back to top

Μινέρβα: Συνεργάζεται με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, με στόχο την παροχή εργαλείων στους αγρότες

Τη συνεργασία της με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε η Μινέρβα. Αντικείμενο της συνεργασίας είναι η εκπόνηση μιας έρευνας με στόχο την παροχή εργαλείων στους αγρότες για να αντιμετωπίσουν τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.

 

Η έρευνα θα αναπτυχθεί γύρω από δύο βασικούς άξονες. Πρώτον, την καταγραφή των πιθανών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην παραγωγή ελαιόλαδου στην Ελλάδα, και δεύτερον, την πρόταση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών που θα βοηθήσουν τους Έλληνες παραγωγούς να προσαρμοστούν στις νέες κλιματικές συνθήκες.

Με την υλοποίηση της έρευνας, η Μινέρβα στοχεύει στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της επιστημονικής γνώσης των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, παρέχοντας στους Έλληνες αγρότες εργαλεία και προτάσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητά τους και την ανθεκτικότητά τους απέναντι στις περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Η εταιρεία αναλαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία στο πλαίσιο της αφοσίωσής της στη βιωσιμότητα και τη στήριξη των αγροτικών κοινοτήτων στη χώρα μας. Η Μινέρβα επενδύει σταθερά στην ευημερία των θεμελίων της εφοδιαστικής αλυσίδας, με ενέργειες υποστήριξης των ελαιοπαραγωγών, στους οποίους παρέχει γεωργικά εφόδια, εκπαίδευση σε βέλτιστες πρακτικές και συνεχή καθοδήγηση κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, ενισχύοντας την ικανότητά τους να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς.

Με αφορμή την ανακοίνωση της έρευνας, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Μινέρβα, Κατερίνα Βλάχου, δήλωσε σχετικά: «Η Μινέρβα, με αφορμή την ολοκλήρωση 120 χρόνων ιστορίας, συμφώνησε με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, να υλοποιήσουν το 2025 μια έρευνα, η οποία αντανακλά θεμελιώδεις αξίες μας: την υποστήριξη της ελληνικής γεωργίας και της αειφόρου ανάπτυξης. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, φιλοδοξούμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη για τη βιώσιμη παραγωγή ελαιόλαδου στη χώρα μας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την επιστημονική γνώση των δύο εξειδικευμένων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων».

Από την πλευρά της ομάδας επιστημόνων των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που θα εκπονήσουν την έρευνα, ο Αν. Καθηγητής Αριστείδης Κουτρούλης, Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Χημικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών στο Πολυτεχνείο Κρήτης δήλωσε: «Η κατανόηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή ελαιόλαδου είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση και ενίσχυση της ελληνικής γεωργίας. Μέσα από την ανάλυση κλιματικών δεικτών και τη χρήση προηγμένων μεθόδων ανάλυσης, η έρευνά μας, υποστηριζόμενη από τη Μινέρβα,αποσκοπεί στο να παρέχει στους Έλληνες παραγωγούς τα δεδομένα και τα εργαλεία που απαιτούνται για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική κρίση, διασφαλίζοντας παράλληλα την ποιότητα και την παραγωγικότητα της ελαιοκαλλιέργειας».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Επίκ. Καθηγητής Ιωάννης Δαλιακόπουλοςτης Σχολής Γεωπονικών Επιστημών και ΑκαδημαϊκόςΥπεύθυνος του Τμήματος Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεωνστο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, πρόσθεσε: «Η εφαρμογή βιώσιμων γεωργικών πρακτικών προσαρμογής είναι το κλειδί για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των καλλιεργειών στις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις. Η έρευνά μας επικεντρώνεται στη βελτίωση της διαχείρισης υδάτινων πόρων και των εδαφικών χαρακτηριστικών, αξιοποιώντας καινοτόμες μεθόδους και τεχνολογίες. Στόχος μας είναι, σε συνεργασία με τη Μινέρβα, να παρέχουμε πρακτικές λύσεις που όχι μόνο θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα της ελαιοπαραγωγής, αλλά και θα υποστηρίξουν μακροπρόθεσμα τους Έλληνες αγρότες».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Στην πρώτη γραμμή της επιστήμης το ΔΠΘ, με νέα τμήματα αιχμής για το Κλίμα και την Οινοποιητική Επιστήμη

Σε μια εποχή όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη καθίστανται ολοένα και πιο επιτακτικές, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) αναλαμβάνει μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, που φιλοδοξεί να αφήσει έντονο αποτύπωμα στην ελληνική Ανώτατη...

Παραγωγή τυρογάλακτος: Περιβαλλοντικό βάρος ή ενεργειακή ευκαιρία; – Οι σύγχρονες μελέτες απαντούν

Πλέον, οι προκλήσεις στη διαχείριση του τυρογάλακτος και οι λύσεις βιώσιμης παραγωγής εφάπτονται, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα και αναδεικνύοντας την ανάγκη για μια πιο ολιστική προσέγγιση στην ελληνική τυροκομία.Η ελληνική τυροκομία αποτελεί έναν παραδοσιακό αλλά ταυτόχρονα δυναμικά εξελισσόμενο κλάδο της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων. Με βαθιές...

Εγκρίθηκε η γενετική βελτίωση του μαύρου χοίρου – Από το ΑΠΘ και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης το πρόγραμμα (pic)

Στη δημοσιότητα δόθηκε η απόφαση του ΥΠΑΑΤ για τη γενετική βελτίωση του μαύρου χοίρου που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ θα διεκπεραιωθεί από το ΑΠΘ.Αναλυτικά:Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής...

Πώς τα κέντρα δεδομένων των τεχνολογικών κολοσσών τροφοδοτούν την παγκόσμια κρίση νερού

Τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Amazon, η Microsoft και η Google, κατασκευάζουν και επεκτείνουν διαρκώς τα κέντρα δεδομένων τους σε περιοχές του κόσμου που ήδη πλήττονται από σοβαρή λειψυδρία, αποκαλύπτει έρευνα της μη κερδοσκοπικής ερευνητικής οργάνωσης SourceMaterial και της βρετανικής εφημερίδας Guardian. Με...

Δράμα: Μια startup φέρνει την ελληνική οινοποιία στην εποχή της τεχνίτης νοημοσύνης

Στα επόμενα χρόνια, αισθητήρες, αλγόριθμοι, σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, μικροί μετεωρολογικοί σταθμοί και ένας τεράστιος όγκος δεδομένων, αναμένεται να φέρουν επανάσταση, αλλάζοντας τα μέχρι σήμερα συμβατικά δεδομένα στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού.Μια startup επιχείρηση από τη Δράμα, που σχεδίασε...

Σκόνη επιτραπέζιας ελιάς ρίχνει τη χοληστερόλη

Σε νέους δρόμους οδηγεί την ελληνική ελαιοκομία η επικείμενη κυκλοφορία στην ευρωπαϊκή αγορά, ενός εκχυλίσματος επιτραπέζιας βιολογικής ελιάς «Καλαμών», που βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης.Είναι η πρώτη φορά που ο καρπός της ελιάς του ιερότερου, διαχρονικότερου και σπουδαιότερου δέντρου...

ΕΛΓΑ και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας υπέγραψαν συμφωνία προγραμματικής συνεργασίας

Υπεγράφη, την Τρίτη 1η Απριλίου 2025, μεταξύ του Πρυτάνεως του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σπυρίδωνος Κίντζιου και του Προέδρου ΕΛ.Γ.Α., κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, Προγραμματική Συμφωνία για τη συνεργασία του Πανεπιστημίου και του Οργανισμού, σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στα...

Η έξυπνη πλατφόρμα Agrojob μιλάει πολλές γλώσσες και βοηθά στην εύρεση εργαζόμενων

Είναι έξυπνο και καινοτόμο, παρέχεται δωρεάν, ...μιλάει διάφορες γλώσσες (μεταξύ των οποίων αραβικά και εντός των επόμενων ημερών και βιετναμέζικα), ενώ υπόσχεται να λύνει σε μόλις μερικά λεπτά τα θέματα αναζήτησης και κάλυψης θέσεων εργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα στην...

Λίγες οι startups αγροδιατροφής, παρά τη μεγάλη αξία του κλάδου για την Ελλάδα

Μπορεί το έδαφος της Ελλάδας να παράγει «χρυσό» σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα, αλλά οι νεοφυείς επιχειρήσεις αγροδιατροφής που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του «Elevate Greece», αποτελούν μονοψήφιο ποσοστό επί του συνόλου των ελληνικών startups...