back to top

Ακατάλληλα για άρδευση νερά στην ‘Ηπειρο

Επιβεβαιώνεται η επιδείνωση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες, με αιχμή τη ρύπανση από τον βιολογικό καθαρισμό της πόλης των Ιωαννίνων

Ακατάλληλα για άρδευση έκρινε τα νερά της τάφρου Λαψίστας η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, εισηγούμενη αρνητικά ως προς τη χορήγηση άδειας χρήσης νερού.

Η απόφαση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει την επιδείνωση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες, με αιχμή τη ρύπανση από τον βιολογικό καθαρισμό της πόλης των Ιωαννίνων.

Η νέα διαρροή λυμάτων τις προηγούμενες ημέρες, που κινητοποίησε τις τοπικές αρχές, κατέδειξε πως το πρόβλημα όχι μόνο παραμένει, αλλά κατά περιόδους εντείνεται, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τις καλλιέργειες και το βιοτικό επίπεδο των αγροτών του λεκανοπεδίου.

Αδύνατο το πότισμα

Με την άρδευση να καθίσταται πλέον αδύνατη, η μόνη ελπίδα των παραγωγών είναι οι καλοκαιρινές βροχές, αφού οι περισσότεροι έχουν ήδη σπείρει και βρίσκονται εν μέσω καλλιεργητικής περιόδου.

Οι τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ένωσης Αγροτών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ουσιαστική λύση.

Ο πρόεδρος της Ένωσης, Χάρης Λιούρης, τόνισε πως η οικονομική ζημιά είναι ήδη μεγάλη και υπογράμμισε την ανάγκη για νομικές κινήσεις.

«Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να σώσουμε ό,τι μπορούμε. Το 50% με 70% του νερού χάνεται λόγω των προβλημάτων. Εμείς θα κινηθούμε και νομικά. Θα μπορούσαν να έχουν εκσυγχρονιστεί οι ΤΟΕΒ και τα δίκτυα. Κινδυνεύει να ερημώσει το λεκανοπέδιο, πρέπει να σκύψουν όλοι στο πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Κρύας – Λαψίστας, Ηρακλής Μπαλαντάνης, επεσήμανε πως η συνάντηση αυτή άργησε να γίνει και πως οι αρμοδιότητες των ΤΟΕΒ είναι περιορισμένες στην διαχείριση.

«Για την ποιότητα και την ποσότητα του νερού δεν έχουμε ευθύνη. Πρέπει να κινηθούμε όλοι μαζί νομικά και να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις. Όταν θα έρθει η ώρα να πληρώσουμε, δεν θα υπάρχουν τα χρήματα», σημείωσε.

Συντονισμένη δράση

Η κατάσταση αναδεικνύει με δραματικό τρόπο την ανάγκη για συντονισμένη δράση, τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες όσο και από την πολιτεία, καθώς το ενδεχόμενο σοβαρής οικονομικής κρίσης για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής είναι πλέον πιο ορατό από ποτέ.

Στο θέμα παρενέβη και το ΚΚΕ το οποίο με ανακοινωσή του αναφέρει οτι η τάφρος της Λαψίστας έχει μετατραπεί σε μια υγειονομική βόμβα για ολόκληρη την περιοχή και οι αγρότες δεν θα μπορέσουν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους μέσα στο καλοκαίρι. Η ευθύνη βαραίνει διαχρονικά τις εκάστοτε κυβερνήσεις, την τοπική διοίκηση (Περιφέρεια και Δήμους) και τους βιομήχανους της περιοχής.

Εδώ και χρόνια υπήρχαν καταγγελίες πως μέρος των λυμάτων που μεταφέρουν οι αγωγοί στον βιολογικό καθαρισμό της πόλης, καταλήγουν τελικά στην τάφρο. Την ίδια ώρα, οι βιομηχανίες τροφίμων της περιοχής, ρίχνουν στην τάφρο τα απόβλητά τους, χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο, ώστε να φθάνει στην τάφρο καθαρό νερό. Όλα αυτά γιατί ισχύει το ό,τι δεν φέρνει κέρδος σ’ έναν επιχειρηματικό όμιλο είναι κόστος.

Το ΚΚΕ ζητά άμεσες  παρεμβάσεις για την προστασία τω παραγωγών αλλά και του περιβάλλοντος:

Την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από το μη πότισμα των καλλιεργειών τους.

Την άμεση λύση του αρδευτικού για την κάλυψη όλων των καλλιεργειών στο κάμπο της Λαψίστας με αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση χωρίς ΣΔΙΤ και επιβάρυνση των αγροτών. Φθηνό και ποιοτικό νερό για όλους.

Αυστηροποίηση όλων των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για τις βιομηχανίες της περιοχής. Όποια βιομηχανία ρυπαίνει να υποχρεωθεί με δικό της οικονομικό βάρος να εγκαταστήσει αποδοτικά συστήματα επεξεργασίας αποβλήτων, ώστε να διασφαλίζεται η διάθεση καθαρού και όχι ρυπογόνου νερού.

Πλήρη και διαφανή έλεγχο όλων των βιομηχανικών μονάδων και δημόσια δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.

Άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού και διακοπή της ανεξέλεγκτης διάθεσης λυμάτων στην τάφρο.

Ολιστικό σχέδιο απορρύπανσης της τάφρου, ώστε να αποτραπεί η διάχυση της μόλυνσης και στον υδροφόρο ορίζοντα – έναν κίνδυνο απόλυτα υπαρκτό με ανυπολόγιστες συνέπειες.

«Κοινό των Ηπειρωτών»

Τη λήψη μέτρων ζητά και το  “Κοινό των Ηπειρωτών” το οποίο επισημάινει:

Η ρύπανση της τάφρου Λαψίστας δεν είναι ούτε καινούργιο, ούτε άγνωστο φαινόμενο. Πριν από έναν χρόνο, παραγωγοί και κάτοικοι της περιοχής προειδοποιούσαν για πρωτοφανείς καταστάσεις. Οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν από το πόρισμα της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το οποίο ανέδειξε όχι μόνο την έκταση, αλλά και τη διάρκεια του προβλήματος. Καταγράφηκε τότε ότι η εκροή ανεπεξέργαστων λυμάτων προς την τάφρο ήταν συνεχής και όχι παροδική.

 

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλο επιστημονικό επίτευγμα – Μετέτρεψαν το μολυσμένο νερό σε λίπασμα και καύσιμα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Γιέιλ στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο που μετατρέπει τα νιτρικά άλατα– έναν κοινό ρύπο του νερού- σε αμμωνία, επιτυγχάνοντας εντυπωσιακό ποσοστό μετατροπής 92%.Η καινοτομία αυτή προσφέρει διπλό όφελος: καθαρισμό των ρυπασμένων υδάτων και παραγωγή ενός πολύτιμου πόρου, χρήσιμου...

Μέσω ΟΣΔΕ 2025 η προστασία για άγρια ορνιθοπανίδα και αρκούδες – Οι επιλέξιμες καλλιέργειες και τα ποσά ενίσχυσης

Στο διαδίκτυο αναρτήθηκε η προδημοσίευση της 1ης πρόσκλησης των δράσεων 1 και 2 της παρέμβασης Π3-70-1.1 «Προστασία άγριας ζωής εντός των προστατευόμενων περιοχών» που αφορά την άγρια ορνιθοπανίδα και τις αρκούδες, ενώ επιλέξιμες για ενίσχυση είναι οι καλλιέργειες που...

Νέο σκάνδαλο πανευρωπαϊκων διαστάσεων: Το «Antinero» καταστρατηγεί τη νομοθεσία της Ε.Ε. με… τα χρήματά της

Μια από τις μεγαλύτερες και πιο τεκμηριωμένες αναφορές των τελευταίων ετών φέρνει στο φως σοβαρές καταγγελίες για το πρόγραμμα Antinero, που εφαρμόζεται στην Ελλάδα με στόχο —θεωρητικά— την προστασία των δασών από πυρκαγιές.Στην πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με 213 περιβαλλοντικές...

Τρυγόνια: Νέα σημάδια ανάκαμψης του πληθυσμού

Από την εφημερίδα Έλληνας Αγρότης που κυκλοφορείΣτη δυτική μεταναστευτική διαδρομή έχει εντοπιστεί αύξηση του πληθυσμού τα τελευταία τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να πληρούνται οι προϋποθέσεις για την επανέναρξη του κυνηγιούΤου Χάρη Μπερτίδη[email protected]Για πρώτη φορά έχει καταγραφεί αύξηση στους αναπαραγωγικούς...

Γυρτώνη: «Ο παράδεισος των Λευκών Πελαργών» (Βίντεο)

Στην κοιλάδα των Τεμπών, στα νότια του βουνού Κορακόπετρα, σε υψόμετρο 590 μέτρων, στις εκβολές του Πηνειού, βρίσκεται η Γυρτώνη ή αλλιώς «ο παράδεισος των Λευκών Πελαργών», όπως την αποκαλούν οι κάτοικοι του Κάμπου.Η αναπαραγωγική περίοδος των πελαργών είναι σε πλήρη...

Ένταξη μνημειακών δέντρων της Αρκαδίας στο Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου 2025), το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας ανακοινώνει την ένταξη δύο μνημειακών δέντρων της Αρκαδίας, ενός πλατάνου και μιας φλαμουριάς, στο ερευνητικό του έργο «Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης».Η πρόταση και η ερευνητική...

Σάμος: Τα κοράλλια της Μεσογείου κινδυνεύουν από την αλιεία

Στη Σάμο, τα κοράλλια της Μεσογείου καταστρέφονται από την αλιεία. Όπως τόνισε ο κ. Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής Αρχιπελάγους, οι τράτες βυθού και οι ρυμουλκούμενες δράγες, απειλούν με εξαφάνιση πάνω από το 13% των κοραλλιών της Μεσογείου.Σύμφωνα με την κα Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια...

Σε πρωτοφανή επίπεδα η παγκόσμια απώλεια δασών το 2024

Το 2024, η καταστροφή των μεγαλύτερων δασών του κόσμου έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, με στοιχεία που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν "τρομακτικά". Ο κύριος λόγος ήταν η αύξηση των πυρκαγιών που προκαλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη,...

Στην 19η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα ως προς τον κίνδυνο ανεπάρκειας νερού

Στην 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης λειψυδρίας βρίσκεται η χώρα μας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής κυρίως, η οποία έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην πλευρά της προσφοράς (μείωση βροχοπτώσεων) όσο και σε εκείνη της ζήτησης (αύξηση της...