών που την δύσκολη περίοδο του χειμώνα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες των καιρικών συνθηκών (χαμηλές θερμοκρασίες) ρίχνουν τα φύλλα, μειώνουν όλες τις λειτουργίες τους στις άκρως απαραίτητες και «κοιμούνται» (πέφτουν σε Λήθαργο) μέχρι την επερχόμενη άνοιξη που ξεκινάνε πάλι…

Η διαδικασία αυτή σαν τακτική επιβίωσης υπάρχει και στο ζωικό βασίλειο (π.χ. αρκούδα).

Επίσης εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν και τα «αειθαλή» δένδρα (π.χ. ελιά) που είναι πιο «προσαρμοσμένα» (σκληραγωγημένα) και διατηρούν τα φύλλα και τις λειτουργίες όλο τον χρόνο…

Ο Λήθαργος της Ακτινιδιάς ξεκινάει από την πτώση των φύλλων (Δεκέμβριο) και τελειώνει με την έκπτυξη οφθαλμών (αρχές Απριλίου). Η «σηματοδότηση» (δηλ. η αντίληψη από το ακτινίδιο), για την έναρξη του Λήθαργου τον Δεκέμβριο, γίνεται με την πτώση της θερμοκρασίας και με τη μείωση της διάρκειας της ημέρας (φωτοπερίοδος).

Ενώ αντίθετα  η «σηματοδότηση» για το σπάσιμο του Λήθαργου, έκπτυξη των οφθαλμών και έναρξη της βλαστικής περιόδου γίνεται τον Απρίλιο, ακριβώς με το αντίθετο, με την αύξηση της θερμοκρασίας και παράλληλη αύξηση της διάρκειας της ημέρας.

Το ακτινίδιο για να βγει με «επιτυχία» από την διαδικασία του Λήθαργου πρέπει να συμπληρώσει κάποιες ώρες ψύχους (0-7 βαθμούς Κεκλσίου), για κάποιες ώρες. Αυτές είναι για τις Πράσινες ποικιλίες τουλάχιστον 700-800 ώρες , ενώ για τις Κίτρινες τουλάχιστον 400-500 ώρες…

Για να  καταλάβουμε την πολυπλοκότητα και την σοφία της φύσης το Ακτινίδιο (όπως και όλα τα φυλλοβόλα φυτά) έχει αναπτύξει μηχανισμό καταμέτρησης θερμοκρασιών…

Στην περίπτωση που δεν συμπληρωθούν αυτές οι ώρες (σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής) και δεν «κοιμηθεί» καλά το φυτό όπως λέει ο λαός μας, η έκπτυξη  των οφθαλμών και η έναρξη της βλαστικής περιόδου θα γίνει….

Διότι η σηματοδότηση από την αύξηση της θερμοκρασίας και της διάρκειας της ημέρας τον Απρίλιο Υπερισχύει της μη κάλυψης των ωρών των χαμηλών θερμοκρασιών, που προαναφέραμε ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΤΟ ΞΕΚΙΝΑΕΙ…

Οι συνέπειες της μη συμπλήρωσης των χαμηλών θερμοκρασιών του ληθάργου είναι: Η ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΡΠΩΝ ΤΟΥ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ.

Σίγουρα όμως,  το ίδιο πρόβλημα με εμάς και ίσως σε περισσότερο βαθμό έχουν και οι βασικοί μας ανταγωνιστές (Ν. Ζηλανδία, Ιταλία κ.α.)

Κάποιες περιοχές της Ελλάδας (που καλλιεργείται το Ακτινίδιο) έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα με τους «ήπιους» χειμώνες και την συμπλήρωση των ωρών.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Έξαρχο, το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό, εάν συνεχιστεί η κλιματική αλλαγή…

Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι (όπως όλα τα φυτά στην φύση), τα Ακτινίδια «Εγκλιματίζονται» (μαθαίνουν να ζουν) στις συνθήκες αυτές, όπου μπορεί σταδιακά το φυτό να απαιτεί για το «ομαλό» σπάσιμο του Λήθαργου λιγότερες ώρες ψύχους. Έτσι για να μετριαστεί η κατάσταση και για να συνεχίσει να παράγει χωρίς μεγάλα προβλήματα…

Αυτός άλλωστε είναι ο μηχανισμός «επιβίωσης» των φυτών στην φύση και ο τρόπος διατήρησης της βιοποικιλότητας.

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άμεσα επ΄ αυτού. Μπορούμε έμμεσα όμως να δράσουμε, κρατώντας σε υψηλό επίπεδο  την υγεία και  την ζωτικότητα του φυτού. Το γεγονός αυτό «συνδέεται» έμμεσα με το πρόβλημα του ατελούς Λήθαργου και σίγουρα θα μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις….

Ως γνωστόν και από άλλα άρθρα μας, την «υγεία» του φυτού την πετυχαίνουμε κάνοντας την «σωστή» στιγμή όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες (όπως αραίωμα, κλάδεμα, ρίπερ κ.α.) Επίσης το επιθυμητό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται και με το ορθολογικό πότισμα, με την ισορροπημένη  λίπανση καθώς  επίσης  με την έγκαιρη φυτοπροστασία.

ΠΗΓΗ: thessalikigi.gr

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Στην πρώτη γραμμή της επιστήμης το ΔΠΘ, με νέα τμήματα αιχμής για το Κλίμα και την Οινοποιητική Επιστήμη

Σε μια εποχή όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη καθίστανται ολοένα και πιο επιτακτικές, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) αναλαμβάνει μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, που φιλοδοξεί να αφήσει έντονο αποτύπωμα στην ελληνική Ανώτατη...

Παραγωγή τυρογάλακτος: Περιβαλλοντικό βάρος ή ενεργειακή ευκαιρία; – Οι σύγχρονες μελέτες απαντούν

Πλέον, οι προκλήσεις στη διαχείριση του τυρογάλακτος και οι λύσεις βιώσιμης παραγωγής εφάπτονται, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα και αναδεικνύοντας την ανάγκη για μια πιο ολιστική προσέγγιση στην ελληνική τυροκομία.Η ελληνική τυροκομία αποτελεί έναν παραδοσιακό αλλά ταυτόχρονα δυναμικά εξελισσόμενο κλάδο της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων. Με βαθιές...

Εγκρίθηκε η γενετική βελτίωση του μαύρου χοίρου – Από το ΑΠΘ και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης το πρόγραμμα (pic)

Στη δημοσιότητα δόθηκε η απόφαση του ΥΠΑΑΤ για τη γενετική βελτίωση του μαύρου χοίρου που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ θα διεκπεραιωθεί από το ΑΠΘ.Αναλυτικά:Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής...

Πώς τα κέντρα δεδομένων των τεχνολογικών κολοσσών τροφοδοτούν την παγκόσμια κρίση νερού

Τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Amazon, η Microsoft και η Google, κατασκευάζουν και επεκτείνουν διαρκώς τα κέντρα δεδομένων τους σε περιοχές του κόσμου που ήδη πλήττονται από σοβαρή λειψυδρία, αποκαλύπτει έρευνα της μη κερδοσκοπικής ερευνητικής οργάνωσης SourceMaterial και της βρετανικής εφημερίδας Guardian. Με...

Δράμα: Μια startup φέρνει την ελληνική οινοποιία στην εποχή της τεχνίτης νοημοσύνης

Στα επόμενα χρόνια, αισθητήρες, αλγόριθμοι, σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, μικροί μετεωρολογικοί σταθμοί και ένας τεράστιος όγκος δεδομένων, αναμένεται να φέρουν επανάσταση, αλλάζοντας τα μέχρι σήμερα συμβατικά δεδομένα στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού.Μια startup επιχείρηση από τη Δράμα, που σχεδίασε...

Σκόνη επιτραπέζιας ελιάς ρίχνει τη χοληστερόλη

Σε νέους δρόμους οδηγεί την ελληνική ελαιοκομία η επικείμενη κυκλοφορία στην ευρωπαϊκή αγορά, ενός εκχυλίσματος επιτραπέζιας βιολογικής ελιάς «Καλαμών», που βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης.Είναι η πρώτη φορά που ο καρπός της ελιάς του ιερότερου, διαχρονικότερου και σπουδαιότερου δέντρου...

ΕΛΓΑ και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας υπέγραψαν συμφωνία προγραμματικής συνεργασίας

Υπεγράφη, την Τρίτη 1η Απριλίου 2025, μεταξύ του Πρυτάνεως του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σπυρίδωνος Κίντζιου και του Προέδρου ΕΛ.Γ.Α., κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, Προγραμματική Συμφωνία για τη συνεργασία του Πανεπιστημίου και του Οργανισμού, σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στα...

Η έξυπνη πλατφόρμα Agrojob μιλάει πολλές γλώσσες και βοηθά στην εύρεση εργαζόμενων

Είναι έξυπνο και καινοτόμο, παρέχεται δωρεάν, ...μιλάει διάφορες γλώσσες (μεταξύ των οποίων αραβικά και εντός των επόμενων ημερών και βιετναμέζικα), ενώ υπόσχεται να λύνει σε μόλις μερικά λεπτά τα θέματα αναζήτησης και κάλυψης θέσεων εργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα στην...

Λίγες οι startups αγροδιατροφής, παρά τη μεγάλη αξία του κλάδου για την Ελλάδα

Μπορεί το έδαφος της Ελλάδας να παράγει «χρυσό» σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα, αλλά οι νεοφυείς επιχειρήσεις αγροδιατροφής που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του «Elevate Greece», αποτελούν μονοψήφιο ποσοστό επί του συνόλου των ελληνικών startups...