back to top

Δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση για την κατάρτιση στο προσωπικό των επιχειρήσεων στον αγροτοδιατροφικό τομέα

Στη δημοσιότητα δόθηκε η  Υπουργική Απόφαση 110581/25-4-2025 με βάση την οποία ορίζονται και δίνονται οδηγίες εφαρμογής για τη νέα διοικητική διαδικασία με επίσημο τίτλο «Θέσπιση ενιαίου πλαισίου υποχρεωτικής κατάρτισης του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων, καθορισμός όρων και προϋποθέσεων εκπόνησης, έγκρισης και υλοποίησης προγραμμάτων κατάρτισης».

Σημειώνεται πως η υφιστάμενη διαδικασία κατάρτισης του προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων διατηρείται σε ισχύ μέχρι 31.12.2025, προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα τα προγράμματα κατάρτισης του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων.

Όλες οι βεβαιώσεις που έχουν εκδοθεί έως σήμερα βάσει της προηγούμενης διαδικασίας κατάρτισης του προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 14708/17.08.2007 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, καθώς και όσες εκδοθούν κατά τη διάρκεια ισχύος των μεταβατικών διατάξεων της 110581/2025, ισχύουν για πέντε (5) έτη από τη δημοσίευση της νέας υπουργικής απόφασης. Μετά την παρέλευση του ανωτέρω χρονικού ορίου, οι επιχειρήσεις τροφίμων υποχρεούνται να καταρτίσουν εκ νέου το προσωπικό, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 852/2004 και την 110581/2025.

Απόσπασμα από την Υπουργική Απόφαση:

Άρθρο 1

Σκοπός

1. Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι η θέσπιση του ενιαίου πλαισίου κατάρτισης του προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων με τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων εκπόνησης και έγκρισης προγραμμάτων υποχρεωτικής κατάρτισης, για τη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των παραγομένων προϊόντων και της προστασίας του καταναλωτή.

2. Τα προγράμματα υποχρεωτικής κατάρτισης του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων αρμοδιότητας του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), υλοποιούνται σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004 «για την υγιεινή των τροφίμων», σύμφωνα με την οποία οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων εξασφαλίζουν: α. την κατάρτιση όλων όσων χειρίζονται τρόφιμα στην επιχείρησή τους σχετικά με την υγιεινή των τροφίμων ανάλογα με τις εκτελούμενες εργασίες, β. ότι όσοι είναι υπεύθυνοι για την κατάρτιση και τη διατήρηση της διαδικασίας που αναφέρεται στο άρθρο 5 παρ. 1 του Κανονισμού ή για την εφαρμογή των σχετικών οδηγών, έχουν εκπαιδευθεί κατάλληλα στην εφαρμογή των αρχών HACCP, καθώς και γ. τη συμμόρφωση προς όλες τις απαιτήσεις του εθνικού δικαίου σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τα πρόσωπα που απασχολούνται στην αλυσίδα των τροφίμων.

Άρθρο 2

Πεδίο Εφαρμογής

1. Η υποχρεωτική κατάρτιση προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων εφαρμόζεται στο προσωπικό των επιχειρήσεων που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν και διαθέτουν τρόφιμα, καθώς και στο προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες καθαριότητας εντός των εγκαταστάσεων που λαμβάνουν χώρα οι ανωτέρω διαδικασίες. Οι ανωτέρω επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να απασχολούν προσωπικό, το οποίο έχει παρακολουθήσει επιτυχώς τα προγράμματα υποχρεωτικής κατάρτισης του ΕΦΕΤ, βάσει της διαδικασίας που περιγράφεται στην παρούσα απόφαση.

2. Οι επιχειρήσεις τροφίμων που υποχρεούνται σε πλήρη ανάπτυξη συστήματος HACCP, μπορούν, είτε να εφαρμόσουν τα προγράμματα υποχρεωτικής κατάρτισης του ΕΦΕΤ, είτε να αναπτύξουν προγράμματα κατάρτισης προσωπικού, κατάλληλα για το μέγεθος και το είδος της επιχείρησης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το σύστημα HACCP που εφαρμόζουν. Η υλοποίηση της υποχρεωτικής κατάρτισης του προσωπικού αποδεικνύεται, μέσω της τήρησης κατάλληλων αρχείων εκπαίδευσης, τα οποία επιθεωρούνται στο πλαίσιο του επισήμου ελέγχου τροφίμων βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «για την υγιεινή των τροφίμων» και του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

3. Οι επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται σε πλήρη ανάπτυξη συστήματος HACCP, σύμφωνα με το άρθρο 5(1) του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004, αλλά ακολουθούν διαδικασίες που βασίζονται στις αρχές του HACCP, οφείλουν να καταρτίζουν το προσωπικό τους που ασχολείται με χειρισμό τροφίμων, βάσει της διαδικασίας που περιγράφεται στην παρούσα.

4. Από την υποχρεωτική κατάρτιση του πεδίου εφαρμογής της παρούσας, εξαιρείται το προσωπικό το οποίο διαθέτει έγκυρους και επίσημα αναγνωρισμένους από κρατικό φορέα τίτλους σπουδών, ΑΕΙ, ΤΕΙ, Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών της Ελλάδας και αναγνωρισμένους ισότιμους τίτλους του εξωτερικού, από τους οποίους προκύπτει ότι ο εργαζόμενος έχει λάβει επαρκή κατάρτιση σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.

Άρθρο 3

Προγράμματα υποχρεωτικής κατάρτισης

1. Η υποχρεωτική κατάρτιση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων:

α) υλοποιείται μέσω των προγραμμάτων υποχρεωτικής κατάρτισης,

β) αφορά στην υποχρεωτική κατάρτιση χειριστών τροφίμων σε γενικά θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων,

γ) διενεργείται από φορείς υλοποίησης υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρούσας και

δ) έχει διάρκεια τουλάχιστον οκτώ (8) ώρες.

2. Οι επιχειρήσεις τροφίμων, οι οποίες υποχρεούνται σε πλήρη ανάπτυξη συστήματος HACCP, δύναται να υλοποιούν οι ίδιες εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης υπεύθυνων ομάδων και τομέων, προϊσταμένων Τμημάτων και Διευθύνσεων, σε θέματα υγιεινής, ασφάλειας, παραγωγής ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας, προσαρμοσμένη σε ειδικό ή γενικό τομέα τροφίμων, κατά παρέκκλιση της παρούσας. Η εκπαίδευση υλοποιείται, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΦΕΤ και έχει διάρκεια τουλάχιστον είκοσι (20) ώρες.

3. Το περιεχόμενο των προγραμμάτων υποχρεωτικής κατάρτισης καθορίζεται με απόφαση του ΔΣ του ΕΦΕΤ και τροποποιείται όποτε κρίνεται αναγκαίο.

Άρθρο 4

Φορείς υλοποίησης

1. Φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων υποχρεωτικής κατάρτισης για το προσωπικό των επιχειρήσεων τροφίμων είναι αποκλειστικά:

α) τα Πιστοποιημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, βάσει του ν. 4763/2020 (Α’ 254),

β) οι επαγγελματικοί φορείς,

γ) τα επιμελητήρια,

δ) τα κλαδικά σωματεία,

ε) τα εκπαιδευτικά ιδρύματα,

στ) οι εκπαιδευτικοί και άλλοι Δημόσιοι Οργανισμοί και

ζ) οι ίδιες οι επιχειρήσεις για το προσωπικό τους

2. Η Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών τηρεί αρχείο φορέων υλοποίησης προγραμμάτων υποχρεωτικής κατάρτισης.

Άρθρο 5

Αρχείο εγκεκριμένων φορέων

1. Οι φορείς υλοποίησης προγραμμάτων υποβάλλουν αίτημα έγκρισης για την υλοποίηση προγραμμάτων υποχρεωτικής κατάρτισης του ΕΦΕΤ, σύμφωνα με το τυποποιημένο έντυπο (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι) στη Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΦΕΤ.

2. Με απόφαση του ΔΣ του ΕΦΕΤ, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών εγκρίνεται η εγγραφή των φορέων υλοποίησης προγραμμάτων κατάρτισης του ΕΦΕΤ και απονομής μοναδικού κωδικού έγκρισης εγγραφής του φορέα στο Αρχείο του ΕΦΕΤ.

3. Οι προϋποθέσεις έγκρισης και εγγραφής στο Αρχείο εγκεκριμένων φορέων υλοποίησης προγραμμάτων κατάρτισης του ΕΦΕΤ καθώς και διαγραφής καθορίζονται με απόφαση του ΔΣ του ΕΦΕΤ.

Ολόκληρη η ΥΑ: ΥΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Η Ιαπωνία ανέστειλε τις εισαγωγές πουλερικών από τη Βραζιλία λόγω της γρίπης των πτηνών

Η Ιαπωνία ανέστειλε τις εισαγωγές κρέατος πουλερικών από την πόλη Μοντενέγκρο και ζωντανών πουλερικών από το ευρύτερο κράτος Ρίο Γκράντε ντο Σουλ της Βραζιλίας την περασμένη Παρασκευή, μετά από επιδημία γρίπης των πτηνών, δήλωσε αξιωματούχος του ιαπωνικού υπουργείου Γεωργίας...

Το ούζο μεγάλος πρωταγωνιστής των εξαγωγών

Ισχυρό στις διεθνείς αγορές είναι ένα προϊόν που.. μυρίζει Ελλάδα. Ο λόγος για το ούζο που αποδεικνύεται πρωταγωνιστής στις εξαγωγές αλκοολούχων ποτών.Όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία της EUROSTAT που επεξεργάσθηκε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων...

ΚΚΕ: Ως «λύση» για τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους εμφανίζει η Κομισιόν την ΚΑΠ που τους συνθλίβει

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απάντησή της στην ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης των αγροτών παραπέμπει για άλλη μια φορά την επίλυσή τους στην "αγορά", η οποία όμως είναι αυτή που τα προκαλεί, και...

Τσιάρας: «Δεν υπάρχει αγροτική πολιτική χωρίς νερό, χωρίς νέους, χωρίς σχέδιο»

Σε μια περίοδο που η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία καλούνται να προσαρμοστούν σε νέα ευρωπαϊκά και περιβαλλοντικά δεδομένα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας ανέδειξε από το βήμα του 3ου  Thermopylae Forum τη σημασία στρατηγικού...

Τσιάρας: Ανθεκτικότητα, στρατηγικός σχεδιασμός και στήριξη της παραγωγής, οι άξονες για το μέλλον της αγροδιατροφής

Με κεντρικό μήνυμα την ανάγκη διαμόρφωσης ενός συνεκτικού στρατηγικού σχεδίου για την αγροδιατροφική αλυσίδα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, παρενέβη το βράδυ της Τετάρτης στο πάνελ με τίτλο «Ευρωπαϊκές Πολιτικές και Παγκόσμιες Εξελίξεις στη Βιομηχανία Τροφίμων - Τι...

Έρχεται η κακοκαιρία «INES» με σφοδρές βροχοπτώσεις – Πότε θα «χτυπήσει» την Ελλάδα

Καιρικό σύστημα, με την ονομασία INES, όπως ονομάστηκε από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιταλίας, από τις ακτές της Τυνησίας, κινούμενο βορειοανατολικά, προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας.Όπως αναφέρει σε έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ, από...

Πλειστηριασμός σε χρεοκοπημένες εκτάσεις της οινοποιίας Τσάνταλη

Σε πλειστηριασμό οδηγούνται στις 25 Ιουνίου μια σειρά αγροτεμάχια της πτωχευμένης ιστορικής οινοποιίας Τσάνταλη.Ο πλειστηριασμός επισπεύδεται από την εταιρεία με την επωνυμία “Berlin Packaging Bulgaria LTD” που εδρεύει στο Plovdiv Βουλγαρίας, ενώ το ποσό για το οποίο έγινε η...

Αγρότης τραυματίστηκε από εκτροπή τρακτέρ στον Πύργο

Αγροτικό μηχάνημα με το οποίο εκτελούσε εργασίες στο χωράφι του σήμερα το πρωί κάτοικος της κοινότητας Αμπελώνα στον Πύργο, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία κατρακύλησε στα πρανή του κτήματος και ανετράπη, πέφτοντας στον παρακείμενο δρόμο του χωριού.Αυτό είχε ως...

Άνδρας ανασύρθηκε από γεωργικό αλκυστήρα χωρίς τις αισθήσεις του στο Ελαιόφυτο Αιτωλοακαρνανίας

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε άνδρας από γεωργικό ελκυστήρα, ύστερα από εκτροπή του οχήματος σε αγροτική περιοχή στο Ελαιόφυτο Αιτωλοακαρνανίας.Στο σημείο επιχείρησαν άμεσα 8 πυροσβέστες με 3 οχήματα, οι οποίοι απεγκλώβισαν τον άνδρα και τον παρέδωσαν σε ασθενοφόρο του...
spot_img