Το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμμετέχει στην έκθεση MEAT/DAIRY/FROZEN για τη βιομηχανία τροφίμων, στο Metropolitan Expo
Τα Εργαστήρια Υγείας των Ζώων, Υγιεινής και Ποιότητας Τροφίμων και Επιστήμης των Ζώων, Διατροφής και Βιοτεχνολογίας της κατεύθυνσης Ζωικής Παραγωγής θα συμμετάσχουν στη συνδυαστική έκθεση για τη βιομηχανία τροφίμων MEAT – DAIRY – FROZEN Expo 2024 και την 7η Επιστημονική Ημερίδα Γαλακτοκομίας και Τυροκομίας (στο πλαίσιο της Dairy Expo 2024), στις 9-11 Νοεμβρίου 2024, στο Metropolitan Expo, στην Αθήνα.
- Του Θανάση Αντωνίου
Η συμμετοχή του Τμήματος Γεωπονίας εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου με τίτλο «Χρήση καινοτόμων μεθόδων για την ανίχνευση μοναδικών χαρακτηριστικών νωπού γίδινου και πρόβειου γάλακτος και παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ της Ηπείρου, διασφαλίζοντας την αυθεντικότητα τους» (TREATS, ΚΩΔ. Μ16ΣΥΝ2-00267). Επιστημονική υπεύθυνη είναι η καθηγήτρια Αθηνά Τζώρα.
Το έργο TREATS εντάσσεται στο μέτρο «Ευρωπαϊκές Συμπράξεις Καινοτομίας» (Μέτρο 16.1 και 16.2) του ΠΑΑ 2014-2020, ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ [ΔΡΑΣΗ 2: «Υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου (project) των Επιχειρησιακών Ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας (ΕΣΚ) για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας»], με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης – ΕΓΤΑΑ) και εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας» (ΕΣΠΑ 2014-2020).
Η εισήγηση στο συνέδριο
Η ερευνητική ομάδα θα παρουσιάσει το Σάββατο 9 Νοεμβρίου ομιλία με θέμα «Εφαρμογή πρωτεωμικών τεχνολογιών σε γάλα και ανάπτυξη τεχνητών νευρωνικών δικτύων για την ταυτοποίηση της προέλευσης γάλακτος μηρυκαστικών», με στόχο την ανάδειξη καινοτόμων πρακτικών και λύσεων που συμβάλλουν στην επίλυση προβλημάτων και τη δημιουργία ευκαιριών στον αγροτικό τομέα, δίνοντας έμφαση στη σημασία της διασύνδεσης έρευνας και παραγωγής, καθώς και στην προσπάθεια ανάπτυξης και εφαρμογής καινοτομιών στον αγροτικό χώρο.
Το περίπτερο
Επίσης, το Τμήμα Γεωπονίας θα διατηρεί περίπτερο στο HALL 1 (DAIRY EXPO – Αίθουσα 1, Περίπτερο D34), όπου θα υπάρχουν:
-Πληροφοριακό έντυπο υλικό σχετικά με το έργο «Χρήση καινοτόμων μεθόδων για την ανίχνευση μοναδικών χαρακτηριστικών νωπού γίδινου και πρόβειου γάλακτος και παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ της Ηπείρου, διασφαλίζοντας την αυθεντικότητα τους».
-Παρουσίαση, υπό μορφή βίντεο, στοιχείων για την αιγοπροβατοτροφία και τη γαλακτοκομία της Περιφέρειας Ηπείρου, ενότητες και δράσεις του έργου TREATS (ΚΩΔ. Μ16ΣΥΝ2-00267), όπως και το ερευνητικό έργο του Τμήματος Γεωπονίας σε σχέση με την ιχνηλασιμότητα της αυθεντικότητας του γάλακτος και των ελληνικών τυριών (www.treats.gr).
H Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία συμμετέχει στην έκθεση
Ο κλάδος Κτηνιατρική Δημόσια Υγεία – Τρόφιμα, υπηρετώντας και τιμώντας τα 100 χρόνια της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας (ΕΚΕ), θα συμμετάσχει στη συνδυαστική έκθεση για τη βιομηχανία τροφίμων MEAT – DAIRY – FROZEN Expo 2024. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε η διοργάνωση επιστημονικής εκδήλωσης με θέμα «Το ελληνικό κρέας στις νέες παγκόσμιες προκλήσεις», το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024, στις 14.30, στο Metropolitan Expo (Hall 1, Stage 1), με ομιλητές καταξιωμένους επιστήμονες του κλάδου. Την εκδήλωση θα προλογίσει η πρόεδρος της ΕΚΕ, Δρ Μαρία Λινού, θα χαιρετίσει ο γ.γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Δρ Νικόλαος Παπαϊωάννου και θα συντονίσει η υπεύθυνη του κλάδου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δρ Αθηνά Τζώρα.