back to top

Μοσχάτο: Η καρδιά της οινοποιητικής ταυτότητας του Τυρνάβου

Ο Τύρναβος, ένας τόπος με πλούσια παράδοση και ιστορία, έχει συνδέσει το όνομά του άρρηκτα με δύο μοναδικά προϊόντα: το τσίπουρο και το κρασί.

Δύο προϊόντα της τοπικής παραγωγής ταυτισμένα με τη γαστρονομική ταυτότητας της περιοχής, αλλά και θεμέλιοι λίθοι της οικονομίας, του πολιτισμού και της καθημερινής ζωής των κατοίκων.

Οι ντόπιοι παραγωγοί, με μεράκι και γνώση που περνά από γενιά σε γενιά, έχουν καταφέρει να αναδείξουν το δυναμικό του τόπου μέσα από εξαιρετικά κρασιά και προφανώς, με την παραγωγή του τσίπουρου. Η ποικιλία Μοσχάτο ξεχωρίζει, χαρίζοντας κρασιά με έντονα αρωματικά χαρακτηριστικά και φρουτώδη γεύση, ενώ η ποικιλία στηρίζει ιδιαίτερα την τοπική παραγωγή του τσίπουρου. Η παραγωγή κρασιού και τσίπουρου στον Τύρναβο είναι μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα. Πολλές οικογένειες εξαρτώνται από την καλλιέργεια αμπελιών, ενώ ο τοπικός συνεταιρισμός και τα ιδιωτικά οινοποιεία συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Αγροτικού Οινοποιητικού συνεταιρισμού Τυρνάβου, Αναστασία Παναγιώτου, η ποικιλία του Μοσχάτου είναι η ιδιαιτερότητα ολόκληρης της περιοχής, «καθώς το σύνολο σχεδόν της καλλιέργειας στην Ελλάδα βρίσκεται στον Τύρναβο».

Μεταξύ άλλων, τόνισε, πως τα κρασιά και το τσίπουρο Τυρνάβου με την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) δημιουργούν θέσεις εργασίας και ενισχύουν την τοπική ανάπτυξη, ενώ επισήμανε πως το Μοσχάτο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτιστική ταυτότητα του Τυρνάβου. «Με αυτή την έννοια το μοσχάτο φέρει το συνώνυμο «Μοσχάτο Τυρναβου», με αποτέλεσμα να έχουμε μια ταύτιση της περιοχής με τη συγκεκριμένη ποικιλία, γεγονός σπάνιο στον κόσμο, που δίνει δυναμική σε ολόκληρη την περιοχή» είπε χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά της, η οινολόγος και υπεύθυνη του χημείου του Συνεταιρισμού Βάλια Βασιλείου, εξήγησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης και του έλεγχου από τα σταφύλια, μέχρι και την επιλογή των χαρμανιών και το τελικό προϊόν. Η ίδια σημείωσε πως τα καινοτόμα προϊόντα του τσίπουρου αποτελούν μια σημαντική εξέλιξη για την περιοχή, καθώς δίνει προστιθέμενη αξία σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής, που ξεκινάει από το σταφύλι και φτάνει μέχρι και την τελικό προϊόν του τσίπουρου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου ιδρύθηκε το 1961 από τους αμπελουργούς της τότε επαρχίας Τυρνάβου με σκοπό την αξιοποίηση της σταφυλικής τους παραγωγής και την παραγωγή και εμφιάλωση οίνων.

Ο Συνεταιρισμός σήμερα έχει γύρω στα 500 μέλη από όλη την περιοχή Τυρνάβου που καλλιεργούν συνολικά 9.000 στρέμματα αμπελώνα, δηλαδή περισσότερα από τα μισά οινοποιήσιμα αμπέλια της περιοχής. Ο Συνεταιρισμός παραλαμβάνει κάθε χρόνο γύρω στους 10.000 τόνους σταφυλιών από τα μέλη του και παράγει οίνους, αποστάγματα και συμπυκνωμένα γλεύκη. Οι ποικιλίες που παραλαμβάνονται είναι κυρίως το Μοσχάτο Τυρνάβου, επίσης ποικιλίες γηγενείς όπως Ροδίτης, Ασύρτικο, Μπαντίκι, Μαλαγουζιά, Λημνιώνα, Ξυνόμαυρο αλλά και κοσμοπολίτικες ποικιλίες όπως το Ugni Blank (ούνι μπλαν), Macabeau (μακαμπέο), Sauvignon Blanc (Σοβινιον Μπλάν), Chardonnay (Σαρντονέ), Syrah (Συρά), Merlot ( Μερλο).

Από τα πιο σημαντικά κομμάτια των προϊόντων είναι η παραγωγή των αποσταγμάτων. Παράγεται Τσίπουρο Τυρνάβου μονοποικιλιακό από Μοσχάτο Τυρνάβου σε διάφορες εκδοχές παραδοσιακές και καινοτόμες, ώστε να καλύπτουν διαφορετικές συνήθειες και προτιμήσεις. Παράγεται τσίπουρο με γλυκάνισο, χωρίς γλυκάνισο, με κρόκο (σαφράν), με μαστίχα αλλά και παλαιωμένο τσίπουρο σε δρύινα βαρέλια για πέντε χρόνια, το OLD SPIRIT.

Να σημειωθεί, πως τόσο το κρασί όσο και το τσίπουρο του Τυρνάβου είναι μέρος της ζωής και της κουλτούρας της περιοχής. Οι γιορτές του κρασιού και του τσίπουρου, όπως το διάσημο Τυρναβίτικο Καρναβάλι, συγκεντρώνουν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, προωθώντας τη φιλοξενία και τη ζωντάνια της τοπικής κοινότητας. Οι παραδοσιακοί μεζέδες, που συνοδεύουν το τσίπουρο, και οι απέραντες συζητήσεις γύρω από το τραπέζι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής παράδοσης, με τον Τύρναβο να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατήρηση και εξέλιξη της λαϊκής κουλτούρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img

Διαβάστε ακόμη

Δήμος Τεμπών: Ο παγετός προκάλεσε εκτατεμένες καταστροφές στις δενδρώδεις καλλιέργειες

Ανακοίνωση για τις επιπτώσεις του παγετού εξέδωσε ο Δήμος Τεμπών, σύμφωνα με τον οποίο οι καταστροφές στις δενδρώδεις καλλιέργειες είναι εκτεταμένες. Αναλυτικά:«Ο Δήμος Τεμπών εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τις σοβαρές ζημιές που υπέστησαν οι δενδρώδεις καλλιέργειες (αμυγδαλιές, βερικοκιές,...

Η γενετική βελτίωση του αμπελιού διαμορφώνεται στην Ευρώπη

Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρούν με τον προτεινόμενο κανονισμό για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGT) σε αλλαγές που αφορούν και τους αμπελώνες.Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο θα αρχίσουν τώρα διαπραγματεύσεις για την τελική έκδοση...

Κοντά στα 100 εκατομμύρια ευρώ οι εξαγωγές βολβών ανθέων από την Ε.Ε. το 2024 (pic)

Καθώς ξεκινά η άνοιξη, το εμπόριο των βολβών λουλουδιών ανθίζει.Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι μεγαλύτερες ημέρες φέρνουν ανανεωμένο ενδιαφέρον από ανθοπωλεία, λιανοπωλητές και καταναλωτές, τροφοδοτώντας την εξαγωγική αγορά.Το 2024, η ΕΕ  εξήγαγε βολβούς ορχιδέας, υάκινθου, νάρκισσου και τουλίπας αξίας 98,9 εκατ....

Ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας θέλει να εξασφαλίσει 17 εκαμμύρια κυβικά νερού

Μετά την ενεργοποίηση των γεωτρήσεων που παραχωρήθηκαν από τον Δήμο Ιεράπετρας και την αδειοδότηση μιας ακόμη γεώτρησης που θα ανορυχθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα , ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Ιεράπετρας,  σε ανακοίνωση του ευχαριστεί όσους βοήθησαν στο...

Από το Βιετνάμ στο εμπόριο οπωροκηπευτικών της Ιεράπετρας (vid)

Με τους Βιετναμέζους εργάτες βελτιώθηκε σχετικά η έλλειψη εργατικών χεριών στην Ιεράπετρα.Η τεράστια έλλειψη εργατικών χεριών, είχε προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή και στην εμπορία των  κηπευτικών της θερμοκηπιακής Ιεράπετρας τα τελευταία χρόνια, μετά τη φυγή χιλιάδων Βαλκάνιων κυρίως εργατών γης,...

Έκτακτη σύσκεψη των Αμυγδαλοπαραγωγών Λάρισας την Παρασκευή 21 Μαρτίου

Οργανώνονται και κινητοποιούνται οι πληγέντες από τον παγετό αμυγδαλοπαραγωγοί, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη στο Αργυροπούλι προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους με στόχο την πλήρη κάλυψη των απωλειών τους από το την πολιτεία.Αναλυτικά το κάλεσμα:«Η Επιτροπή Αμυγδαλοπαραγωγων...

Ο παγετός κατέστρεψε καλλιέργειες σε Εορδαία και Αμύνταιο – Ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ εμποδίζει την πλήρη αποζημίωση

Μεγάλες είναι οι καταστροφές των καλλιεργειών σε Εορδαία και Αμύνταιο από τον παγετό, με το μέγεθος της ζημιάς να διαπιστώνεται με ακρίβεια τις επόμενες ημέρες που θα ανέβει η θερμοκρασία. Σε επικοινωνία που είχε ο «Έλληνας Αγρότης» με τον αγρότη,...

Άμεση αντίδραση από τους αγρότες του Τυρνάβου στον παγετό – Καλούν τον ΕΛΓΑ για αυτοψία, εκτίμηση και πλήρη αποζημίωση

Άμεση ήταν η αντίδραση των Αγροτικών Συλλόγων από τον Δήμο Τυρνάβου στον παγετό, αφού με ανακοίνωσή τους καλούν τους επόπτες του ΕΛΓΑ για αυτοψία και εκτίμηση των καταστροφών, ενώ διεκδηκούν την πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων καλλιεργητών. Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Άμεση...

Γρεβενά: Ολική καταστροφή σε καλλιέργειες αμύγδαλου – Τουλάχιστον 40% η απώλεια στις κερασιές (pic)

Μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκάλεσε ο παγετός σε καλλιέργειες της Βόρειας Ελλάδας, με την «ψυχρή εισβολή» να επιφέρει απώλειες από 40 έως και 100%.Πιο συγκεκριμένα, ο  «Έλληνας Αγρότης» ήρθε σε επαφή με τον καλλιεργητή, Θεόδωρο Μπελλή από τα...
- Διαφήμιση -spot_img