«Πολλά οινοποιεία σε Πάρο και Νάξο μάς είπαν πως τους έσωσε» λέει στον «Ε.Α.» ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Αναστάσιος Αυγερινός
Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΖΑΒΛΙΑΡΗ
Ασπίδα στα χέρια του Ελληνα αμπελουργού αποδείχθηκε την περασμένη καλλιεργητική χρονιά ο θρακικός ζεόλιθος. Το θαυματουργό ορυκτό, που βρίσκεται στα σπλάχνα της γης της Ροδόπης και εξορύσσεται από το 2021, έδειξε τις μεγάλες δυνατότητές του το περασμένο καλοκαίρι, όταν και τα αμπέλια στα ακραία πια, ξηροθερμικά κλίματα της Κρήτης, των νησιών αλλά και της Κύπρου είδαν τα φυτά τους να στρεσάρονται λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.
«Πολλά οινοποιεία από την Πάρο και τη Νάξο μάς είπαν πως τους έσωσε ο ζεόλιθος την περασμένη χρονιά» λέει χαρακτηριστικά στον «Ελληνα Αγρότη» ο γενικός διευθυντής της Θρακικός Ζεόλιθος, Αναστάσιος Αυγερινός. Οπως εξηγεί ο ίδιος, ο ζεόλιθος και οι ιδιότητές του μπορούν να είναι ένα όπλο για τον Ελληνα αμπελουργό, καθώς έχουμε περάσει από το εύκρατο στο ξηροθερμικό κλίμα.
«Η ανταπόκριση των ελληνικών οινοποιείων είναι πολύ μεγάλη, γιατί το έχουν δοκιμάσει και έχουν δει την αξία του ελληνικού ζεόλιθου. Ο ζεόλιθος μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Απλά, ορισμένοι οινοποιοί πρέπει να το δουν και να το πιστέψουν» λέει ο κ. Αυγερινός.
Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει σκεπτικισμός από ορισμένους, αφού, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εταιρίας: «Πολλές φορές οι αμπελουργοί δεν θέλουν να ξεβολευτούν από τις παλιές πρακτικές. Λύσεις υπάρχουν, αλλά δεν θέλουν να το πιστέψουν πολλές φορές».
Οι σημαντικές ιδιότητες του ζεόλιθου οφείλονται στην κρυσταλλικότητά του, που σε τρισδιάστατη απεικόνιση έχει κυψελοειδή μορφή, με εσωτερική δομή μεγάλων κοιλοτήτων. Οι κοιλότητες αυτές γεμίζουν με μόρια νερού και ιόντα. Αυτά έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται εντός αυτών των κοιλοτήτων αλλά και να ανταλλάσσονται με άλλα ιόντα, χωρίς όμως να επηρεάζεται η δομή του κρυσταλλικού πλέγματος. Η ιδιότητα αυτή χαρακτηρίζεται ως ιοντο-ανταλλακτική ικανότητα και είναι αυτή που παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ζεόλιθου. Επίσης, η ποσότητα του νερού που μπορεί να απορροφήσει ένας ζεόλιθος μπορεί να φτάσει έως και το 60% του βάρους του.
Οπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αυγερινός: «Το ελληνικό αμπέλι και κρασί έχουν τεράστια υπεραξία και απειλείται. Πρέπει οι λύσεις να δοθούν άμεσα για να προλάβουμε τα χειρότερα».
Ιδιότητες και εφαρμογή στα φυτά, να ισορροπήσει το pH
Η εφαρμογή του ζεόλιθου στο έδαφος γίνεται από τον Μάρτιο, καθώς, όπως τονίζει ο κ. Αυγερινός: «Πρέπει να ενσωματωθεί στο έδαφος και να μπορέσει να γίνει ωφέλιμος για τα φυτά, να ισορροπήσει το pH».
Eτσι μπορεί να συγκρατεί την υγρασία, να διασπά τη συσσωρευμένη αλατότητα, να συγκρατεί τοξίνες και βαρέα μέταλλα και να αυξάνει όλα τα θρεπτικά στοιχεία που υπάρχουν στο έδαφος, με σκοπό να έχουμε πολλαπλασιασμό της οργανικής ουσίας.
Εφαρμογή γίνεται βέβαια και διαφυλλικά, όπου ο ζεόλιθος ψεκάζεται σε μορφή πούδρας και μπορεί να δημιουργήσει μια αντηλιακή μεμβράνη, που ρίχνει τη θερμοκρασία πέντε βαθμούς κάτω από εκεί που είναι ένα αψέκαστο μέρος, με αποτέλεσμα να μην έχουμε καρκινώματα και εγκαύματα.
Μότο κάτω δεξιά
Ο ζεόλιθος, μεταξύ άλλων ιδιοτήτων, έχει τη δυνατότητα να διασπά την αλατότητα, να συγκρατεί τοξίνες και βαρέα μέταλλα, αλλά και να αυξάνει τα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους, πολλαπλασιάζοντας έτσι την οργανική ουσία