back to top

Οι ψαράδες της Τουρκίας αλωνίζουν το Αιγαίο και η Ευρώπη… σφυρίζει αδιάφορα

Η επιδότηση στόλου αγνοείται εδώ και 25 χρόνια, την ώρα που οι Τούρκοι χρησιμοποιούν σκάφη τελευταίας τεχνολογίας.

Μελανά ήταν τα χρώματα με τα οποία περιέγραψαν οι εκπρόσωποι των Ελλήνων αλιέων την κατάσταση στο Αιγαίο στην επιτροπή αλιείας που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και την Πιερία.

Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΖΑΒΛΙΑΡΗ
[email protected]

Οι μηχανότρατες που εδώ και δεκαετίες προμηθεύουν με φρέσκο ψάρι τις μεγάλες ιχθυόσκαλες ώστε να το βρούμε στο πιάτο μας αγκομαχούν. Και αυτό γιατί έχουν πια απέναντί τους έναν υπερσύγχρονο τουρκικό αλιευτικό στόλο που σαρώνει τα νερά Αιγαίου πελάγους.

Η υπεραλίευση από τους γείτονες, αλλά και η μηδενική βοήθεια που έχουν οι Έλληνες ψαράδες από τις Βρυξέλλες οδηγούν σε μαρασμό τον κλάδο.

«Εάν συνεχίσουμε έτσι θα τρώμε ψάρι από τρίτες χώρες. Να μας το πουν τουλάχιστον να αποσυρθούμε», λέει στον «Έλληνα Αγρότη» ο πρόεδρος  του Συνεταιρισμού Μηχανοτρατών Νέας Μηχανιώνας Κώστας Νταουλτζής.

Η έκταση όπου είναι δυνατή η αλιεία στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είναι περιορισμένη για τους δικούς μας ψαράδες. Όπως λέει ο επικεφαλής των ψαράδων της Μηχανιώνας «έχουμε τον περιορισμό των έξι ναυτικών μιλίων που με τους περιορισμούς για τα θαλάσσια πάρκα και τις προστατευόμενες περιοχές τα κάνουν τρία. Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι καταληστεύουν τα διεθνή ύδατα και ουσιαστικά για εμάς τα  ιχθυαποθέματα είναι περιορισμένα».

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο εκσυγχρονισμός των αλιευτικών σκαφών της χώρας μας μοιάζει όνειρο απατηλό. Η επιδότηση αλιευτικού στόλου αγνοείται εδώ και 25 χρόνια, την ώρα που οι Τούρκοι, όπως και οι Ιταλοί και οι Ισπανοί, χρησιμοποιούν σκάφη τελευταίας τεχνολογίας, αδειάζοντας κυριολεκτικά το Αιγαίο από ψάρια.

«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει κάτι επιτέλους», λέει στον «Έλληνα Αγρότη» ο εκπρόσωπος των πλοιοκτητών «γρι γρι» Δημήτρης Παγώνης.

«Ο χρόνος ζωής του κλάδου μας χωρίς την απαιτούμενη βοήθεια από την κυβέρνηση, όσο και από την Ευρώπη, είναι πολύ μικρός. Μπορούμε να μιλάμε μέχρι και για αφανισμό του κλάδου από το 2030 και μετά και αυτό δεν είναι καθόλου υπερβολή», λέει χαρακτηριστικάο κ. Παγώνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόβλημα με αλιείς τρίτων χωρών έχουν και η Ισπανία και η Μάλτα.

Δύσκολα τα πράγματα για τους μυδοκαλλιεργητές

Εκτός από την αλιεία, ένας ακόμα κλάδος του πρωτογενούς τομέα και της θάλασσας στη Βόρεια Ελλάδα, αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα μετά την καταστροφή του περασμένου καλοκαιριού.

Οι μυδοκαλλιεργητές σε Πιερία, Ημαθία και Χαλάστρα είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται σχεδόν ολοκληρωτικά, σε μια ζώνη που δίνει το 80% σχεδόν της εγχώριας παραγωγής.

Από τους 13.000 τόνους η παραγωγή φέτος δεν ξεπέρασε τους 1.500 και ήδη πολλές οικογένειες που ζουν από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα βλέπουν το μέλλον αρκετά σκούρο.

Και αυτό γιατί εκτός από την παραγωγή του 2024, καταστράφηκε και ο γόνος σε πολλές περιπτώσεις, που σημαίνει ότι η παραγωγή θα είναι περιορισμένη και το 2025, με την ανάκαμψη καλώς εχόντων των πραγμάτων να έρχεται το 2026.

Οι οστρακοκαλλιεργητές που ήδη προσανατολίζονται σε άλλες λύσεις, όπως το ανθεκτικότερο ιαπωνικό στρείδι, περιμένουν τις αποζημιώσεις de minimis με έναρξη τον προσεχή Απρίλιο, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται το επόμενο διάστημα η Κομισιόν να συμπεριλάβει το συγκεκριμένο ζήτημα στην ατζέντα, ώστε να προκριθεί η λύση των αποζημιώσεων. Από εκεί και πέρα εάν η Κομισιόν εγκρίνει τη σχετική πρόταση, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εναρμονιστεί ώστε να καταβληθούν οι πολυπόθητες αποζημιώσεις.

Και όλα αυτά, σε μια περίοδο που οι μυδοκαλλιεργητές θα παραμείνουν κι άλλο χωρίς δραστηριότητα.

Ήρθαν και  είδαν τα προβλήματα οι ευρωβουλευτές

Η μπάλα πλέον είναι στο γήπεδο των Βρυξελλών πια για τη διάσωση της ελληνικής αλιείας. Η Επιτροπή ευρωβουλευτών που ήρθε σε Θεσσαλονίκη και Πιερία με επικεφαλής τον Σάκη Αρναούτογλου ενημερώθηκε για το τι συμβαίνει, αφού όσο και αν ακούγεται περίεργο, η αλιεία είναι κάδος του πρωτογενούς τομέα που υπάρχει αρκετή άγνοια.

«Δεν τα γνώριζα τα προβλήματα των αλιέων και των μυδοκαλλιεργητών. Από τα όσα είδαμε αντιλαμβάνομαι πως είναι άδικο αυτοί οι άνθρωποι να εξαιρούνται από επιδοτήσεις, οι οποίες δίνονται με το σταγονόμετρο», είπε ο κ. Αρναούτογλου σε σχετική ερώτηση του «Έλληνα Αγρότη».

Το επόμενο διάστημα το ζήτημα θα τεθεί όπως και να έχει στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ πρόκειται να προσκληθούν και οι αλιείς για να εκθέσουν τα προβλήματά τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ»

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Παρατείνεται η απαγόρευση αλιείας γύρω από τη Γυάρο

WWF: Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την απόφαση αυτή, που διατηρεί το καθεστώς προστασίας της περιοχήςΤην ικανοποίησή του εκφράζει το WWF, καθώς, όπως επισημαίνει, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και το Λιμεναρχείο Σύρου με...

Συνδύασαν θερισμό και αλιεία με ψάρι 105 κιλά – Στα 0.15€ η τιμή σε κριθάρι και σιτάρι (ΦΩΤΟ)

Στη λίμνη Πολυφύτου, δύο αδέλφια από τον Βελβεντό Κοζάνης, έπιασαν με αγκίστρι και παραγάδι, γουλιανό 2,5 μέτρων και βάρους 105 κιλών.Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά, καθώς στο κοντινό παρελθόν, ψαράδες είχαν πιάσει στα δίχτυα τους γουλιανό πέντε μέτρων και τετρακοσίων...

Ερασιτέχνες και επαγγελματίες ψαράδες σταματούν την αλιεία για το καλό της Αμοργού

Με αφορμή το «φρένο» που έβαλε η Αμοργός στη αλιεία μίλησαν στο ενημερωτικό ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Λευτέρης Καραΐσκος, Δήμαρχος Αμοργού και ο Μιχάλης Κρόσμαν, Πρόεδρος Επαγγελματικού Συλλόγου Αλιέων Αμοργού.Όπως...

Χιλιάδες πολίτες στον Πόρο κατά της επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών

Ανθρώπινη αλυσίδα και ενημερωτική εκδήλωση για τις επιπτώσεις του σχεδιασμού Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στον Αργοσαρωνικό Με μαζική συμμετοχή πολιτών και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Ιουνίου στον Πόρο μια εκδήλωση...

Ανθρώπινη αλυσίδα και εκδηλώσεις στον Πόρο σχετικά με τις ιχθυοκαλλιέργειες

Ο Δήμος Πόρου και ο Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων, σε συνδιοργάνωση με τον οργανισμό Καθετή, καλούν τους πολίτες σε εκδήλωση σχετικά με την ίδρυση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στον Αργοσαρωνικό. Την Κυριακή 22 Ιουνίου, στις 7:30 μ.μ. στο Κτίριο Συγγρού στον Πόρο, θα γίνει ενημερωτική συνάντηση για τις επιπτώσεις των σχεδιαζόμενων ιχθυοκαλλιεργειών,...

Δήμαρχοι από 11 Δήμους αντιδρούν στην ίδρυση ΠΟΑΥ – Επιμένει το ΥΠΑΑΤ

Συνάντηση με τους δημάρχους της Αίγινας, Επιδαύρου, Ερμιονίδας, Κορινθίων, Βόρειας Κυνουρίας, Νότιας Κυνουρίας, Ναυπλιέων, Πόρου, Σαλαμίνας, Σπετσών και Τροιζηνίας- Μεθάνων  είχε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας.Κατά την διάρκεια της συζήτησης, οι δήμαρχοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους...

Ο Κέλλας τάζει ενίσχυση στους αλιείς ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ – Από που θα προέλθουν τα χρήματα

Στις παρεμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τη στήριξη των αλιέων αναφέρθηκε χθες ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χρήστος Κέλλας, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου «Το Αιγαίο».Ο κ. Κέλλας αναγνώρισε τη στρατηγική...

Συναγερμός στην Ηλεία μετά την εξαφάνιση επαγγελματία αλιέα – Με λιγοστές ελπίδες οι εντατικές έρευνες για την ανέυρεσή του

Ελαχιστοποιούνται οι ελπίδες όσο περνούν οι ώρες για τον ηλικιωμένο ψαρά που αγνοείται από χθες το βράδυ στη θαλάσσια περιοχή του Κυπαρισσιακού Κολπου.Βρισκόταν μαζί με άλλα δύο άτομα στο καΐκι όταν, για άγνωστους λόγους, έπεσε στην θάλασσα χωρίς να...

Ανάσα… επιβίωσης για τους αλιείς της Βόρειας Ελλάδας

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ίδρυση Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου στην ΑλεξανδρούποληΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ  ΜΑΓΓΙΝΑΔασολόγοςΣτην τελική ευθεία βρίσκεται η ίδρυση Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου στην Αλεξανδρούπολη, ύστερα από προσπάθειες (και με τις σχετικές συνεργασίες) του Δήμου, αφού η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στην...