Το κάλεσμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για μονάδες εμφιάλωσης στο φερώνυμο χωριό – Το νερό των ιαματικών πηγών του Κόκκινου Νερού Αγιάς έχει αναγνωριστεί ως ιαματικός φυσικός πόρος με ΦΕΚ από το 2019
ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΤΡΙΜΜΗ
trimmis.chrys@gmail.com
Το εμφιαλωμένο νερό κάνει θραύση σε όλο τον πλανήτη και έχει αποκτήσει πάμπολλες μορφές. Φυσικό μεταλλικό, επιτραπέζιο, ανθρακούχο, βιταμινούχο, ακόμα και με γεύσεις, όλα είναι στη διάθεση των καταναλωτών. Τι θα μπορούσαν όμως να απολαμβάνουν όσοι είχαν στα χέρια τους ένα μπουκάλι… κόκκινο νερό, από τις πηγές του φερώνυμου χωριού του Δήμου Αγιάς Λάρισας, που αιώνες τώρα λέγεται και πλέον χαρακτηρίζεται και επισήμως ως ιαματικό;
«Το νερό των ιαματικών πηγών του Κόκκινου Νερού είναι ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, και αυτό αποδεικνύεται επιστημονικά, διαθέτει ισχυρισμούς υγείας και μπορεί να προσδώσει στην ευρύτερη περιοχή την επιθυμητή αναπτυξιακή ώθηση» ανέφερε, μεταξύ άλλων, o περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, έχοντας στο πλευρό του τον δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα, καλώντας κάθε ενδιαφερόμενο να προχωρήσει μέσω πρόσκλησης της Περιφέρειας σε εμφιάλωση του κόκκινου νερού!
Ο κ. Κουρέτας παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο το νερό από τις ιαματικές πηγές επιδρά στον ανθρώπινο οργανισμό, χαρακτηρίζοντάς το πραγματικό ιαματικό θησαυρό για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς και πυλώνα υγείας και βιώσιμης ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ΦΕΚ που εκδόθηκε το 2019 από το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο αναγνώρισε τον φυσικό πόρο «Κόκκινο Νερό» ως ιαματικό, τόσο για λουτροθεραπεία όσο και για ποσιθεραπεία. «Η αναγνώριση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς επιβεβαιώνει με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο τις ιαματικές ιδιότητες της πηγής, προσδίδοντας στον τόπο σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές» δήλωσε ο κ. Κουρέτας. «Εργάζομαι επί 25 χρόνια με τα δεδομένα του νερού από το κόκκινο νερό και το 2019, χωρίς να το γνωρίζω, εκδόθηκε ΦΕΚ που αναγνωρίζει τις ευεργετικές του ιδιότητες. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα ευρωπαϊκά νερά με τέτοια αναγνώριση» τόνισε, ενώ, καταλήγοντας, κάλεσε τις επιχειρήσεις να συνεργαστούν με τον Δήμο Αγιάς για την εμφιάλωσή του, ακολουθώντας τα προβλεπόμενα πρότυπα και αξιοποιώντας τη σχετική πρόσκληση που αναμένεται να δημοσιευθεί τον Σεπτέμβριο.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας έκανε μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που αποδεικνύουν τη μοναδικότητα του κόκκινου νερού, εστιάζοντας στο 2011, όταν οι πηγές «πέρασαν» στον Δήμο Αγιάς, και στο 2013, όταν σημειώθηκαν οι πρώτες παρεμβάσεις στις πηγές, αλλά κυρίως στο 2019, όταν εκδόθηκε το ΦΕΚ αναγνώρισης του φυσικού πόρου της ιαματικής πηγής Κόκκινο Νερό με ισχυρισμούς υγείας.
Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Σε μια εποχή που μιλάμε μόνο για… αποκαταστάσεις, η πρωτοβουλία για προώθηση του κόκκινου νερού είναι εξαίρεση, γιατί μιλάμε για μια πτυχή γνωστή στην Ελλάδα και την Ευρώπη, τουλάχιστον από την εποχή της Τουρκοκρατίας! Το 2019 αναγνωρίστηκε το κόκκινο νερό ως ιαματικός πόρος, ενώ έχουν γίνει πολύ μεγάλες προσπάθειες, έχοντας αντιμετωπίσει και προβλήματα με τις χρήσεις γης, και η πρόταση του κ. περιφερειάρχη έχει να κάνει με την αναπτυξιακή προοπτική όλης της περιοχής».
Τα πλεονεκτήματα
Το κόκκινο νερό, γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε σίδηρο, που του προσδίδει χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα και μεταλλική γεύση, εντάσσεται στην κατηγορία «ψυχρών οξυανθρακικών-ασβεστούχων-μαγνησιούχων μεταλλικών νερών. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Κουρέτας, έχοντας και το ακαδημαϊκό υπόβαθρο, ως καθηγητής του Τμήματος Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «ενδείκνυται για ρευματοπάθειες, ισχιαλγία, οσφυαλγία, παθήσεις του νευρικού και ουροποιητικού συστήματος, προβλήματα στο γαστρεντερικό, καθώς και για σιδηροπυρηνική αναιμία. Το γεγονός αυτό με ενθουσιάζει. Το νερό περιέχει σίδηρο, γι’ αυτό και έχει ιδιαίτερη γεύση. Για να αποδώσει τις ευεργετικές του ιδιότητες πρέπει να καταναλώνονται 1 με 2 λίτρα την ημέρα. Είναι βέβαιο ότι στην Ελλάδα είναι το μοναδικό νερό με τέτοιον ισχυρισμό υγείας και ένα από τα ελάχιστα στην Ευρώπη».