back to top

«Ετοιμάζουμε προτάσεις για τη σωτηρία του αμπελώνα»

Μια μελέτη που θα γίνει με τη σφραγίδα του γεωπόνου Μανόλη Σταυρακάκη, ξεκινάει η ΚΕΟΣΟΕ,  σε μια προσπάθεια να πείσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να λάβει δραστικά μέτρα για την προστασία του Ελληνικού αμπελώνα   έναντι  της απειλής της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ μιλάει στον Έλληνα Αγρότη: «Χωρίς άμεσα μέτρα στήριξης δεν υπάρχει σωτηρία έναντι της κλιματικής αλλαγής.

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
[email protected]

«Οι αμπελουργικές περιοχές στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, μεταφέρονται βορειότερα. Σε περιοχές της Βόρειας Ευρώπης, αναπτύσσονται καλλιέργειες, οι οποίες δεν είχαν ούτε κατά διάνοια ελπίδα στο παρελθόν».

Ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρήστος Μάρκου,  μίλησε στο «Έλληνα Αγρότη» για τη μελέτη αυτή αλλά και γενικότερα για το μέλλον των αμπελιών στη χώρα μας και τη Μεσόγειο,  για την οποία οι προβλέψεις ως προς τη σωτηρία της αμπελουργίας των χωρών του Νότου, είναι κάτι παραπάνω από δυσοίωνες.

«Αλλάζει άρδην το παραγωγικό τοπίο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή όλες αυτές οι αμπελουργικές περιοχές στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, μεταφέρεται βορειότερα. Αυτό βλέπουμε ότι γίνεται και τώρα. Σε περιοχές της Βόρειας Ευρώπης, αρχίζουν και αναπτύσσονται καλλιέργειες, οι οποίες δεν είχαν ούτε κατά διάνοια ελπίδα στο παρελθόν.

Εμείς ετοιμαζόμαστε να κάνουμε μία εμπεριστατωμένη μελέτη για το τεράστιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και το πώς επηρεάζει την παραγωγική διαδικασία του πρωτογενή τομέα και θα γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα με τη συνεργασία του γνωστού επιστήμονα Μανόλη Σταυρακάκη, που είναι βαθύς γνώστης του θέματος της κλιματικής αλλαγής. Και έχει κάνει συγκεκριμένες μελέτες, που δείχνουν την εικόνα που θα προκύψει αν δεν πάρουμε μέτρα»…

-Αυτή η μελέτη τι στόχο έχει; Να  την καταθέσετε στο υπουργείο για να ληφθούν μέτρα;

«Το υπουργείο γενικά δεν ανταποκρίνεται. Για παράδειγμα το διαχειριστικό σχέδιο που το ζητάμε εδώ και χρόνια: Κάναμε ένα εξαιρετικό συνέδριο. Παρέλασαν από κει περίπου 250 επιστήμονες ειδικοί του κλάδου. Παρέθεσαν τις απόψεις τους. Τα πρακτικά του συνεδρίου βγαίνουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα και θα δοθούν στη δημοσιότητα. Και όλοι αυτοί συμφωνούν στο εξής: Ότι θα πρέπει να γίνει ένα στρατηγικό σχέδιο για την στρατηγική αμπελουργία, προκειμένου ο παραγωγικός κόσμος να ξέρει τι προοπτική έχει για το προϊόν το οποίο παράγει. Εμείς ζητάμε χρηματοδότηση από το υπουργείο. Επί της ουσίας δεν αρνείται τη χρηματοδότηση, αλλά αρνείται να χρηματοδοτήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία, λέγοντας πως θα πρέπει να γίνει μια συνολικότερη μελέτη που θα συμπεριλαμβάνει τα δέκα σημαντικότερα προϊόντα σε ένα συνολικό σχέδιο.

Αυτό που ζητάμε εμείς είναι, το στρατηγικό σχέδιο καταρχήν να έχει την άποψη των φορέων. Να μην είναι ένα γραφειοκρατικό κείμενο, τεχνοκρατικής υφής και μόνο, αλλά να είναι ένα κείμενο εργασίας χειροπιαστό,  που να προβλέπει μέτρα και παρεμβάσεις προκειμένου να σωθεί ο κλάδος.  Για παράδειγμα, το πιο σημαντικό θέμα σήμερα για την αγροτική οικονομία της χώρας είναι,  το μέγεθος των αγροτικών εκμεταλλεύσεων του κλάδου. Δεν μπορούμε με αυτές τις αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις να ανταγωνιστούμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων.

Και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος με τη σειρά του δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον παγκόσμιο μέσο όρο των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων.  Και θέλουμε αλλαγές στο κληρονομικό δίκαιο. Ουσιαστικές παρεμβάσεις. Δεν  μπορεί αυτός που θέλει να μεγαλώσει την επιχείρηση και την εκμετάλλευση του, αυτός έχει σήμερα 15 με 20 στρέμματα, να μην μπορεί να αγοράσει το διπλανό, γιατί δεν μπορεί να το αγοράσει για καθαρά οικονομικούς λόγους.

Και να έρχεται ένας γιατρός, ένας δικηγόρος και να το παίρνει και να το κάνει φωτοβολταϊκό. Όχι. Αυτά τα πράγματα πρέπει να σταματήσουνε».

Εσείς δηλαδή προτείνετε τα αμπέλια να περάσουν στα χέρια των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών;

«Αυτό που λέμε είναι, ότι θα πρέπει να διαμορφωθούν σε ολόκληρη τη χώρα,  ζώνες παραγωγικού προσανατολισμού. Η Ελλάδα πρωταρχικό σχεδιασμό δεν έχει. Πάει ο κάθενάς και κάνει οτιδήποτε   και οπουδήποτε. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Να συνεχίζεται ο κατακερματισμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, να μπαίνουν μες στο χώρο τον καθαρά γεωργικό δραστηριότητες οι οποίες δε συνάδουν. Φωτοβολταϊκά ας πούμε. Έχει γεμίσει ο κάμπος. Κάποια στιγμή αυτό θα πρέπει να τελειώνει. Οι απειλές του νεοεκλεγέντως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, οδηγούν στο τέλος της πράσινης ανάπτυξης.

Οι ανεμογεννήτριες που είναι τοποθετημένες παντού. Όλα αυτά λοιπόν, γίνονται χωρίς προσανατολισμό, κάτω από τα συμφέροντα κάποιων εταιρειών, οι οποίες εκμεταλλεύονται την ενέργεια ή κάποιους άλλους παραγωγικούς κλάδους της Οικονομίας».

-Υπάρχει πάντως άρνηση από τους παραγωγούς να αλλάξουν καλλιέργειες.

«Εγώ δε λέω να αλλάξουμε καλλιέργειες. Εγώ λέω να αλλάξουμε μοντέλα. Να αλλάξουμε τις υποδομές. Βέβαια αυτό δεν θα το κρίνω εγώ. Θα το κρίνουν οι επιστήμονες. Εάν δεν υπάρχουν για παράδειγμα υποκείμενα, τα οποία αντέχουν σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες…

Υπάρχουν μελετημένα στο πραγματικό πεδίο, ότι «αυτές οι ποικιλίες. Αυτό το  υποκείμενο μπορεί να κάνει σε αυτές τις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Δεν είναι μόνο το έδαφος. Είναι και το μικροκλίμα που διαμορφώνεται σε μια περιοχή»…

«Δεν λέω να αλλάξουμε καλλιέργεια»

«Δεν λέω να αλλάξουμε την καλλιέργεια, να φύγει από δω το αμπέλι να πάει στη Σουηδία. Κάθε άλλο».

-Στο μεταξύ πώς είναι φέτος τα πράγματα; Έχει κάνει νερά. Άλλοι λένε ότι έχει «κλειδώσει» η παραγωγή για του χρόνου, άλλοι λένε το αντίθετο.

«Ποια παραγωγή έχει κλειδώσει για του χρόνου; Οι περυσινές κληματίδες ήταν σαν οδοντογλυφίδες. Θα έχει τη δυνατότητα μέσα από αυτό το μάτι να βγάλει ισχυρούς βλαστούς φέτος το αμπέλι»;

«Η εγκατάλειψη των αμπελιών είναι τεράστια»

«Το 1999 είχαμε 820.000 στρέμματα και σήμερα με το ζόρι έχουμε 620.000»

Ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρήστος Μάρκου,  μίλησε στο «Έλληνα Αγρότη», σε ερώτημα του «Ε.Α.», αν υπάρχει μείωση των αμπελιών, είναι κατηγορηματικός: «Το 1999 είχαμε 820.000 στρέμματα και σήμερα με το ζόρι έχουμε 620.000». Και δεν είναι μόνο αυτό, αφού όπως υποστηρίζει η «μείωση συνεχίζεται».

-Και την ίδια ώρα υπάρχουν φωνές στην Ελλάδα που λένε πως μακάρι να επιδοτηθεί η εγκατάλειψη των αμπελιών;

«Το θέμα είναι ότι η Ε.Ε. με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, ενώ η Γαλλία επιμένει ότι θα πρέπει να ξαναλειτουργήσει το πρόγραμμα της εγκατάλειψης, αρνείται δίνοντας όμως τη δυνατότητα στα κράτη μέλη, να χρηματοδοτήσουν από το δικό τους προϋπολογισμό και υπό προϋποθέσεις, τη διαδικασία των εκριζώσεων. Να μην υπάρξει δηλαδή χρηματοδότηση της Ε.Ε.. Παρά το αίτημα δηλαδή της Γαλλίας. Να πούμε ότι η Γαλλία έχει πει, ότι ήδη ένα εκατομμύριο εκτάρια έχουν μπει ήδη για να επιδοτηθούν φύγουν από την παραγωγική διαδικασία. Η Ε.Ε. αρνείται το μοντέλο της επιδότησης των εκριζώσεων. Και λέει το εξής: Αντί να μπούμε και πάλι στη λογική το να περιορίσουμε τα αποθέματα με παρεμβάσεις που θα μας στοιχίσουν οικονομικά, λέει πως θα πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στους παραγωγούς που κάνουν την αναδιάρθρωση, να έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν στα οκτώ ή στα δέκα χρόνια και στο διάστημα αυτό να υπάρξει η απώλεια του εισοδήματος το οποίο πρόκειται να χαθεί.

Δηλαδή σήμερα για να κάνεις αναδιάρθρωση, να βγάλεις τις παλιές και να βάλεις τις καινούργιες, πρέπει να το κάνεις σε τρία χρόνια. Και για τα τρία χρόνια επιδοτήσεων και για την απώλεια επιδοτήσεων. Σου καλύπτει κάποια έξοδα. Όχι κάτι ιδιαίτερο, αλλά κάποια έξοδα σου τα καλύπτει.  Και λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση λοιπόν στην καινούργια τροποποίηση: Αντί για τα τρία χρόνια θα το κάνουμε οκτώ χρόνια ή 10 χρόνια. Οπότε αφού θα φύγουν αμπέλια για να γίνει η αναδιάρθρωση τους, θα πάρουν οι αμπελουργοπί το κόστος της αναδιάρθρωσης και θα πάρουν και την κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος το οποίο και θα προκύψει μέσα από την υλοποίηση αυτής της πολιτικής κατά την οκταετία και τη δεκαετίας, μέχρι να έρθει ο χρόνος της πλήρους παραγωγικής της πλήρους κατάστασης που πρέπει. Αλλά να σας ξεκαθαρίσω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί. Διότι, αποτελεί μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν  έχει ακόμα ψηφιστεί κάτι τέτοιο. Δεν είναι δηλαδή κάτι οριστικό μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε».

-Καλό  είναι αυτό έτσι;

«Ναι  συμφωνούμε σε αυτό, ασφαλώς. Αλλά δεν  έχει γίνει ακόμα. Αλλά αυτό αφορά μόνο εκείνους που θέλουν να αναδιαρθρώσουν. Δεν τους αφορά όλους».

-Το θέμα είναι ότι  χρειαζόμαστε νερό. Και προφανώς θα συμφωνήσετε και εσείς με αυτό που λέμε και εμείς εδώ στην Κρήτη παρότι το νησί μας είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση σε σχέση με πολλές περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας, ότι νερό υπάρχει. Απλά δεν το αποθηκεύουμε. Κι εδώ  έχουν τις ευθύνες τους οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Δεν ξέρω αν θα συμφωνούσατε με κάτι τέτοιο βέβαια κι εσείς.

«Ε  βέβαια. Το ζήτημα είναι ότι δεν αξιοποιούμε και το νερό που πέφτει. Θα πρέπει να γίνουν  λιμνοδεξαμενές μεγάλες. Και να κάνουμε και αξιοποίηση του νερού των βιολογικών καθαρισμών μέσα από  την τριτοβάθμια επεξεργασία.  Θα μπορούσαμε έτσι να δώσουμε λύσεις».

-Τι γίνεται με τις εισαγωγές των κρασιών;

«Αυτή τη στιγμή η αγορά είναι «παράλυτη». Δεν ξέρει κανείς τι θα γίνει. Εδώ γίνεται ένας χαμός  με τις απειλές και με τις διαδικασίες που έχει ξεκινήσει ο Τραμπ, για την επιβολή δασμών στα προϊόντα που εξάγουν ορισμένες χώρες προς τις ΗΠΑ. Δεν ξέρει κανείς τι θα γίνει. Εδώ στην Ελλάδα  βέβαια υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα γιατί γίνονται εισαγωγές και είναι δεδομένο ότι γίνονται. Το  πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί εκείνοι, οι  οποίοι να χαρακτηρίζουν τις νόμιμες εισαγωγές ως νόμιμες και να χτυπούν τις εισαγωγές  προϊόντων που καταλήγουν στην Ελληνοποίηση».

-Από ποιες χώρες έρχονται κρασιά;

«Τα κρασιά έρχονται κυρίως από χώρες που είναι βόρεια των συνόρων μας, δηλαδή τις Βαλκανικές. Αλλά έρχονται και Ιταλία. Θα πρέπει όλοι όσοι εμπορεύονται τέτοιου είδους κρασιά να γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή, αυτή η ιστορία με το εμπόριο της φτηνής πρώτης ύλης θα σταματήσει και θα έχουν και αυτοί μεγάλη ζημιά οικονομική από την πολιτική που κάνουν κι έχουν ανοίξει τους ασκούς του αιόλου και γίνεται σήμερα ένας χαμός στην αγορά».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ»

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Με ξεχωριστούς διαγωνισμούς το φράγμα και τα αρδευτικά στον Αλμωπαίο ποταμό – Στα 230εκ.€ το συνολικό κόστος

Με δύο ξεχωριστούς διαγωνισμούς συνολικού κόστους άνω των 230 εκατ. ευρώ θα προχωρήσουν τα μεγάλα αρδευτικά έργα του Αλμωπαίου ποταμού στην Πέλλα.Ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαγιαννίδης μιλώντας στην εκπομπή Building the...

Ξεκίνησαν οι ενημερώσεις για το ελαιοκομικό μητρώο – Η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου έστειλε έγγραφο ελαιοπαραγωγούς Άνδρου

Όπως είναι γνωστό εδώ και καιρό, το ελαιοκομικό μητρώο αναμένεται να μπει στη ζωή του πρωτογενούς τομέα και μάλιστα σε έναν από τους βασικούς πυλώνες, με τις ενημερώσεις από τις κατά τόπους Περιφέρειες να έχουν ξεκινήσει. Ένα τέτοιο έγγραφο εστάλη...

Στους 35.000 τόνους το αδιάθετο ελαιόλαδο στην Κρήτη – Ψεύτικες υποσχέσεις ότι θα αυξανόταν η τιμή παραγωγού

Μάχη να ισορροπήσει δίνει η αγορά ελαιολάδου της Κρήτης με την τιμή να βρίσκεται καθηλωμένη γύρω από τα 4 ευρώ και τουλάχιστον το 50% του λαδιού που προοριζόταν για εμπορία να παραμένει απούλητο.Τα τελευταία πάντως σημάδια και οι εξελίξεις...

Τροποποίηση στα θερμοκήπια αποτρέπει τη συμμετοχή φυσικών και νομικών προσώπων σε πολλαπλές αιτήσεις

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η 1η τροποποίηση της υπ’ αρ. 59717/5.3.2025 Υπουργικής Απόφασης που αφορά τον «Καθορισμό πλαισίου εφαρμογής της Παρέμβασης Π3-73-2.9 - Επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή θερμοκηπίων και προσπελάσιμων στεγάστρων φυτικής παραγωγής του Στρατηγικού Σχεδίου (ΣΣ) Κοινής Αγροτικής...

Το «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» απέτυχε – Ανάγκη για επανασχεδιαμό και επαναπροκήρυξη (vid)

Στη Βουλή επανέφερε το θέμα του προγράμματος του ΥΠΕΝ «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» ο Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, με το στέλεχος της αντιπολίτευσης να παρουσιάζει στοιχεία που αποδεικνύουν την αποτυχία της συγκεκριμένης δράσης.Σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη, το...

Σταμενίτης: «Η δυναμική που αναπτύσσει το ελληνικό κρασί τα τελευταία χρόνια μας κάνει να αισιοδοξούμε»

Στην αξία της στενής και αποδοτικής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οίνου και Αμπέλου (ΕΔΟΑΟ) αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη...

Σημαντικές αλλαγές στο νόμο για τα φυτικά έλαια στην Ισπανία

Μετά από περισσότερα από 40 χρόνια χωρίς σημαντικές αλλαγές, το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Σάντσεθ στην Ισπανία ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το νέο πρότυπο ποιότητας για τα φυτικά έλαια, το οποίο επικαιροποιεί τους ισχύοντες τεχνικούς και υγειονομικούς κανονισμούς που ισχύουν από...

Με αυξημένο κόστος παραγωγής ξεκινά η καλλιέργεια τομάτας στην Ηλεία – Η έλλειψη εργατικών χεριών υπερβαίνει το 10%

Αυξήσεις άνω του 10% στο κόστος παραγωγής, μειωμένα διαθέσιμα εργατικά χέρια αλλά με αυξημένο ημερομίσθιο χωρίς εργάσιμο και χαμηλότερη τιμή στο προϊόν “πρεσάρουν” φέτος τους τοματοπαραγωγούς.Με νέα δεδομένα αναγκάζονται να συμβιβαστούν οι παραγωγοί βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία, αφού από...

Σταθερά ανοδική πορεία στις εξαγωγές εσπεριδοειδών – Ανεξέλεγκτα τα πορτοκάλια της Αιγύπτου (πίνακες)

Σταθερά ανοδική τροχιά καταγράφουν οι εξαγωγές των ελληνικών εσπεριδοειδών, με τα Λεμόνια να δείχνουν πολύ καλή εικόνα, ενώ τόσο τα πορτοκάλια, όσο και τα μανταρίνια διαγράφουν πολύ καλή πορεία, την ίδια στιγμή που τα αιγυπτιακά αντίστοιχα προϊόντα ακρίβυναν αρκετά.Πιο...
spot_img