ΤOΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΤΡΙΜΜΗ ([email protected])
Οργή και απογοήτευση επικρατούν στους αμυγδαλοπαραγωγούς της επαρχίας Ελασσόνας για τις πολύμηνες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις των ζημιών από τον παγετό του 2023, αλλά και την αδράνεια (στα όρια της αδιαφορίας) από την πλευρά της Πολιτείας μπροστά στις εκκλήσεις τους για αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων τους.
Οπως αναφέρουν οι παραγωγοί, η ποσότητα που συλλέγουν πλέον από τα δέντρα τους μειώνεται σημαντικά κάθε χρονιά, και έρχονται τα καιρικά φαινόμενα και οι ασθένειες, όπως η φόμοψη, που απειλούν την αμυγδαλοκαλλιέργεια. Ετσι, ζητούν να αποζημιωθούν και αυτοί, όπως οι συνάδελφοί τους σε άλλες περιοχές που είχαν τα ίδια προβλήματα.
«Είχαμε να αντιμετωπίσουμε αρχικά το ζήτημα με τη φόμοψη, την ακαρπία και την καρπόπτωση. Είναι ένας αγώνας ετών για να αντιληφθούν στην κυβέρνηση ότι, είτε προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση καλλιεργειών είτε συνεχίσουμε με τις ίδιες αμυγδαλοκαλλιέργειες, πρέπει να βρούμε λύσεις στο πώς θα χρηματοδοτηθεί μια τέτοια προσπάθεια» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Δενδροκαλλιεργητών, Κώστας Βαρσάμης, σημειώνοντας ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Παράλληλα, επισημαίνει ότι ένα δεύτερο κομμάτι των διαμαρτυριών των παραγωγών αφορά τις συλλογικές εκτιμήσεις (10%) που έγιναν λόγω «Daniel», καθώς χωράφια δίπλα δίπλα άλλα αποζημιώθηκαν στο 60% και άλλα στο 20%!
«Παραδέχτηκε ο ΕΛΓΑ στη Λάρισα, μετά τις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις μας, ότι έγιναν λάθος εκτιμήσεις. Υποβάλαμε ξανά αιτήσεις, προχωρήσαμε σε ενστάσεις. Εχουμε έξι μήνες, δεν έχουν ασχοληθεί ακόμα με τους φακέλους μας, δεν υπάρχει προσωπικό στον οργανισμό. Ζητάμε άμεσα πρόσληψη μόνιμου προσωπικού» σημειώνει.
Από εκεί και πέρα, οι αμυγδαλοπαραγωγοί της Ελασσόνας είχαν να αντιμετωπίσουν τον παρατεταμένο καύσωνα, ενώ είχαν προηγηθεί χαλαζοπτώσεις χωρίς να αποζημιώνονται. «Μας είπαν από τον ΕΛΓΑ “προχωρήστε σε συγκομιδή, αφού το χαλάζι σάς τα έριξε στο έδαφος”. Να το κάνουμε. Την καταστροφή που έχουν υποστεί τα μάτια στα κλαδιά του δέντρου από το χαλάζι, και τον Φεβρουάριο δεν θα γίνει γονιμοποίηση, ποιος θα μας την αποζημιώσει; Μας είπαν “αυτή τη στιγμή δεν προβλέπεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, πρέπει να το επανεξετάσουμε την άνοιξη”. Να αλλάξει τότε ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Οταν δηλαδή έχουμε κλιματική αλλαγή, δεν πρέπει να έχουμε και αλλαγή από το κράτος στην αντιμετώπιση των φαινομένων;» αναρωτιέται ο κ. Βαρσάμης.
«Βρήκαν τοίχο» στον ΕΛΓΑ
Οι αμυγδαλοπαραγωγοί δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια, και ήδη είχαν μια προειδοποιητική παρουσία στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, στις αρχές Νοεμβρίου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενo κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων όσο δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα.
Τα αποτελέσματα ωστόσο της παρουσίας τους στον ΕΛΓΑ δεν ήταν τα επιθυμητά. «Μας είπαν τον Ιούνιο ότι μόλις πάρουν προσωπικό θα εξετάσουν τις αιτήσεις μας. Φτάσαμε στον Νοέμβριο και, ύστερα από τρεις ακόμη επισκέψεις, μας λένε πως οι αιτήσεις εξετάζονται. Το σημερινό μήνυμα είναι ότι οι αιτήσεις είναι στο ράφι και θα εξεταστούν όταν θα έχουν προσωπικό. Οι αμυγδαλοπαραγωγοί όμως είναι εκτεθειμένοι στους γεωπόνους – ας πάνε να τους πουν ότι δεν έχουμε χρήματα να τους πληρώσουμε, δεν έχουμε πετρέλαιο για την οικογένεια, δεν έχουμε χρήματα για λιπάσματα» τονίζει ο πρόεδρος της κοινότητας Αμουρίου Ελασσόνας και αμυγδαλοπαραγωγός Θανάσης Καραγιάννης, ενώ έκανε λόγο για χαμένο εισόδημα που δεν αναπληρώθηκε και το προηγούμενο έτος και το τρέχον, και για έλλειψη χρημάτων από πλευράς παραγωγών, τη στιγμή που καλούνται όλοι να κάνουν καλλιεργητικές φροντίδες για την επόμενη περίοδο. Δεν δίστασε δε να αναφέρει ότι κάποιοι συνάδελφοί του δεν εμφανίστηκαν στον ΕΛΓΑ, υποστηρίζοντας ότι πιθανότατα δέχθηκαν πιέσεις προκειμένου να μη συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις!
Συλλαλητήριο και βλέπουν
Οι συσκέψεις σε όλα τα χωριά της επαρχίας Ελασσόνας συνεχίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες, και το μήνυμα που έλαβαν οι αμυγδαλοπαραγωγοί είναι ότι πρέπει να αντιδράσουν μπροστά στην αδιαφορία της Πολιτείας, ενώ βλέπουν τις καλλιέργειές τους να μην αποδίδουν αλλά και να βρίσκονται στα όρια της καταστροφής. Μάλιστα, η απόφαση που ελήφθη ήταν να πραγματοποιηθεί μαζικό συλλαλητήριο αμυγδαλοπαραγωγών στην Ελασσόνα, με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, την Τετάρτη 27/11. Ωστόσο, οι σκέψεις δεν περιορίζονται εκεί, αφού, εφόσον συνεχίσουν να βρίσκουν άρνηση, δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο.