back to top

Μοσχάτο: Η καρδιά της οινοποιητικής ταυτότητας του Τυρνάβου

Ο Τύρναβος, ένας τόπος με πλούσια παράδοση και ιστορία, έχει συνδέσει το όνομά του άρρηκτα με δύο μοναδικά προϊόντα: το τσίπουρο και το κρασί.

Δύο προϊόντα της τοπικής παραγωγής ταυτισμένα με τη γαστρονομική ταυτότητας της περιοχής, αλλά και θεμέλιοι λίθοι της οικονομίας, του πολιτισμού και της καθημερινής ζωής των κατοίκων.

Οι ντόπιοι παραγωγοί, με μεράκι και γνώση που περνά από γενιά σε γενιά, έχουν καταφέρει να αναδείξουν το δυναμικό του τόπου μέσα από εξαιρετικά κρασιά και προφανώς, με την παραγωγή του τσίπουρου. Η ποικιλία Μοσχάτο ξεχωρίζει, χαρίζοντας κρασιά με έντονα αρωματικά χαρακτηριστικά και φρουτώδη γεύση, ενώ η ποικιλία στηρίζει ιδιαίτερα την τοπική παραγωγή του τσίπουρου. Η παραγωγή κρασιού και τσίπουρου στον Τύρναβο είναι μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα. Πολλές οικογένειες εξαρτώνται από την καλλιέργεια αμπελιών, ενώ ο τοπικός συνεταιρισμός και τα ιδιωτικά οινοποιεία συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Αγροτικού Οινοποιητικού συνεταιρισμού Τυρνάβου, Αναστασία Παναγιώτου, η ποικιλία του Μοσχάτου είναι η ιδιαιτερότητα ολόκληρης της περιοχής, «καθώς το σύνολο σχεδόν της καλλιέργειας στην Ελλάδα βρίσκεται στον Τύρναβο».

Μεταξύ άλλων, τόνισε, πως τα κρασιά και το τσίπουρο Τυρνάβου με την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) δημιουργούν θέσεις εργασίας και ενισχύουν την τοπική ανάπτυξη, ενώ επισήμανε πως το Μοσχάτο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτιστική ταυτότητα του Τυρνάβου. «Με αυτή την έννοια το μοσχάτο φέρει το συνώνυμο «Μοσχάτο Τυρναβου», με αποτέλεσμα να έχουμε μια ταύτιση της περιοχής με τη συγκεκριμένη ποικιλία, γεγονός σπάνιο στον κόσμο, που δίνει δυναμική σε ολόκληρη την περιοχή» είπε χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά της, η οινολόγος και υπεύθυνη του χημείου του Συνεταιρισμού Βάλια Βασιλείου, εξήγησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης και του έλεγχου από τα σταφύλια, μέχρι και την επιλογή των χαρμανιών και το τελικό προϊόν. Η ίδια σημείωσε πως τα καινοτόμα προϊόντα του τσίπουρου αποτελούν μια σημαντική εξέλιξη για την περιοχή, καθώς δίνει προστιθέμενη αξία σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής, που ξεκινάει από το σταφύλι και φτάνει μέχρι και την τελικό προϊόν του τσίπουρου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου ιδρύθηκε το 1961 από τους αμπελουργούς της τότε επαρχίας Τυρνάβου με σκοπό την αξιοποίηση της σταφυλικής τους παραγωγής και την παραγωγή και εμφιάλωση οίνων.

Ο Συνεταιρισμός σήμερα έχει γύρω στα 500 μέλη από όλη την περιοχή Τυρνάβου που καλλιεργούν συνολικά 9.000 στρέμματα αμπελώνα, δηλαδή περισσότερα από τα μισά οινοποιήσιμα αμπέλια της περιοχής. Ο Συνεταιρισμός παραλαμβάνει κάθε χρόνο γύρω στους 10.000 τόνους σταφυλιών από τα μέλη του και παράγει οίνους, αποστάγματα και συμπυκνωμένα γλεύκη. Οι ποικιλίες που παραλαμβάνονται είναι κυρίως το Μοσχάτο Τυρνάβου, επίσης ποικιλίες γηγενείς όπως Ροδίτης, Ασύρτικο, Μπαντίκι, Μαλαγουζιά, Λημνιώνα, Ξυνόμαυρο αλλά και κοσμοπολίτικες ποικιλίες όπως το Ugni Blank (ούνι μπλαν), Macabeau (μακαμπέο), Sauvignon Blanc (Σοβινιον Μπλάν), Chardonnay (Σαρντονέ), Syrah (Συρά), Merlot ( Μερλο).

Από τα πιο σημαντικά κομμάτια των προϊόντων είναι η παραγωγή των αποσταγμάτων. Παράγεται Τσίπουρο Τυρνάβου μονοποικιλιακό από Μοσχάτο Τυρνάβου σε διάφορες εκδοχές παραδοσιακές και καινοτόμες, ώστε να καλύπτουν διαφορετικές συνήθειες και προτιμήσεις. Παράγεται τσίπουρο με γλυκάνισο, χωρίς γλυκάνισο, με κρόκο (σαφράν), με μαστίχα αλλά και παλαιωμένο τσίπουρο σε δρύινα βαρέλια για πέντε χρόνια, το OLD SPIRIT.

Να σημειωθεί, πως τόσο το κρασί όσο και το τσίπουρο του Τυρνάβου είναι μέρος της ζωής και της κουλτούρας της περιοχής. Οι γιορτές του κρασιού και του τσίπουρου, όπως το διάσημο Τυρναβίτικο Καρναβάλι, συγκεντρώνουν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, προωθώντας τη φιλοξενία και τη ζωντάνια της τοπικής κοινότητας. Οι παραδοσιακοί μεζέδες, που συνοδεύουν το τσίπουρο, και οι απέραντες συζητήσεις γύρω από το τραπέζι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής παράδοσης, με τον Τύρναβο να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατήρηση και εξέλιξη της λαϊκής κουλτούρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Η ΠΟΓΕΔΥ καταγγέλλει ελέγχους για Βιολογικά χωρίς μέτρα υγείας και ασφάλειας των γεωτεχνικών

Τον τρόπο με τον οποίο γίνονται έλεγχοι σε καλλιέργειες και εκτροφές που δηλώνονται βιολογικές καταγγέλλει η ΠΟΓΕΔΥ, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις όροι υγείας και ασφάλειας των γεωτεχνικών.Αναλυτικά:Η ΠΟΓΕΔΥ, με αφορμή την έκδοση της υπ’ αριθ....

Ανακοινώθηκαν 22000 νέες εντάξεις, αλλά τελικά γίνονται μαζικές αποχωρήσεις από ελέγχους στα «νέα» Βιολογικά

Πριν από λίγο χρονικό διάστημα το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκαν πάνω από 22.000 νέες εντάξεις νεοεισερχόμενων στα Βιολογικά με βάση την πρόσκληση του 2024, ωστόσο πλέον γίνονται μαζικές αποχωρήσεις.Οι παραγωγοί αποχωρούν υπό το φόβο δευτερογενών ελέγχων αποχωρούν μαζικά και...

«Στοπ» σε τομάτα, αγγούρι και βαμβάκι λόγω λειψυδρίας – Σιτηρά, χαμομήλι και τριφύλλι παίρνουν τη θέση τους

Λειψυδρία, ανομβρία και ξηρασία! Τρεις έννοιες που έχουν μπει στη ζωή μας για τα καλά, αλλάζουν τον πρωτογενή τομέα και τη σκέψη των καλλιεργητών οι οποίοι προσαρμόζονται προκειμένου να επιβιώσουν.Ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει σε μεγάλες Περιφέρειες που είναι κατεξοχήν αγροτικές,...

Από 3.8€ έως και 4.5€ η τιμή παραγωγού στο ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο – Τι γίνεται στην υπόλοιπη Μεσόγειο

Mε φόρα προς τα 4,00 ευρώ οδεύει ο μέσος όρος των τιμών στο ισπανικό έξτρα παρθένο, την ώρα που σε τοπικό επίπεδο, οι ελληνικές τιμές φαίνεται να… στρογγυλοκάθονται σε επίπεδα κάτω της Χαέν και της Κόρδοβα, γύρω στα 3,80...

Υφυπουργός Ενέργειας για λειψυδρία: «Είμαστε σε έκτακτη κατάσταση»

Η χώρα διανύει την τρίτη χρονιά ανομβρίας και η πρόβλεψη για την επάρκεια νερού είναι εφιαλτική.Το πρόβλημα έχει αγγίξει και την Ήπειρο, μία περιοχή που ήταν πλούσια σε αποθέματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στον κάμπο της Λαψίστας όπου δεν...

Κοντά στους 380.000 τόνους η παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς – «Κανονική» χαρακτηρίζει την ποσότητα η ΔΟΕΠΕΛ

Κανονική κρίνεται η φετινή παραγωγή επιτραπέζιων ελιών, από άποψη μεγέθους παραγωγής, με την ποσότητα να πλησιάζει τους 380 χιλιάδες τόνους, όπως αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, κατά την διάρκεια της 10ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μελών της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας...

Διχάζουν τους παραγωγούς τα αρωματικά έλαια – Αναμένεται εκτόξευσή τους στην αγορά την επόμενη δεκαετία

Περίοδο άνθησης διανύουν τα αρωματισμένα ελαιόλαδα με την αγορά τους να αναμένεται να διπλασιαστεί εντός της επόμενης δεκαετίας και να φτάσει σε αξία από τα 1,11 δισ. το 2024 στα 2,134 δισ. ευρώ το 2033.Παρότι πρόκειται για μια κατηγορία...

Κονσερβοποιοί για δασμούς Τραμπ: «Δεν ξέρουμε τι θα μεταποιήσουμε για τις ΗΠΑ – Νιώθουμε ανυπεράσπιστοι»

Μπροστά σε έντονα αδιέξοδα βρίσκεται η αγορά ελληνικής κομπόστας δύο εβδομάδες μέχρι την 1η Αυγούστου οπότε και θα εφαρμοστούν οι δασμοί 47% στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, οποία απορροφά το 20% των εξαγωγών μας και η αξία τους ξεπερνά...

Σε αδιέξοδο οι Βοιωτοί αγρότες: Ήρθαν αρδευτικά τέλη για περίοδο που η Κωπαΐδα… δεν είχε νερό – Διαμαρτυρία από τον Α.Σ. Λιβαδειάς

Συνεχίζονται τα μεγάλα προβλήματα των αγροτών που αρδεύουν στο Κωπαϊδικό πεδίο, καθώς η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τους έστειλε τέλη άρδευσης για περίοδο κατά την οποία δεν υπήρχε... ούτε μισή σταγόνα νερό για τα χωράφια.Πιο συγκεκριμένα, τα τέλη αφορούν το...