Ακρίβεια στο ράφι για τον καταναλωτή φέρνει μια από τις τελευταίες συνέπειες του παγετού του Μαρτίου που έπληξε την παραγωγή κερασιού, ρίχνοντας την ποσότητα και ανεβάζοντας παράλληλα το κόστος παραγωγής.
Μάλιστα σε ορισμένα καταστήματα οπωροκηπευτικών μπορεί κάποιος να βρει κεράσια από 16.80€ το κιλό, ενώ από το χωράφι φεύγουν περίπου με τιμή παραγωγού 4-5€ το κιλό. Υπό αυτό το πρίσμα θα μπορούσε το κεράσι να μην είναι και τόσο ακριβό, αλλά οι έμμεσοι φόροι και οι μεσάζοντες δίνουν αυξήσεις στο εμπόριο έως και 400%.
Μεγάλο το πλήγμα στους παραγωγούς
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η κερασοπαραγωγός από την Ημαθία, Αναστασία Μοσχοπούλου «Φέτος είχαμε μεγάλο πρόβλημα με τα κεράσια και γενικώς με όλη την παραγωγή στην Ημαθία γιατί είχαμε παγετό και δεν υπάρχει η ποσότητα. Γι’ αυτό οι τιμές είναι ακριβές. Ήδη το κεράσι φεύγει από το χωράφι στον έμπορο από 7 ευρώ το κιλό μέχρι και 10. Σε εσάς μπορεί να καταλήξει και 14 και 15, αναλόγως», ενώ για την ίδια υπογράμμισε ότι θα προσπαθήσει να συγκρατήσει την τιμή παρά το ύψος του κόστους παραγωγής.
«Θα προσπαθήσω φέτος να κρατήσω σταθερή την τιμή, χαμηλή, γύρω στα 5 – 6 ευρώ», κατέληξε.