back to top

Διχάζουν τους παραγωγούς τα αρωματικά έλαια – Αναμένεται εκτόξευσή τους στην αγορά την επόμενη δεκαετία

Περίοδο άνθησης διανύουν τα αρωματισμένα ελαιόλαδα με την αγορά τους να αναμένεται να διπλασιαστεί εντός της επόμενης δεκαετίας και να φτάσει σε αξία από τα 1,11 δισ. το 2024 στα 2,134 δισ. ευρώ το 2033.

Παρότι πρόκειται για μια κατηγορία με μεγάλη ζήτηση και μακραίωνη ιστορία, δεν είναι όλοι οι παραγωγοί θετικοί απέναντί της με πολλούς να υποστηρίζουν ότι διαιωνίζει, τελικά, τα φαινόμενα νοθείας.

Ο ερευνητικός όμιλος Dataintelo αποδίδει την εκτιμώμενη ανάπτυξή τους στην στροφή των καταναλωτών προς υγιεινή διατροφή, γκουρμέ τρόφιμα, αλλά και στην ευέλικτη χρήση τους. Η ανάπτυξή τους αναμένεται να κινηθεί γρηγορότερα από αυτή της συνολικής αγοράς ελαιολάδων που αναμένεται να δει την αξία της να ανεβαίνει από τα 13 δισ. ευρώ (2024) στα 17 δισ. ευρώ (2033).

Τα αρωματικά ελαιόλαδα είναι μια ευρεία κατηγορία που περιλαμβάνει πολλές μεθόδους παραγωγής, όμως κατά την σεφ Amy Riolo, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται ολόκληρα φρούτα, επειδή έτσι παίρνεις τον χυμό και τα οφέλη τους. Με τη χρήση τους η μαγειρική γίνεται γρηγορότερη και ευκολότερη. Με τη σειρά της η Mary Mori, αντιπρόεδρος ποιότητας και έρευνας της μεγαλύτερης παραγωγού ελαιολάδου των ΗΠΑ, California Olive Ranch, τονίζει ότι η ζήτηση γι’ αυτά προέρχεται κυρίως από καταναλωτές έξτρα παρθένου ελαιολάδου που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο.

Πολλοί παραγωγοί, ωστόσο, δεν έχουν αγκαλιάσει την κατηγορία. Κατά τον πρώην εκτελεστικό διευθυντή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), Abdellatif Ghedira, τα αρωματισμένα λάδια δεν μπορούν να θεωρούνται ελαιόλαδα, επειδή τα τελευταία είναι εξ ορισμού τρόφιμα με ένα υλικό χωρίς πρόσθετα. Με τη σειρά της η παραγωγός Nancy Harmon Jenkins, αποδίδει την απήχησή τους σε άγνοια των καταναλωτών και υποστηρίζει ότι τα αρώματα χάνονται γρήγορα κατά το ζέσταμα.

ΠΗΓΗ: elaiaskarpos.gr

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Η ΠΟΓΕΔΥ καταγγέλλει ελέγχους για Βιολογικά χωρίς μέτρα υγείας και ασφάλειας των γεωτεχνικών

Τον τρόπο με τον οποίο γίνονται έλεγχοι σε καλλιέργειες και εκτροφές που δηλώνονται βιολογικές καταγγέλλει η ΠΟΓΕΔΥ, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις όροι υγείας και ασφάλειας των γεωτεχνικών.Αναλυτικά:Η ΠΟΓΕΔΥ, με αφορμή την έκδοση της υπ’ αριθ....

Υφυπουργός Ενέργειας για λειψυδρία: «Είμαστε σε έκτακτη κατάσταση»

Η χώρα διανύει την τρίτη χρονιά ανομβρίας και η πρόβλεψη για την επάρκεια νερού είναι εφιαλτική.Το πρόβλημα έχει αγγίξει και την Ήπειρο, μία περιοχή που ήταν πλούσια σε αποθέματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στον κάμπο της Λαψίστας όπου δεν...

Κοντά στους 380.000 τόνους η παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς – «Κανονική» χαρακτηρίζει την ποσότητα η ΔΟΕΠΕΛ

Κανονική κρίνεται η φετινή παραγωγή επιτραπέζιων ελιών, από άποψη μεγέθους παραγωγής, με την ποσότητα να πλησιάζει τους 380 χιλιάδες τόνους, όπως αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, κατά την διάρκεια της 10ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μελών της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας...

Κονσερβοποιοί για δασμούς Τραμπ: «Δεν ξέρουμε τι θα μεταποιήσουμε για τις ΗΠΑ – Νιώθουμε ανυπεράσπιστοι»

Μπροστά σε έντονα αδιέξοδα βρίσκεται η αγορά ελληνικής κομπόστας δύο εβδομάδες μέχρι την 1η Αυγούστου οπότε και θα εφαρμοστούν οι δασμοί 47% στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, οποία απορροφά το 20% των εξαγωγών μας και η αξία τους ξεπερνά...

Σε αδιέξοδο οι Βοιωτοί αγρότες: Ήρθαν αρδευτικά τέλη για περίοδο που η Κωπαΐδα… δεν είχε νερό – Διαμαρτυρία από τον Α.Σ. Λιβαδειάς

Συνεχίζονται τα μεγάλα προβλήματα των αγροτών που αρδεύουν στο Κωπαϊδικό πεδίο, καθώς η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τους έστειλε τέλη άρδευσης για περίοδο κατά την οποία δεν υπήρχε... ούτε μισή σταγόνα νερό για τα χωράφια.Πιο συγκεκριμένα, τα τέλη αφορούν το...

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου οι αγρότες για τη ρύπανση στη Λαψίστα (ΦΩΤΟ)

Στην Περιφέρεια Ηπείρου έφτασαν με τα τρακτέρ τους αγρότες και παραγωγοί από τον κάμπο της Λαψίστας.Οι παραγωγοί λόγω της αδυναμίας άρδευσης βρίσκονται αντιμέτωποι με την πλήρη καταστροφή. Την φωνή αγωνίας και απελπισίας μετέφεραν στο κέντρο της πόλης.Στη συνέχεια...

Οι Ισπανοί στρέφονται στο Βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο – Πάνω από 200 μονάδες μέσα σε μια διετία

Η αγορά του βιολογικού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου γνωρίζει άνθηση, καθώς αυξάνονται οι εξαγωγές και η βιομηχανική δραστηριότητα.Περισσότερες από 200 νέα ελαιοτριβεία και μονάδες τυποποίησης εντάχθηκαν στον τομέα του βιολογικού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου (AOVE) στην Ισπανία την τελευταία διετία, σύμφωνα...

Οι δασμοί Τραμπ θέτουν σε κίνδυνο ελληνικές εξαγωγές 100εκ.€ – Συναγερμός σε Ημαθία και Πέλλα για την κομπόστα ροδάκινο (Βίντεο)

Ανησυχούν οι παραγωγοί και οι μεταποιητές της Πέλλας και της Ημαθίας για την ελληνική κομπόστα εξαιτίας των επιπλέον δασμών της τάξης του 30% που εξήγγειλε ο Πρόεδρος Τραμπ, καθώς η αξία της ελληνικής κομπόστας ροδάκινου που εξάγεται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ ανέρχεται στα 100 εκ....

OLIKE: Η επανάσταση στη βιομηχανία ελιάς με 70% λιγότερο νερό

Μια καινοτόμα λύση για την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων και τη διαχείριση λυμάτων αλλάζει τα δεδομένα στην επεξεργασία επιτραπέζιων ελιών.Το έργο OLIKE αποδεικνύει ότι η βιωσιμότητα στη βιομηχανία τροφίμων δεν είναι ουτοπία. Με εξοικονόμηση έως και 70% στην κατανάλωση νερού και 95% στη μείωση λυμάτων,...