back to top

Με αδικία και περικοπές δόθηκαν συνδεδεμένες, de minimis και πετρέλαιο – «Θολό» τοπίο από το ΥΠΑΑΤ για συνδεδεμένες σε ψυχανθή, τομάτα και αιγοπρόβατα

Συνεχόμενα και επαναλαμβανόμενα είναι τα λάθη και οι αστοχίες του ΟΠΕΚΕΠΕ στην καταβολή των διάφορων ενισχύσεων των αγροτών, οι οποίοι είναι και οι τελικοί… αποδέκτες των συνεπειών καθώς βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο.

Μάλιστα, οι διάφορες κρατικές ενισχύσεις είναι εκείνο το κρίσιμο μέγεθος που βοηθά τον άνθρωπο του πρωτογενούς τομέα να μπει στην καλλιέργεια ή στο κοπάδι του προκειμένου να παράξει. Με την τακτική των κυβερνήσεων και του ΟΠΕΚΕΠΕ τα τελευταία χρόνια υπάρχουν χιλιάδες αγρότες οι οποίοι πληρώνουν από την τσέπη τους τα έξοδα, ενώ το κόστος παραγωγής και η φορολογία (έμμεση και άμεση) ανεβαίνει συνεχώς.

Παλαιότερα οι αστοχίες και τα λάθη αποδίδονταν στην έλλειψη σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πλέον όμως υποτίθεται ότι το ψηφιακό έλκος έχει αναβαθμιστεί μέσω ανάδοχου, ωστόσο η ασυνέπεια που έχει μόνιμο θύμα τον γεωργό, τον κτηνοτρόφο και τον μελισσοκόμο συνεχίζεται ακάθεκτη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΟΑΣΝΛ:

«Οι αγρότες για μια ακόμη φορά πληρώνουν ακριβά τις καθυστερήσεις του Υπουργείου και τις αστοχίες και λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ στις πληρωμές ενισχύσεων και συνδεδεμένων επιδοτήσεων, της επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

Σε μια περίοδο που υπάρχει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση με τις καλλιέργειες, την σπορά και τις καλλιεργητικές φροντίδες και δεν υπάρχει καθόλου εισόδημα.

Πολλοί αγρότες είναι στα όρια της εγκατάλειψης των καλλιεργειών, υπάρχει οικονομική ασφυξία. Οι πληρωμές που έγιναν είναι λειψές και με λάθη ενώ δεν έχουν δοθεί ούτε υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα για τις αποζημιώσεις μέσω του ΠΑΑ-23, συνδεδεμένες ενισχύσεις σε μια σειρά προϊόντα και στα αιγοπρόβατα.

Με τα μπλόκα μας τον χειμώνα διεκδικήσαμε και πετύχαμε να δοθούν σε κάποια προϊόντα μερική αποζημίωση μέσω του ΠΑΑ-23, ενώ άλλα προϊόντα με μεγάλη απώλεια παραγωγής δεν εντάχθηκαν καν στο μέτρο.

Τα χρήματα που δίνονται για απώλεια στην παραγωγή σε αυτά τα προϊόντα είναι πολύ λίγα σε σχέση με το μέγεθος της απώλειας εισοδήματος αφού το συνολικό ποσό ήταν μόλις 142 εκ. ευρώ και για αυτό τον λόγο εξαιρέθηκαν σημαντικές καλλιέργειες από το μέτρο.

Τα χρήματα αυτά πρέπει να δοθούν άμεσα, να μπορέσουν οι δικαιούχοι να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα τους. Καμιά επανάπαυση και καμιά καθυστέρηση. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να ενημερώσει άμεσα το χρονοδιάγραμμα πληρωμών, ποια προϊόντα και με ποιο ποσό αποζημίωσης εντάχθηκαν στο ΠΑΑ-23.

Στις πληρωμές για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που έγιναν την Μεγάλη Πέμπτη υπάρχουν μεγάλες αδικίες και λάθη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το monitoring. Δικαιούχοι δεν πληρώθηκαν ή έχουν πεταχτεί έξω πολλά στρέμματα που δεν πήραν αδικαιολόγητα την συνδεδεμένη ενίσχυση.

Το ίδιο μπάχαλο και ακόμη χειρότερες αδικίες έγιναν με την επιστροφή 3μηνου για τον ΕΦΚ πετρελαίου αφού πολλοί παραγωγοί δεν πληρώθηκαν ενώ είχαν τιμολόγια και πολλοί ήταν αυτοί που πήραν ψίχουλα ακόμη και εξευτελιστικά ποσά.

Στο de minimis που δόθηκε σε προϊόντα του Νομού υπάρχουν επίσης πολλά προβλήματα στις πληρωμές, ολόκληρες περιοχές που πήραν αδικαιολόγητα το μισό ποσό ενίσχυσης ενώ είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και γενικά έπρεπε να δοθεί σε όλους το συνολικό ποσό.

Υπάρχουν προβλήματα με κατασχέσεις αυτών των χρημάτων από την τράπεζα για οφειλές και πρέπει επιτέλους να μας απαντήσει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο αν ισχύει ή όχι το ακατάσχετο των 7.250€ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών που είχαμε κερδίσει στις κινητοποιήσεις με τα μπλόκα μας πριν μερικά χρόνια και είχε ψηφιστεί Νόμος επειδή υπάρχουν συνάδελφοι που τους κατέσχεσαν τα χρήματα πέρα από αυτό το όριο.

Να μας ενημερώσει υπεύθυνα και άμεσα το Υπουργείο πότε θα πραγματοποιηθούν οι καταβολές των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε ψυχανθή, τομάτα, αιγοπρόβατα».

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Από 3.8€ ξεκινούν τα έξτρα σύμφωνα με το παρατήριο τιμών ελαιολάδου

Ανοδική κίνηση στις τιμές όλων των ποιοτικών κατηγοριών και ειδικά των λαμπάντε σε όλα τα εμπορικά κέντρα της Μεσογείου.Αγαπητοί μου αναγνώστες και αναγνώστριες, η είδηση των ημερών μάλλον είναι η προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για τη νέα...

Προσεγγίζει το 40% η αύξηση εξαγωγών στο καρπούζι – Πίνακας με τα στοιχεία ανά χώρα

Άνοδο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο παρουσιάζεται στην εξαγωγή καρπουζιού, με την αύξηση να ανέρχεται στο 39,78%.Κύριες χώρες υποδοχής είναι οι Πολωνία, η Ιταλία και Ρουμανία, ενώ η Ελλάδα εξάγει συνολικά πάνω από 179 χιλιάδες τόνους καρτπουζιού.Ο...

Επί ελληνικού εδάφους έλεγχοι για προϊόντα εξαγωγής στην Ινδονησία – Εισαγόμενα πορτοκάλια από Αίγυπτο δηλώθηκαν ρουμάνικα και βουλγάρικα (Πίνακες)

Σε περίοδο στασιμότητας εισήλθε ο ρυθμός εξαγωγών των ελληνικών οπωροκηπευτικών προϊόντων, με τα ευχάριστα νέα να έρχονται για τη χώρα μας από την Ινδονησία, η οποία ενέκρινε τους ποιοτικούς ελέγχους από τα εργαστήριά μας σε ακτινίδιο, επιτραπέζιο σταφύλι, ξηρή...

Το ελαιόλαδο από ορεινες περιοχές έχει μοναδικά χαρακτηριστικά

Το έργο Mountolive I αναδεικνύει τα ποιοτικά και υγιεινά πλεονεκτήματα του ελαιολάδου ορεινής καλλιέργειας και ζητά δίκαιη αναγνώριση από καταναλωτές και αγορά.Μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον για τον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας, το έργο Mountolive I (2024–2025) έφερε στο προσκήνιο...

Οι εισαγωγές οπωροκηπευτικών αυξήθηκαν κατά 43.25% – Η Ελλάδα πρέπει να χτίσει νέα στρατηγική

Η υποκατάσταση των εισαγομένων νωπών οπωροκηπευτικών από εγχωρίως παραγόμενα φρούτα και λαχανικά πρέπει να είναι στρατηγικός στόχος της χώρας μας σύμφωνα με την Incofruit Hellas, καθώς οι εισαγωγές οπωροκηπευτικών αυξήθηκαν κατά 43.25% για τον Ιούνιο του 2025.Μετά την αύξηση...

Από 3.50 έως και 4.40 το ελαιόλαδο αλλά με λίγες πράξεις – Πρόβλεψεις για παραγωγή κοντά στους 250.000 τόνους

Να κρατήσουν οι παραγωγοί το απόθεμα στην κατοχή τους για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται φαίνεται πως επιθυμούν διακαώς οι πάσης φύσεως μεσάζοντες και έμποροι στο ελαιόλαδο. Τις τελευταίες μέρες σημειώνονται κάποιες πράξεις με το σταγονόμετρο αν και σε...

Οι αδασμολόγητες εισαγωγές ρυζιού «στραγγαλίζουν» τους καλλιεργητές – Ανάγκη για ένταξη στο στρατηγικό πλάνο της Ε.Ε.

Συνάντηση για την καλλιέργεια του ρυζιού έγινε στις Βρυξέλλες, όπου οι Έλληνες παραγωγοί τόνισαν ότι υπάρχει οικονομική ασφυξία εξαιτίας των αθρόων εισαγωγών από χώρες εκτός Ε.Ε. χωρίς δασμούς.Στη συνάντηση συμμετείχε ο Σύνδεσμος Ορυζόμυλων Ελλάδος (ΣΟΕ), μέσω της Προέδρου κας...

Η Ελλάδα απουσίασε από παγκόσμια συνάντηση κορυφής για το μέλλον του ελαιόλαδου

Η Νέα Υόρκη φιλοξένησε κορυφαίους ειδικούς και φορείς για τα διεθνή πρότυπα ελαιολάδου, ωστόσο η Ελλάδα απουσίασε, δείχνοντας για άλλη μια φορά την απουσια στρατηγικής για την προώθηση του προϊόντος.Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), σε συνεργασία με το περίφημο...

Έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2025 αιτήσεις για τα προγράμματα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» και «Φωτοβολταϊκά στη στέγη»

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την παράταση της καταληκτικής προθεσμίας ολοκλήρωσης του φυσικού αντικειμένου των έργων για τα Προγράμματα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» και «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι».Για τα προγράμματα αυτά η καταληκτική προθεσμία από 30 Ιουνίου 2025 παρατείνεται...