back to top

Στα ΠΟΠ και το τυρί τσαλαφούτι της Πίνδου

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την καταχώριση στο ενωσιακό μητρώο γεωγραφικών ενδείξεων το Τσαλαφούτι (ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΙ/TSALAFOUTI)  το οποίο παρασκευάζεται στην Πίνδο  ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Το «ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΙ / TSALAFOUTI» είναι ένα λευκό αλοιφώδες τυρί, με μαλακή-κρεμώδη υφή. Η γεύση του είναι ελαφρώς γλυκιά και η κατανάλωσή του αφήνει μια ελαφρά υπόξινη επίγευση, ως επακόλουθο του έντονου όξινου χαρακτήρα του, ενώ διαθέτει και ένα ελαφρύ άρωμα, χαρακτηριστικό των ντόπιων βοτάνων που χρησιμοποιούνται στον εκτατικό τρόπο διατροφής των ζώων της περιοχής.

Είναι τυρί όξινης πήξης, με σημαντική παρουσία και περιεχόμενο «ζυμωτικών» ειδών και έντονα όξινο χαρακτήρα (τιμή pH 3,8-4,6) που εξασφαλίζει μια ιδιαίτερα χαμηλή συγκέντρωση ολικών σταφυλοκόκων (συμπεριλαμβανομένων των παθογόνων στελεχών Staphylococcus aureus) και κολοβακτηριδίων, σε τιμές μικρότερες των 2,5 και 1 log cfu/g αντιστοίχως. Τα χαρακτηριστικό αυτό, σε συνδυασμό με την απουσία «επιφανειακών» αερόβιων μυκήτων, που επίσης συνδέεται με τον όξινο χαρακτήρα του προϊόντος, συμβάλλουν στην αποτροπή ανάπτυξης συνθηκών που αλλοιώνουν το προϊόν.

Το «ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΙ /TSALAFOUTI» παρασκευάζεται παραδοσιακά στις περιοχές της Κεντρικής-Νότιας απόληξης της οροσειράς της Πίνδου από πρόβειο ή μίγμα αιγοπρόβειου γάλακτος (το κατσικίσιο δεν ξεπερνά το 20 % του χρησιμοποιούμενου γάλακτος). Η παράδοση, φήμη και δεσμός του τυριού «ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΙ /TSALAFOUTI» καταγράφονται σε μια μεγάλη σειρά γραπτών στοιχείων και μαρτυριών των αρχών του 20ου αιώνα που πιστοποιούν την παρασκευή του στην οριοθετημένη περιοχή από τον 17ο αιώνα. Παράλληλα, γραπτές μαρτυρίες καταγράφουν την απονομή του προσωνύμιου Τσαλαφούτης σε κατοίκους της περιοχής για περισσότερα από 120 χρόνια, πιστοποιώντας ότι το τυρί ήταν τόσο γνωστό και ενσωματωμένο στην λαϊκή κουλτούρα ώστε μπορούσε να δώσει «προσωνυμικές» ιδιότητες σε κατοίκους της περιοχής. Η σύγχρονη μέθοδος τυροκόμησής του είναι αντίστοιχη της παραδοσιακής και απαιτεί ένα σύντομο χρόνο παραγωγής-ωρίμανσης που δεν υπερβαίνει τις 12 ημέρες. Η διάρκεια της ζωής του είναι περίπου 60 ημέρες από την ημέρα παρασκευής ή το άνοιγμα της συσκευασίας, όταν χρησιμοποιείται συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας.

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Επισκέψιμες φάρμες, η απάντηση στη φθίνουσα κτηνοτροφία

Από την εφημερίδα Έλληνας Αγρότης που κυκλοφορεί  Αντίθετα με την Ελλάδα, η δράση ανθεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ως μια νέα, δυναμική μορφή αγροτουρισμού - Σύμφωνα με τη βιολόγο Δρα Λουκία Αικατερινιάδου, ερευνήτρια του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», είναι μια ευκαιρία ανάδειξης...

Η διασπορά της ευλογιάς έφερε περιοριστικά μέτρα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στη Θεσσαλία λόγω της ευρείας διασποράς της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, με την Περιφέρεια να εξαγγέλλει περιοριστικά μέτρα.Το πρόβλημα εντοπίζεται στα νησιά των Σποράδων, στη Λάρισα και τη Μαγνησία, όπου έχει σημάνει συναγερμός από το πλήθος των...

Πέθανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος

Έφυγε από τη ζωή ο Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.Πέθανε σε ηλικία 74 ετών, μετά από τη μάχη που έδωσε με την αρρώστια του, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. Η είδηση του...

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων κατασκεύασε μονάδα παραγωγής ζωοτροφών – Στα σχέδια και η ίδρυση αγροτικού ΚΕΠ

Νέο βήμα στην πορεία του κάνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων ο οποίος σε λίγο καιρό θα θέσει σε λειτουργία τη δική του μονάδα ζωοτροφών που πρόκεται για μια επένδυση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ.Η νέα µονάδα καλύπτει έκταση 2.000 τ.µ....

Έμπρακτη ενίσχυση με χρηματοδότηση στους κτηνοτρόφους ζητά ο Κουρέτας λόγω έξαρσης στην ευλογιά

Να καταβληθούν άμεσα ενισχύσεις για τις ζωοτροφές (σε χρήμα ή είδος) και να γίνει προκαταβολή των συνδεδεμένων για το 2025 στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους, προς ουσιαστικής στήριξης των επαγγελματιών που ακόμη επηρεάζονται από την ευλογιά των αιγοπροβάτων, ζητά μέσα επίσημης...

Το Πανεπιστήμιο Πατρών «χαρτογραφεί» την ποιότητα του γάλακτος

Από την εφημερίδα Έλληνας Αγρότης που κυκλοφορεί Προσπαθεί να σχεδιάσει και να τυποποιήσει πρότυπο για την πιστοποίηση του αιγοπρόβειουΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ[email protected]Η Περιφερειακή Ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας διαθέτει πλούσια πρωτογενή παραγωγή, ένα από τα μεγαλύτερα κοπάδια στην Ελλάδα και μια δυνατή παράδοση...

Η ευλογιά των προβάτων ρημάζει την κτηνοτροφία της Θεσσαλίας

Την εκτίμηση ότι η περίοδος για την κτηνοτροφία, είναι κρίσιμη μετά και την επανεμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς σε αιγοπρόβατα στην περιοχή της Θεσσαλίας, εξέφρασε σήμερα ο περιφεριεάρχης Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτας.«Είναι μία κρίσιμη περίοδος, και ενεργούμε με στόχο να μην αντιμετωπίσουμε...

Το μαλλί από τα πρόβατα πάει στη… χωματερή – Το εργοστάσιο εριουργίας πήγε Τουρκία

Περίπου 400.000 πρόβατα εκτρέφει σήμερα το νησί της Λέσβου αλλά το μαλλί που συλλέγεται από το κούρεμά τους, περίπου 800 τόνοι, δεν αξιοποιείται και πετιέται στη χωματερή.“Παλιότερα υπήρχαν εριουργεία που δέχονταν το μαλλί και μ’ αυτό γίνονταν μάλλινες κουβέρτες...

Η Ήπειρος «έχασε» 1000 κτηνοτρόφους μέσα σε τέσσερα χρόνια – Μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση;

Σημαντικές διαπιστώσεις αλλά και τολμηρές προτάσεις για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα στην Ήπειρο κατέθεσε ο Γιάννης Σκούφος, καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κατά τη διάρκεια της ημερίδας με τίτλο «Διέξοδοι στα Αδιέξοδα του Πρωτογενούς Τομέα Παραγωγής».Η...
spot_img