back to top

Η χλοοκάλυψη είναι μια… «επανάσταση» στην ελαιοκομία

Το έδαφος, εξ ορισμού, είναι το επιφανειακό στρώμα του φλοιού της Γης και αποτελείται από ορυκτά συστατικά, χούμο, νερό, αέρα και ζωντανούς οργανισμούς. 

Η υπερβολική εκμετάλλευση των εδαφών, η μονοκαλλιέργεια και οι λανθασμένες γεωργικές πρακτικές οδηγούν στη μείωση της οργανικής ουσίας, με αρνητικές συνέπειες στις χημικές, φυσικές και βιολογικές ιδιότητες του εδάφους.

Η επιστημονική κοινότητα έχει αποδείξει ότι η διάβρωση του εδάφους συχνά σχετίζεται με γεωργικές πρακτικές που περιλαμβάνουν εντατική κατεργασία, οι οποίες, μακροπρόθεσμα, αυξάνουν την οξυγόνωση και επιταχύνουν την ανοργανοποίηση της οργανικής ύλης.

Επιπλέον, πρακτικές που συμβάλλουν στην “κονιοποίηση του εδάφους”, όπως το φρεζάρισμα – το οποίο δυστυχώς εξακολουθεί να εφαρμόζεται λανθασμένα – καθώς και ισχυρές βροχοπτώσεις, οδηγούν στη μεταφορά του επιφανειακού, γόνιμου εδαφικού στρώματος προς χαμηλότερες περιοχές.

Γεωργία διατήρησης και καλλιέργειες κάλυψης

Από αυτή την άποψη, είναι σημαντικό να αναφερθούμε στη γεωργία διατήρησης, όπως ορίζεται από τον FAO (2023), η οποία βασίζεται σε:

  • Ελάχιστη διατάραξη του εδάφους
  • Διατήρηση μόνιμης φυτικής κάλυψης
  • Διαφοροποίηση των καλλιεργειών

Αυτό το σύστημα συμβάλλει στη βελτίωση της βιοποικιλότητας, στη διατήρηση των φυσικών διεργασιών του εδάφους και στην αύξηση της αποδοτικότητας στη χρήση νερού και θρεπτικών στοιχείων, προωθώντας παράλληλα μια πιο βιώσιμη γεωργική παραγωγή.

Στις δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως οι ελαιώνες, η εφαρμογή της γεωργίας διατήρησης μπορεί να επιτευχθεί μέσω της χρήσης καλλιεργειών κάλυψης (cover crops), είτε φυσικών είτε τεχνητών.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η καλλιέργεια της ελιάς στη Μεσογειακή λεκάνη, όπου οι ελαιώνες συχνά διαχειρίζονται χωρίς άρδευση, σε επικλινείς περιοχές, με εδάφη φτωχά σε οργανική ύλη. Οι καλλιέργειες κάλυψης, όπως προωθούνται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), βελτιώνουν τη γονιμότητα των εδαφών και συμβάλλουν στη βιωσιμότητα πολυετών καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένης της ελιάς. Ωστόσο, οι επιπτώσεις διαφορετικών φυτικών ειδών στην ποιότητα του εδάφους δεν είναι ακόμα πλήρως γνωστές.

Μελέτη 

Οι Arias-Giraldo et al. (2021) μελέτησαν τις επιπτώσεις τεσσάρων διαφορετικών πρακτικών διαχείρισης του εδάφους, σε διάρκεια 8 ετών:

  • Σπορά χόρτων
  • Σπορά με μείγμα διαφορετικών φυτικών ειδών
  • Αυθόρμητη βλάστηση
  • Συμβατική καλλιέργεια

Αξιολογήθηκαν παράμετροι όπως η διάβρωση και οι φυσικοχημικές και βιολογικές ιδιότητες του εδάφους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η παρουσία προσωρινής φυτοκάλυψης, σε σύγκριση με τη συμβατική άροση, μείωσε τη διάβρωση και βελτίωσε τις φυσικοχημικές ιδιότητες, καθώς και τη μικροβιακή ποικιλότητα του εδάφους.

Η σπορά χόρτων βελτίωσε τις λειτουργικές ιδιότητες του εδάφους σε σχέση με τη συμβατική άροση, οδηγώντας σε αύξηση και διαφοροποίηση του εδαφικού μικροβιώματος.

Επιπλέον, οι καλλιέργειες κάλυψης, εκτός από την προστασία του εδάφους, λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τα ζιζάνια, συμβάλλοντας έτσι στη διαχείρισή τους. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για την πλήρη κατανόηση της επίδρασής τους στη μείωση των ζιζανίων.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χρήση μείγματος βίκου, κριθαριού και μπιζελιού, το οποίο έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην καταστολή της κίτρινης ξυλόξινης (Oxalis pes-caprae), ενός ζιζανίου δύσκολα διαχειρίσιμου ακόμη και με τη χρήση κοινών ζιζανιοκτόνων (Volakakis et al., 2022).

Πειραματική εφαρμογή σε ελαιώνα της Νότιας Ιταλίας

Στη Νότια Ιταλία, οι ελαιώνες συχνά καλλιεργούνται χωρίς άρδευση, σε περιοχές με δυσμενή ανάγλυφο. Η διαχείριση των ζιζανίων σε αυτές τις συνθήκες εξακολουθεί να γίνεται, σε πολλές περιπτώσεις, μέσω λανθασμένων πρακτικών, όπως το φρεζάρισμα.

Η πρακτική αυτή, που αρχικά σχεδιάστηκε για τη διάσπαση των σβώλων και την προετοιμασία του εδάφους για σπορά ή μεταφύτευση, μπορεί να ενισχύσει τον πολλαπλασιασμό πολυετών ζιζανίων που εξαπλώνονται μέσω ριζωμάτων (π.χ. Sorghum spp., Phragmites spp., Cynodon dactylon).

Στόχος της συγκεκριμένης μελέτης ήταν η αξιολόγηση των επιπτώσεων της εννιαετούς εφαρμογής χλοοκάλυψης σε μη αρδευόμενο ελαιώνα στην επαρχία Catanzaro. Ο ελαιώνας (ποικιλία Carolea, 50 ετών) διαχειριζόταν παραδοσιακά με συμβατική άροση, αλλά από το 2013 εφαρμόστηκε το σύστημα χωρίς άροση (No-tillage), με διπλή ετήσια συγκομιδή της χλόης, καθώς και ενσωμάτωση των υπολειμμάτων κλαδέματος κάθε δύο χρόνια.

Αρχικές αναλύσεις του εδάφους έδειξαν ότι, σύμφωνα με την ταξινόμηση του USDA, χαρακτηρίζεται ως αμμώδες, με χαμηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία και οργανικό άνθρακα, υποαλκαλικό pH και χαμηλή ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων (C.S.C.). Επιπλέον, το λόγος C/N ήταν εξαιρετικά χαμηλός (1,2), ένδειξη υψηλής τάσης για ανοργανοποίηση της οργανικής ύλης.

Μετά από 9 χρόνια, οι αναλύσεις έδειξαν βελτίωση της ποιότητας του εδάφους, με:

  • Αύξηση της οργανικής ουσίας
  • Βελτίωση της αναλογίας C/N (από 1,2 σε 9,1)
  • Μείωση του pH σε ουδέτερα επίπεδα
  • Αύξηση της ικανότητας ανταλλαγής κατιόντων

Συμπερασματικά, η χρήση καλλιεργειών κάλυψης μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση της γονιμότητας και της βιωσιμότητας των εδαφών σε ελαιώνες.

ΠΗΓΕΣ: thomasvatrano.com via olivenews.it, lesvosnews.gr

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Ηράκλειο: Σημαντικές ζημιές σε αμπέλια, δενδρώδεις καλλιέργειες και ελιές, από την χαλαζόπτωση – Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές

Αγροτικές περιοχές των δήμων Αρχανών - Αστερουσίων και Μινώα - Πεδιάδας, για μια πρώτη εκτίμηση των καταστροφών από την πρόσφατη χαλαζόπτωση, επισκέφθηκε κλιμάκιο με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Σταύρο Τζεδάκη, που συνοδευόταν από τον διευθυντή του ΕΛΓΑ Νικόλαο...

Ο παγετός έφερε μεγάλη καρπόπτωση στα αχλάδια Τυρνάβου

Φαινόμενα έντονης καρπόπτωσης στις καλλιέργειες αχλαδιών στην περιοχή του Τυρνάβου, παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, μετά και τους διαδοχικούς παγετούς που σημειώθηκαν στις 20 και 21 Μαρτίου καθώς και στις 10 Απριλίου αλλά και οι αλλεπάλληλες βροχοπτώσεις που ακολούθησαν.Με αφορμή...

Σε έκτακτη κατάσταση η Λέσβος λόγω λειψυδρίας

Η Λέσβος, γνωστή για την πλούσια ιστορία και τη φυσική της ομορφιά, βρίσκεται σε καθεστώς συναγερμού, καθώς οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω της δραματικής μείωσης των...

Αντιδράσεις και παρεμβάσεις κόντρα σε ευρωπαϊκή οδηγία που πλήττει το βαμβάκι και ευνοεί τις συνθετικές ίνες

Προκειμένου να μην πληγεί το βαμβάκι από την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πράσινες απαιτήσεις στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα με στόχο τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της βιομηχανίας της μόδας, ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος κ. Ευθύμιος Φωτεινός απέστειλε επιστολή...

Διαβουλεύσεις εκκοκκιστών – κυβέρνησης για να ενταχθεί το βαμβάκι στον νέο αναπτυξιακό νόμο

Με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος κ.κ. Πρόδρομο Ουσουλτζόγλου και Βασίλη Μάρκου συναντήθηκε, την Τρίτη 29 Απριλίου στο γραφείο του στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ο Υφυπουργός και Βουλευτής Ημαθίας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης συζητώντας μία...

ΕΟΑΣΝΛ: «Η αντιχαλαζική προστασία απουσιάζει» – Έρχονται νέες αγροτικές κινητοποιήσεις μετά τις καταστροφές

Μεγάλες είναι οι επιπτώσεις από την πρόσφατη χαλαζόπτωση η οποία έπληξε περιοχές από όλη τη χώρα, με την ΕΟΑΣΝΛ να εκδίδει οργισμένη ανακοίνωση, τονίζοντας ότι για την πλήρη απουσία μέτρων αντιχαλαζικής προστασίας ευθύνεται η κυβέρνηση.Οι αγρότες δεν δέχονται το...

Με αδικία και περικοπές δόθηκαν συνδεδεμένες, de minimis και πετρέλαιο – «Θολό» τοπίο από το ΥΠΑΑΤ για συνδεδεμένες σε ψυχανθή, τομάτα και αιγοπρόβατα

Συνεχόμενα και επαναλαμβανόμενα είναι τα λάθη και οι αστοχίες του ΟΠΕΚΕΠΕ στην καταβολή των διάφορων ενισχύσεων των αγροτών, οι οποίοι είναι και οι τελικοί... αποδέκτες των συνεπειών καθώς βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο.Μάλιστα, οι διάφορες...

Λειψυδρία και κόστος παραγωγής έστρεψαν Θεσσαλους αγρότες σε άλλες καλλιέργειες

Σε νέες καλλιέργειες οι οποίες δε θεωρούνται πολύ υδροβόρες στράφηκαν τη φετινή καλλιεργητική περίοδο ολοένα και περισσότεροι αγρότες στα παρακάρλια χωριά, προκειμένου να μη βρεθούν προ εκπλήξεως με βάση και τις προβλέψεις των ειδικών, που χτυπούν καμπανάκι ενόψει του...

Από 7 Μαΐου έως και 7 Ιουλίου οι αιτήσεις για μεταποίηση, εμπόριο και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων – Όλο το θεσμικό πλαίσιο

Από τις 7 Μαΐου 2025 έως 7 Ιουλίου 2025 μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στήριξης οι ενδιαφερόμενοι να επενδύσουν στο πλαίσιο της Παρέμβασης Π3-73-2.3 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/ εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής...