back to top

Η ρυζοκαλλιέργεια της Ελλάδας αναδεικνύεται σε τρίτη δύναμη πανευρωπαϊκά

Ολοένα και περισσότερο αναπτύσσεται η καλλιέργεια ρυζιού στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις όσων ασχολούνται με την εν λόγω καλλιέργεια, οι εκτάσεις ρυζιού στη χώρα μας ανέρχονται πλέον σε 300.000 στρέμματα, με την παραγωγή να φτάνει τους 270.000 τόνους στο ρύζι με φλοιό ή στους 150.000 τόνους «καθαρού» ρυζιού. Επιπλέον, οι ίδιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έναν μεγάλο αριθμό παραγωγών ρυζιού, οι οποίοι φτάνουν έως και τις 10.000 ανά την Ελλάδα, αριθμός που δεν θα προκαλέσει έκπληξη αν αυξηθεί, αν αναλογιστεί κανείς τις καλές τιμές στο ρύζι αναλογικά με αυτές στο βαμβάκι και στο καλαμπόκι.

Η χώρα μας βρίσκεται στη τρίτη θέση ανάμεσα στα Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πίσω από την πρώτη Ιταλία και τη δεύτερη Ισπανία, ενώ στην τέταρτη θέση ακολουθεί η Πορτογαλία.

«Πέρυσι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αυξήθηκαν κατά 10%, ενώ φέτος μπορεί να αυξηθούν έως και 15%» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ρυζιού, Γιάννης Αρναουτέλης λέγοντας όμως ότι «όλα αυτά βέβαια για να συμβούν θα πρέπει να έχουμε επάρκεια νερού».

Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει όπως είναι λογικό και την συγκεκριμένη καλλιέργεια. Οι λιγοστές βροχές και χιονοπτώσεις των προηγούμενων ετών είχαν ως αποτέλεσμα να μην είναι επαρκής η ποσότητα του νερού και οι παραγωγοί να έρχονται αντιμέτωποι με δυσκολίες. Και όλα αυτά, αν αναλογιστεί κανείς ότι η ρυζοκαλλιέργεια είναι μια καλλιέργεια που παράγεται κυριολεκτικά μέσα στο νερό.

«Λόγω της έλλειψης του νερού έχουν επηρεαστεί οι αποδόσεις στο χωράφι. Φυσικά η έλλειψη του νερού είναι ένα σημαντικό θέμα για εμάς. Εάν δεν βρέχει και δεν χιονίζει υπάρχουν προβλήματα είπε ο κ. Αρναουτέλης και πρόσθεσε «φέτος όμως αναμένεται να είναι μια εξαιρετική χρονιά». Και εξηγεί «ήδη υπάρχουν σημαντικές ποσότητες νερού από τους βροχοπτώσεις αλλά και από τα χιόνια που έπεσαν τους περασμένους μήνες στη χώρα μας».

Το θέμα του νερού είναι πιο σημαντικό στη Μακεδονία, περιοχή όπου και βρίσκεται έως και το 70% της συνολικής παραγωγής της χώρας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής οι αγρότες εκεί έχουν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις νερού εξαιτίας της διαχείρισης των ποταμών από άλλες χώρες όπου διέρχονται αρχικά.

«Πέραν του Αλιάκμονα, τον οποίον τον διαχειριζόμαστε εξ’ ολοκλήρου εμείς, υπάρχει ο Αξιός ποταμός, ο οποίος πριν φτάσει στη χώρα μας, διέρχεται από τη γειτονική χώρα η οποία και “κανονίζει” τις ποσότητες που θα φτάσουν τελικά σε εμάς, αφού πρώτα καλύψουν τις δικές τους ανάγκες» είπε και συνέχισε «το ίδιο ισχύει και στην περιοχή του Έβρου, όπου και εκεί ο ποταμός ελέγχεται από τη Βουλγαρία πριν καταλήξει να χυθεί στο Αιγαίο».

Εξάγονται τα 2/3 της παραγωγής

Την υψηλή ποιότητα του ελληνικού ρυζιού δείχνουν να προτιμούν και οι χώρες του εξωτερικού, προορισμός των 2/3 της συνολικής παραγωγής.

«Το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής καλύπτει τις εγχώριες ανάγκες και τα υπόλοιπα δυο τρίτα κατευθύνονται για εξαγωγές» είπε ο κ. Αρναουτέλης.

Κύριος προορισμός του ελληνικού ρυζιού στις διεθνείς αγορές είναι οι χώρες της Λεκάνης της Μεσογείου, η Πολωνία, η Τουρκία αλλά και κυρίως, τα κράτη της Μέσης Ανατολής.

Τα προβλήματα

Όπως είναι λογικό, δεν είναι όλα ρόδινα για τον κλάδο ο οποίος εκτός από την έλλειψη νερού, είναι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια της συγκομιδής του τελικού προϊόντος.

Ζήτημα είναι επίσης και η τιμή του. «Το προϊόν αυτό είναι χρηματιστηριακό. Έχουμε να ανταγωνιστούμε παραδοσιακές χώρες στην καλλιέργεια ρυζιού, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο» σημείωσε.

Ένα ακόμη θέμα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ρυζιού είναι η αυστηρότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά στη χρήση των φυτοφαρμάκων. «Η Ε.Ε. είναι αυστηρή με τη διασφάλιση ποιότητας των τροφίμων και με τα φυτοφάρμακα. Για αυτό και επιθυμεί οι παραγωγοί να χρησιμοποιούν πιο “light” φυτοφάρμακα για την καταπολέμηση των παρασίτων στις παραγωγές τους» επισήμανε ο κ. Αρναουτέλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Και συνέχισε «αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες φυτοφαρμάκων, να αυξάνεται το κόστος για τους αγρότες και παράλληλα να μειώνεται και η παραγωγή τους. Εάν δεν χρησιμοποιηθούν πιο αποδοτικά φυτοφάρμακα, τότε η παραγωγή πέφτει».

Τέλος, ο ίδιος, μιλώντας για τη σύσταση της Διεπαγγελματικής για το Ρύζι, υπογραμμίζει ότι είχε ως αποτέλεσμα «να έχουν έρθει πιο κοντά η παραγωγή με τη μεταποίηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθόμαστε μαζί, να προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα που έχουμε. Επιπλέον, προσπαθούμε μέσω προγραμμάτων να βάλουμε το ελληνικό ρύζι σε νέες, πιο κερδοφόρες αγορές».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img

Διαβάστε ακόμη

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία του πρώτου οστρακογεννητικού σταθμού στην Ελλάδα

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία του πρώτου οστρακογεννητικού σταθμού στην Ελλάδα, καθώς η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον ΕΛΚΕ και το Εργαστήριο Ιχθυοκομίας και Αλιείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Ο σταθμός θα δημιουργηθεί...

Οι Ισπανοί πουλάνε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με 4.1 ευρώ το κιλό

Με σταθερούς και αποδοτικούς ρυθμούς συνεχίζεται η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα νεότερα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA).Συγκεκριμένα, για τον Φεβρουάριο του 2025, η παραγωγή έφτασε τους 150.769 τόνους, ενώ συνολικά για...

Νομοθετική ρύθμιση για μετανάστες εργάτες γης: Παράταση υφιστάμενων αδειών και διευκόλυνση για έκδοση νέων

Έως και τις 30 Σεπτεμβρίου παρατείνεται η προθεσμία για τις αιτήσεις παράτασης αδειών μεταναστών εργαζομένων στον αγροτικό τομέα που ήρθαν από χώρες εκτός Ε.Ε., με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να φέρνει στο κοινοβούλιο νέα νομοθετική ρύθμιση.Η ρύθμιση που...

«Καυτά» ερωτήματα από τον ΣΕΒΙΤΕΛ για το «5λιτρο του παραγωγού»

Θετικά αλλά και με επισημάνσεις  τοποθετήθηκε ο ΣΕΒΙΤΕΛ στην πρόταση της επιστημονικής ομάδας «4Ε» για τη θέσπιση του «5λιτρου του παραγωγού».Αρχικά, ο Σύνδεσμος των τυποποιητών χαιρέτισε την σοβαρή ενασχόληση της επιστημονικής κοινότητας με το θέμα, ενώ η εν λόγω...

Το φράγμα Αγιονερίου είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των αγροτών στην Ελασσόνα

Στη Βουλή έφερε το θέμα του φράγματος Αγιονερίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος τονίζει ότι το έργο πρέπει να γίνει άμεσα καθώς είναι  ζωτικής σημασίας για την περιοχή της Ελασσόνας.Μάλιστα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της...

Θολώνει το «success story» της θεραπευτικής κάνναβης

Όπως συμβαίνει στη χώρα μας κάθε τι νέο συνοδεύεται με διθυράμβους, αλλά στο τέλος τζίφος...Πέρυσι τέτοια εποχή εκτελέστηκε η πρώτη συνταγή για τη για την χορήγηση κάνναβης για ιατρική - φαρμακευτική χρήση. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ 24-2-2024) μία κυρία 60 χρόνων...

Πάργα: Πρεμιέρα για το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για την κατάρτιση ανέργων στη μελισσοκομία

Ξεκινάει τη Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025, το νέο πρόγραμμα κατάρτισης στη μελισσοκομία, που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους και τοπικούς φορείς και θα υλοποιήσει το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) Ιωαννίνων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).Το πρόγραμμα, συνολικής...

Ζητούνται… νέοι αγρότες στη Δυτική Ελλάδα – Το ενδιαφέρον για σχετικό πρόγραμμα μειώθηκε κατά 40%

Όπως καταγράφεται στην εφημερίδα «Συνείδηση» το ενδιαφέρον για το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών είναι μειωμένο κατά 40% στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τις αστοχίες του εν λόγω προγράμματος να αποθαρρύνουν τους ενδιαφερόμενους.Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στις αρχές...

Σπαράγγι, το αιώνιο φάρμακο

Στην Ελλάδα εμφανίστηκε ως άγριο, αυτοφυές φυτό σε πολλές υγρές, ημιορεινές περιοχές με την ονομασία «βλαστάρια».Γρήγορα εκτιμήθηκε η αξία του για τις διάφορες φαρμακευτικές και διαιτητικές του ιδιότητες, γι' αυτό και άρχισε η εντατική καλλιέργειά του.Το σπαράγγι (επιστημονική...
- Διαφήμιση -spot_img