Από τα διαχρονικά αιτήματα το μόνο που φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί μερικώς είναι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο αλλά και η χαμηλή τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Μετά τις καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα και τον πόλεμο της Ουκρανίας είναι η μοναδική τάξη που πιέζεται περισσότερο και έχει χάσει μεγάλο μέρος του εισοδήματος
Και ξαφνικά η κυβέρνηση κοστολόγησε τα αιτήματα, υποσχέθηκε ενισχύσεις και ζήτησε διάλογο με τους αγρότες μετά την απόφασή τους να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.
Μάλιστα υπολόγισε σε 4,7 δις το κόστος σε περίπτωση που υλοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών. Δεν λέει ωστόσο το παραμικρό για τα οφέλη που θα προκύψουν από την ικανοποίησή τους, την αναζωογόνηση της υπαίθρου και την παραμονή των νέων στον πρωτογενή τομέα.
Ο κ. Τσιάρας ο οποίος ακόμη δεν έχει καταφέρει να λύσει το θέμα της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ στο πλαίσιο του εθιμοτυπικού αναγνώρισε το πρόβλημα αλλά ταυτόχρονα άρχισε να επικαλείται το ασφυκτικό δημοσιονομικό περιβάλλον για να δικαιολογήσει την μη ικανοποίηση των αιτημάτων.
Ωστόσο , δεν έχει εξηγήσει γιατί αποφάσεις που δεν χρειάζονται χρήματα όπως η καταπολέμηση των Ελληνοποιήσεων είναι νεκρό γράμμα , ούτε για το χάος που έχει επισήμως παρατηρηθεί στις τιμές του παραγωγού και σε αυτές που φτάνουν στον καταναλωτή.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση σε περίπου € 4.7 δισ. αποτιμάται το κόστος όλων των αποζημιώσεων που έχουν αυτή τη στιγμή ανάγκη οι πληγέντες αγρότες από τις φυσικές καταστροφές, τη νέα ΚΑΠ, την ακρίβεια στο κόστος παραγωγής, αλλά και τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ όπως η Mercosur.
Από τα διαχρονικά αιτήματα των αγροτών το μόνο που φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί μερικώς είναι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο αλλά και η χαμηλή τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα .
Μετά τις τεράστιες καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα αλλά και τον πόλεμο της Ουκρανίας οι αγρότες ,η μοναδική τάξη που πιέζεται περισσότερο, έχουν χάσει μεγάλο μέρος του εισοδήματος. Για τον λόγο αυτό στις φετινές κινητοποιήσεις οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι προτάσσουν ως κύριο αίτημά τους την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω μείωσης της παραγωγής.
Η κυβέρνηση, σε μια επίδειξη αλαζονείας και “κουτοπονηριάς”, προκειμένου να αποδείξει οτι η ικανοποίηση των αιτημάτων των παραγωγών “κοστίζει στο λαό” λέει: «Με δεδομένο ότι στο ΟΣΔΕ είναι δηλωμένα 7.910.007 στρέμματα που αντιστοιχούν σε πάνω από 210 εκατ. δένδρα, αυτό σημαίνει ότι με μία ελάχιστη στήριξη των ελαιοπαραγωγών που θα ισοδυναμούσε σε 10 ευρώ ανά δένδρο, το ποσό που θα έπρεπε να καταβάλει το ελληνικό κράτος για την απώλεια εισοδήματος, ανέρχεται σε άνω των 2,1 δισ. ευρώ» .Η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών υπολογίζοντας το σύνολο των δέντρων σε όλη την επικράτεια και όχι όσα έχουν πληγεί ανεβάζοντας το ποσό.
Με βάση τα καλλιεργούμενα στρέμματα (δηλώσεις ΟΣΔΕ 2023) για τα 20 προϊόντα που οι αγρότες των μπλόκων διεκδικούν αναπλήρωση εισοδήματος, το ποσό που πρέπει να καταβάλει η κυβέρνηση ξεπερνά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει κάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη ως ελάχιστο ποσό αποζημίωσης αυτό που οι ίδιοι οι παραγωγοί διεκδικούν.
Και εδώ η κυβέρνηση πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Σύμφωνα με “πηγές” «εάν η κυβέρνηση αποζημιώσει ένα προϊόν θα πρέπει να αποζημιώσει όλα τα προϊόντα για τα οποία έχουν κατατεθεί σχετικά αιτήματα» υπογραμμίζοντας ότι «τα 4,7 δισ. ευρώ είναι ποσό αστρονομικό καθώς η οικονομία της χώρας δεν μπορεί να αντέξει τέτοια δαπάνη. Πρόκειται για ποσό που καμία ευρωπαϊκή χώρα, όχι μόνο η Ελλάδα, θα μπορούσε να αντέξει». Δηλαδή , λέει ότι προκειμένου να μην αποζημιώσει όλα τα προϊόντα δεν αποζημιώνει κανένα…
Και η κοροϊδία συνεχίζεται με την κατάθεση προτάσεων στην Ε.Ε για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλοβοήθειας για τις χώρες που πλήττονται από την κλιματική κρίση. Και στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση επιδιώκει να μεταθέσει τις ευθύνες στην Ευρώπη ,ενώ όλα τα κράτη μέλη προσπαθούν να στηρίξουν οι ίδιες τους παραγωγούς.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, φαίνεται να ξεχνά ότι η τρέχουσα ΚΑΠ 2023-2027 προβλέπει γεωργικό αποθεματικό, το οποίο έχει προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ, ο οποίος καλύπτει ζημιές από φυσικές καταστροφές, για κάθε έτος εφαρμογής της. Όμως, τα εν λόγω χρήματα, παρακρατούνται από τους πόρους που έχουν τα Κράτη-Μέλη διαθέσιμα προς διάθεση, με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται.
Πάντως όπως είχαν τονίσει πριν λίγο καιρό στελέχη του ΥΠΑΑΤ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι οποίες αλλαγές αλλά και μια ενδεχόμενη σύσταση του Ειδικού Ταμείου πάει για μετά το 2027, όταν και θα εφαρμοστεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Και μέχρι τότε …”ζήσε μαύρε μου να φας τριφύλλι”…
Κοροϊδία
Κοροϊδία και με την κατάθεση προτάσεων στην Ε.Ε για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλοβοήθειας για τις χώρες που πλήττονται από την κλιματική κρίση.
Το μπαλάκι αλλού…
Και στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση επιδιώκει να μεταθέσει τις ευθύνες στην Ευρώπη, ενώ όλα τα κράτη μέλη προσπαθούν να στηρίξουν οι ίδιες τους παραγωγούς.
Κάτι ξεχνούν…
Η κυβέρνηση, ωστόσο, φαίνεται να ξεχνά ότι η τρέχουσα ΚΑΠ 2023-2027 προβλέπει γεωργικό αποθεματικό για ζημιές από φυσικές καταστροφές…
Τα κόκκινα δάνεια είναι εδώ…
Το θέμα έρχεται και ξαναέρχεται στην επικαιρότητα χωρίς ακόμη να «φαίνεται λύση ουσιαστική στον ορίζοντα»
Αν και η λύση του προβλήματος με τα κόκκινα δάνεια συνεχίζει να ταλαιπωρεί χιλιάδες αγρότες η κυβέρνηση φέρνει και ξαναφέρνει το θέμα στην επικαιρότητα ξανά και ξανά χωρίς ακόμη να “φαίνεται λύση ουσιαστική στον ορίζοντα”.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα «η κυβέρνηση, για πρώτη φορά, μεθοδικά και αποφασιστικά, προχωρά σε ένα πλαίσιο που διαγράφει βάρη δεκαετιών για τους αγρότες μας».
Το νομοσχέδιο αφορά περισσότερους από 700 αγροτικούς συνεταιρισμούς και περίπου 21.000 αγρότες. «Μιλάμε για δάνεια που λιμνάζουν εδώ και δεκαετίες, δάνεια παλαιά, τα περισσότερα από τη δεκαετία του 2000, τα οποία έχουν μαυρίσει τις ζωές των αγροτών μας. Αυτά τα δάνεια είναι η ευκαιρία να ξεπαγώσουν, να ελευθερώσουν περιουσίες και να δώσουν ανάσα στην παραγωγή», τόνισε ο Υπουργός.
Προβλέπεται γενναία διαγραφή μέρους του κεφαλαίου των δανείων μέσω συμβιβαστικών λύσεων, επιτρέποντας στους αγρότες να αποκτήσουν βιώσιμες συνθήκες εξυπηρέτησης.
Εισάγονται διακανονισμοί που βασίζονται στις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των οφειλετών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε παραγωγού.
Την επίβλεψη της διαδικασίας αναλαμβάνει η Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος διασφαλίζει τη διαφάνεια μέσα από την υποβολή επιχειρησιακών σχεδίων από τους εκκαθαριστές.
Οι υποθέσεις δανείων ανατίθενται αποκλειστικά σε εξειδικευμένους διαχειριστές, με βαθιά γνώση των αναγκών του αγροτικού κόσμου.
Παράλληλα ο υπουργός ανέφερε:
- Ότι «για πρώτη φορά επιστρέφεται το 100% του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες».
- Όσον αφορά το αγροτικό ρεύμα, επεσήμανε πως «έχουμε κλειδώσει μια χαμηλή τιμή στα 0,093 ευρώ ανά κιλοβατώρα, εξασφαλίζοντας σταθερότητα και μειώνοντας το κόστος παραγωγής».
- Σχετικά με τις αποζημιώσεις στη Θεσσαλία, σημείωσε: «Έχουν ήδη δοθεί περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις. Πρόκειται για ποσά που δεν έχουν δοθεί ποτέ ξανά στην ιστορία της Ελληνικής Πολιτείας. Ο ΕΛΓΑ μόνο σε ένα χρόνο έδωσε 290 εκατομμύρια ευρώ».
Επίσης τόνισε: «Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η πόρτα του Υπουργείου είναι πάντα ανοιχτή. Είμαι εδώ, όπως και οι συνεργάτες μου, για να ακούμε τις ανησυχίες του αγροτικού κόσμου και να βρίσκουμε μαζί λύσεις».
ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
[email protected]