back to top

Η τεχνιτή νοημοσύνη στην υπηρεσία των αγροτών – Μαθήματα για το κλάδεμα της ελιάς

Το έργο AgRimate, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στοχεύει να φέρει την επανάσταση τις πρακτικές κλαδέματος σε ελαιώνες και αμπελώνες μικρών αγροτών, αξιοποιώντας τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας, ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης.

Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2025 και θα έχει διάρκεια πέντε έτη, διαθέτει προϋπολογισμό σχεδόν 5 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει 12 εταίρους, μεταξύ των οποίων πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και αγροτικές οργανώσεις.

Καινοτόμες τεχνολογίες για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής

Το AgRimate αναπτύσσει τεχνολογικές λύσεις που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για τη βελτιστοποίηση του κλαδέματος. Δύο βασικά προϊόντα βρίσκονται στο επίκεντρο: γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας που καθοδηγούν τον αγρότη στις σωστές τεχνικές και ένας εξωσκελετός που διευκολύνει τη φυσική προσπάθεια, βελτιώνοντας τις συνθήκες εργασίας.

Αντιμετώπιση των προκλήσεων στον αγροτικό τομέα

Η Ένωση Μικρών Αγροτών και Αγροτών (UPA) υπογραμμίζει ότι ο αγροτικός τομέας αντιμετωπίζει έλλειψη εργατικού δυναμικού, καθώς ορισμένες αγροτικές εργασίες δεν μπορούν εύκολα να μηχανοποιηθούν. Μέσω του AgRimate, η UPA επιδιώκει να προσφέρει στους αγρότες εργαλεία αιχμής που βελτιώνουν την παραγωγικότητα και διευκολύνουν την εργασία τους.

Η επίσκεψη στο Jaén και η σύνδεση με την παράδοση

Η πρώτη σημαντική συνάντηση του έργου πραγματοποιήθηκε στο SCA San Vicente de Mogón (Jaén), όπου αγρότες, τεχνικοί και ερευνητές από Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Φινλανδία είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις προκλήσεις του κλαδέματος στους ελαιώνες. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε γευσιγνωσία εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου της περιοχής, αναδεικνύοντας τη σημασία της ποιότητας και της παράδοσης στη σύγχρονη γεωργία.

Με το AgRimate, η τεχνολογία και η παράδοση συναντώνται, δημιουργώντας ένα μέλλον όπου η καινοτομία διευκολύνει τη ζωή των αγροτών και ενισχύει την παραγωγή υψηλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων.

Πηγή: Mercacei

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Αυτές οι τροφές για αγελάδες οδηγούν σε καλύτερα τυριά – Τι δείχνει γαλλική μελέτη

Παρά το γεγονός ότι η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή οδηγεί τους κτηνοτρόφους να διαφοροποιούν την τροφή των γαλακτοφόρων αγελάδων, είναι απαραίτητο να "συνεχίσουν να έχουν ένα ελάχιστο επίπεδο φρέσκου χορταριού στα σιτηρέσια", για να διατηρηθεί η ποιότητα των τυριών,...

Στο Olive Oil Forum 2025 η αναζήτηση Εθνικής Στρατηγικής για το ελαιόλαδο

Σε μία περίοδο διαρκών αλλαγών και καθημερινών εξελίξεων στο παγκόσμιο περιβάλλον, ο ελαιοκομικός τομέας αντιμετωπίζει νέες, σημαντικές και πολυδιάστατες προκλήσεις.Οι παραγωγοί υφίστανται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των καιρικών φαινομένων, ενώ επιβαρύνονται διαρκώς με μεγαλύτερα κόστη. Οι τυποποιητές...

Μπορεί ο χαλκός να αποτελέσει «βιολογικό όπλο» ενάντια στις ασθένειες της ελιάς; – Τι δείχνει νέα επιστημονική έρευνα

Το Pseudomonas synxantha DLS65 δείχνει να αποτελεί το «βιολογικό όπλο» για την καταπολέμηση ασθενειών της ελιάς.Μια νέα ελπιδοφόρα ανακάλυψη στον τομέα της φυτοπροστασίας έρχεται να ταράξει τα νερά της ελαιοκαλλιέργειας, ανοίγοντας τον δρόμο για πιο βιώσιμες και φιλικές προς...

Στην πρώτη γραμμή της επιστήμης το ΔΠΘ, με νέα τμήματα αιχμής για το Κλίμα και την Οινοποιητική Επιστήμη

Σε μια εποχή όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη καθίστανται ολοένα και πιο επιτακτικές, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) αναλαμβάνει μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, που φιλοδοξεί να αφήσει έντονο αποτύπωμα στην ελληνική Ανώτατη...

Παραγωγή τυρογάλακτος: Περιβαλλοντικό βάρος ή ενεργειακή ευκαιρία; – Οι σύγχρονες μελέτες απαντούν

Πλέον, οι προκλήσεις στη διαχείριση του τυρογάλακτος και οι λύσεις βιώσιμης παραγωγής εφάπτονται, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα και αναδεικνύοντας την ανάγκη για μια πιο ολιστική προσέγγιση στην ελληνική τυροκομία.Η ελληνική τυροκομία αποτελεί έναν παραδοσιακό αλλά ταυτόχρονα δυναμικά εξελισσόμενο κλάδο της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων. Με βαθιές...

Εγκρίθηκε η γενετική βελτίωση του μαύρου χοίρου – Από το ΑΠΘ και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης το πρόγραμμα (pic)

Στη δημοσιότητα δόθηκε η απόφαση του ΥΠΑΑΤ για τη γενετική βελτίωση του μαύρου χοίρου που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ θα διεκπεραιωθεί από το ΑΠΘ.Αναλυτικά:Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής...

Πώς τα κέντρα δεδομένων των τεχνολογικών κολοσσών τροφοδοτούν την παγκόσμια κρίση νερού

Τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Amazon, η Microsoft και η Google, κατασκευάζουν και επεκτείνουν διαρκώς τα κέντρα δεδομένων τους σε περιοχές του κόσμου που ήδη πλήττονται από σοβαρή λειψυδρία, αποκαλύπτει έρευνα της μη κερδοσκοπικής ερευνητικής οργάνωσης SourceMaterial και της βρετανικής εφημερίδας Guardian. Με...

Δράμα: Μια startup φέρνει την ελληνική οινοποιία στην εποχή της τεχνίτης νοημοσύνης

Στα επόμενα χρόνια, αισθητήρες, αλγόριθμοι, σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, μικροί μετεωρολογικοί σταθμοί και ένας τεράστιος όγκος δεδομένων, αναμένεται να φέρουν επανάσταση, αλλάζοντας τα μέχρι σήμερα συμβατικά δεδομένα στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού.Μια startup επιχείρηση από τη Δράμα, που σχεδίασε...

Σκόνη επιτραπέζιας ελιάς ρίχνει τη χοληστερόλη

Σε νέους δρόμους οδηγεί την ελληνική ελαιοκομία η επικείμενη κυκλοφορία στην ευρωπαϊκή αγορά, ενός εκχυλίσματος επιτραπέζιας βιολογικής ελιάς «Καλαμών», που βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης.Είναι η πρώτη φορά που ο καρπός της ελιάς του ιερότερου, διαχρονικότερου και σπουδαιότερου δέντρου...
spot_img