Στη δημοσιότητα δόθηκε η Υπουργική Απόφαση 110581/25-4-2025 με βάση την οποία ορίζονται και δίνονται οδηγίες εφαρμογής για τη νέα διοικητική διαδικασία με επίσημο τίτλο «Θέσπιση ενιαίου πλαισίου υποχρεωτικής κατάρτισης του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων, καθορισμός όρων και προϋποθέσεων εκπόνησης, έγκρισης και υλοποίησης προγραμμάτων κατάρτισης».
Σημειώνεται πως η υφιστάμενη διαδικασία κατάρτισης του προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων διατηρείται σε ισχύ μέχρι 31.12.2025, προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα τα προγράμματα κατάρτισης του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων.
Όλες οι βεβαιώσεις που έχουν εκδοθεί έως σήμερα βάσει της προηγούμενης διαδικασίας κατάρτισης του προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 14708/17.08.2007 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, καθώς και όσες εκδοθούν κατά τη διάρκεια ισχύος των μεταβατικών διατάξεων της 110581/2025, ισχύουν για πέντε (5) έτη από τη δημοσίευση της νέας υπουργικής απόφασης. Μετά την παρέλευση του ανωτέρω χρονικού ορίου, οι επιχειρήσεις τροφίμων υποχρεούνται να καταρτίσουν εκ νέου το προσωπικό, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 852/2004 και την 110581/2025.
Απόσπασμα από την Υπουργική Απόφαση:
Άρθρο 1
Σκοπός
1. Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι η θέσπιση του ενιαίου πλαισίου κατάρτισης του προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων με τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων εκπόνησης και έγκρισης προγραμμάτων υποχρεωτικής κατάρτισης, για τη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των παραγομένων προϊόντων και της προστασίας του καταναλωτή.
2. Τα προγράμματα υποχρεωτικής κατάρτισης του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων αρμοδιότητας του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), υλοποιούνται σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004 «για την υγιεινή των τροφίμων», σύμφωνα με την οποία οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων εξασφαλίζουν: α. την κατάρτιση όλων όσων χειρίζονται τρόφιμα στην επιχείρησή τους σχετικά με την υγιεινή των τροφίμων ανάλογα με τις εκτελούμενες εργασίες, β. ότι όσοι είναι υπεύθυνοι για την κατάρτιση και τη διατήρηση της διαδικασίας που αναφέρεται στο άρθρο 5 παρ. 1 του Κανονισμού ή για την εφαρμογή των σχετικών οδηγών, έχουν εκπαιδευθεί κατάλληλα στην εφαρμογή των αρχών HACCP, καθώς και γ. τη συμμόρφωση προς όλες τις απαιτήσεις του εθνικού δικαίου σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τα πρόσωπα που απασχολούνται στην αλυσίδα των τροφίμων.
Άρθρο 2
Πεδίο Εφαρμογής
1. Η υποχρεωτική κατάρτιση προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων εφαρμόζεται στο προσωπικό των επιχειρήσεων που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν και διαθέτουν τρόφιμα, καθώς και στο προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες καθαριότητας εντός των εγκαταστάσεων που λαμβάνουν χώρα οι ανωτέρω διαδικασίες. Οι ανωτέρω επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να απασχολούν προσωπικό, το οποίο έχει παρακολουθήσει επιτυχώς τα προγράμματα υποχρεωτικής κατάρτισης του ΕΦΕΤ, βάσει της διαδικασίας που περιγράφεται στην παρούσα απόφαση.
2. Οι επιχειρήσεις τροφίμων που υποχρεούνται σε πλήρη ανάπτυξη συστήματος HACCP, μπορούν, είτε να εφαρμόσουν τα προγράμματα υποχρεωτικής κατάρτισης του ΕΦΕΤ, είτε να αναπτύξουν προγράμματα κατάρτισης προσωπικού, κατάλληλα για το μέγεθος και το είδος της επιχείρησης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το σύστημα HACCP που εφαρμόζουν. Η υλοποίηση της υποχρεωτικής κατάρτισης του προσωπικού αποδεικνύεται, μέσω της τήρησης κατάλληλων αρχείων εκπαίδευσης, τα οποία επιθεωρούνται στο πλαίσιο του επισήμου ελέγχου τροφίμων βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «για την υγιεινή των τροφίμων» και του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
3. Οι επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται σε πλήρη ανάπτυξη συστήματος HACCP, σύμφωνα με το άρθρο 5(1) του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004, αλλά ακολουθούν διαδικασίες που βασίζονται στις αρχές του HACCP, οφείλουν να καταρτίζουν το προσωπικό τους που ασχολείται με χειρισμό τροφίμων, βάσει της διαδικασίας που περιγράφεται στην παρούσα.
4. Από την υποχρεωτική κατάρτιση του πεδίου εφαρμογής της παρούσας, εξαιρείται το προσωπικό το οποίο διαθέτει έγκυρους και επίσημα αναγνωρισμένους από κρατικό φορέα τίτλους σπουδών, ΑΕΙ, ΤΕΙ, Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών της Ελλάδας και αναγνωρισμένους ισότιμους τίτλους του εξωτερικού, από τους οποίους προκύπτει ότι ο εργαζόμενος έχει λάβει επαρκή κατάρτιση σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.
Άρθρο 3
Προγράμματα υποχρεωτικής κατάρτισης
1. Η υποχρεωτική κατάρτιση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων:
α) υλοποιείται μέσω των προγραμμάτων υποχρεωτικής κατάρτισης,
β) αφορά στην υποχρεωτική κατάρτιση χειριστών τροφίμων σε γενικά θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων,
γ) διενεργείται από φορείς υλοποίησης υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρούσας και
δ) έχει διάρκεια τουλάχιστον οκτώ (8) ώρες.
2. Οι επιχειρήσεις τροφίμων, οι οποίες υποχρεούνται σε πλήρη ανάπτυξη συστήματος HACCP, δύναται να υλοποιούν οι ίδιες εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης υπεύθυνων ομάδων και τομέων, προϊσταμένων Τμημάτων και Διευθύνσεων, σε θέματα υγιεινής, ασφάλειας, παραγωγής ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας, προσαρμοσμένη σε ειδικό ή γενικό τομέα τροφίμων, κατά παρέκκλιση της παρούσας. Η εκπαίδευση υλοποιείται, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΦΕΤ και έχει διάρκεια τουλάχιστον είκοσι (20) ώρες.
3. Το περιεχόμενο των προγραμμάτων υποχρεωτικής κατάρτισης καθορίζεται με απόφαση του ΔΣ του ΕΦΕΤ και τροποποιείται όποτε κρίνεται αναγκαίο.
Άρθρο 4
Φορείς υλοποίησης
1. Φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων υποχρεωτικής κατάρτισης για το προσωπικό των επιχειρήσεων τροφίμων είναι αποκλειστικά:
α) τα Πιστοποιημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, βάσει του ν. 4763/2020 (Α’ 254),
β) οι επαγγελματικοί φορείς,
γ) τα επιμελητήρια,
δ) τα κλαδικά σωματεία,
ε) τα εκπαιδευτικά ιδρύματα,
στ) οι εκπαιδευτικοί και άλλοι Δημόσιοι Οργανισμοί και
ζ) οι ίδιες οι επιχειρήσεις για το προσωπικό τους
2. Η Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών τηρεί αρχείο φορέων υλοποίησης προγραμμάτων υποχρεωτικής κατάρτισης.
Άρθρο 5
Αρχείο εγκεκριμένων φορέων
1. Οι φορείς υλοποίησης προγραμμάτων υποβάλλουν αίτημα έγκρισης για την υλοποίηση προγραμμάτων υποχρεωτικής κατάρτισης του ΕΦΕΤ, σύμφωνα με το τυποποιημένο έντυπο (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι) στη Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΦΕΤ.
2. Με απόφαση του ΔΣ του ΕΦΕΤ, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών εγκρίνεται η εγγραφή των φορέων υλοποίησης προγραμμάτων κατάρτισης του ΕΦΕΤ και απονομής μοναδικού κωδικού έγκρισης εγγραφής του φορέα στο Αρχείο του ΕΦΕΤ.
3. Οι προϋποθέσεις έγκρισης και εγγραφής στο Αρχείο εγκεκριμένων φορέων υλοποίησης προγραμμάτων κατάρτισης του ΕΦΕΤ καθώς και διαγραφής καθορίζονται με απόφαση του ΔΣ του ΕΦΕΤ.
Ολόκληρη η ΥΑ: ΥΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ