back to top

Θα ζούσε ο πλανήτης χωρίς τις μέλισσες;

Το ερώτημα είναι πραγματικό και επίκαιρο καθώς η κλιματική κρίση και η ανθρώπινη παρέμβαση, το αναδεικνύουν ως ένα από τα πλέον «καυτά» περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής.

Πολλά φρούτα, λαχανικά και ξηροί καρποί εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την επικονίαση

Η μέλισσα έχει ανακηρυχτεί ως το σημαντικότερο όν στον πλανήτη. Αν για κάποιο λόγο εξαφανίζονταν  ο κόσμος δε θα ήταν ποτέ πια ο ίδιος, αφού οι άνθρωποι θα καλούνταν να  αντιμετωπίσουν  μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια οικολογική και διατροφική κρίση.

Οι μέλισσες είναι από τους πιο σημαντικούς επικονιαστές στον πλανήτη και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γονιμοποίηση φυτών και την ισορροπία του οικοσυστήματος, της διατροφικής αλυσίδας, της αγροτικής παραγωγής, της οικονομίας και των κοινωνιών μας.

Το ερώτημα δε, είναι πραγματικό και επίκαιρο καθώς η κλιματική κρίση και η ανθρώπινη παρέμβαση, το αναδεικνύουν ως ένα από τα πλέον “καυτά” περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, η Ελλάδα, διαθέτει πάνω από 1.250 είδη μελισσών και ειδικότερα το Αιγαίο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα “hotspot” μελισσοποικιλότητας στην Ευρώπη. Παράγοντες όπως η γεωλογική ιστορία, η ηφαιστειότητα, το πλήθος ανθοφόρων φυτών και το θερμό κλίμα της περιοχής συμβάλλουν στην ανάπτυξη των μελισσών, γεγονός που αναδεικνύει και την κρισιμότητα του ρόλου της χώρας μας για το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.

Απαιτούμενες δράσεις

Μάλιστα, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), σε πρόσφατη ημερίδα που πραγματοποίησε, ανέδειξε το θέμα με σειρά παρεμβάσεων με τίτλο: «Επικονιαστές σε καιρό κλιματικής κρίσης στην Ελλάδα, τη χώρα της μέγιστης μελισσοποικιλότητας – Απειλές και απαιτούμενες δράσεις».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο πλαίσιο αυτό η Θεοδώρα Πετανίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Βιογεωγραφίας και Οικολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έκανε λόγο για την κρίσιμη σημασία των επικονιαστών, των οποίων η παρουσία και η υγεία είναι ζωτικής σημασίας για την οικολογική ισορροπία και την αγροτική παραγωγή. Τόνισε ιδιαίτερα την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην επικονίαση και ανέλυσε τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι επικονιαστές στην Ελλάδα, μια χώρα με μοναδική μελισσοποικιλότητα.

Η καθηγήτρια εξήγησε ότι οι επικονιαστές, και κυρίως οι μέλισσες, διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διαδικασία, που είναι απαραίτητη για την αναπαραγωγή των φυτών και την αγροτική παραγωγή.

Ειδικότερα, επισήμανε πως:

Πάνω από το 87% των ανθοφόρων φυτών παγκοσμίως εξαρτώνται από ζώα για την επικονίαση τους

Το 84% των καλλιεργειών στην Ευρώπη στηρίζεται στην επικονίαση από έντομα, κυρίως μέλισσες

Η οικονομική αξία της επικονίασης υπολογίζεται σε περίπου €153 δισεκατομμύρια ετησίως, αντιπροσωπεύοντας το 9,5% της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής

Επιπτώσεις από την μείωση του πληθυσμού των μελισσών

Στην τροφική αλυσίδα:

Μείωση παραγωγής τροφίμων: Πολλά φρούτα (μήλα, αχλάδια, κεράσια), λαχανικά (κολοκύθια, αγγούρια, πιπεριές) και ξηροί καρποί (αμύγδαλα) εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την επικονίαση των μελισσών.

Ανεπανόρθωτη η ζημιά στο οικοσύστημα

Η μή παρουσία τους θα επέφερε γενικότερη αποσταθεροποίηση οδηγώντας στην εξαφάνιση ειδών που εξαρτώνται από τα φυτά.

Στο σενάριο που οι μέλισσες θα εκλείψουν από τον πλανήτη οι επιστήμονες εκτιμούν οτι θα έχουμε σημαντικές επιπτώσεις το περιβάλλον οι οποίες έχουν να κάνουν με την κατάρρευση οικοσυστημάτων. Χωρίς επικονίαση, πολλά φυτά δεν θα αναπαράγονταν, επηρεάζοντας την τροφή και το καταφύγιο πολλών ειδών.

Χωρίς μέλισσες, ολόκληρα οικοσυστήματα θα μπορούσαν να αποσταθεροποιηθούν, οδηγώντας στην εξαφάνιση ειδών που εξαρτώνται από τα φυτά αυτά.

Για τον λόγο αυτό η κυρία  Πετανίδου αναφέρθηκε στη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας σε ευρωπαϊκές δράσεις, όπως οι Κόκκινοι Κατάλογοι και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Παρακολούθησης Επικονιαστών, αλλά και τη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης του κοινού ενώ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη προστασίας φυσικών χώρων φωλεοποίησης σε αστικούς κήπους, προτείνοντας πρακτικές φιλικές προς την ενίσχυση της βιοποικιλότητας

Η προστασία των μελισσών είναι κρίσιμη και καθοριστική για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της γεωργίας. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να συμβάλουμε κι εμείς στην προστασία τους:

Φυτεύουμε μελισσοκομικά φυτά. Οι μέλισσες χρειάζονται λουλούδια πλούσια σε νέκταρ και γύρη. Επιλέγουμε φυτά όπως λεβάντα, δεντρολίβανο, ηλίανθους, θυμάρι και μηδική.

Αποφεύγουμε τα φυτοφάρμακα. Τα νεονικοτινοειδή και άλλα χημικά φυτοφάρμακα είναι τοξικά για τις μέλισσες. Χρησιμοποιούμε φυσικά ή βιολογικά μέσα προστασίας φυτών.

Δημιουργούμε καταφύγια για τις μέλισσες. Τοποθετούμε “ξενοδοχεία” για μέλισσες (Bee hotels) ή αφήνουμε φυσικούς χώρους με άγρια χόρτα και παλιά ξύλα όπου μπορούν να φωλιάσουν.

Στηρίζουμε τους τοπικούς μελισσοκόμους. Αγοράζοντας μέλι από μικρούς παραγωγούς, ενισχύουμε βιώσιμες πρακτικές μελισσοκομίας.

Απαραίτητη είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση. Ενημερώνουμε άλλους για τη σημασία των μελισσών και προωθούμε φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές.

Υποστηρίζουμε πολιτικές για την προστασία των μελισσών

Σημειώνεται ότι υπάρχουν προσπάθειες αντικατάστασης των μελισσών με ρομπότ-επικονιαστές ή ανθρώπινη επικονίαση (όπως γίνεται στην Κίνα), αλλά καμία από αυτές τις μεθόδους δεν είναι εξίσου αποδοτική και οικονομικά βιώσιμη.

Η προστασία των μελισσών είναι ζωτικής σημασίας. Μέτρα όπως η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, μείωση των φυτοφαρμάκων, η προστασία των φυσικών τους οικοτόπων και η ενίσχυση των βιώσιμων πρακτικών γεωργίας είναι απαραίτητα για την αποτροπή μιας τέτοιας καταστροφικής κατάστασης. Αν ο καθένας κάνει μικρές αλλαγές, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον στο οποίο οι μέλισσες θα επιβιώσουν και θα ευημερήσουν, και μαζί με αυτές και εμείς.

Τα σπουδαιότερα έντομα για τον άνθρωπο

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κήρυξε την 20ή Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα των Μελισσών. Στο Ψήφισμα της 20ής Δεκεμβρίου 2017, τονίζεται η επείγουσα ανάγκη να προστατευθούν οι μέλισσες και οι άλλοι επικονιαστές και επισημαίνονται οι κίνδυνοι που συνεπάγεται ενδεχόμενη εξαφάνισή τους.

Χωρίς τις μέλισσες η τροφή μας θα περιορίζονταν σε καλαμπόκι, ρύζι και σιτάρι! Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες το 84% από τα καλλιεργούμενα φυτά χρειάζονται τη μέλισσα για επικονίαση ενώ το 80% της άγριας βλάστησης οφείλεται στις μέλισσες! Γενικότερα τα έντομα αυτά, που θεωρούνται τα σπουδαιότερα από οικονομικής άποψης για τον άνθρωπο, συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στο 15- 30% της παραγωγής τροφίμων.

Αύξηση τιμών

Στην περίπτωση εξαφάνισης των μελισσών ,εκτός των άλλων  θα είχαμε αύξηση  τιμών στα τρόφιμα. Η έλλειψη επικονιαστών θα μείωνε την προσφορά και θα ανέβαζε τις τιμές.

Αλλαγές στη διατροφή

Αλλαγές και στις διατροφικές συνήθειες θα φέρουν τυχόν προβλήματα με τις μέλισσες. Αντί για μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές, οι άνθρωποι θα βασίζονταν περισσότερο σε δημητριακά και τεχνητές τροφές.

Επικονίαση, πηγή ζωής

Το 1/3 των τροφίμων που παράγονται  συνδέονται με την επικονίαση από τις μέλισσες, ενώ από τα 90 καλλιεργούμενα είδη φυτών, τα 70 έχουν ανάγκη τη μέλισσα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ»

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img

Διαβάστε ακόμη

Δήμος Τεμπών: Ο παγετός προκάλεσε εκτατεμένες καταστροφές στις δενδρώδεις καλλιέργειες

Ανακοίνωση για τις επιπτώσεις του παγετού εξέδωσε ο Δήμος Τεμπών, σύμφωνα με τον οποίο οι καταστροφές στις δενδρώδεις καλλιέργειες είναι εκτεταμένες. Αναλυτικά:«Ο Δήμος Τεμπών εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τις σοβαρές ζημιές που υπέστησαν οι δενδρώδεις καλλιέργειες (αμυγδαλιές, βερικοκιές,...

Η γενετική βελτίωση του αμπελιού διαμορφώνεται στην Ευρώπη

Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρούν με τον προτεινόμενο κανονισμό για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGT) σε αλλαγές που αφορούν και τους αμπελώνες.Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο θα αρχίσουν τώρα διαπραγματεύσεις για την τελική έκδοση...

Κοντά στα 100 εκατομμύρια ευρώ οι εξαγωγές βολβών ανθέων από την Ε.Ε. το 2024 (pic)

Καθώς ξεκινά η άνοιξη, το εμπόριο των βολβών λουλουδιών ανθίζει.Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι μεγαλύτερες ημέρες φέρνουν ανανεωμένο ενδιαφέρον από ανθοπωλεία, λιανοπωλητές και καταναλωτές, τροφοδοτώντας την εξαγωγική αγορά.Το 2024, η ΕΕ  εξήγαγε βολβούς ορχιδέας, υάκινθου, νάρκισσου και τουλίπας αξίας 98,9 εκατ....

Ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας θέλει να εξασφαλίσει 17 εκαμμύρια κυβικά νερού

Μετά την ενεργοποίηση των γεωτρήσεων που παραχωρήθηκαν από τον Δήμο Ιεράπετρας και την αδειοδότηση μιας ακόμη γεώτρησης που θα ανορυχθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα , ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Ιεράπετρας,  σε ανακοίνωση του ευχαριστεί όσους βοήθησαν στο...

Από το Βιετνάμ στο εμπόριο οπωροκηπευτικών της Ιεράπετρας (vid)

Με τους Βιετναμέζους εργάτες βελτιώθηκε σχετικά η έλλειψη εργατικών χεριών στην Ιεράπετρα.Η τεράστια έλλειψη εργατικών χεριών, είχε προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή και στην εμπορία των  κηπευτικών της θερμοκηπιακής Ιεράπετρας τα τελευταία χρόνια, μετά τη φυγή χιλιάδων Βαλκάνιων κυρίως εργατών γης,...

Έκτακτη σύσκεψη των Αμυγδαλοπαραγωγών Λάρισας την Παρασκευή 21 Μαρτίου

Οργανώνονται και κινητοποιούνται οι πληγέντες από τον παγετό αμυγδαλοπαραγωγοί, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη στο Αργυροπούλι προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους με στόχο την πλήρη κάλυψη των απωλειών τους από το την πολιτεία.Αναλυτικά το κάλεσμα:«Η Επιτροπή Αμυγδαλοπαραγωγων...

Ο παγετός κατέστρεψε καλλιέργειες σε Εορδαία και Αμύνταιο – Ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ εμποδίζει την πλήρη αποζημίωση

Μεγάλες είναι οι καταστροφές των καλλιεργειών σε Εορδαία και Αμύνταιο από τον παγετό, με το μέγεθος της ζημιάς να διαπιστώνεται με ακρίβεια τις επόμενες ημέρες που θα ανέβει η θερμοκρασία. Σε επικοινωνία που είχε ο «Έλληνας Αγρότης» με τον αγρότη,...

Άμεση αντίδραση από τους αγρότες του Τυρνάβου στον παγετό – Καλούν τον ΕΛΓΑ για αυτοψία, εκτίμηση και πλήρη αποζημίωση

Άμεση ήταν η αντίδραση των Αγροτικών Συλλόγων από τον Δήμο Τυρνάβου στον παγετό, αφού με ανακοίνωσή τους καλούν τους επόπτες του ΕΛΓΑ για αυτοψία και εκτίμηση των καταστροφών, ενώ διεκδηκούν την πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων καλλιεργητών. Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Άμεση...

Γρεβενά: Ολική καταστροφή σε καλλιέργειες αμύγδαλου – Τουλάχιστον 40% η απώλεια στις κερασιές (pic)

Μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκάλεσε ο παγετός σε καλλιέργειες της Βόρειας Ελλάδας, με την «ψυχρή εισβολή» να επιφέρει απώλειες από 40 έως και 100%.Πιο συγκεκριμένα, ο  «Έλληνας Αγρότης» ήρθε σε επαφή με τον καλλιεργητή, Θεόδωρο Μπελλή από τα...
- Διαφήμιση -spot_img