Η στοχευμένη άρδευση κατά τις πιο θερμές περιόδους βοηθά το φυτό να αποφύγει την υδατική καταπόνηση και διασφαλίζει ισορροπημένη παραγωγή.
Όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 33-34°C, η επιφάνεια του καρπού της ελιάς μπορεί να φτάσει σε ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες και, υπό έντονη ηλιακή ακτινοβολία, να ξεπεράσει τους 40°C. Αυτές οι ακραίες συνθήκες προκαλούν σοβαρές βλάβες στους επιδερμικούς ιστούς της ελιάς. Το πρόσφατο κύμα καύσωνα που έπληξε τις ιταλικές ελαιοπαραγωγικές ζώνες κατά τη φάση της πρώτης διόγκωσης των ελιών αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ομαλή ανάπτυξή τους.
Οι θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 33-34°C, συχνά σε συνδυασμό με θερμούς και ξηρούς ανέμους, ασκούν έντονη καταπόνηση σε όλο το σύστημα φυτό-έδαφος-ατμόσφαιρα, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη φυσιολογία της ελιάς και την τελική παραγωγή.
Συνδυαστική Επίδραση Θερμότητας και Ανέμου
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα ελαιόδεντρα μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μέτρια ξηρασία χάρη σε προσαρμοστικούς μηχανισμούς που μειώνουν την απώλεια νερού. Ωστόσο, ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών με έντονο αερισμό επιταχύνει την εξατμοδιαπνοή — δηλαδή τη συνολική απώλεια υγρασίας από τα φύλλα και το έδαφος — προκαλώντας γρήγορη μείωση της διαθέσιμης υγρασίας στο εδαφικό στρώμα όπου αναπτύσσονται οι ρίζες.
Ακόμη και αν αρχικά το έδαφος είναι επαρκώς υγρό, η αυξημένη εξατμοδιαπνοή λόγω ζέστης και ανέμου μπορεί να εξαντλήσει σύντομα τα αποθέματα νερού.
Τα φύλλα, για να προστατευτούν από αφυδάτωση, κλείνουν τα στόματά τους, μειώνοντας τη φωτοσύνθεση και, κατά συνέπεια, την παραγωγή των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξη του καρπού. Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλοιώνουν τη ρευστότητα των κυτταρικών μεμβρανών, οι οποίες αποτελούνται κυρίως από λιπίδια, καθιστώντας τες ασταθείς και λιγότερο λειτουργικές ως φράγματα. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια νερού και, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, σε τοπική νέκρωση ιστών.
Σε αυτή τη φάση, οι ελιές είναι μικρές και εκτεθειμένες άμεσα στον ήλιο. Οι καρποί χάνουν τη σφριγηλότητά τους και μπορεί να εμφανίσουν ρυτίδωση, πρόωρη γήρανση ή ακόμα και νέκρωση των εκτεθειμένων ιστών.
Αγρονομικές Τεχνικές για την Αντιμετώπιση Θερμικού Στρες
Οι ελαιοκαλλιεργητές μπορούν να εφαρμόσουν διάφορες στρατηγικές που ενισχύουν τις φυσιολογικές άμυνες των φυτών και περιορίζουν την απώλεια νερού:
- Ενισχυτικά με βάση τη γλυκίνη-βεταΐνη: Φυσικά ωσμοπροστατευτικά που βοηθούν τα κύτταρα να συγκρατούν νερό, σταθεροποιούν τις μεμβράνες και αυξάνουν την αντοχή στην ξηρασία.
- Εκχυλίσματα φυκιών: Πλούσια σε φυτοορμόνες, πολυσακχαρίτες και ιχνοστοιχεία, διεγείρουν τις φυσικές άμυνες και αυξάνουν την ανθεκτικότητα στο στρες.
- Αποστάγματα ξύλου: Προέρχονται από την πυρόλυση ξυλώδους βιομάζας και λειτουργούν ως βιοενεργοποιητές, βελτιώνοντας τη ζωτικότητα και τον μεταβολισμό των φυτών.
- Σκόνες από πετρώματα (καολίνης, μπεντονίτη, ζεόλιθο, τάλκη, γεωργικό ασβέστη): Εφαρμοζόμενες στα φύλλα, αντανακλούν μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας και μειώνουν τη θερμοκρασία των φύλλων και καρπών, περιορίζοντας τη διαπνοή και προστατεύοντας τους ιστούς από θερμικές βλάβες.
Η σημασία της ορθολογικής άρδευσης
Εκτός από την προστασία του φυλλώματος, η σωστή διαχείριση του νερού είναι κρίσιμη.
Η στοχευμένη άρδευση κατά τις πιο θερμές περιόδους βοηθά το φυτό να αποφύγει την υδατική καταπόνηση και διασφαλίζει ισορροπημένη παραγωγή. Η συνεχής παρακολούθηση της υγρασίας του εδάφους και η έγκαιρη άρδευση μπορούν να διατηρήσουν τη ζωτικότητα του ελαιώνα, ιδιαίτερα στις πιο κρίσιμες φάσεις της καλλιεργητικής περιόδου.
Πηγή: olivonews.it