back to top

Ένας θησαυρός βιοποικιλότητας με βάση την ελιά βρίσκεται στα Χανιά

Ανάµεσα στις 7 επίσηµα αναγνωρισµένες ως “∆ιεθνείς Συλλογές Ποικιλιών Ελιάς” βρίσκεται πλέον η “Εθνική Συλλογή Ποικιλιών Ελιάς” του Ινστιτούτου Ελιάς – ΕΛΓΟ ∆ήµητρα που βρίσκεται τα Χανιά.

Πρόκειται για εξέλιξη πολύ σηµαντική για την διατήρηση των τοπικών ποικιλιών όπως η τσουνάτη. αλλά και την στήριξη των µικρών παραγωγών. Η επίσηµη αναγνώριση κοινοποιήθηκε χθες από το “∆ιεθνές Συµβούλιο Ελαιοκοµίας (IOC)”.
Στα πλαίσια του αιτήµατος για ένταξη της “Εθνικής Συλλογής Ποικιλιών Ελιάς” του Ινστιτούτου Ελιάς, στα Χανιά τον ∆εκέµβριο του 2024 είχαν βρεθεί επιστήµονες του “∆ιεθνούς Συµβουλίου Ελαιοκοµίας” και του Ινστιτούτου Γενετικής της Κόρδοβας της Ισπανίας προκειµένου να επιθεωρήσουν την συλλογή.
«Η αναγνώριση µας ως µια από τις 7 “∆ιεθνείς Συλλογές Ποικιλιών Ελιάς” είναι µια πολύ θετική εξέλιξη. Μπαίνουµε ουσιαστικά σε ένα διεθνές δίκτυο που θα είναι ο συνοµιλητής µε τον FAO (Παγκόσµιο Οργανισµό Τροφίµων) και το εργαλείο για την αξιοποίηση των γενετικών πόρων και τη διατήρηση των ποικιλιών της ελιάς» ανέφερε στα “Χ.ν.” ο ερευνητής του Ινστιτούτου Ελιάς κ. Γιώργος Κουµπούρης.

Τι σημαίνει αυτό για τον παραγωγό;

Τι σηµαίνει όµως για τον παραγωγό η αναγνώριση της εθνικής µας συλλογής ως “∆ιεθνής”, ρωτάµε τον κ. Κουµπούρη. «Η βασική αλλαγή είναι πως θα κάνει πιο εύκολη την αξιοποίηση των ποικιλιών. Ο παραγωγός µπορεί να παίρνει υλικό και να το αξιοποιεί,να λαµβάνει γνώση και πληροφορίες. Παράλληλα θα στηρίζονται δράσεις προστασίας των τοπικών ποικιλιών µε χρηµατοδοτήσεις. Κάτι κρίσιµο, γιατί σε παγκόσµιο επίπεδο η τάση είναι να πάµε σε λίγες ποικιλίες, πατενταρισµένες από ιδιωτικές εταιρείες που θα τις ελέγχουν απόλυτα.

Στον αντίποδα αυτής της εξέλιξη έχουµε την προστασία των τοπικών ποικιλιών, την ανάδειξη τους και την στήριξη των παραγωγών µε γνώση και ενηµέρωση για το πως θα κάνουν παραγωγικές τις τοπικές ποικιλίες. Αυτή θα είναι η άµυνα µας για να στηρίξουµε την γεωργία στη χώρα µας. ∆ιαφορετικά η ζηµιά θα είναι µεγάλη, δεν µπορούµε να δεχτούµε ότι 4 εταιρείες θα ελέγχουν όλη την παραγωγή».

Πρόσφατα ο κ. Κουµπούρης βρέθηκε στην Ισπανία σε συνέδριο. «Έβλεπα ελαιόλαδα σε super market στην Ισπανία να πωλούνται σε τιµές κάτω από 5 ευρώ το κιλό – που σηµαίνει ότι ο παραγωγός πήρε λιγότερα από 2- όταν σε εµάς το κόστος παραγωγής για τον αγρότη είναι 5 ευρώ το κιλό! Η βιοµηχανοποίηση της παραγωγής που επιχειρείται διεθνώς από µεγάλες εταιρείες θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τους µικρούς παραγωγούς και τις τοπικές ποικιλίες. Βλέπουµε παραγωγούς να βγάζουν τις τσουνάτες και τις χοντρολιές κάτι καταστροφικό!»
Για να αποφευχθούν τα παραπάνω ο ερευνητής τονίζει την ανάγκη της ενηµέρωσης, αλλά και τη σηµασία του να δοθούν εργαλεία στους αγρότες ώστε να κάνουν πιο παραγωγικές τις τοπικές ποικιλίες, να µπορέσουν να τις προβάλουν και να τις διαφηµίσουν. «Πρέπει να διατηρηθεί η µικρή παραδοσιακή καλλιέργεια! Αν ο µικρός παραγωγός δεν επιβιώσει κινδυνεύουµε να έχουµε καθολική εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας στη χώρα µας. Μπορούµε να κρατήσουµε το µικρό παραγωγό και τις τοπικές ποικιλίες και σε αυτό θα συµβάλει πιστεύουµε η ένταξη της “Εθνικής Συλλογής Ποικιλιών Ελιάς” στις “∆ιεθνείς Ποικιλίες Ελιές” αφού θα υπάρχουν χρηµατοδοτήσεις και άλλα εργαλεία στήριξης» καταλήγει ο κ. Κουµπούρης.
Σηµειώνεται πως συγκεκριµένη αναγνώριση έγινε πραγµατικότητα µετά από πολυετή προετοιµασία και επιθεώρηση από τον “∆ιεθνή Οργανισµό Ελαιοκοµίας”.

ΠΗΓΗ: Χανιώτικα Νέα

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Σε επιφυλακή για το πράσινο σκουλήκι

Οι Θεσσαλοί βαμβακοπαραγωγοί καλούνται να ελέγχουν τις καλλιέργειές τους και να λάβουν μέτρα εφόσον χρειαστεί ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΤΡΙΜΜΗ[email protected]ην τελευταία δεκαετία η εξάπλωση του πράσινου (αλλά και του ρόδινου) σκουληκιού προβληματίζει τους βαμβακοπαραγωγούς του θεσσαλικού κάμπου, που, ξεπερνώντας το πρώτο σοκ...

Λειψυδρία και ξηρασία καταστρέφουν καλλιέργειες – Δε γλίτωσαν αμπέλια και ελιές (Βίντεο)

Σοβαρό πλήγμα για τις καλλιέργειες εξαιτίας της λειψυδρίας και της ξηρασίας που προκύπτει, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση.Τόσο τα αμπέλια όσο και οι ελαιώνες έχουν πάθει μεγάλη ζημιά,  που σε πολλές περιπτώσεις δυστυχώς, σημαίνει αυτομάτως  και το τέλος της σοδιάς.Χαρακτηριστικά είναι τα βίντεο που...

Αλλάζουν όλα στον τρόπο ελέγχου για νεοισερχόμενους στα Βιολογικά – Όλοι τίθενται υπό την εποπτεία του ΥΠΑΑΤ (Έγγραφο)

Στο ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η τροποποίηση της Απόφασης για τον καθορισμό πλαισίου εφαρμογής της Παρέμβασης Π3-70-2.1 – Ενισχύσεις για τη μετατροπή σεβιολογικές πρακτικές και μεθόδους (νεοεισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία), του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της...

Ρεπορτάζ του Reuters για τα παράνομα φυτοφάρμακα στην Ε.Ε.: Στο επίκεντρο η Ελλάδα με αθρόες εισαγωγές (Βίντεο)

Εκτενές ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο Reuters κάνει λόγο για αθρόες εισαγωγές παράνομων φυτοφαρμάκων στην Ε.Ε., με την Ελλάδα να είναι στο επίκεντρο, καθώς τα συγκεκριμένα σκευάσματα ρίχνουν το κόστος παραγωγής, αν και αποτελεούν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία.Από το...

Νέα στροφή στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από τους καταναλωτές (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Με άνοδο 21,7% στην κατανάλωση μέσα σε έναν χρόνο, το EVOO αναδεικνύεται νικητής στη νέα εμπορική περίοδο, παρά τη γενική πίεση στον κλάδο.Η ισχυρή ανάκαμψη της κατανάλωσης εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία αποτυπώνεται καθαρά στα τελευταία στοιχεία της εταιρείας...

Αυτή είναι η ποικιλία καρπουζιού που… ξεπουλάει πρώτα – Οι τιμές ανά ποικιλία (ΦΩΤΟ)

Η ποικιλία του κίτρινου καρπουζιού καλλιεργείται στη Θουρία και ξεχωρίζει στην αγορά της Καλαμάτας.Το κίτρινο «εξωτικό» καρπούζι δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από το κλασικό κόκκινο, είναι εξίσου αρωματικό και δροσερό και όπως τονίζει στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή «Περίμετρος» η παραγωγός Μαρία Ζαβαλιέρη γίνεται ανάρπαστο.«Ο κόσμος το προτιμάει,...

Πωλήσεις με πάνω από 4.30 σε Λακωνία και Κρήτη – Πιο… «ζεστή» η αγορά τον Ιούλιο

Προσφέρεται φιλότιμα για προσεκτική αποδέσμευση αποθεμάτων η αμέσως επόμενη περίοδος για το ελληνικό ελαιόλαδο, καθώς μια σειρά από πραγματικές διαπιστώσεις για την κακή ποιότητα της καρπόδεσης του Ιουνίου άρχισε να εμπεδώνεται από τους ανθρώπους που κινούν τα νήματα στη...

Μεθοδεύσεις στη Λίμνη Σμοκόβου δημιουργούν «αγρότες δυο ταχυτήτων»

Στο κλειστό κύκλωμα της Λίμνης Σμοκόβου διοχευτεύεται το αρδευτικό νερό και όχι σε όλα τα χωράφια, αποκλείοντας αγρότες οι οποίοι είναι πλέον αντιμέτωποι με την πλήρη ξηρασία και καταστροφή των καλλιεργειών τους.Μάλιστα το πιο εξοργηστικό από όλα είναι η...

Ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά ο «δάκος του Ροδάκινου», Bactrocera Zonata – Σε πολλές καλλιέργειες οι ξενιστές

Το Bactrocera Ζonata είναι ένα είδος πολυφάγο, που προσβάλλει πάνω από 50 καλλιεργούμενα και άγρια είδη φυτών, κυρίως αυτά με σαρκώδεις καρπούς.Έχει πολύ μεγάλο εύρος ξενιστών, προσβάλλοντας είδη φυτών όπως ροδακινιά, εσπεριδοειδή, καρπουζιά, αγγουριά, κολοκυθιά, μπάμια, κυδωνιά, λωτός,...