Τον Απρίλιο του 2023 υπήρξε παρατεταμένος παγετός στην Π.Ε. Καστοριάς που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στην μηλοκαλλιέργεια, ενώ στην συνέχεια ακολούθησαν άκαιρες βροχοπτώσεις, διάρκειας 85 ημερών, μετά την πτώση των πετάλων.
Οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ στην πρώτη εκτίμηση που έκαναν στα χωράφια ανέφεραν απώλεια στην παραγωγή σε ποσοστό 75%. Στην συνέχεια η ΔΑΟΚ Καστοριάς και ο ΕΛΓΑ Κοζάνης έκαναν λόγω για ζημιά στο 65% της παραγωγής μήλων.
Όμως και η υπόλοιπη παραγωγή που σώθηκε δεν ήταν εμπορεύσιμη και αναγκαστικά πήγε για χυμοποίηση με τιμή παραγωγού στα 8 λεπτά το κιλό.
Η ζημιά του 2023 επηρέασε και το 2024 μιας και οι μηλοπαραγωγοί, που δεν πήραν αποζημίωση για την απώλεια της παραγωγής, έμειναν χωρίς ρευστότητα και δεν μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδα της καλλιέργειας.
Αν και η ζημιά που υπέστησαν οι μηλοπαραγωγοί της Καστοριάς δεν προβλεπόταν από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, θα υπάρξει ένα ad hoc πρόγραμμα, ύψους 16 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να πληρωθεί έως τον Απρίλιο, όπως προανήγγειλε από την Καστοριά, στις αρχές Δεκεμβρίου 2024, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας. Μάλιστα είχε προηγηθεί δήλωση του Πρωθυπουργού ότι θα υπάρξουν αποζημιώσεις για τους μηλοπαραγωγούς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ενήμερος του προβλήματος, αφού τον Φεβρουάριο του 2023, είχε συνάντηση με τους μηλοπαραγωγούς της Καστοριάς, που είχαν στήσει μπλόκο στην Λιθιά και είχε ενημερωθεί για την ολική καταστροφή και το αίτημά τους για οριζόντια αποζημίωση.
Επίσης είχαμε τη δήλωση του Υφυπουργού ΑΑΤ κ. Διονύση Σταμενίτη, με την οποία διευκρίνησε ότι το πρόγραμμα ad hoc (για το οποίο η χώρα μας πρέπει να ενημερώσει την ΕΕ) θα αφορά την μηλοκαλλιέργειας σε 7 νομούς της χώρας. Ακόμη βέβαια δεν έχουν ανακοινωθεί τα στρέμματα καλλιέργειας που θα αποζημιωθούν ούτε η στρεμματική ενίσχυση.
Πάντως θα πρέπει ο κάθε νομός να αποζημιωθεί ανάλογα με το ποσοστό ζημιάς που έχει καταγραφεί από τις κατά τόπους ΔΑΟΚ. Με βάση τα στοιχεία της ΔΑΟΚ Καστοριάς φαίνεται εκεί να έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα ζημιάς, με την καλλιέργεια μήλων να ανέρχεται στα 11.800 στρέμματα (εκτός των δέντρων νεαρής ηλικίας) τα οποία κυριολεκτικά πάγωσαν. Οι μηλοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση και αγωνιούν για την επιβίωσή τους, αφού το 2024 έδωσαν τα μήλα τους με ανοικτές τιμές και ακόμη δεν έχουν πληρωθεί.
Το ΥπΑΑΤ μιλά για αποζημιώσεις που θα καταβληθούν τον Μάρτιο. Θα είναι πολύ αργά υποστηρίζουν οι μηλοπαραγωγοί και τονίζουν ότι πρέπει άμεσα να γίνουν οι πληρωμές γιατί δεν υπάρχει καθόλου οικονομική ρευστότητα. Χρειάζονται άμεσα χρήματα για να προχωρήσουν στο κλάδεμα και την λίπανση της καλλιέργειας. Επίσης πρέπει να πληρώσουν τα πετρέλαια και τα μαγαζιά αγροτικών εφοδίων, που δεν κάνουν πίστωση.
Στην περιοχή της Καστοριάς μετά την γούνα κινδυνεύει να απαξιωθεί και η μηλοκαλλιέργεια, κάτι που θα φέρει την ολοκληρωτική καταστροφή στην οικονομία της περιοχής.
Δυσαρέσκεια των Αγροτικών Συλλόγων Αγιάς για de minimis
Ανακοινώθηκε από ΥπΑΑΤ ότι εγκρίθηκαν οι καταβολές ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) για παραγωγούς μήλων της Π.Ε. Λάρισας, με ενίσχυση 320 ευρώ το στρέμμα και συνολικό ποσό 3,84 εκατ. ευρώ.
Με ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών του Δήμου Αγιάς εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους γιατί η ενίσχυση που θα δοθεί στους παραγωγούς, αφορά ζημιές που προκλήθηκαν το 2024 και όχι το 2023 λόγω Daniel, όπως ήταν το πάγιο αίτημα τους και οι διαβεβαιώσεις που είχαν λάβει, τον Σεπτέμβριο, από το ΥπΑΑΤ. «Αυτό σημαίνει ότι πολλοί παραγωγοί θα μείνουν απλήρωτοι, διότι πολλά κτήματα εκριζώθηκαν και δεν υφίστανται το 2024 και δεν δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ ως παραγωγικά. Συνέπεια όλων αυτών των «μαγειρεμάτων» είναι πως κάποιοι απεργάζονται την μη ένταξη των μήλων της Αγιάς στις ενισχύσεις του προγράμματος ad hoc, ύψους 16.000.000 ευρώ, όπως θα είναι για την υπόλοιπη Ελλάδα. Για δεύτερη φορά προσπαθούν να βάλουν τους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς απέναντι με τους μηλοπαραγωγούς των άλλων περιοχών», τονίζουν.
Τραγική η κατάσταση και στην Πέλλα – Η ζημιά της παραγωγής έφτασε στο 80%
Σε απελπιστική οικονομική κατάσταση βρίσκονται και οι μηλοπαραγωγοί της ορεινής Πέλλας. Δεν έχουν αποζημιωθεί από τις χαλαζοπτώσεις του καλοκαιριού του 2024. Η ζημιά της παραγωγής έφτασε στο 80%. Όσα μήλα ήταν εμπορεύσιμα η τιμή παραγωγού κυμάνθηκε από 40 έως 60 λεπτά για τις κόκκινες ποικιλίες και από 60 έως 80 λεπτά για τα Φούτζι. Τους υποσχέθηκαν ενισχύσεις από το πακέτο των 16 εκ. ευρώ. Ζητούν να καταβληθούν άμεσα τα χρήματα για να μπορέσουν να συναχίσουν την καλλιέργεια. Στέλνουν χαιρετίσματα από τον ορεινό όγκο του Kαϊμακτσαλάν (Βόρας) και τονίζουν στην Εφημερίδα Ε.Α. τα εξής: «εμείς εδώ δεν έχουμε την δυνατότητα και ενώ είναι δίπλα μας ένας μεγάλος τουριστικός προορισμός να βγούμε ούτε καν για καφέ. Κυριολεκτικά είμαστε στο έλεος του Θεού και της κυβέρνησης. Ποιας κυβέρνησης; Μα αυτής που μετά την ολοκληρωτική καταστροφή χαλαζόπτωσης μαζί με ανεμοθύελλα, που μας έπληξε στις 2 Ιουλίου του 2024 και ομολογουμένως από όλους τους αρμόδιους φορείς παραδέχτηκαν ως ολοκληρωτική, υποσχέθηκαν προκαταβολή προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να πληρώσουμε τις ασφαλιστικές μας εισφορές, ούτως ώστε να πάρουμε τις αποζημιώσεις στην ώρα τους, ελπίζοντας να δοθούν στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου. Το αποτέλεσμα είναι ότι μάθαμε ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν όταν ήδη θα πρέπει να έχουμε ξεκινήσει τις καλλιέργειες μας.
Ποιος γεωπόνος θα μας εμπιστευτεί για δεύτερη χρονιά μιας και όλοι χρωστάμε την προηγούμενη;
Οι ελπίδες μας στράφηκαν μήπως και η κυβέρνηση είχε ίσως κάνει κάτι με το Ουκρανόμετρο μιας και ο πόλεμος με τη Ρωσία, που έχουμε εμείς, κατά τα λεγόμενα της κυβέρνησης, δεν έχει τελειώσει, όμως και πάλι δυστυχώς.
Και ενώ από ότι μαθαίνουμε άλλες χώρες πήραν το ανάλογο βοήθημα…»
ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΤΡΕΧΑ
[email protected]