back to top

Ο Κουρέτας προανήγγειλε νέο κύμα ΠΟΠ θεσσαλικών προϊόντων (vid)

Η κατάθεση των πρώτων φακέλων για ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα, άνοιξε την «όρεξη» στη Θεσσαλία για να εντάξει κι άλλα στις λίστες της. Έτσι η Περιφέρεια Θεσσαλίας πήρε την πρωτοβουλία και το πρωί της Πέμπτης πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση, προσκαλώντας ως κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αντιπρόεδρο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του FAO (Food Agricultural Organization) και πρώην πρόεδρο του Δ.Σ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκο Χαρουτουνιάν, για να εξηγήσει την διαδικασία.

Το θέμα της εκδήλωσης με τίτλο: «Πιστοποίηση Γεωγραφικής Προέλευσης αγροτικών προϊόντων και τροφίμων (Π.Ο.Π/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ), διαδικασία, οφέλη, υποχρεώσεις και προοπτικές», συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών φορέων και συλλόγων, που γέμισαν την αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, με σκοπό να ενημερωθούν για την διαδικασία που χρειάζεται έτσι ώστε να παρθεί το αντίστοιχο σήμα σε κάθε προϊόν.

«Γίνεται μία συντονισμένη προσπάθεια εδώ κι ένα χρόνο για να μπορέσουμε να αναδείξουμε και να είμαστε έτοιμοι για την κατάθεση φακέλων για τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα. Η πρώτη «φουρνιά» του περασμένου φθινοπώρου ολοκληρώθηκε και τώρα ετοιμάζουμε ένα καινούργιο σύνολο από ΠΟΠ προϊόντα που έχει αναλάβει ο κ. Χαρουτουνιάν ως συνεργάτης της Περιφέρειας Θεσσαλίας», ανέφερε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.

«Σήμερα με την εμπειρία του θα μας εξηγήσει γι’ αυτά τα θέματα με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν και οι σύλλογοι, που περιμένουμε να μας ενημερώσουν για προϊόντα που θέλουν να πιστοποιηθούν και θα έχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον», πρόσθεσε ο κ. Κουρέτας.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης ανέφερε πως ξεκινά μία συζήτηση για διάφορα προϊόντα, όπως το τσάι του Ολύμπου, το μέλι Ελασσόνας, αλλά και βότανα της περιοχής, όπως και πολλά ακόμα. «Περιμένουμε την ενημέρωση, αλλά και το τρόπο έτσι ώστε να κινηθούμε γρήγορα για τη σύσταση των φακέλων».

Τέλος ο περιφερειάρχης υπενθύμισε πως η τελευταία φορά που είχε κατατεθεί από τη Θεσσαλία φάκελος για ΠΟΠ προϊόντα ήταν το 2007.

«Να δούμε όλα τα προϊόντα της Θεσσαλίας»

«Μετά από πρόσκληση και πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, έχω έρθει στη Λάρισα για να δούμε συνολικά όλα τα προϊόντα της Θεσσαλίας και να αποφασίσουμε με ποια θα προχωρήσουμε για την πιστοποίηση της γεωγραφικής τους καταγωγής», ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Χαρουτουνιάν.

Ο ίδιος εξήγησε τη διαδικασία που χρειάζεται για να πάει σήμα ένα προϊόν, εξηγώντας ότι «αρχικά μελετάμε να δούμε αν το προϊόν μπορεί να γίνει ή αν αξίζει να γίνει. Στη συνέχεια φτιάχνεται ο φάκελος που περνάει από την Ελλάδα, για να καταλήξει μετά στις Βρυξέλλες». Επίσης ο καθηγητής ενημέρωσε ότι τα τελευταία χρόνια αυτά τα σήματα έχουν αποκτήσει μεγάλη αναγνώριση από όλο τον κόσμο καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το 2012, επιτρέπει σε χώρες εκτός Ε.Ε. να μπορούν να πιστοποιούν τα προϊόντα τους. «Αξίζει να σημειωθεί ότι 190 προϊόντα άλλων χωρών, όπως η Κίνα και το Βιετνάμ, έχουν πάρει το σήμα Π.Ο.Π/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να δούμε όλα τα προϊόντα της Θεσσαλίας και να κάνουμε μία συνολική δουλειά.

Ενημέρωση και συμπράξεις

Ο Δημήτρης Τσέτσιλας, αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας εστίασε στην σωστή ενημέρωση, αλλά και στις συμπράξεις που θα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να γίνει δεκτός ένας φάκελος.

«Σήμερα έχουμε μία ενημερωτική εκδήλωση, καθώς μετά την κατάθεση των φακέλων τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει δημιουργηθεί μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές περιοχές της Θεσσαλίας για νέα προϊόντα. Για να γίνει όμως ένα προϊόν ΠΟΠ ή ΠΓΕ υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία, που δεν μπορεί να την κάνει ο καθένας. Αυτό σήμερα θα εξηγήσει ο κ. Χαρουτουνιάν, την διαδικασία για τα νέα προϊόντα, ποια στάδια θα πρέπει να ακολουθηθούν και το αν μπορεί ή όχι να το κάνει.

Είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, που χρειάζεται να περάσει και από την ελληνική νομοθεσία και την επιτροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και από τις Βρυξέλλες.

Σήμερα λοιπόν, έχουμε μία πολύ ουσιαστική εκδήλωση, για το ποια είναι η διαδικασία, έτσι ώστε συνεταιρισμοί να δουν αν μπορούν να προχωρήσουν ή όσοι δεν μπορούν να κάνουν συμπράξει για να το πετύχουν».

ΠΗΓΗ: larissanet.gr

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

«Βάλτωσε» το έργο για Ενεργειακή Κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – Ο ΔΕΔΔΗΕ «κατεβάζει» διακόπτες και η κυβέρνηση ανοίγει δρόμο στα συμφέροντα

«Ενώ σε όλη την Αιτωλοακαρνανία οι ανεμογεννήτριες ξεφυτρώνουν χωρίς σχέδιο και τα φωτοβολταϊκά καταλαμβάνουν κάθε διαθέσιμη γη – ακόμη και γη υψηλής παραγωγικότητας – το ζωτικής σημασίας έργο της Ενεργειακής Κοινότητας των ΤΟΕΒ παραμένει βαλτωμένο, με τους αγρότες σε...

Η κοινή δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών επιβεβαιώνει τη συμφωνία για τα νερά του Άρδα – Πενταετής η διάρκειά της

Με κοινή δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας επιβεβαιώνεται η δυμφωνία πενταετούς διάρκειας για τη χρήση των νερών του ποταμού Άρδα, με χιλιάδες αγρότες να παίρνουν «βαθιά ανάσα», καθώς καλύπτονται οι καλλιέργειές τους.Αναλυτικά η κοινή δήλωση:«Κατόπιν...

Έως τις 23 Μαΐου οι αιτήσεις για αναδιάρθρωση αμπελώνων στην Π.Ε. Λάρισας

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας, σε εφαρμογή της με αρ. 370365/26-11-2024 Υ.Α (ΦΕΚ 6587 Β΄ ΑΔΑ:ΡΔ354653ΠΓ-ΜΨΟ), ενημερώνει τους παραγωγούς που επιθυμούν να ενταχθούν στην Παρέμβαση Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων Περιόδου 2025-2026. Η Παρέμβαση αφορά αποκλειστικά αμπέλια με οινοποιήσιμες...

Ελαιόλαδο: Η δυνατή ανθοφορία μπορεί να αποφέρει πάνω από 300.000 τόνους – Απουσιάζουν πλήρως οι πολιτικές προώθησης

Στη δημοσιότητα δόθηκε η κίνηση των τιμών στο ελληνικό ελαιόλαδο, με το έξτρα παρθένο να πωλείται από 4€ έως και 4.5€ το λίτρο σε μια χώρα στην οποία απουσιάζουν πλήρως οι πολιτικές προώθησης για ένα προϊόν που είναι πυλώνας...

Το αρδευτικό νερό αποτελεί τον μεγαλύτερο βραχνά για τους αγρότες του Ολύμπου – Οι αυξήσεις κατά καιρούς έχουν ξεπεράσει το 400%

Σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα έχει εξελιχθεί η άρδευση στην ευρύτερη περιοχή της ελασσόνας με τους αγρότες του ολύμπου να εκδίδουν ανακοίνωση έξι σημείων με δριμύ ύφος ενάντια στην δημοτική αρχή και την  τιμολογιακή της πολιτικήΜάλιστα, όπως σημειώνεται...

ΕΛΓΟ-«Δήμητρα»: Ξεκινάει το έργο «Διατήρηση Γενετικών Πόρων Φυτικών Ειδών που σχετίζονται με τη Γεωργία και τα Τρόφιμα»

Ξεκινάει το Έργο «Διατήρηση Γενετικών Πόρων Φυτικών Ειδών που σχετίζονται με τη Γεωργία και τα Τρόφιμα - ΔιαΦυΓε» καθώς υπεγράφη η σχετική σύμβαση από τον πρόεδρο του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας και γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και...

Το Precious Europe έφερε τους Ευρωπαίους σε επαφή με το λάδι και τη σταφίδα

Στο Κιάτο Κορινθίας, οι ελαιοπαραγωγοί προωθούν ελαιόλαδο άριστης ποιότητας και σταφίδα σε δημοσιογράφους στο εξωτερικό.Πρόκειται για το πρόγραμμα Precious Europe, στο πλαίσιο του οποίου, Ελβετοί, Νορβηγοί και Άγγλοι, ανακάλυψαν το “χρυσάφι” της Κορινθιακής γης.Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Παπαβασιλείου, Διευθυντή...

Κρήτη: Το κόστος παραγωγής ελαιόλαδου είναι 0.75€ ακριβότερο από την τιμή πώλησης από τους παραγωγούς

Δραματική είναι η κατάσταση στους κόλπους των αγροτών της Κρήτης για τις πολύ χαμηλές τιμές διάθεσης του ελαιολάδου, και αυτό, όταν υπάρχει ενδιαφέρον.Σήμερα το λάδι διατίθεται προς 4 ευρώ το κιλό έως 4,10 ευρώ το κιλό, την ώρα που το...

Ενθαρρυντική η πρώτη εικόνα στο Φράγμα Αποσελέμη εξαιτίας των βροχοπτώσεων (vid)

Οι τελευταίες ισχυρές και παρατεταμένες νεροποντές που σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου έχουν αρχίσει να φέρνουν απτά αποτελέσματα, καθώς μεγάλοι όγκοι νερού έχουν ήδη αρχίσει να καταλήγουν στο φράγμα Αποσελέμη. Η σήραγγα μεταφοράς νερού, που συνδέει το Οροπέδιο με το φαράγγι της Ρόζας, βρίσκεται αυτές τις ημέρες...