Αισχροκέρδεια στην αγορά από τους μεσάζοντες εμπόρους και από Ελλάδα αλλά κυρίως από Ισπανία.
«Ο παραγωγός δίνει το λάδι του στα 4 ευρώ και ο καταναλωτής το βρίσκει στο ράφι στα 12 13 ευρώ το κιλό»
ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
[email protected]
Την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού καταγγέλλοντας αισχροκέρδεια στην αγορά από τους μεσάζοντες εμπόρους, σε βάρος τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών, ζητούν οι ελαιοπαραγωγοί στην Κρήτη και οι εκπρόσωποι τους.
Όπως υποστηρίζουν οι ελαιοπαραγωγοί, δεν είναι καθόλου φυσιολογική η «παγωμένη» εδώ και αρκετό καιρό, μέση τιμή των 4,5 με 5 ευρώ το κιλό, στο κρητικό ελαιόλαδο και μάλιστα έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, από τότε που σταμάτησαν εντελώς και οι αγοραπωλησίες γεγονός που αποδίδεται στα παιχνίδια των εμπόρων κυρίως της Ισπανίας!
Ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα ποιότητας της υπαίθρου στην Περιφέρεια Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, καταγγέλλει τις εκάστοτε κυβερνήσεις για έλλειψη ελαϊκής πολιτικής. «Να αναλάβει αμέσως τις ευθύνες της η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δεν μπορεί να πουλάει ο παραγωγός το λάδι του στα 4 ευρώ και ο καταναλωτής να το βρίσκει στο ράφι στα 12 και τα 13 ευρώ το κιλό», λέει στον «Έλληνα Αγρότη» ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα ποιότητας της υπαίθρου στην Περιφέρεια Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.
«Πλέον δεν γίνονται καθόλου αγοραπωλησίες. Και φτάσαμε ως εδώ, εξαιτίας του πολέμου που εδώ και αρκετό καιρό έχει δεχτεί το ελαιόλαδο και φαίνεται όλα αυτά έχουν να κάνουν με τη διαχρονική έλλειψη εθνικής στρατηγικής. Έπρεπε να παρθούν μέτρα για τη διαφορά των τιμών παραγωγού και καταναλωτή.
Από το 2022 μέχρι σήμερα το 80% των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης, έχουν πληρωθεί το λάδι τους με μία μέση τιμή από 4,5 έως 5,5 ευρώ το κιλό και μόνο το 20% το έχουν πληρωθεί σε μεγαλύτερες τιμές», λέει χαρακτηριστικά.
«Άρα η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα πρέπει να παρέμβει άμεσα και δυναμικά. Και να προστατέψει τόσο τον παραγωγό όσο και τον καταναλωτή που είναι και τα μεγαλύτερα θύματα».
Ο κακός ρόλος της ΕΈ
Η Ε.Ε. σύμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη, παίζει έναν πολύ αρνητικό ρόλο. «Καταρρέει το διακύβευμα της Ε.Ε. για τα οικολογικά σχήματα και τα φυτοφάρμακα, αφού χωρίς κριτήρια βάζει μέσα λάδια από την Τουρκία και την Τυνησία χωρίς δασμούς. Πρόκειται για λάδια αμφιβόλου ποιότητας, που παράγονται και με τη χρήση φυτοφαρμάκων, τα οποία στις χώρες της Ε.Ε. είναι απαγορευμένα». Μόνο από την Τουρκία και την Τυνησία, μπαίνουν στην Ε.Ε. σε ανταγωνιστικές τιμές, τουλάχιστον 800.000 τόνοι που δημιουργούν προβλήματα στην εμπορία του κρητικού και γενικότερα του ευρωπαϊκού ελαιολάδου.
«Όλα θα εξαρτηθούν πλέον από την παραγωγή της Ισπανίας. Τόσο η χώρα μας όσο και η Ιταλία δεν μπορούν να διαμορφώσουν εξελίξεις. Μάλιστα η Ιταλία που ήταν κάποτε δεύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, τώρα έχει πέσει στην τρίτη θέση μετά από τη χώρα μας. Διότι έχει εγκαταλείψει ελαιώνες. Αλλά κι εμείς, δεν είχαμε τελικά την παραγωγή που περιμέναμε λόγω της ξηρασίας. Ποιότητα βγάλαμε αλλά δεν βγάλαμε τις ποσότητες που αρχικά υπολογίζαμε». Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης τονίζει ότι η Ισπανία αναμένεται να φτάσει τους 1.200.000 τόνους, ενώ ταυτόχρονα είναι και η ίδια εισαγωγέας Τουρκικού και Τυνησιακού ελαιολάδου.
«Η Ισπανία θα διαμορφώσει τις εξελίξεις»
«Όλα θα εξαρτηθούν πλέον από την παραγωγή της Ισπανίας. Τόσο η χώρα μας όσο και η Ιταλία δεν μπορούν να διαμορφώσουν εξελίξεις. Μάλιστα η Ιταλία που ήταν κάποτε δεύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, τώρα έχει πέσει στην τρίτη θέση μετά από τη χώρα μας. Διότι έχει εγκαταλείψει ελαιώνες. Και δεν προβλέπεται φέτος να παράγει πάνω από περίπου 200.000 τόνους ελαιολάδου από 500.000 έως 600.000 τόνους που έβγαζε μέχρι και την προηγούμενη χρονιά.
Αλλά κι εμείς, δεν είχαμε τελικά την παραγωγή που περιμέναμε λόγω της ξηρασίας. Ποιότητα βγάλαμε αλλά δεν βγάλαμε τις ποσότητες που αρχικά υπολογίζαμε».
«Να ποντάρουμε στην συμβολή στην Υγεία»
Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης τονίζει κατηγορηματικά, ότι η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσει το ελαιόλαδο ως εθνικό προϊόν. Και να το ίδιο το κράτος να ξεκινήσει μεγάλη εκστρατεία ώστε να ενημερώσει τους καταναλωτές, για τη συμβολή του ελαιολάδου στην υγεία του ανθρώπου, σε αντίθεση με τα σπορέλαια, που παράγονται με βιομηχανικό τρόπο και με καταλύτες, που μόνο καλό δεν κάνουν στην υγεία του ανθρώπου. «Δεν είναι σοβαρό ζήτημα μόνο για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Είναι σοβαρό εθνικό ζήτημα, αν σκεφτούμε ότι κάθε χρόνο η χώρα μας, δαπανά γύρω στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, για να εισάγει τρόφιμα», καταλήγει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΓΡΟΤΕΣ»