Από την εφημερίδα Έλληνας Αγρότης που κυκλοφορεί
Η μεταφορά θα γίνει σταδιακά, με τους όρους της Κομισιόν, ενώ ορίζεται υποδιοικητής που θα «τρέξει» τη διαδικασία πληρωµών στους αγρότες.
ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΤΡΕΧΑ
[email protected]
Με τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ούτε καταργείται ούτε υπάγεται στην ΑΑΔΕ. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η ΑΑΔΕ αποκτά πρόσβαση στα αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ για να κάνει ελέγχους. Η μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ θα γίνει όταν η Κομισιόν προχωρήσει στη διαπίστευση της ΑΑΔΕ ως προς την ικανότητα να διαχειρίζεται τον έλεγχο και τις πληρωμές επιδοτήσεων και όταν η κυβέρνηση αλλάξει τον ιδρυτικό νόμο της ΑΑΔΕ για να μετατραπεί σε Αρχή Πληρωμών. Αυτά θα γίνουν σε βάθος χρόνου.
Οσοι εμπλέκονται με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, από τη διοίκηση και τους υπαλλήλους μέχρι συνεργαζόμενους φορείς του Δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα, Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων και αναδόχους, θα υποχρεούνται να παρέχουν πλήρη και άμεση πρόσβαση στην ΑΑΔΕ. Το προσεχές διάστηµα θα ορισθεί υποδιοικητής στην ΑΑ∆Ε, που θα αναλάβει να «τρέξει» τη διαδικασία πληρωµών στους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Το σύστημα ΟΣΔΕ (δήλωση εκτάσεων και ζώων) θα πρέπει να διασυνδέεται με όλες τις παραγωγικές και οικονομικές συναλλαγές των αγροτών και τις φορολογικές υποχρεώσεις. Το πρώτο που θα γίνει είναι η διαλειτουργικότητα των συστημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ με την ΑΑΔΕ, ώστε να ελέγχονται πληρωμές που γίνονταν ως τώρα «στα τυφλά». Αυτό έπρεπε να είχε γίνει από το 2020, όπως είχε συμφωνηθεί από τους τότε προέδρους του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρη Βάρρα και της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, αλλά δεν εφαρμόστηκε. Στόχος της διασύνδεσης των δύο πληροφορικών συστημάτων θα είναι να γίνονται δίκαιες πληρωμές αγροτικών ενισχύσεων, αλλά και να καταπολεμηθεί η διακίνηση μαύρου χρήματος.
Οταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα μεταφερθεί ως 4η Διεύθυνση της ΑΑΔΕ, με δικό της, ξεχωριστό υποδιοικητή για να κάνει τους επιτόπιους ελέγχους στα χωράφια και στις εκτροφές. Η ΑΑΔΕ θα αναλάβει να κάνει ελέγχους στην παραγωγή και στα παραστατικά πώλησης, με βάση ό,τι δηλώνει κάθε παραγωγός. Επιδοτήσεις και αποζημιώσεις σε αγρότες θα καταβάλλονται και θα ελέγχονται όπως οι επιστροφές φόρου και ΦΠΑ, οι επιδοτήσεις θέρμανσης κ.ά. Η πιστοποίηση των ΚΥΔ θα γίνεται πια από την ΑΑΔΕ
Επίσης, το ΟΣΔΕ -όπως η φορολογική δήλωση- θα ανοίγει και θα κλείνει σε συγκεκριμένες ημερομηνίες κάθε χρόνο, όπως γίνεται και στην υπόλοιπη Ε.Ε., με στόχο να υπάρξει χρόνος για ελέγχους. Στο ΟΣΔΕ δηλώνονται εκτάσεις, καλλιέργειες (αν είναι αρδευόμενες ή όχι) και ζώα. Με βάση αυτά δηλώνεται εκτιμώμενη παραγωγή (ανώτερο και κατώτερο όριο). Μπορεί να αλλάξει η παραγωγή μόνο για λόγους ανωτέρας βίας (καιρικές συνθήκες). Οπότε, ο έλεγχος των τιμολογίων θα αφορά συγκεκριμένες ποσότητες παραγωγής με βάση την ετήσια δήλωση του παραγωγού. Οι έλεγχοι του Ε9 θα γίνονται από την ΑΑΔΕ σε βάθος χρόνου. Επίσης, με βάση τα δεδομένα της δήλωσης ΟΣΔΕ, η ΑΑΔΕ θα ελέγχει ανά πάσα στιγμή πόσους εργάτες πρέπει να απασχολεί κάθε παραγωγός και αν είναι ασφαλισμένοι με εργόσημο.
Κρίσιμη η μεταβατική περίοδος
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, η μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ θα έχει γίνει μέχρι το 2026. Αυτό το διάστημα είναι κρίσιμο για τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και για τις πληρωμές των αγροτικών ενισχύσεων. Εκκρεμούν σημαντικές πληρωμές του 2024, ενώ το ΟΣΔΕ του 2025 έχει καθυστερήσει, και αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί για να μην εμφανισθούν ξανά οι μεγάλες δυσλειτουργίες του 2024 και του 2025. Αξίζει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η συνεργασία της ΑΑΔΕ με τα περίπου 500 ΚΥΔ και με τον ιδιώτη τεχνικό σύμβουλο. Ηδη έχουμε μεγάλες αντιδράσεις από τα ΚΥΔ με το υποχρεωτικό ΑΤΑΚ, που έχει μπλοκάρει μεγάλο αριθμό δηλώσεων ΟΣΔΕ. Κανείς δεν γνωρίζει πόσα αγροτεμάχια δεν έχουν ΑΤΑΚ – μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν και μιλάνε για το 30% των εκτάσεων. Εγινε η πρόταση να γίνεται οριστικοποίηση της δήλωσης με ευθύνη των ΚΥΔ μέχρι να εκδοθεί ΑΤΑΚ για το αγροτεμάχιο. Ομως, από την πλευρά των ΚΥΔ δεν τη δέχτηκαν.