H Ελλάδα είναι από τις πλέον ανοργάνωτες χώρες σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των επιδοτήσεων
Το ποσό αφορά διοικητικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν λόγω ελλιπούς ή πλημμελούς εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανονισμών που διέπουν τη χορήγηση των κοινοτικών ενισχύσεων. Οπως υποστηρίζει επίσημα η ελληνική πλευρά, «δεν σχετίζεται με περιπτώσεις εξαπάτησης ή δόλου από την πλευρά των παραγωγών. Αφορά, κυρίως, διοικητικές αδυναμίες στην ορθή εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών, που οφείλονται στην έλλειψη μηχανισμού και προσωπικού, από την πλευρά του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και από την πλευρά του ελληνικού κράτους (απουσία Κτηματολογίου και βοσκοτοπικών χαρτών)».
Και εκεί που λες «αναμενόμενο ήταν», το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξηγεί χωρίς ντροπή: «Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που υφίσταται διορθώσεις. Στην ίδια απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβάλλονται συνολικές δημοσιονομικές διορθώσεις σε 17 κράτη-μέλη, γεγονός που υποδεικνύει πως πρόκειται για μια συνήθη διαδικασία δημοσιονομικής εποπτείας της Ε.Ε., και όχι για μεμονωμένο ελληνικό φαινόμενο».
Τι κρύβει το υπουργείο; Οτι από τις 17 χώρες στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα, η Ελλάδα θα κληθεί να καταβάλει το 78% του συνόλου και οι υπόλοιπες το 22%! Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα είναι από τις πλέον ανοργάνωτες χώρες σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των επιδοτήσεων.
Τι παραδέχεται; Οτι για να μη χαθούν οι επιδοτήσεις συνέχισε στην «αμαρτωλή» οδό των προηγούμενων χρόνων: «Από την περίοδο από το 2020 έως σήμερα, λόγω θεσμικών αδυναμιών και έλλειψης κρίσιμων υποδομών (όπως το Κτηματολόγιο, οι Δασικοί και Βοσκοτοπικοί Χάρτες, η λειτουργική Κτηνιατρική Βάση), συνεχίστηκε (προς αποφυγή διακοπής των ενισχύσεων) η εφαρμογή του ίδιου πλαισίου διαδικασιών, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεωρήσει ανεπαρκείς ακόμα και τις παρεμβάσεις βελτίωσης που επιχειρήθηκαν από πρόσφατες διοικήσεις».
Τώρα, μέσα στο χαοτικό σύστημα πληρωμών, το ΥΠΑΑΤ έρχεται να παραδεχτεί τη μισή αλήθεια: η Ελλάδα έχει το πιο «τρύπιο» σύστημα πληρωμών! Και για αυτό δεν φταίνε οι αγρότες ή όποιοι άλλοι εμπλεκόμενοι, αλλά οι κυβερνήσεις, οι οποίες αξιοποίησαν τους πόρους της Ε.Ε. για την εξυπηρέτηση φίλων και συγγενών, τινάζοντας στον αέρα κάθε προσπάθεια εξυγίανσης… Είχε το πρόβλημα μπροστά της, για αυτό άλλαξε έξι προέδρους του ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς όμως άλλες παρεμβάσεις. Τελευταία, λόγω των εξελίξεων, πέρασε τον οργανισμό στην ΑΑΔΕ, αλλά μέχρι εκεί. Εως το 2026 τίποτα δεν θα αλλάξει – μετά βλέπουμε…
Βεβαίως, ακόμα η κυβέρνηση δεν μας έχει ενημερώσει τι θα γίνει με τη συμμετοχή των ιδιωτών στην υποδοχή των δηλώσεων. Ποιος έχει και ποιος διαχειρίζεται τη βάση δεδομένων, και επιπλέον τι θα κάνει με τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ ιδιωτών και ΟΠΕΚΕΠΕ;
Το επόμενο διάστημα ο πόλεμος αυτός θα κορυφωθεί – δεν αποκλείεται να υπάρξουν και προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Η αναταραχή θα είναι μεγάλη και η κατάσταση που θα δημιουργηθεί θα είναι ιδανική για την κυβέρνηση, η οποία έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της να μεταφέρει τις αρμοδιότητες για τις επιδοτήσεις στις Περιφέρειες. Με τον τρόπο αυτόν θα απαλλαγεί από τις ευθύνες και τα λάθη. Τη λύση αυτή την είχαν συζητήσει και παλιά, αλλά δεν προχώρησε, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θέλει πολλή σκέψη, καλό σχεδιασμό και κυρίως πρόθυμους περιφερειάρχες. Υπάρχουν τέτοιοι; Λογικά όχι, αφού ακόμα και αυτά τα σχέδια διαχείρισης βοσκοτόπων που είχαν αναλάβει δεν κατάφεραν τελικά να τα υλοποιήσουν, με αποτέλεσμα να επικρατεί χάος και να βρέχει… πρόστιμα από την Ε.Ε.