Εξασφαλίζει σταθερή τιμή για τους παραγωγούς, αλλά και συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος
Ξεκινώντας το 2004 ο Σωκράτης Βοϊτσίδης, στο Προάστιο Εορδαίας, με την καλλιέργεια βιομηχανικής και επιτραπέζιας πατάτας, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι 20 χρόνια μετά θα ήταν ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές πατάτας μεγάλων βιομηχανιών παραγωγής chips.
- Της Μαρία Κοτζακολιου
Η αυξανόμενη ζήτηση, αποτέλεσμα της καλής ποιότητας των προϊόντων του, τον οδήγησαν το 2016 να δημιουργήσει τη V.S. POTATOES. Κατάφερε να συγκεντρώσει γύρω του ένα δίκτυο νέων και άξιων παραγωγών, που πια δεν περιορίζονται στην Πτολεμαΐδα, αλλά καλύπτουν τους τρεις από τους τέσσερις νομούς της δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη, Φλώρινα και Καστοριά). Σήμερα οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί έχουν φτάσει τους 61, έχοντας προστεθεί συνεργάτες και από το Νευροκόπι Δράμας.
Η συμβολαιακή γεωργία εξασφαλίζει σταθερή τιμή για τους παραγωγούς, αλλά και συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος για την εταιρία. Για να παρέχει μια ολοκληρωμένη υπηρεσία στους παραγωγούς του, στοχεύοντας στην άριστη ποιότητα των προϊόντων του, το 2021 ο Σωκράτης Βοϊτσίδης στράφηκε στο εμπόριο γεωργικών εφοδίων (φάρμακα, σπόροι, λιπάσματα). Επίσης, εξειδικευμένη ομάδα γεωπόνων έχει εβδομαδιαία παρουσία στις καλλιέργειες των συνεργαζόμενων παραγωγών, παρέχοντας τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη από τη φύτευση έως τη συγκομιδή.
Μιλώντας στον «Ελληνα Αγρότη», ο κ. Βοϊτσίδης για τη φετινή παραγωγή ανέφερε ότι, αν και ήταν πολύ δύσκολη χρονιά λόγω των καιρικών συνθηκών, η μείωση της παραγωγής πατάτας περιορίζεται στο 6%-7% σε μεγάλο ποσοστό των συνεργαζόμενων παραγωγών του. «Σε γενικές γραμμές μπορεί να χαρακτηριστεί αρκετά καλή η φετινή χρονιά».
Σύμφωνα με τον κ. Βοϊτσίδη, γενικά η πατάτα είναι ανθεκτική καλλιέργεια, καθώς αναπτύσσεται μέσα στη γη, ενώ σημαντική είναι η επιλογή σπόρου για την καλύτερη απόδοση. Επιπρόσθετα, όσοι παραγωγοί είχαν τη δυνατότητα να ποτίσουν τις καλλιέργειες τη στιγμή που έπρεπε σαφώς έχουν καλύτερη απόδοση σοδειάς από αυτούς που αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω της συνεχιζόμενης ανομβρίας στη χώρα μας. Οι καλής ποιότητας πατάτες αποδίδουν 0,70 €/kg στον παραγωγό, τιμή η οποία κρίνεται αρκετά ικανοποιητική.
Προμηθευτής των μεγάλων βιομηχανιών παραγωγής chips
Η αγάπη για τη γη και η όρεξη για δημιουργία οδήγησαν τον Σωκράτη Βοϊτσίδη να ασχοληθεί από νωρίς με τα χωράφια. Αν και ξεκίνησε με παραδοσιακές για την περιοχή καλλιέργειες, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, σε σύντομο διάστημα κατάφερε να καθιερωθεί ως σημαντικός και συνεπής παραγωγός. Το 2004 αποφάσισε να δοκιμαστεί στην καλλιέργεια της βιομηχανικής και επιτραπέζιας πατάτας, καταφέρνοντας με την πάροδο του χρόνου να αποτελεί σημαντικό συνεργάτη βιομηχανιών chips στη χώρα. Αρωγοί στην προσπάθειά του, η σύζυγός του Βασιλική Αμοιρίδου, ο γιος του Χρήστος, αλλά και ο αδερφός του Κωνσταντίνος. Η εταιρία καταφέρνει κι εξελίσσεται λόγω της συλλογικής προσπάθειας, καθώς όλοι όσοι εργάζονται γι’ αυτήν θεωρούνται ευρύτερη οικογένεια.
Κόστος παραγωγής και ανομβρία καθιστούν ασύμφορη την καλλιέργεια
Στο κόστος παραγωγής και το πρόβλημα της ανομβρίας αναφέρθηκε ο πατατοπαραγωγός και ιδιοκτήτης διαλογητηρίου Νίκος Βόρσιας από τον Φούφα Εορδαίας, μιλώντας στον «Ελληνα Αγρότη». Αν και ξεκίνησε καλά η φετινή χρονιά, στην πορεία η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες σόκαραν τα φυτά, μειώνοντας αρκετά την παραγωγή πατάτας, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της. Να σημειωθεί ότι στην Τ.Κ. Φούφα πέρυσι είχαν σημειωθεί πλημμυρικά φαινόμενα, καθιστώντας την παραγωγή απογοητευτική, ενώ φέτος η ανομβρία δημιούργησε επίσης προβλήματα. Οσοι είχαν νερό κατάφεραν να έχουν καλύτερη παραγωγή.
Σύμφωνα με τον κ. Βόρσια, το κόστος παραγωγής έχει ξεφύγει αρκετά, με ακριβές τιμές σε σπόρο, φυτοφάρμακα και λιπάσματα, ενώ η τιμή της είναι χαμηλή σε πολλές περιπτώσεις, οδηγώντας αρκετούς στη σκέψη να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια. Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν για τις περσινές καταστροφές ήταν πολύ μικρές αναλογικά, δημιουργώντας ασφυκτικές οικονομικές καταστάσεις σε πολλούς παραγωγούς. Επιπρόσθετα, η εισαγωγή πατάτας από τρίτες χώρες, που δεν ακολουθούν τις καλλιεργητικές πρακτικές που ορίζονται από την Ε.Ε., καθιστούν μη ανταγωνιστική την ελληνική πατάτα λόγω κόστους. «Το ΥΠΑΑΤ θα πρέπει να ορίσει ένα πάγιο βοήθημα για τους πατατοπαραγωγούς, καθώς οι περισσότεροι κινούνται σε τεντωμένο σχοινί για να παραμείνουν στην καλλιέργεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.