back to top

Μοσχάτο: Η καρδιά της οινοποιητικής ταυτότητας του Τυρνάβου

Ο Τύρναβος, ένας τόπος με πλούσια παράδοση και ιστορία, έχει συνδέσει το όνομά του άρρηκτα με δύο μοναδικά προϊόντα: το τσίπουρο και το κρασί.

Δύο προϊόντα της τοπικής παραγωγής ταυτισμένα με τη γαστρονομική ταυτότητας της περιοχής, αλλά και θεμέλιοι λίθοι της οικονομίας, του πολιτισμού και της καθημερινής ζωής των κατοίκων.

Οι ντόπιοι παραγωγοί, με μεράκι και γνώση που περνά από γενιά σε γενιά, έχουν καταφέρει να αναδείξουν το δυναμικό του τόπου μέσα από εξαιρετικά κρασιά και προφανώς, με την παραγωγή του τσίπουρου. Η ποικιλία Μοσχάτο ξεχωρίζει, χαρίζοντας κρασιά με έντονα αρωματικά χαρακτηριστικά και φρουτώδη γεύση, ενώ η ποικιλία στηρίζει ιδιαίτερα την τοπική παραγωγή του τσίπουρου. Η παραγωγή κρασιού και τσίπουρου στον Τύρναβο είναι μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα. Πολλές οικογένειες εξαρτώνται από την καλλιέργεια αμπελιών, ενώ ο τοπικός συνεταιρισμός και τα ιδιωτικά οινοποιεία συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Αγροτικού Οινοποιητικού συνεταιρισμού Τυρνάβου, Αναστασία Παναγιώτου, η ποικιλία του Μοσχάτου είναι η ιδιαιτερότητα ολόκληρης της περιοχής, «καθώς το σύνολο σχεδόν της καλλιέργειας στην Ελλάδα βρίσκεται στον Τύρναβο».

Μεταξύ άλλων, τόνισε, πως τα κρασιά και το τσίπουρο Τυρνάβου με την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) δημιουργούν θέσεις εργασίας και ενισχύουν την τοπική ανάπτυξη, ενώ επισήμανε πως το Μοσχάτο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτιστική ταυτότητα του Τυρνάβου. «Με αυτή την έννοια το μοσχάτο φέρει το συνώνυμο «Μοσχάτο Τυρναβου», με αποτέλεσμα να έχουμε μια ταύτιση της περιοχής με τη συγκεκριμένη ποικιλία, γεγονός σπάνιο στον κόσμο, που δίνει δυναμική σε ολόκληρη την περιοχή» είπε χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά της, η οινολόγος και υπεύθυνη του χημείου του Συνεταιρισμού Βάλια Βασιλείου, εξήγησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης και του έλεγχου από τα σταφύλια, μέχρι και την επιλογή των χαρμανιών και το τελικό προϊόν. Η ίδια σημείωσε πως τα καινοτόμα προϊόντα του τσίπουρου αποτελούν μια σημαντική εξέλιξη για την περιοχή, καθώς δίνει προστιθέμενη αξία σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής, που ξεκινάει από το σταφύλι και φτάνει μέχρι και την τελικό προϊόν του τσίπουρου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου ιδρύθηκε το 1961 από τους αμπελουργούς της τότε επαρχίας Τυρνάβου με σκοπό την αξιοποίηση της σταφυλικής τους παραγωγής και την παραγωγή και εμφιάλωση οίνων.

Ο Συνεταιρισμός σήμερα έχει γύρω στα 500 μέλη από όλη την περιοχή Τυρνάβου που καλλιεργούν συνολικά 9.000 στρέμματα αμπελώνα, δηλαδή περισσότερα από τα μισά οινοποιήσιμα αμπέλια της περιοχής. Ο Συνεταιρισμός παραλαμβάνει κάθε χρόνο γύρω στους 10.000 τόνους σταφυλιών από τα μέλη του και παράγει οίνους, αποστάγματα και συμπυκνωμένα γλεύκη. Οι ποικιλίες που παραλαμβάνονται είναι κυρίως το Μοσχάτο Τυρνάβου, επίσης ποικιλίες γηγενείς όπως Ροδίτης, Ασύρτικο, Μπαντίκι, Μαλαγουζιά, Λημνιώνα, Ξυνόμαυρο αλλά και κοσμοπολίτικες ποικιλίες όπως το Ugni Blank (ούνι μπλαν), Macabeau (μακαμπέο), Sauvignon Blanc (Σοβινιον Μπλάν), Chardonnay (Σαρντονέ), Syrah (Συρά), Merlot ( Μερλο).

Από τα πιο σημαντικά κομμάτια των προϊόντων είναι η παραγωγή των αποσταγμάτων. Παράγεται Τσίπουρο Τυρνάβου μονοποικιλιακό από Μοσχάτο Τυρνάβου σε διάφορες εκδοχές παραδοσιακές και καινοτόμες, ώστε να καλύπτουν διαφορετικές συνήθειες και προτιμήσεις. Παράγεται τσίπουρο με γλυκάνισο, χωρίς γλυκάνισο, με κρόκο (σαφράν), με μαστίχα αλλά και παλαιωμένο τσίπουρο σε δρύινα βαρέλια για πέντε χρόνια, το OLD SPIRIT.

Να σημειωθεί, πως τόσο το κρασί όσο και το τσίπουρο του Τυρνάβου είναι μέρος της ζωής και της κουλτούρας της περιοχής. Οι γιορτές του κρασιού και του τσίπουρου, όπως το διάσημο Τυρναβίτικο Καρναβάλι, συγκεντρώνουν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, προωθώντας τη φιλοξενία και τη ζωντάνια της τοπικής κοινότητας. Οι παραδοσιακοί μεζέδες, που συνοδεύουν το τσίπουρο, και οι απέραντες συζητήσεις γύρω από το τραπέζι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής παράδοσης, με τον Τύρναβο να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατήρηση και εξέλιξη της λαϊκής κουλτούρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Η Καλαμών πιάνει πολύ καλή τιμή – Εκτίμηση για 400.000 τόνους επιτραπέζιας ελιάς και προβληματισμός για την καρπόδεση

Με εξαιρετικές επιδόσεις στο κομμάτι των εξαγωγών αλλά και κάποια σύννεφα στον ορίζοντα για την καρπόδεση της σεζόν 2025/26 μπαίνει το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς για τον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς.Στις κύριες εμπορικές ποικιλίες (Χαλκιδικής, Καλαμών, Αμφίσσης) η αρχική...

Με αμείωτη ένταση οι αρπαγές φρούτων – Μέσα σε λίγες ώρες έκλεψαν 7.5 τόνους νεκταρίνια

Αγνωστοι έκλεψαν μέσα σε λίγες ώρες 7,5 τόνους νεκταρίνια από καλλιέργεια του Τυρνάβου.Οπως εκτιμά ο παραγωγός, η κλοπή έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας και χρειάστηκαν 8-10 άτομα για να απομακρύνουν μέσα σε λίγες ώρες τέτοια ποσότητα προϊόντων.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με...

Μείωση παραγωγής σε πεπόνι, καρπούζι και πατάτα – Ποια Π.Ε. υφίσταται τη μεγάλη συρρίκνωση

Συρρίκνωση της παραγωγής πατάτας κατά 90% και των πεπονοειδών (καρπούζια και πεπόνια) κατά 75% καταγράφεται στη Μεσσηνία τη δεκαετία 2014-2023.Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2023 που δημοσιεύτηκαν προχθές ουσιαστικά αποδεικνύουν ότι η μείωση των καλλιεργούμενων...

Από 3.8€ ξεκινούν τα έξτρα σύμφωνα με το παρατήριο τιμών ελαιολάδου

Ανοδική κίνηση στις τιμές όλων των ποιοτικών κατηγοριών και ειδικά των λαμπάντε σε όλα τα εμπορικά κέντρα της Μεσογείου.Αγαπητοί μου αναγνώστες και αναγνώστριες, η είδηση των ημερών μάλλον είναι η προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για τη νέα...

Προσεγγίζει το 40% η αύξηση εξαγωγών στο καρπούζι – Πίνακας με τα στοιχεία ανά χώρα

Άνοδο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο παρουσιάζεται στην εξαγωγή καρπουζιού, με την αύξηση να ανέρχεται στο 39,78%.Κύριες χώρες υποδοχής είναι οι Πολωνία, η Ιταλία και Ρουμανία, ενώ η Ελλάδα εξάγει συνολικά πάνω από 179 χιλιάδες τόνους καρτπουζιού.Ο...

Επί ελληνικού εδάφους έλεγχοι για προϊόντα εξαγωγής στην Ινδονησία – Εισαγόμενα πορτοκάλια από Αίγυπτο δηλώθηκαν ρουμάνικα και βουλγάρικα (Πίνακες)

Σε περίοδο στασιμότητας εισήλθε ο ρυθμός εξαγωγών των ελληνικών οπωροκηπευτικών προϊόντων, με τα ευχάριστα νέα να έρχονται για τη χώρα μας από την Ινδονησία, η οποία ενέκρινε τους ποιοτικούς ελέγχους από τα εργαστήριά μας σε ακτινίδιο, επιτραπέζιο σταφύλι, ξηρή...

Το ελαιόλαδο από ορεινες περιοχές έχει μοναδικά χαρακτηριστικά

Το έργο Mountolive I αναδεικνύει τα ποιοτικά και υγιεινά πλεονεκτήματα του ελαιολάδου ορεινής καλλιέργειας και ζητά δίκαιη αναγνώριση από καταναλωτές και αγορά.Μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον για τον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας, το έργο Mountolive I (2024–2025) έφερε στο προσκήνιο...

Οι εισαγωγές οπωροκηπευτικών αυξήθηκαν κατά 43.25% – Η Ελλάδα πρέπει να χτίσει νέα στρατηγική

Η υποκατάσταση των εισαγομένων νωπών οπωροκηπευτικών από εγχωρίως παραγόμενα φρούτα και λαχανικά πρέπει να είναι στρατηγικός στόχος της χώρας μας σύμφωνα με την Incofruit Hellas, καθώς οι εισαγωγές οπωροκηπευτικών αυξήθηκαν κατά 43.25% για τον Ιούνιο του 2025.Μετά την αύξηση...

Από 3.50 έως και 4.40 το ελαιόλαδο αλλά με λίγες πράξεις – Πρόβλεψεις για παραγωγή κοντά στους 250.000 τόνους

Να κρατήσουν οι παραγωγοί το απόθεμα στην κατοχή τους για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται φαίνεται πως επιθυμούν διακαώς οι πάσης φύσεως μεσάζοντες και έμποροι στο ελαιόλαδο. Τις τελευταίες μέρες σημειώνονται κάποιες πράξεις με το σταγονόμετρο αν και σε...