Η κατάθεση των πρώτων φακέλων για ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα, άνοιξε την «όρεξη» στη Θεσσαλία για να εντάξει κι άλλα στις λίστες της. Έτσι η Περιφέρεια Θεσσαλίας πήρε την πρωτοβουλία και το πρωί της Πέμπτης πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση, προσκαλώντας ως κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αντιπρόεδρο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του FAO (Food Agricultural Organization) και πρώην πρόεδρο του Δ.Σ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκο Χαρουτουνιάν, για να εξηγήσει την διαδικασία.
Το θέμα της εκδήλωσης με τίτλο: «Πιστοποίηση Γεωγραφικής Προέλευσης αγροτικών προϊόντων και τροφίμων (Π.Ο.Π/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ), διαδικασία, οφέλη, υποχρεώσεις και προοπτικές», συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών φορέων και συλλόγων, που γέμισαν την αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, με σκοπό να ενημερωθούν για την διαδικασία που χρειάζεται έτσι ώστε να παρθεί το αντίστοιχο σήμα σε κάθε προϊόν.
«Γίνεται μία συντονισμένη προσπάθεια εδώ κι ένα χρόνο για να μπορέσουμε να αναδείξουμε και να είμαστε έτοιμοι για την κατάθεση φακέλων για τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα. Η πρώτη «φουρνιά» του περασμένου φθινοπώρου ολοκληρώθηκε και τώρα ετοιμάζουμε ένα καινούργιο σύνολο από ΠΟΠ προϊόντα που έχει αναλάβει ο κ. Χαρουτουνιάν ως συνεργάτης της Περιφέρειας Θεσσαλίας», ανέφερε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.
«Σήμερα με την εμπειρία του θα μας εξηγήσει γι’ αυτά τα θέματα με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν και οι σύλλογοι, που περιμένουμε να μας ενημερώσουν για προϊόντα που θέλουν να πιστοποιηθούν και θα έχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον», πρόσθεσε ο κ. Κουρέτας.
Παράλληλα, ο περιφερειάρχης ανέφερε πως ξεκινά μία συζήτηση για διάφορα προϊόντα, όπως το τσάι του Ολύμπου, το μέλι Ελασσόνας, αλλά και βότανα της περιοχής, όπως και πολλά ακόμα. «Περιμένουμε την ενημέρωση, αλλά και το τρόπο έτσι ώστε να κινηθούμε γρήγορα για τη σύσταση των φακέλων».
Τέλος ο περιφερειάρχης υπενθύμισε πως η τελευταία φορά που είχε κατατεθεί από τη Θεσσαλία φάκελος για ΠΟΠ προϊόντα ήταν το 2007.
«Να δούμε όλα τα προϊόντα της Θεσσαλίας»
«Μετά από πρόσκληση και πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, έχω έρθει στη Λάρισα για να δούμε συνολικά όλα τα προϊόντα της Θεσσαλίας και να αποφασίσουμε με ποια θα προχωρήσουμε για την πιστοποίηση της γεωγραφικής τους καταγωγής», ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Χαρουτουνιάν.
Ο ίδιος εξήγησε τη διαδικασία που χρειάζεται για να πάει σήμα ένα προϊόν, εξηγώντας ότι «αρχικά μελετάμε να δούμε αν το προϊόν μπορεί να γίνει ή αν αξίζει να γίνει. Στη συνέχεια φτιάχνεται ο φάκελος που περνάει από την Ελλάδα, για να καταλήξει μετά στις Βρυξέλλες». Επίσης ο καθηγητής ενημέρωσε ότι τα τελευταία χρόνια αυτά τα σήματα έχουν αποκτήσει μεγάλη αναγνώριση από όλο τον κόσμο καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το 2012, επιτρέπει σε χώρες εκτός Ε.Ε. να μπορούν να πιστοποιούν τα προϊόντα τους. «Αξίζει να σημειωθεί ότι 190 προϊόντα άλλων χωρών, όπως η Κίνα και το Βιετνάμ, έχουν πάρει το σήμα Π.Ο.Π/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να δούμε όλα τα προϊόντα της Θεσσαλίας και να κάνουμε μία συνολική δουλειά.
Ενημέρωση και συμπράξεις
Ο Δημήτρης Τσέτσιλας, αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας εστίασε στην σωστή ενημέρωση, αλλά και στις συμπράξεις που θα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να γίνει δεκτός ένας φάκελος.
«Σήμερα έχουμε μία ενημερωτική εκδήλωση, καθώς μετά την κατάθεση των φακέλων τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει δημιουργηθεί μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές περιοχές της Θεσσαλίας για νέα προϊόντα. Για να γίνει όμως ένα προϊόν ΠΟΠ ή ΠΓΕ υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία, που δεν μπορεί να την κάνει ο καθένας. Αυτό σήμερα θα εξηγήσει ο κ. Χαρουτουνιάν, την διαδικασία για τα νέα προϊόντα, ποια στάδια θα πρέπει να ακολουθηθούν και το αν μπορεί ή όχι να το κάνει.
Είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, που χρειάζεται να περάσει και από την ελληνική νομοθεσία και την επιτροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και από τις Βρυξέλλες.
Σήμερα λοιπόν, έχουμε μία πολύ ουσιαστική εκδήλωση, για το ποια είναι η διαδικασία, έτσι ώστε συνεταιρισμοί να δουν αν μπορούν να προχωρήσουν ή όσοι δεν μπορούν να κάνουν συμπράξει για να το πετύχουν».
ΠΗΓΗ: larissanet.gr