back to top

Ο Κουρέτας προανήγγειλε νέο κύμα ΠΟΠ θεσσαλικών προϊόντων (vid)

Η κατάθεση των πρώτων φακέλων για ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα, άνοιξε την «όρεξη» στη Θεσσαλία για να εντάξει κι άλλα στις λίστες της. Έτσι η Περιφέρεια Θεσσαλίας πήρε την πρωτοβουλία και το πρωί της Πέμπτης πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση, προσκαλώντας ως κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αντιπρόεδρο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του FAO (Food Agricultural Organization) και πρώην πρόεδρο του Δ.Σ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκο Χαρουτουνιάν, για να εξηγήσει την διαδικασία.

Το θέμα της εκδήλωσης με τίτλο: «Πιστοποίηση Γεωγραφικής Προέλευσης αγροτικών προϊόντων και τροφίμων (Π.Ο.Π/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ), διαδικασία, οφέλη, υποχρεώσεις και προοπτικές», συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών φορέων και συλλόγων, που γέμισαν την αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, με σκοπό να ενημερωθούν για την διαδικασία που χρειάζεται έτσι ώστε να παρθεί το αντίστοιχο σήμα σε κάθε προϊόν.

«Γίνεται μία συντονισμένη προσπάθεια εδώ κι ένα χρόνο για να μπορέσουμε να αναδείξουμε και να είμαστε έτοιμοι για την κατάθεση φακέλων για τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα. Η πρώτη «φουρνιά» του περασμένου φθινοπώρου ολοκληρώθηκε και τώρα ετοιμάζουμε ένα καινούργιο σύνολο από ΠΟΠ προϊόντα που έχει αναλάβει ο κ. Χαρουτουνιάν ως συνεργάτης της Περιφέρειας Θεσσαλίας», ανέφερε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.

«Σήμερα με την εμπειρία του θα μας εξηγήσει γι’ αυτά τα θέματα με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν και οι σύλλογοι, που περιμένουμε να μας ενημερώσουν για προϊόντα που θέλουν να πιστοποιηθούν και θα έχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον», πρόσθεσε ο κ. Κουρέτας.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης ανέφερε πως ξεκινά μία συζήτηση για διάφορα προϊόντα, όπως το τσάι του Ολύμπου, το μέλι Ελασσόνας, αλλά και βότανα της περιοχής, όπως και πολλά ακόμα. «Περιμένουμε την ενημέρωση, αλλά και το τρόπο έτσι ώστε να κινηθούμε γρήγορα για τη σύσταση των φακέλων».

Τέλος ο περιφερειάρχης υπενθύμισε πως η τελευταία φορά που είχε κατατεθεί από τη Θεσσαλία φάκελος για ΠΟΠ προϊόντα ήταν το 2007.

«Να δούμε όλα τα προϊόντα της Θεσσαλίας»

«Μετά από πρόσκληση και πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, έχω έρθει στη Λάρισα για να δούμε συνολικά όλα τα προϊόντα της Θεσσαλίας και να αποφασίσουμε με ποια θα προχωρήσουμε για την πιστοποίηση της γεωγραφικής τους καταγωγής», ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Χαρουτουνιάν.

Ο ίδιος εξήγησε τη διαδικασία που χρειάζεται για να πάει σήμα ένα προϊόν, εξηγώντας ότι «αρχικά μελετάμε να δούμε αν το προϊόν μπορεί να γίνει ή αν αξίζει να γίνει. Στη συνέχεια φτιάχνεται ο φάκελος που περνάει από την Ελλάδα, για να καταλήξει μετά στις Βρυξέλλες». Επίσης ο καθηγητής ενημέρωσε ότι τα τελευταία χρόνια αυτά τα σήματα έχουν αποκτήσει μεγάλη αναγνώριση από όλο τον κόσμο καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το 2012, επιτρέπει σε χώρες εκτός Ε.Ε. να μπορούν να πιστοποιούν τα προϊόντα τους. «Αξίζει να σημειωθεί ότι 190 προϊόντα άλλων χωρών, όπως η Κίνα και το Βιετνάμ, έχουν πάρει το σήμα Π.Ο.Π/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να δούμε όλα τα προϊόντα της Θεσσαλίας και να κάνουμε μία συνολική δουλειά.

Ενημέρωση και συμπράξεις

Ο Δημήτρης Τσέτσιλας, αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας εστίασε στην σωστή ενημέρωση, αλλά και στις συμπράξεις που θα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να γίνει δεκτός ένας φάκελος.

«Σήμερα έχουμε μία ενημερωτική εκδήλωση, καθώς μετά την κατάθεση των φακέλων τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει δημιουργηθεί μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές περιοχές της Θεσσαλίας για νέα προϊόντα. Για να γίνει όμως ένα προϊόν ΠΟΠ ή ΠΓΕ υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία, που δεν μπορεί να την κάνει ο καθένας. Αυτό σήμερα θα εξηγήσει ο κ. Χαρουτουνιάν, την διαδικασία για τα νέα προϊόντα, ποια στάδια θα πρέπει να ακολουθηθούν και το αν μπορεί ή όχι να το κάνει.

Είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, που χρειάζεται να περάσει και από την ελληνική νομοθεσία και την επιτροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και από τις Βρυξέλλες.

Σήμερα λοιπόν, έχουμε μία πολύ ουσιαστική εκδήλωση, για το ποια είναι η διαδικασία, έτσι ώστε συνεταιρισμοί να δουν αν μπορούν να προχωρήσουν ή όσοι δεν μπορούν να κάνουν συμπράξει για να το πετύχουν».

ΠΗΓΗ: larissanet.gr

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά ο «δάκος του Ροδάκινου», Bactrocera Zonata – Σε πολλές καλλιέργειες οι ξενιστές

Το Bactrocera Ζonata είναι ένα είδος πολυφάγο, που προσβάλλει πάνω από 50 καλλιεργούμενα και άγρια είδη φυτών, κυρίως αυτά με σαρκώδεις καρπούς.Έχει πολύ μεγάλο εύρος ξενιστών, προσβάλλοντας είδη φυτών όπως ροδακινιά, εσπεριδοειδή, καρπουζιά, αγγουριά, κολοκυθιά, μπάμια, κυδωνιά, λωτός,...

Τα αγροτικά εμπορεύματα κινήθηκαν πτωτικά τον Ιούνιο – Αντιστάθηκαν ρύζι και σιτάρι

Το γενικότερο θετικό κλίμα που επικράτησε στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, δεν φάνηκε να επηρεάζει θετικά τις τιμές των αγροτικών προϊόντων.Η πλειονότητα αυτών καταγράφει σημαντικές απώλειες, με εξαίρεση τις τιμές σε σιτάρι, βοοειδή και ρύζι που...

Αισιόδοξη αγοραπωλησία σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από Σητεία – Στέλνει μήνυμα σε όλη την Ελλάδα

Η συζήτηση για την τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο πάντα έχει το δικό της ενδιαφέρον κι έτσι αυτή τη φορά το δυνατό μήνυμα εστάλη από τη Σητεία Κρήτης όπου πραγματοποιήθηκε μια «ρεαλιστικά αισιόδοξη αγοραπωλησία.Σε δημοπρασία του ΑΣ Ζάκρου κατακυρώθηκε η...

Σε Ηπειρώτικα ποτάμια δεν έμεινε σταγόνα νερό – Λειψυδρία σε ολόκληρες κοινότητες και ανησυχία στους τοπικούς φορείς (ΦΩΤΟ)

Έντονη ανησυχία προκαλεί στους επιστημονικούς και αυτοδιοικητικούς κύκλους της Ηπείρου η αυξανόμενη ένταση του φαινομένου της λειψυδρίας, το οποίο φέτος αποδίδεται κυρίως στην παρατεταμένη απουσία βροχοπτώσεων και στη σημαντική μείωση των χιονοπτώσεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα.Παρά το γεγονός...

Η Καλαμών πιάνει πολύ καλή τιμή – Εκτίμηση για 400.000 τόνους επιτραπέζιας ελιάς και προβληματισμός για την καρπόδεση

Με εξαιρετικές επιδόσεις στο κομμάτι των εξαγωγών αλλά και κάποια σύννεφα στον ορίζοντα για την καρπόδεση της σεζόν 2025/26 μπαίνει το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς για τον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς.Στις κύριες εμπορικές ποικιλίες (Χαλκιδικής, Καλαμών, Αμφίσσης) η αρχική...

Με αμείωτη ένταση οι αρπαγές φρούτων – Μέσα σε λίγες ώρες έκλεψαν 7.5 τόνους νεκταρίνια

Αγνωστοι έκλεψαν μέσα σε λίγες ώρες 7,5 τόνους νεκταρίνια από καλλιέργεια του Τυρνάβου.Οπως εκτιμά ο παραγωγός, η κλοπή έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας και χρειάστηκαν 8-10 άτομα για να απομακρύνουν μέσα σε λίγες ώρες τέτοια ποσότητα προϊόντων.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με...

Μείωση παραγωγής σε πεπόνι, καρπούζι και πατάτα – Ποια Π.Ε. υφίσταται τη μεγάλη συρρίκνωση

Συρρίκνωση της παραγωγής πατάτας κατά 90% και των πεπονοειδών (καρπούζια και πεπόνια) κατά 75% καταγράφεται στη Μεσσηνία τη δεκαετία 2014-2023.Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2023 που δημοσιεύτηκαν προχθές ουσιαστικά αποδεικνύουν ότι η μείωση των καλλιεργούμενων...

Από 3.8€ ξεκινούν τα έξτρα σύμφωνα με το παρατήριο τιμών ελαιολάδου

Ανοδική κίνηση στις τιμές όλων των ποιοτικών κατηγοριών και ειδικά των λαμπάντε σε όλα τα εμπορικά κέντρα της Μεσογείου.Αγαπητοί μου αναγνώστες και αναγνώστριες, η είδηση των ημερών μάλλον είναι η προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για τη νέα...

Προσεγγίζει το 40% η αύξηση εξαγωγών στο καρπούζι – Πίνακας με τα στοιχεία ανά χώρα

Άνοδο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο παρουσιάζεται στην εξαγωγή καρπουζιού, με την αύξηση να ανέρχεται στο 39,78%.Κύριες χώρες υποδοχής είναι οι Πολωνία, η Ιταλία και Ρουμανία, ενώ η Ελλάδα εξάγει συνολικά πάνω από 179 χιλιάδες τόνους καρτπουζιού.Ο...