Οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός είναι να αλλάξει η ηγεσία (για μια ακόμη φορά) του ΥΠΑΑΤ αφού η αντιμετώπιση των προβλημάτων των αγροτών δεν ήταν η ιδανικότερη.
Οι εξαγγελίες των πρώτων ημερών «συγκίνησαν» ως ένα βαθμό τους αγρότες οι οποίοι έδωσαν ευκαιρίες στον υπουργό. Στην πορεία όμως όλα επέστρεψαν στις πολιτικές των προηγούμενων χρόνων…
Aν η τοποθέτηση του νέου Δ.Σ στον πολύπαθο οργανισμού γίνονταν τον επόμενο μήνα ίσως η συνθεσή του να ήταν άλλη ,αφού όλα δείχνουν οτι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Κώσρτας Τσιάρας είναι προς καρατόμηση, καθώς το Μαξίμου δεν δείχνει ευχαριστημένο από τις μέχρι τώρα επιδόσεις του.
Οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός είναι να αλλάξει η ηγεσία (για μια ακόμη φορά) του ΥΠΑΑΤ αφού η αντιμετώπιση των προβλημάτων των αγροτών δεν ήταν η ιδανικότερη .Το αντίθετο. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αποφάσεις του υπουργείου προκάλεσαν σύγχυση και εκνευρισμό στους παραγωγούς ,ενώ η διαχείριση μεγάλων κρίσεων όπως η αντιμετώπιση των ζωονόσων δεν ήταν η ενδεδειγμένη.
Τον Ιούνιο του 2024 ο κ.Μητσοτάκης, μετά την αποπομπή Αυγενάκη, επέλεξε δύο Θεσσαλούς γιατρούς .Τον τον μικροβιολόγο Κώστα και των αναισθησιολόγο Χρήστο Κέλλα με σκοπό να μειώσεις της αντιδράσεις των συμπατριωτών τους που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται λόγω των καιρικών συνθηκών.
Οι αλχημείες Αυγενάκη πριν τις εκλογές για την Τ.Α, είχαν προκαλέσει την οργή των Θεσσαλών η οποία εκφράστηκε και στην κάλπη. Για να αντιστρέψει το κλίμα ο πρωθυπουργός τοποθέτησε στην ευαίσθητη θέση του ΥΠΑΑΤ ,όχι έναν αλλά δύο Θεσσαλούς οι οποίοι όμως πέραν τις καταγωγής δεν είχαν καμιά σχέση με το αντικείμενο.
Μικροπολιτική
Η επιλογή η οποία στηρίχτηκε στην “παλιού καιρού” μικροπολιτική αντί να εκτονώσει την κατάσταση την έκανε χειρότερη αφού η αγροτική παραγωγή μειώθηκε, το εισόδημα των αγροτών επίσης ,ενώ τα λάθη στη διαχείριση των επιδοτήσεων αποδείχτηκε τουλάχιστον ελιπέστατη σε μια περίοδο μάλιστα που ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) ήταν στο στόχαστρο της Ε.Ε.
Ο κ.Τσιάρας δεν κατάφερε να δώσει όραμα σε ένα εγκαταλειμμένο υπουργείο και το κυριότερο χάθηκε στη γραφειοκρατία και την ανάγκη “εξυπηρέτησης” τοπικών συμφερόντων.
Αυτό που έκανε αλγεινή εντύπωση και στο Μαξίμου ήταν η στιγμή που ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ τα μέλη της οποίας τον αγνόησαν…
Όλη αυτή η ατμόσφαιρα είχε ενοχλήσει τον περιβάλλον του πρωθυπουργού ο οποίος προτίμησε να δώσει ακόμη λίγο χρόνο στον κ.Τσιάρα. Άλλωστε η αποτυχία Αυγενάκη δεν άφηνε πολλά περιθώρια ελιγμών.
Τώρα όμως , όλα δείχνουν πως η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ δεν πρέπει να αισθάνεται σίγουρη για το μέλλον της στην Αχαρνών και ήδη αναζητείται η ιδανική λύση. Μάλιστα , όπως λένε στο Μαξίμου, αυτή η περίοδος παρά τα προβλήματα ήταν από τις πλέον ευνοϊκές για τον υπουργό αφού η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) έδειξε κάθε καλή διάθεση για συνεργασία.
Καμιά αξιοποίηση
Η καλή διάθεση όμως των συνεταιριστών δεν αξιοποιήθηκε από τον κ.Τσιάρα ώστε να δημιουργεί μια νέα βάση ανάδειξης του πρωτογενούς τομέα. Η έλλειψη οράματος και η αδυναμία εκπόνησης ενός νέου σχεδίου ανάπτυξης ,ήταν από τις άτυχες στιγμές του κ.Τσιάρα ο οποίος ήρθε με “φόρα” για ανατροπές.
Οι εξαγγελίες των πρώτων ημερών “συγκίνησαν” ως ένα βαθμό τους αγρότες οι οποίοι έδωσαν ευκαιρίες για στον υπουργό. Στην πορεία όμως οι ευκαιρίες χάθηκαν και όλα επέστρεψαν στις πολιτικές των προηγούμενων χρόνων οι οποίες και ευθύνονται για τα χάλια της γεωργίας και την κτηνοτροφίας.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό και με τα Τέμπη, έχουν “πείσει” το Μαξίμου ότι πρέπει να συμπεριλάβει και στους προς αντικατάσταση υπουργούς και τον κ.Τσιάρα, αν και ο πολιτικός χρόνος πύκνωσε ξαφνικά…
ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
[email protected]