Η τιμή παραγωγού πέφτει αλλά κάποιοι… τρίβουν τα χέρια τους με τα 3.5€

Τρίβουν τα χέρια τους… αυτές τις μέρες οι εγχώριοι τυποποιητές ελαιολάδου, βλέποντας τις τιμές παραγωγού για το extra παρθένο ελαιόλαδο να έχουν υποχωρήσει ακόμα και στα 3,5 ευρώ το λίτρο και την ίδια στιγμή, τις τιμές στο ράφι να διατηρούνται κατά μέσο όρο πάνω από τα 9 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν σε άτυπη συνάντηση με τους δημοσιογράφους οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του ΣΕΒΙΤΕΛ, την ώρα που η τιμή παραγωγού έχει κάνει βουτιά 70% (από 10,5 σε 3,5 ευρώ το λίτρο) η αντίστοιχη τιμή του προϊόντος στο ράφι μόλις που προσεγγίζει τα 30% (από 12,5 στα 9,5 ευρώ το λίτρο).

Εν τω μεταξύ για άλλη μια φορά, οι εκπρόσωποι της εγχώριας βιομηχανίας τυποποίησης του ελαιόλαδου, σπεύδουν να καλύψουν το δικό το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που οι επιχειρήσεις τους παρουσιάζουν σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό, πίσω από τον τενεκέ και τη δυνατότητα που έχουν μέχρι τώρα οι Έλληνες ελαιοκαλλιεργητές, να διαθέτουν ένα μέρος της παραγωγής τους σε συσκευασίες των 16 λίτρων.

Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα, φαίνεται να έχουν γίνει ήδη σχετικές συνεννοήσεις με τις αρμόδιες αρχές, σε μια προσπάθεια να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο… το κυνήγι του τενεκέ και να χαθεί επί της ουσίας και η τελευταία διέξοδος των παραγωγών να διαθέτουν το προϊόν τους σε μια τιμή η οποία να καλύπτει στοιχειωδώς τα κόστη παραγωγής.

Αντίθετα, ομφαλοσκοπώντας εδώ και δεκαετίες, η εγχώρια βιομηχανία του κλάδου, δεν έχει καταφέρει να μετριάσει τις «διαρροές» χύμα ελαιολάδου προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, μια διαδικασία η οποία, όχι μόνο αδικεί την προσπάθεια των Ελλήνων καλλιεργητών αλλά αποβαίνει και σε βάρος της ανταγωνιστικότητας της ίδιας της βιομηχανίας. Κι αυτό γιατί, σε πολλές περιπτώσεις, υψηλής ποιότητας extra παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται στην Ελλάδα, χρησιμοποιείται ως βελτιωτικό της ποιότητας άλλων ελαιόλαδων, τα οποία στη συνέχεια έρχονται να ανταγωνισθούν τα ελληνικά στις διεθνείς αγορές.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν από τους εκπροσώπους του ΣΕΒΙΤΕΛ στη «συζήτηση» με τους δημοσιογράφους, η εγχώρια παραγωγή κατά την τελευταία ελαιοκομική περίοδο διαμορφώθηκε περί τους 250.000 τόνους, με τη ζήτηση στο ράφι να αποκαθίσταται σταδιακά. Σημειωτέον ότι η εγχώρια κατανάλωση στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής, ήταν κοντά στους 18.000 τόνους μέχρι το 2022 και πριν την άνοδο των τιμών, υποχώρησε στους 13.950 τόνους στην κορύφωση του πληθωρισμού και προσεγγίζει τους 15.800 τόνους με βάση τα στοιχεία της τρέχουσας περιόδου. Την ίδια στιγμή, οι τιμές στο ράφι, από τα 5-6 ευρώ το λίτρο το 2022, έφτασαν στα 11,5-12,5 ευρώ το λίτρο στην κορύφωση της έλλειψης (2023-2024) και κινούνται σήμερα σε ένα εύρος τιμής από 7,90-10,5 ευρώ το λίτρο.

ΠΗΓΗ: elaiaskarpos.gr

 

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Δύσκολη η κατάσταση στο καρπούζι – Μεγάλες ποσότητες, χαμηλή τιμή παραγωγού, πανάκριβο στο ράφι

Την τιμή παραγωγού συμπιέζουν οι μεγάλες ποσότητες καρπουζιού που βγαίνουν σιγά σιγά από το χωράφι. Ωστόσο το αγαπημένο φρούτο για πολύ κόσμο πλέον έχει καταντήσει... πολυτέλεια, με την τιμή του ακόμα και σε λαϊκές αγορές να προσεγγίζει το 1€...

«Ζεστό» χρήμα για την προώθηση ελληνικών οίνων – Νέα ρύθμιση για την εξαγωγή σε τρίτες χώρες

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο υλοποίησης των Παρεμβάσεων του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027, ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα των αιτημάτων για ένταξη στην Παρέμβαση Π2-58.5 «Προώθηση οίνων σε τρίτες χώρες».Οι ελληνικές οινοποιητικές επιχειρήσεις, έχουν πλέον τη...

Μειωμένη ροή του ποταμού Άρδα: Οι αγρότες ανησυχούν και θέλουν να εξετάσουν τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας

Έντονη ανησυχία υπάρχει στις τάξεις των αγροτών που βλέπουν τη ροή του Άρδα ποταμού να είναι μειωμένη τις τελευταίες ημέρες, με τους καλλιεργητές να ζητούν να λάβουν γνώση των τεχνικών όρων της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.Η...

Τα αγριογούρουνα κατέστρεψαν αμυγδαλεώνες στη Ροδιά Τυρνάβου – Όλοι δηλώνουν… αναρμόδιοι για το θέμα

Για μια ακόμη χρονιά οι αμυγδαλοπαραγωγοί στη Ροδιά Τυρνάβου βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από τις επιδρομές που κάνουν αγριογούρουνα που κυριολεκτικά καταστρέφουν τους αμυγδαλεώνες, προκαλώντας απόγνωση στους αγρότες της περιοχής.Οπως καταγγέλλουν παρά το γεγονός ότι το πρόβλημά...

Έντονη δυσαρέσκεια για τη ΔΕΗ στην Αιτωλοακαρνανία – Μοιράζει άναρχα το νερό και εμποδίζει τη σωστή άρδευση

Μια ενδιαφέρουσα σύσκεψη έλαβε χώρα στο Αγρίνιο τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (16/6). Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ Αγρινίου, Καλυβίων, Οζερού, Κατοχής, Νεοχωρίου καθώς και το ΔΣ του ΓΟΕΒ Αχελώου.Αφορά ουσιαστικά στις ώρες της παροχής νερού άρδευσης από την...

Συζητείται «χαράτσι» 6 ευρώ ανά τόνο ως συνδρομή υπέρ της Διεπαγγελματικής Ελαιολάδου… που δεν έχει ακόμα επανιδρυθεί

Πραγματοποιήθηκε το επονομαζόμενο «Olive Oil Forum» σε μια αίθουσα με άδεια καθίσματα στο Ηράκλειο (σχετική φωτό), με διοργανωτές την «ελίτ» του κλάδου, υπό την εταιρεία δημοσίων σχέσεων Nuthesia (Νουθεσία) του κ. Γιώργου Οικονόμου.Η εκδήλωση, παρά τον κάπως βαρύγδουπο τίτλο...

Πολλά κιλά από θερινό αγγούρι παραμένουν απούλητα – Σε ασφυξία και αδιέξοδο οι παραγωγοί

Μεγάλες ποσότητες αγγουριών μένουν απούλητες στην Ιεράπετρα - Με την «πλάτη στον τοίχο» οι παραγωγοί.Παρά τις οδηγίες που είχαν δοθεί σε πρώιμο χρόνο από τον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, από τον Αγροτικό Σύλλογο και άλλους αγροτικούς φορείς, ένα μεγάλο ποσοστό παραγωγών κηπευτικών της...

Πως να βοηθήσετε την ελιά σε θερμές περιόδους – Αυτή η πρακτική σώζει καλλιέργειες

Η στοχευμένη άρδευση κατά τις πιο θερμές περιόδους βοηθά το φυτό να αποφύγει την υδατική καταπόνηση και διασφαλίζει ισορροπημένη παραγωγή.Όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 33-34°C, η επιφάνεια του καρπού της ελιάς μπορεί να φτάσει σε ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες και,...

Κέλλας: «Ο νομός Λάρισας πρότυπο οινοτουριστικού προορισμού για όλη την Ελλάδα»

Στον στρατηγικό ρόλο της τοπικής αμπελοκαλλιέργειας και οινοπαραγωγής στη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, την παράδοση και την τοπική ανάπτυξη αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Αναπτυξιακός...
spot_img