back to top

Έρχεται το πρόγραμμα «Γεωργία με Ευφυΐα» για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Γεωργικού Τομέα

Το Έργο «Γεωργία με Ευφυΐα» – Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα το οποίο υλοποιείται για λογαριασμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έρχεται να δημιουργήσει μία εκτεταμένη, πολύμορφη και σύγχρονη αγρο-τεχνολογική υποδομή που θα παρέχει πλήθος δεδομένων τηλεπισκόπησης από επίγειες, ιπτάμενες και δορυφορικές πηγές.

 

Ανάδοχοι είναι η εταιρεία NEUROPUBLIC, ο Όμιλος ΟΤΕ και η διαφημιστική ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.

Το Έργο στοχεύει στην εισαγωγή της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία, από την οποία θα ωφεληθεί πλήθος υπαίθριων καλλιεργειών, μεταξύ αυτών και της πατάτας, ενός προϊόντος άρρηκτα συνδεδεμένου με τη διατροφή της λεκάνης της Μεσογείου.

Η πατάτα στην Ελλάδα

Είναι γεγονός ότι οι ιδιαίτερες κλιματικές και γεωμορφολογικές συνθήκες της Ελλάδας εξασφαλίζουν παραγωγή πατάτας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Την ίδια στιγμή, οι λύσεις υψηλής τεχνολογίας, όπως το ολοκληρωμένο μοντέλο που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Έργου, βοηθούν στην αύξηση όχι μόνο της παραγωγής, αλλά και της ποιότητας.

Η ελληνική πατάτα αντιστοιχεί κατά προσέγγιση στο 0,6% της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής. Παρόλα αυτά, πρόκειται για ένα φυτό που καλλιεργείται στη χώρα μας σχεδόν όλους τους μήνες του χρόνου, με τη φύτευση να ξεκινά τον Νοέμβριο στη νότια Κρήτη και να ολοκληρώνεται τον Απρίλιο στη Βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα, η ποικιλομορφία του εδάφους αλλά και οι διαφορετικές κλιματικές ζώνες της Ελλάδας διασφαλίζουν ότι, σε γενικές γραμμές, η παραγωγή είναι όχι μόνο μεγάλη, αλλά και ιδιαίτερα νόστιμη.

Γεωργία με Ευφυΐα στην πράξη

Μέσα από πειράματα πεδίου αλλά και από την εγκατάσταση μίας άρτιας υλικοτεχνικής υποδομής σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, έχουν ήδη ξεκινήσει να συγκεντρώνονται εξειδικευμένα στοιχεία για την ενίσχυση της καλλιέργειας της πατάτας. Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με τη διαδικασία, τα οφέλη και τις δυνατότητες που τους παρέχει το εν λόγω Έργο, από την ιστοσελίδα https://digiagro.gr. Εφόσον ολοκληρωθεί η εγκατάσταση στο αγροτεμάχιό τους, οι ίδιοι θα έχουν εξατομικευμένη πρόσβαση στα δεδομένα του Σταθμού μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών.

Επιχείρηση «καλύτερη πατάτα»

Προκειμένου να εξασφαλιστούν η υψηλή απόδοση και η καλή ποιότητα και γεύση του συγκεκριμένου λαχανικού, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη θρέψη, την άρδευση και τη φυτοπροστασία. Ο αλγόριθμος Ευφυούς Γεωργίας που ενσωματώνει δεδομένα από τους σταθμούς και παρατηρήσεις πεδίου από έμπειρους γεωπόνους, μπορεί να δώσει μία εκτίμηση για τις θρεπτικές ανάγκες της καλλιέργειας, και την αποφυγή κατάχρησης λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων που επιβαρύνουν το περιβάλλον και υποβαθμίζουν τους φυσικούς πόρους (έδαφος και νερό).

Την ίδια στιγμή, η πατάτα έχει σχετικά υψηλές υδατικές ανάγκες, με την ποσότητα και τη δόση της άρδευσης να εξαρτώνται από τις μικροκλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής, τον τύπο του εδάφους και το στάδιο ανάπτυξης των φυτών. Επιπλέον, η συγκεκριμένη καλλιέργεια παρουσιάζει ευαισθησία στον περονόσπορο (Phytophthora infestans) κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ η πυκνή σπορά, η υπερ-άρδευση, η χρήση μη ελεγμένου πατατόσπορου, κ.α. επιτείνουν το πρόβλημα.

Το Έργο στηρίζει τους παραγωγούς

Για τους παραπάνω λόγους, η πατάτα αποτελεί μία καλλιέργεια μεγάλου ενδιαφέροντος και κατέχει σημαντικό ρόλο στο Έργο «Γεωργία με Ευφυΐα». Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια επιστημονικών αλγορίθμων, θα διενεργηθούν στην εν λόγω καλλιέργεια πειράματα θρέψης, φυτοπροστασίας και άρδευσης.

Στα αγροτεμάχια που συμμετέχουν, έχουν τοποθετηθεί:

  • Σταθμοί Συλλογής Δεδομένων (gaiatron v3.0 – υποστηρικτικοί αγρο-μετεωρολογικοί σταθμοί)
  • Πολυαισθητήρες εδάφους
  • Υδρόμετρα,

ενώ συλλέγονται γεωχωρικά δεδομένα μέσω Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών.

Με τις τόσο υψηλές απαιτήσεις που έχει η συγκεκριμένη καλλιέργεια, ο αγώνας του παραγωγού πατάτας για περισσότερο και πιο ποιοτικό προϊόν δε σταματά. Το Έργο αποσκοπεί στην αποτελεσματικότητα της φυτοπροστασίας, την αποφυγή άκαιρων και περιττών προληπτικών επεμβάσεων και τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Το Έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Συζητείται «χαράτσι» 6 ευρώ ανά τόνο ως συνδρομή υπέρ της Διεπαγγελματικής Ελαιολάδου… που δεν έχει ακόμα επανιδρυθεί

Πραγματοποιήθηκε το επονομαζόμενο «Olive Oil Forum» σε μια αίθουσα με άδεια καθίσματα στο Ηράκλειο (σχετική φωτό), με διοργανωτές την «ελίτ» του κλάδου, υπό την εταιρεία δημοσίων σχέσεων Nuthesia (Νουθεσία) του κ. Γιώργου Οικονόμου.Η εκδήλωση, παρά τον κάπως βαρύγδουπο τίτλο...

Πολλά κιλά από θερινό αγγούρι παραμένουν απούλητα – Σε ασφυξία και αδιέξοδο οι παραγωγοί

Μεγάλες ποσότητες αγγουριών μένουν απούλητες στην Ιεράπετρα - Με την «πλάτη στον τοίχο» οι παραγωγοί.Παρά τις οδηγίες που είχαν δοθεί σε πρώιμο χρόνο από τον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, από τον Αγροτικό Σύλλογο και άλλους αγροτικούς φορείς, ένα μεγάλο ποσοστό παραγωγών κηπευτικών της...

Πως να βοηθήσετε την ελιά σε θερμές περιόδους – Αυτή η πρακτική σώζει καλλιέργειες

Η στοχευμένη άρδευση κατά τις πιο θερμές περιόδους βοηθά το φυτό να αποφύγει την υδατική καταπόνηση και διασφαλίζει ισορροπημένη παραγωγή.Όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 33-34°C, η επιφάνεια του καρπού της ελιάς μπορεί να φτάσει σε ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες και,...

Κέλλας: «Ο νομός Λάρισας πρότυπο οινοτουριστικού προορισμού για όλη την Ελλάδα»

Στον στρατηγικό ρόλο της τοπικής αμπελοκαλλιέργειας και οινοπαραγωγής στη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, την παράδοση και την τοπική ανάπτυξη αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Αναπτυξιακός...

Πως θα δηλώσετε σωστά τα ελαιοτεμάχιά σας – Πλήρης οδηγός από τη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας

Οι ελαιοκαλλιεργητές απειλούν ότι δε θα μπουν στη νέα σεζόν, ωστόσο οι ΔΑΟΚ συνεχίζουν να εκδίδουν οδηγίες για μια πλήρη υποβολή δήλωσης των ελαιοτεμαχίων.Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντιδράσεις...

Στο όριο τα αποθέματα ελαιολάδου με πιθανότητες για διακριτή άνοδο στην εμπορική κίνηση

Mε αποθέματα 550.0000 τόνων στα ισπανικά ελαιοτριβεία αρχίζει η τουριστική περίοδος για την αγορά της Ιταλίας (και όχι μόνο), με τους αγοραστές να αρχίζουν να ζυγίζουν τα δεδομένα και να φαίνονται διατεθειμένοι να επιστρέψουν σταδιακά σε επίπεδα τιμών άνω...

ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ τέλος – Στους Περιφερειακούς Οργανισμούς δίνει τη διαχείριση του νερού ο Τσιάρας

Με κεντρικό μήνυμα την ανάγκη για ένα συγκροτημένο εθνικό σχέδιο διαχείρισης υδάτων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας τοποθετήθηκε στο Greek Water Summit 2025, τονίζοντας ότι «το νερό δεν είναι απλώς φυσικός πόρος - είναι το θεμέλιο κάθε...

Θεσσαλία: Χιλιάδες στρέμματα έχουν μείνει χωρίς νερό

Από την εφημερίδα Έλληνας Αγρότης που κυκλοφορεί Οι βροχές του Μαΐου καθυστέρησαν την έναρξη της αρδευτικής περιόδου, ωστόσο κανείς δεν ξέρει πώς θα κυλήσει το φετινό καλοκαίριΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΤΡΙΜΜΗ[email protected]Αφού ο θεσσαλικός κάμπος πνίγηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 από τον Daniel...

Δεν ανεβαίνει με τίποτα πάνω από 4€ το ελαιόλαδο – Η τάση και η κρίσιμη ημερομηνία στην επιτραπέζια ελιά

Η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο συνεχίζει να βρίσκεται σταθερά κάτω από 4€ στις περισσότερες περιοχές της χώρας όπως καταγράφεται με το παρατήριο τιμών, ενώ γνωστή έγινε η τάση, αλλά και η ημερομηνία-κλειδί για την επιτραπέζια ελιά.Αναλυτικά:Στην Ισπανία η ανακοίνωση του...
spot_img