back to top

Οι μαθητές γνωρίζουν την βιώσιμη γεωργία

Με τη συμμετοχή 500 μαθητών, από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Carbon Farming Schools» σε δέκα σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας, της Μεγαλόπολης και της Αττικής, με την υποστήριξη της ΔΕΗ για 2η συνεχή χρονιά.

Με στόχο την βιωματική εκπαίδευση στη βιώσιμη γεωργία και διατροφή, η Open Farm και η ΔΕΗ συνεργάστηκαν για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση τοπικών δράσεων με θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα που απαντούν ταυτόχρονα στους παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς στόχους για την μετάβαση σε μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης.

Βιώσιμη Ανάπτυξη ξεκινά από εκπαίδευση

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Carbon Farming Schools», μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Κοζάνη, τη Φλώρινα, τη Μεγαλόπολη, την Ελευσίνα και την Αττική, συμμετείχαν σε ενημερωτικές δράσεις. Το εξειδικευμένο προσωπικό της Open Farm παρουσίασε τους στόχους του προγράμματος, αναδεικνύοντας τη σημασία της βιώσιμης γεωργίας και διατροφής, ενώ μέσα από πρακτικές δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες γνώρισαν τα οφέλη της βιώσιμης ανάπτυξης, της γεωργίας του άνθρακα και της αναγεννητικής γεωργίας, καθώς φύτεψαν περισσότερα από 3.600 φυτά, εμπλούτισαν το έδαφος με 16.000 λίτρα (16 κυβικά μέτρα) κομπόστ και κάλυψαν περισσότερα από 1.500 τ.μ. εδάφους με άχυρο για την προστασία του αντί της χρήσης χημικών λιπασμάτων.

Open Farm: Πρωτοβουλία βιωματικής μάθησης

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την κατασκευή σχολικού κήπου με αγροοικολογικές πρακτικές (δημιουργία εποχικού λαχανόκηπου, βοτανόκηπου, εδαφοκάλυψη, συγκαλλιέργειες και εδώδιμο  δάσος – food forest) και εργαστήρια με τους μαθητές του σχολείου για το έδαφος και την βιοποκιλότητα. Διαθέτοντας σημαντική τεχνογνωσία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων βιωματικής μάθησης και μη τυπικής εκπαίδευσης, η Open Farm επιχειρεί να φέρει σε επαφή τους ανθρώπους στην πόλη με τους παραγωγούς στην ύπαιθρο και τη διαδικασία της παραγωγής της τροφής. Μέσω του δικτύου Open Farm, καταγράφει και αναδεικνύει τα «ανοιχτά», επισκέψιμα αγροκτήματα και τις μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, που είναι διάσπαρτα σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας. Μέσα από τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση σχολικών κήπων Μεσογειακής, Αγροοικολογικής κατεύθυνσης και της ανάπτυξης βιωματικών εκπαιδευτικών δράσεων, αναπτύσσονται παράλληλα συνθήκες για την αλληλεπίδραση και συνεργασία μεταξύ των παιδιών με κοινό πεδίο τον κήπο που τους δίνει τροφή και γνώση.

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Στην πρώτη γραμμή της επιστήμης το ΔΠΘ, με νέα τμήματα αιχμής για το Κλίμα και την Οινοποιητική Επιστήμη

Σε μια εποχή όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη καθίστανται ολοένα και πιο επιτακτικές, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) αναλαμβάνει μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, που φιλοδοξεί να αφήσει έντονο αποτύπωμα στην ελληνική Ανώτατη...

Παραγωγή τυρογάλακτος: Περιβαλλοντικό βάρος ή ενεργειακή ευκαιρία; – Οι σύγχρονες μελέτες απαντούν

Πλέον, οι προκλήσεις στη διαχείριση του τυρογάλακτος και οι λύσεις βιώσιμης παραγωγής εφάπτονται, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα και αναδεικνύοντας την ανάγκη για μια πιο ολιστική προσέγγιση στην ελληνική τυροκομία.Η ελληνική τυροκομία αποτελεί έναν παραδοσιακό αλλά ταυτόχρονα δυναμικά εξελισσόμενο κλάδο της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων. Με βαθιές...

Εγκρίθηκε η γενετική βελτίωση του μαύρου χοίρου – Από το ΑΠΘ και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης το πρόγραμμα (pic)

Στη δημοσιότητα δόθηκε η απόφαση του ΥΠΑΑΤ για τη γενετική βελτίωση του μαύρου χοίρου που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ θα διεκπεραιωθεί από το ΑΠΘ.Αναλυτικά:Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής...

Πώς τα κέντρα δεδομένων των τεχνολογικών κολοσσών τροφοδοτούν την παγκόσμια κρίση νερού

Τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Amazon, η Microsoft και η Google, κατασκευάζουν και επεκτείνουν διαρκώς τα κέντρα δεδομένων τους σε περιοχές του κόσμου που ήδη πλήττονται από σοβαρή λειψυδρία, αποκαλύπτει έρευνα της μη κερδοσκοπικής ερευνητικής οργάνωσης SourceMaterial και της βρετανικής εφημερίδας Guardian. Με...

Δράμα: Μια startup φέρνει την ελληνική οινοποιία στην εποχή της τεχνίτης νοημοσύνης

Στα επόμενα χρόνια, αισθητήρες, αλγόριθμοι, σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, μικροί μετεωρολογικοί σταθμοί και ένας τεράστιος όγκος δεδομένων, αναμένεται να φέρουν επανάσταση, αλλάζοντας τα μέχρι σήμερα συμβατικά δεδομένα στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού.Μια startup επιχείρηση από τη Δράμα, που σχεδίασε...

Σκόνη επιτραπέζιας ελιάς ρίχνει τη χοληστερόλη

Σε νέους δρόμους οδηγεί την ελληνική ελαιοκομία η επικείμενη κυκλοφορία στην ευρωπαϊκή αγορά, ενός εκχυλίσματος επιτραπέζιας βιολογικής ελιάς «Καλαμών», που βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης.Είναι η πρώτη φορά που ο καρπός της ελιάς του ιερότερου, διαχρονικότερου και σπουδαιότερου δέντρου...

ΕΛΓΑ και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας υπέγραψαν συμφωνία προγραμματικής συνεργασίας

Υπεγράφη, την Τρίτη 1η Απριλίου 2025, μεταξύ του Πρυτάνεως του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σπυρίδωνος Κίντζιου και του Προέδρου ΕΛ.Γ.Α., κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, Προγραμματική Συμφωνία για τη συνεργασία του Πανεπιστημίου και του Οργανισμού, σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στα...

Η έξυπνη πλατφόρμα Agrojob μιλάει πολλές γλώσσες και βοηθά στην εύρεση εργαζόμενων

Είναι έξυπνο και καινοτόμο, παρέχεται δωρεάν, ...μιλάει διάφορες γλώσσες (μεταξύ των οποίων αραβικά και εντός των επόμενων ημερών και βιετναμέζικα), ενώ υπόσχεται να λύνει σε μόλις μερικά λεπτά τα θέματα αναζήτησης και κάλυψης θέσεων εργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα στην...

Λίγες οι startups αγροδιατροφής, παρά τη μεγάλη αξία του κλάδου για την Ελλάδα

Μπορεί το έδαφος της Ελλάδας να παράγει «χρυσό» σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα, αλλά οι νεοφυείς επιχειρήσεις αγροδιατροφής που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του «Elevate Greece», αποτελούν μονοψήφιο ποσοστό επί του συνόλου των ελληνικών startups...