back to top

Η κομποστομποίηση μπορεί να γίνει με απόβλητα ελαιοτριβείων;

Η παραγωγή ελαιολάδου αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές γεωργικές δραστηριότητες της Ελλάδας και της Μεσογείου γενικότερα. Ωστόσο, μαζί με το πολύτιμο αυτό προϊόν, προκύπτουν και μεγάλες ποσότητες αποβλήτων, τόσο υγρών όσο και στερεών.

Η σωστή διαχείρισή τους αποτελεί κρίσιμο ζήτημα, καθώς τα απόβλητα των ελαιοτριβείων μπορούν είτε να επιβαρύνουν το περιβάλλον είτε να αξιοποιηθούν δημιουργικά, προσφέροντας σημαντικά οφέλη.

Ποιά είναι τα απόβλητα των ελαιοτριβείων;

Κατά τη διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου, προκύπτουν τα εξής κύρια απόβλητα:

  • Κατσίγαρος: Το σκούρο κόκκινο – μαύρο υγρό απόβλητο που προκύπτει κυρίως από ελαιοτριβεία τριών φάσεων. Είναι ένα υδατικό διάλυμα με περιεκτικότητα σε στερεά 6%, αποτελούμενο από 83-92% νερό, πολυφαινόλες, σάκχαρα, οργανικά οξέα και ανόργανα στοιχεία. Έχει όξινο χαρακτήρα και υψηλή ηλεκτρική αγωγιμότητα.
  • Ελαιοζύμη: Το στερεό υπόλειμμα που προκύπτει κατά την εξαγωγή του ελαιολάδου. Περιλαμβάνει τη σάρκα της ελιάς, τον φλοιό, τον πυρήνα και ποσότητα υπολειμματικού νερού και ελαίου. Η ελαιοζύμη μεταφέρεται συνήθως στα πυρηνελαιουργεία, όπου υποβάλλεται σε περαιτέρω επεξεργασία.
  • Ελαιοπυρήνας: Προκύπτει από την επεξεργασία της ελαιοζύμης στα πυρηνελαιουργεία. Από τον ελαιοπυρήνα, μέσω εκχύλισης με διαλύτες (συνήθως εξάνιο), εξάγεται το πυρηνέλαιο. Το υπόλειμμα μετά την εκχύλιση αποτελεί το γνωστό πυρηνόξυλο.
  • Φύλλα και μικρά κλαδιά: Προέρχονται από την αποφύλλωση των ελιών πριν από την επεξεργασία. Συχνά χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή ή οργανικό υλικό για κομποστοποίηση.
    Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Τα απόβλητα των ελαιοτριβείων, αν απορριφθούν ανεξέλεγκτα, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις:

  • Μόλυνση υδάτων: Ο κατσίγαρος μειώνει το διαλυμένο οξυγόνο στα υδάτινα οικοσυστήματα, οδηγώντας σε φαινόμενα ευτροφισμού.
  • Υποβάθμιση εδαφών: Σε ανεξέλεγκτες ποσότητες, τα απόβλητα μπορούν να αλλοιώσουν τη δομή του εδάφους και να επηρεάσουν τη φυτική ανάπτυξη.
  • Ρύπανση της ατμόσφαιρας: Η καύση των στερεών αποβλήτων μπορεί να οδηγήσει σε εκπομπές ρύπων.Πώς μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε;

Αντί να θεωρούμε τα απόβλητα των ελαιοτριβείων ως πρόβλημα, μπορούμε να τα μετατρέψουμε σε χρήσιμους πόρους μέσω συγκεκριμένων τεχνολογιών. Η αξιοποίηση των αποβλήτων μπορεί να οργανωθεί στις εξής βασικές κατηγορίες:

Γεωργική χρήση

  • Κομποστοποίηση: Τα στερεά υπολείμματα των ελαιοτριβείων, όπως τα φύλλα και η ελαιοζύμη, αναμειγνύονται με άλλα οργανικά υλικά (π.χ. υπολείμματα φυτικής παραγωγής) και υφίστανται ζύμωση σε ελεγχόμενες συνθήκες. Μετά από λίγους μήνες, παράγεται ένα φυσικό λίπασμα υψηλής ποιότητας, το οποίο εμπλουτίζει το έδαφος με οργανική ύλη.
    Ενεργειακή αξιοποίηση
  • Παραγωγή βιοκαυσίμων: Ο ελαιοπυρήνας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιοκαύσιμο για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσω καύσης σε ειδικούς λέβητες ή μονάδες συμπαραγωγής, παράγει θερμότητα και ηλεκτρική ενέργεια. Αυτή η χρήση συμβάλλει στη μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα και αξιοποιεί πλήρως ένα υποπροϊόν της ελαιοπαραγωγής.
  • Καύση πυρηνόξυλου: Το πυρηνόξυλο ξηραίνεται και χρησιμοποιείται επίσης ως καύσιμο σε λέβητες.
  • Βιοαέριο από κατσίγαρο: Ο κατσίγαρος μπορεί να υποστεί αναερόβια χώνευση, μια διεργασία κατά την οποία μικροοργανισμοί αποικοδομούν τις οργανικές ενώσεις σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου. Το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή βιοαερίου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ενέργειας, και η δημιουργία ενός υγρού υπολείμματος που, σε ελεγχόμενες ποσότητες, μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό λίπασμα.
    Βιομηχανική αξιοποίηση
  • Παραγωγή πυρηνελαίου: Το πυρηνέλαιο εξάγεται από τον ελαιοπυρήνα και χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών.
  • Εκχύλιση πολυφαινολών: Οι πολυφαινόλες και άλλα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα απόβλητα των ελαιοτριβείων μπορούν να απομονωθούν μέσω ειδικών διεργασιών, όπως εκχύλιση με διαλύτες ή χρήση μεμβρανών. Αυτά τα συστατικά έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία και χρησιμοποιούνται σε προϊόντα διατροφής, καλλυντικά και φαρμακευτικά σκευάσματα.

Συμπέρασμα

Η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων δεν είναι μόνο ζήτημα περιβαλλοντικής προστασίας, αλλά και μια σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη νέων, βιώσιμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Με τη σωστή αξιοποίηση, μπορούμε να μετατρέψουμε τα «απόβλητα» σε πολύτιμους πόρους, εκμεταλλευόμενοι οικονομικά παραπροϊόντα τα οποία έτσι και αλλιώς προκύπτουν κατά την παραγωγή ελαιολάδου.

ΠΗΓΗ: olivenews.gr

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Συγκριτική μελέτη για τη μέτρια και την ελαφριά κλάδευση της ελιάς

Η μέτρια κλάδευση των ελαιόδεντρων προσφέρει ανώτερα αποτελέσματα τόσο στην παραγωγική απόδοση όσο και στους φυσιολογικούς δείκτες των δέντρων σε σύγκριση με την ελαφριά κλάδευση.Αυτό προκύπτει από πειραματική έρευνα που διεξήχθη το 2023 στην κεντρική Ιταλία από ερευνητές...

Τι είναι και γιατί συμβαίνει η παρενιαυτοφορία στην ελιά;

Η καλλιέργεια της ελιάς είναι μια μακροχρόνια υπόθεση.Κάθε χρονιά είναι διαφορετική, και οι ελαιοπαραγωγοί γνωρίζουν καλά ότι η μια χρονιά μπορεί να φέρει εξαιρετική παραγωγή, ενώ η επόμενη να δώσει ελάχιστο καρπό. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται παρενιαυτοφορία και...

Η θρέψη της ελιάς επηρεάζεται από το ph του εδάφους

Στη διαχείριση του ελαιώνα, η γονιμότητα του εδάφους, δηλαδή η ικανότητά του να παρέχει στα φυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη και την καρποφορία, παραμένει κεντρικό ζήτημα.Ειδικά σε αυτή τη φαινολογική φάση, μια σύντομη αλλά εμπεριστατωμένη...

Αναβιώνουν παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τρεις αγρότες και τρεις σεφ σε πειραματικές καλλιέργειες λαχανικών - Ο καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας Αναστάσιος Κώτσιρας και οι συνεργάτες του αναζητούν ποικιλίες που θα δώσουν ικανοποιητικές στρεμματικές αποδόσεις ποιοτικά χαρακτηριστικάΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ[email protected]Από τότε που η Ελλάδα...

«Oπλο» στα χέρια του αμπελουργού ο Θρακικός Ζεόλιθος

«Πολλά οινοποιεία σε Πάρο και Νάξο μάς είπαν πως τους έσωσε» λέει στον «Ε.Α.» ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Αναστάσιος ΑυγερινόςΤου ΛΕΥΤΕΡΗ ΖΑΒΛΙΑΡΗ[email protected]Ασπίδα στα χέρια του Ελληνα αμπελουργού αποδείχθηκε την περασμένη καλλιεργητική χρονιά ο θρακικός ζεόλιθος. Το θαυματουργό ορυκτό,...

Freskon: Σε πλεονεκτική θέση σειρά ελληνικών προϊόντων λόγω της επιβολής των δασμών Τράμπ

Για την πλεονεκτική θέση που βρίσκεται η χώρα μας μετά την επιβολή των δασμών του Αμερικανού Προέδρου σε σειρά προϊόντων στην ΕΕ, αλλά και στην Κίνα, αλλά και για τις μεγάλες προοπτικές διείσδυσης των ελληνικών νωπών οπωροκηπευτικών σε σημαντικές και ισχυρές αγορές της...

Ελαιοκομία και δασμοί Τραμπ: Τι προτείνουν Έλληνες ειδικοί – Ο ρόλος του IOC

Να παραμερίσουν τις όποιες επί μέρους διαφορές τους έχουν οι ελαιοπαραγωγικές χώρες και ενωμένες να διαπραγματευτούν την χαλάρωση ή εξάλειψη των δασμών που εξήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος ζητά με ανοικτή επιστολή της η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας, φορέας που ασχολείται...

Τι συμβουλεύουν για ελιά και αμπέλι οι γεωπόνοι – Tα κλαδέματα, τα λιπάσματα και οι ψεκασμοί

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουν από τώρα και μετά οι αγρότες της Κρήτης και κυρίως οι ελαιοπαραγωγοί και οι αμπελουργοί, όπως τονίζει μιλώντας στον «Έλληνα Αγρότη» ο Ηρακλειώτης γεωπόνος Αριστείδης Κοζής.Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο ιδιώτης γεωπόνος...

Θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και οινοπαραγωγή – Καύσιμο τα προγράμματα για τον πρωτογενή τομέα στη Δράμα

Στις επενδύσεις του πρωτογενούς τομέα μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων στοχεύει η Αναπτυξιακή Δράμας, ώστε τα προϊόντα αγροδιατροφής της περιοχής να αυξήσουν την εξαγωγική τους αξία, ενώ παράλληλα να γίνουν η αιτία να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που θα κρατήσουν τους...