back to top

Μοιράζονται πιστοποιητικά χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους

Από 126.000 βιολογικούς καλλιεργητές που δηλώνει το υπουργείο, ζήτημα αν παράγουν οι 4.000.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της “Ημέρας Βιολογικής Παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, δήλωσε “Ως κυβέρνηση δίνουμε προτεραιότητα στην βιολογική παραγωγή. Αναπτύσσουμε συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις στήριξης της βιολογικής παραγωγής, γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένας τομέας που η Ελλάδα μπορεί να καταστεί πρωτοπόρα.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ
[email protected]

Μέσα από το ΠΑΑ υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας, ύψους 700 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύντομα θα προκηρυχθεί και νέο πρόγραμμα, άνω των 280 εκατομμύρια ευρώ, αποκλειστικά για νέους παραγωγούς. Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε και τα 285 εκατομμύρια ανά έτος των “οικολογικών σχημάτων”, από την Ενιαία Ενίσχυση».

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από το 2014 έως και το 2022 οι εκτάσεις που έχουν «χαρακτηριστεί» ως βιολογικές έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί, φτάνοντας από τα 362.825 εκτάρια το 2014, στα 924.852 εκτάρια το 2022. Επομένως, το ποσοστό της βιολογικής καλλιέργειας επί του συνόλου της καλλιεργήσιμης γης είναι στο 17,2%.

“Χρήματα δίνονται”, λένε οι πρώτοι που ώθησαν τη βιολογική καλλιέργεια στην Ελλάδα, όπως ο Μάριος Δεσύλλας, πρώην πρόεδρος της ΔΗΩ. “Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργητών που δέχονται τις επιδοτήσεις, δεν είναι σωστά εκπαιδευμένοι. Θα έπρεπε το υπουργείο να έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους στη βιολογική καλλιέργεια γεωπόνους, να γυρνούν όλη την Ελλάδα και να εκπαιδεύουν τους καλλιεργητές ή να δημιουργήσει ένα σύστημα υποχρεωτικής εκπαίδευσής τους.”

Παράλληλα, το κράτος πρέπει να χειριστεί την ελληνική παθογένεια της απάτης. Η απάτη των πλαστών τιμολογίων, στην οποία έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο ρεπορτάζ, έχει ήδη απομυζήσει, ένα σημαντικό ποσοστό των επιδοτήσεων. Όπως λέει ο Δημήτρης Δημητριάδης, γενικός διευθυντής της ΔΗΩ, “Η βιολογική γεωργία έχει χάσει την ουσία της γιατί χρησιμοποιείται ως ψηφοθηρία. Σήμερα, υπάρχουν 16 φορείς πιστοποίησης που δίνουν με μεγάλη ευκολία πιστοποιητικά χωρίς να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους. Οπότε, ένας καλλιεργητής μπορεί να πάρει πιστοποίηση χωρίς να πληρεί τις προδιαγραφές. Με λίγα λόγια οι επιδοτήσεις τράβηξαν επιτήδειους, όπως συμβαίνει συνήθως.”

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μιλάει για 126.000 βιολογικούς καλλιεργητές στην Ελλάδα, όταν η μελέτη της FiBL αναφέρει 59.000 καλλιεργητές. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός, σύμφωνα με τον Δημήτρη Δημητριάδη, λιγότεροι από 4.000 είναι οι βιολογικοί καλλιεργητές που παράγουν. Ως λύση σε αυτό το πρόβλημα, ο ίδιος βλέπει τη σύνδεση της επιδότησης με την εμπορική δραστηριότητα. “Ο βιολογικός καλλιεργητής θα πρέπει να παρουσιάζει τιμολόγια εμπορικής δραστηριότητας, ώστε να παίρνει μέρος ή το σύνολο της επιδότησης.”

Αν τα παραπάνω δε συμβούν, είναι δεδομένο ότι στα ερχόμενα χρόνια, θα έχουμε δηλωμένες τις απαιτούμενες εκτάσεις βιολογικής καλλιέργειας, αλλά με παραγωγή που θα είναι πολύ μικρότερη από την προσδοκώμενη. Επομένως για μια ακόμα φορά θα έχει γίνει σπατάλη δημόσιου χρήματος.

Πλήττεται η εμπιστοσύνη των καταναλωτών με τα τερτίπια

Τα βιολογικά τρόφιμα είναι συνδεδεμένα στη συνείδηση του καταναλωτή με υψηλότερη τιμή. Οπότε, ο ελλιπής έλεγχος, όχι μόνο καθιστά αναποτελεσματικές τις κρατικές επιδοτήσεις, αλλά θέτει σε κίνδυνο τη φήμη του συνόλου των βιολογικών καλλιεργητών που προσπαθούν να κάνουν το έργο τους με αξιοπρέπεια.  Στον κανονισμό ΕΕ 848/2018, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2022, αναφέρεται ότι: «1. Η αναγνώριση των αρχών ελέγχου και των φορέων ελέγχου η οποία έχει γίνει σύμφωνα με το άρθρο 33, παράγραφος 3, του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007 λήγει το αργότερο έως την 31η Δεκεμβρίου 2024». Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι το υφιστάμενο πλαίσιο ελέγχου των βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα παύει να ισχύει. Τι σημαίνει αυτό για τους υπεράριθμους οργανισμούς πιστοποίησης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα; Θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία να γίνει ένα ξεκαθάρισμα και να παραμείνουν στην αγορά μόνο αυτοί που πραγματικά μπορούν να υποστηρίξουν τους ελέγχους που απαιτούνται για ένα αξιόπιστο πιστοποιητικό, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα μιας αστοχίας που θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ»

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Λειψυδρία και ξηρασία καταστρέφουν καλλιέργειες – Δε γλίτωσαν αμπέλια και ελιές (Βίντεο)

Σοβαρό πλήγμα για τις καλλιέργειες εξαιτίας της λειψυδρίας και της ξηρασίας που προκύπτει, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση.Τόσο τα αμπέλια όσο και οι ελαιώνες έχουν πάθει μεγάλη ζημιά,  που σε πολλές περιπτώσεις δυστυχώς, σημαίνει αυτομάτως  και το τέλος της σοδιάς.Χαρακτηριστικά είναι τα βίντεο που...

Αλλάζουν όλα στον τρόπο ελέγχου για νεοισερχόμενους στα Βιολογικά – Όλοι τίθενται υπό την εποπτεία του ΥΠΑΑΤ (Έγγραφο)

Στο ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η τροποποίηση της Απόφασης για τον καθορισμό πλαισίου εφαρμογής της Παρέμβασης Π3-70-2.1 – Ενισχύσεις για τη μετατροπή σεβιολογικές πρακτικές και μεθόδους (νεοεισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία), του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της...

Ρεπορτάζ του Reuters για τα παράνομα φυτοφάρμακα στην Ε.Ε.: Στο επίκεντρο η Ελλάδα με αθρόες εισαγωγές (Βίντεο)

Εκτενές ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο Reuters κάνει λόγο για αθρόες εισαγωγές παράνομων φυτοφαρμάκων στην Ε.Ε., με την Ελλάδα να είναι στο επίκεντρο, καθώς τα συγκεκριμένα σκευάσματα ρίχνουν το κόστος παραγωγής, αν και αποτελεούν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία.Από το...

Νέα στροφή στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από τους καταναλωτές (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Με άνοδο 21,7% στην κατανάλωση μέσα σε έναν χρόνο, το EVOO αναδεικνύεται νικητής στη νέα εμπορική περίοδο, παρά τη γενική πίεση στον κλάδο.Η ισχυρή ανάκαμψη της κατανάλωσης εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία αποτυπώνεται καθαρά στα τελευταία στοιχεία της εταιρείας...

Αυτή είναι η ποικιλία καρπουζιού που… ξεπουλάει πρώτα – Οι τιμές ανά ποικιλία (ΦΩΤΟ)

Η ποικιλία του κίτρινου καρπουζιού καλλιεργείται στη Θουρία και ξεχωρίζει στην αγορά της Καλαμάτας.Το κίτρινο «εξωτικό» καρπούζι δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από το κλασικό κόκκινο, είναι εξίσου αρωματικό και δροσερό και όπως τονίζει στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή «Περίμετρος» η παραγωγός Μαρία Ζαβαλιέρη γίνεται ανάρπαστο.«Ο κόσμος το προτιμάει,...

Πωλήσεις με πάνω από 4.30 σε Λακωνία και Κρήτη – Πιο… «ζεστή» η αγορά τον Ιούλιο

Προσφέρεται φιλότιμα για προσεκτική αποδέσμευση αποθεμάτων η αμέσως επόμενη περίοδος για το ελληνικό ελαιόλαδο, καθώς μια σειρά από πραγματικές διαπιστώσεις για την κακή ποιότητα της καρπόδεσης του Ιουνίου άρχισε να εμπεδώνεται από τους ανθρώπους που κινούν τα νήματα στη...

Μεθοδεύσεις στη Λίμνη Σμοκόβου δημιουργούν «αγρότες δυο ταχυτήτων»

Στο κλειστό κύκλωμα της Λίμνης Σμοκόβου διοχευτεύεται το αρδευτικό νερό και όχι σε όλα τα χωράφια, αποκλείοντας αγρότες οι οποίοι είναι πλέον αντιμέτωποι με την πλήρη ξηρασία και καταστροφή των καλλιεργειών τους.Μάλιστα το πιο εξοργηστικό από όλα είναι η...

Ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά ο «δάκος του Ροδάκινου», Bactrocera Zonata – Σε πολλές καλλιέργειες οι ξενιστές

Το Bactrocera Ζonata είναι ένα είδος πολυφάγο, που προσβάλλει πάνω από 50 καλλιεργούμενα και άγρια είδη φυτών, κυρίως αυτά με σαρκώδεις καρπούς.Έχει πολύ μεγάλο εύρος ξενιστών, προσβάλλοντας είδη φυτών όπως ροδακινιά, εσπεριδοειδή, καρπουζιά, αγγουριά, κολοκυθιά, μπάμια, κυδωνιά, λωτός,...

Ο Έβρος στεγνώνει και η υπομονή τελειώνει – Τουρκική παρέμβαση και βουλγαρική αθέτηση συμφωνίας;

Στεγνώνει η γη, Στερεύει η υπομονή! Καταγγελίες για παρασκηνιακές συμφωνίες, διεθνή παιχνίδια με το νερό και πλήρη εγκατάλειψη από την Πολιτεία.Ο Έβρος στεγνώνει, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Οι παραγωγοί από τον Βόρειο Έβρο μέχρι τις Φέρες βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταρρέουν, ενώ η Πολιτεία τηρεί εκκωφαντική...