back to top

Ο Κουρέτας προανήγγειλε νέο κύμα ΠΟΠ θεσσαλικών προϊόντων (vid)

Η κατάθεση των πρώτων φακέλων για ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα, άνοιξε την «όρεξη» στη Θεσσαλία για να εντάξει κι άλλα στις λίστες της. Έτσι η Περιφέρεια Θεσσαλίας πήρε την πρωτοβουλία και το πρωί της Πέμπτης πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση, προσκαλώντας ως κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αντιπρόεδρο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του FAO (Food Agricultural Organization) και πρώην πρόεδρο του Δ.Σ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκο Χαρουτουνιάν, για να εξηγήσει την διαδικασία.

Το θέμα της εκδήλωσης με τίτλο: «Πιστοποίηση Γεωγραφικής Προέλευσης αγροτικών προϊόντων και τροφίμων (Π.Ο.Π/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ), διαδικασία, οφέλη, υποχρεώσεις και προοπτικές», συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών φορέων και συλλόγων, που γέμισαν την αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, με σκοπό να ενημερωθούν για την διαδικασία που χρειάζεται έτσι ώστε να παρθεί το αντίστοιχο σήμα σε κάθε προϊόν.

«Γίνεται μία συντονισμένη προσπάθεια εδώ κι ένα χρόνο για να μπορέσουμε να αναδείξουμε και να είμαστε έτοιμοι για την κατάθεση φακέλων για τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα. Η πρώτη «φουρνιά» του περασμένου φθινοπώρου ολοκληρώθηκε και τώρα ετοιμάζουμε ένα καινούργιο σύνολο από ΠΟΠ προϊόντα που έχει αναλάβει ο κ. Χαρουτουνιάν ως συνεργάτης της Περιφέρειας Θεσσαλίας», ανέφερε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.

«Σήμερα με την εμπειρία του θα μας εξηγήσει γι’ αυτά τα θέματα με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν και οι σύλλογοι, που περιμένουμε να μας ενημερώσουν για προϊόντα που θέλουν να πιστοποιηθούν και θα έχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον», πρόσθεσε ο κ. Κουρέτας.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης ανέφερε πως ξεκινά μία συζήτηση για διάφορα προϊόντα, όπως το τσάι του Ολύμπου, το μέλι Ελασσόνας, αλλά και βότανα της περιοχής, όπως και πολλά ακόμα. «Περιμένουμε την ενημέρωση, αλλά και το τρόπο έτσι ώστε να κινηθούμε γρήγορα για τη σύσταση των φακέλων».

Τέλος ο περιφερειάρχης υπενθύμισε πως η τελευταία φορά που είχε κατατεθεί από τη Θεσσαλία φάκελος για ΠΟΠ προϊόντα ήταν το 2007.

«Να δούμε όλα τα προϊόντα της Θεσσαλίας»

«Μετά από πρόσκληση και πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, έχω έρθει στη Λάρισα για να δούμε συνολικά όλα τα προϊόντα της Θεσσαλίας και να αποφασίσουμε με ποια θα προχωρήσουμε για την πιστοποίηση της γεωγραφικής τους καταγωγής», ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Χαρουτουνιάν.

Ο ίδιος εξήγησε τη διαδικασία που χρειάζεται για να πάει σήμα ένα προϊόν, εξηγώντας ότι «αρχικά μελετάμε να δούμε αν το προϊόν μπορεί να γίνει ή αν αξίζει να γίνει. Στη συνέχεια φτιάχνεται ο φάκελος που περνάει από την Ελλάδα, για να καταλήξει μετά στις Βρυξέλλες». Επίσης ο καθηγητής ενημέρωσε ότι τα τελευταία χρόνια αυτά τα σήματα έχουν αποκτήσει μεγάλη αναγνώριση από όλο τον κόσμο καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το 2012, επιτρέπει σε χώρες εκτός Ε.Ε. να μπορούν να πιστοποιούν τα προϊόντα τους. «Αξίζει να σημειωθεί ότι 190 προϊόντα άλλων χωρών, όπως η Κίνα και το Βιετνάμ, έχουν πάρει το σήμα Π.Ο.Π/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να δούμε όλα τα προϊόντα της Θεσσαλίας και να κάνουμε μία συνολική δουλειά.

Ενημέρωση και συμπράξεις

Ο Δημήτρης Τσέτσιλας, αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας εστίασε στην σωστή ενημέρωση, αλλά και στις συμπράξεις που θα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να γίνει δεκτός ένας φάκελος.

«Σήμερα έχουμε μία ενημερωτική εκδήλωση, καθώς μετά την κατάθεση των φακέλων τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει δημιουργηθεί μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές περιοχές της Θεσσαλίας για νέα προϊόντα. Για να γίνει όμως ένα προϊόν ΠΟΠ ή ΠΓΕ υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία, που δεν μπορεί να την κάνει ο καθένας. Αυτό σήμερα θα εξηγήσει ο κ. Χαρουτουνιάν, την διαδικασία για τα νέα προϊόντα, ποια στάδια θα πρέπει να ακολουθηθούν και το αν μπορεί ή όχι να το κάνει.

Είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, που χρειάζεται να περάσει και από την ελληνική νομοθεσία και την επιτροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και από τις Βρυξέλλες.

Σήμερα λοιπόν, έχουμε μία πολύ ουσιαστική εκδήλωση, για το ποια είναι η διαδικασία, έτσι ώστε συνεταιρισμοί να δουν αν μπορούν να προχωρήσουν ή όσοι δεν μπορούν να κάνουν συμπράξει για να το πετύχουν».

ΠΗΓΗ: larissanet.gr

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img

Διαβάστε ακόμη

Διαμαρτυρία μελισσοκόμων στη Θεσσαλονίκη ενάντια σε βαριά και άδικα πρόστιμα

Μελισσοκόμοι από τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη ακόμα και τη Φλώρινα, συγκεντρώθηκαν στα Διοικητικά Δικαστήρια, όπου εκδικάζεται η αίτησή τους για αναστολή εκτέλεσης προστίμων, που τους έχουν βεβαιωθεί από το Δασαρχείο Πολυγύρου.Οι μελισσοκόμοι χαρακτηρίζουν παράνομα τα πρόστιμα ύψους 300 ευρώ...

Στην Καλαμάτα από τις 30 Μαΐου έως και της 1 Ιουνίου το 10ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς και η Έκθεση Αγροτικών Μηχανημάτων και Εξοπλισμού

Η μεγαλύτερη έκθεση στη Μεσόγειο για το Ελαιόλαδο & την Επιτραπέζια Ελιά καθώς και  η Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων  διοργανώνεται για δέκατη φορά στις 30, 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου 2025 στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στην Καλαμάτα και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.Παράλληλα στον Τομέα Γεωργικών...

Άμεση ανάγκη για μέτρα ενάντια στις κλοπές αρδευτικού εξοπλισμού

Αγανάκτηση επικρατεί σε μερίδα του αγροτικού κόσμου από τις κλοπές που υφίσταται ο αρδευτικός εξοπλισμός, με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο να αναφέρει το θέμα στο κοινοβούλιο μέσα από ερώτηση που κάνει στο ΥΠΑΑΤ, ζητώντας να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.Ο...

Οι δασμοί των αγροτικών προϊόντων που προέρχονται από Ρωσία και Λευκορωσία συζητούνται στο Ευρωκοινοβούλιο

Στην ημερήσια διάταξη της συζήτησης που θα γίνει στο Ευρωκοινοβούλιο στις 19 Μαρτίου βρίσκεται μεταξύ άλλων το θέμα των δασμών στα αγροτικά προϊόντα ρωσικής και λευκορωσικής προέλευσης.Υπενθυμίζεται ότι τον τελευταίο καιρό έχει απασχολήσει πολλούς Ευρωπαίους γεωργούς το ζήτημα των...

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διέθεσε 157 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου για καλό σκοπό

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης από συγκομιδή 1360 κιλών ελιάς, παρήγαγε 157 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου τα οποία διατέθηκαν για καλό σκοπό, αφού πήγαν για τις ανάγκες του κοινωνικού παντοπωλείου, αλλά και των παιδικών σταθμών.Με αυτόν τον τρόπο κοινωνικά ασθενέστεροι πολίτες,...

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία του πρώτου οστρακογεννητικού σταθμού στην Ελλάδα

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία του πρώτου οστρακογεννητικού σταθμού στην Ελλάδα, καθώς η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον ΕΛΚΕ και το Εργαστήριο Ιχθυοκομίας και Αλιείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Ο σταθμός θα δημιουργηθεί...

Οι Ισπανοί πουλάνε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με 4.1 ευρώ το κιλό

Με σταθερούς και αποδοτικούς ρυθμούς συνεχίζεται η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα νεότερα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA).Συγκεκριμένα, για τον Φεβρουάριο του 2025, η παραγωγή έφτασε τους 150.769 τόνους, ενώ συνολικά για...

Νομοθετική ρύθμιση για μετανάστες εργάτες γης: Παράταση υφιστάμενων αδειών και διευκόλυνση για έκδοση νέων

Έως και τις 30 Σεπτεμβρίου παρατείνεται η προθεσμία για τις αιτήσεις παράτασης αδειών μεταναστών εργαζομένων στον αγροτικό τομέα που ήρθαν από χώρες εκτός Ε.Ε., με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να φέρνει στο κοινοβούλιο νέα νομοθετική ρύθμιση.Η ρύθμιση που...

«Καυτά» ερωτήματα από τον ΣΕΒΙΤΕΛ για το «5λιτρο του παραγωγού»

Θετικά αλλά και με επισημάνσεις  τοποθετήθηκε ο ΣΕΒΙΤΕΛ στην πρόταση της επιστημονικής ομάδας «4Ε» για τη θέσπιση του «5λιτρου του παραγωγού».Αρχικά, ο Σύνδεσμος των τυποποιητών χαιρέτισε την σοβαρή ενασχόληση της επιστημονικής κοινότητας με το θέμα, ενώ η εν λόγω...
- Διαφήμιση -spot_img