back to top

Η Ελλάδα απουσίασε από παγκόσμια συνάντηση κορυφής για το μέλλον του ελαιόλαδου

Η Νέα Υόρκη φιλοξένησε κορυφαίους ειδικούς και φορείς για τα διεθνή πρότυπα ελαιολάδου, ωστόσο η Ελλάδα απουσίασε, δείχνοντας για άλλη μια φορά την απουσια στρατηγικής για την προώθηση του προϊόντος.

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), σε συνεργασία με το περίφημο Culinary Institute of America (CIA), διοργάνωσε μία από τις πιο κρίσιμες συναντήσεις των τελευταίων ετών για το μέλλον του παγκόσμιου τομέα του ελαιολάδου. Στο campus του CIA στο Hyde Park της Νέας Υόρκης, πολιτικοί αξιωματούχοι, κορυφαίοι επιστήμονες, ηγετικά στελέχη της αγοράς και τεχνικοί εμπειρογνώμονες συγκεντρώθηκαν σε μια υβριδική συνάντηση υψηλού επιπέδου με θέμα:

«Olive Oil and the World Table: Dialogues on the Future to Advance Quality in the Olive Oil Sector»

Μια Συνάντηση με Ορίζοντα το 2026

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο προετοιμασίας για την 29η Σύνοδο της Επιτροπής του Codex Alimentarius για τα Λίπη και Έλαια (CCFO), που θα πραγματοποιηθεί στη Μαλαισία τον Φεβρουάριο του 2026. Εκεί θα τεθεί προς αναθεώρηση το διεθνές πρότυπο για το ελαιόλαδο και το πυρηνέλαιο – μια διαδικασία που αναμένεται να έχει καθοριστική επίδραση στην παγκόσμια αγορά.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του με τίτλο «Crafting Our Future, 2025», ο Εκτελεστικός Διευθυντής του IOC, Jaime Lillo, υπογράμμισε τον ρόλο του Συμβουλίου ως παγκόσμιο επιστημονικό σημείο αναφοράς:

«Είναι ζωτικής σημασίας τα διεθνή πρότυπα να βασίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα και να εξασφαλίζουν αντικειμενικότητα, δίκαιο εμπόριο και προστασία του καταναλωτή».

Το Τεχνικό Πάνελ της Ποιότητας

Η καρδιά της συνάντησης χτύπησε στους τεχνικούς διαλόγους και στις εισηγήσεις από κορυφαίες προσωπικότητες:

  • Dr. Mercedes Fernández Albaladejo, Επικεφαλής της Μονάδας Τυποποίησης και Έρευνας του IOC, καθοδήγησε τις συζητήσεις με επιστημονική σαφήνεια.
  • Dr. Selina Wang, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας – Davis, ανέπτυξε τη χημεία του ελαιολάδου με εμβρίθεια.
  • Dr. Claudia Guillaume, Γενική Διευθύντρια του Modern Olives Laboratory στην Αυστραλία, παρουσίασε τεχνικές αναλύσεις για την ποιότητα και τον έλεγχο.
  • Dr. Anna Cane, Διευθύντρια Επιστημονικών και Δημόσιων Υποθέσεων στη Deoleo, αναφέρθηκε στα πρότυπα ποιότητας από τη σκοπιά της βιομηχανίας.
  • Dr. Wenceslao Moreda (Ισπανικό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας – CSIC) και Καθ. Maurizio Servili (Πανεπιστήμιο Περούτζια) μίλησαν για τις εξελίξεις στην έρευνα και τις προτάσεις για επικαιροποίηση των προτύπων.

Από πλευράς Codex, συμμετείχε ο Dr. Angelo Faberi, ανώτατο στέλεχος του ιταλικού Υπουργείου Γεωργίας και πρόεδρος της ηλεκτρονικής ομάδας εργασίας του Codex (eWG), καθώς και η Dr. Sarah Cahill, Γραμματέας της Επιτροπής Codex Alimentarius.

Αγορά ΗΠΑ: Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Καταναλωτής

Η ημερίδα ανέδειξε και τις εμπορικές διαστάσεις: με κατανάλωση που φτάνει τους 398.000 τόνους (2023/24), οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας ελαιολάδου παγκοσμίως, τη στιγμή που η εγχώρια παραγωγή τους παραμένει περιορισμένη στους 10.000 τόνους.

Από τον επιχειρηματικό τομέα συμμετείχαν:

  • Kimberly Houlding, Πρόεδρος του American Olive Oil Producers Association (AOOPA)
  • Leandro Ravetti, CEO της Cobram Estate Olives
  • Joseph Profaci, Διευθυντής του North American Olive Oil Association (NAOOA)
  • Thierry Moyroud, Chief Officer Βόρειας και Λατινικής Αμερικής της Deoleo

Το Ελαιόλαδο στο Μέλλον της Διατροφής

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, το πάνελ “Sustaining Our Future” ανέλυσε τον ρόλο του ελαιολάδου στα βιώσιμα συστήματα τροφίμων, σε συνάρτηση με το επερχόμενο report EAT-Lancet 2.0 για τη διατροφή και το περιβάλλον.

Ξεχώρισαν οι παρεμβάσεις των:

  • Greg Drescher, Senior Advisor στο CIA, ειδικός στις βιώσιμες στρατηγικές
  • Alexandra Devarenne, CEO της Extra Virgin Alliance και έμπειρη εκπαιδεύτρια
  • Jason Potanovich, Αναπληρωτής Κοσμήτορας στο CIA και υπεύθυνος προγραμμάτων ελαιολάδου

Το γεύμα γευσιγνωσίας “Olive Oil Discovery and Tasting Lunch” πρόσφερε βραβευμένα έλαια από τα Mario Solinas Quality Awards 2025 και premium ελαιόλαδα από την Καλιφόρνια, αναδεικνύοντας τη γευστική πολυμορφία του παρθένου ελαιολάδου.

Πηγή: Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC)

Απούσα η Ελλάδα

Σε αυτή την κορυφαία εκδήλωση χάραξης της παγκόσμιας ελαϊκής πολιτικής, επεξεργασίας των προτύπων ποιότητας και εμπορίας, προβολής του ελαιολάδου στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, η Ελλάδα ήταν παντελώς απούσα.

Η χώρα που περηφανεύεται πως γέννησε την ελαιοκαλλιέργεια, κατάντησε – ή μάλλον, κάποιοι την κατάντησαν – παρία και αποσυνάγωγο.

Ούτε κρατικός εκπρόσωπος, ούτε επιστήμονας, ούτε επιχειρηματικός φορέας της Ελλάδας συμμετείχε, ενώ ήταν παρούσες όχι μόνο η Ισπανία, η Ιταλία, αλλά και θεωρούμενες “μικρές” χώρες όπως η Αυστραλία κ.ά.

Η Ελλάδα λειτουργεί σαν ένα ανάποδο ντεκάντερ, που πετάει στα σκουπίδια τα έξτρα παρθένα της, ό,τι έχει μια αξία, και αναδεικνύει τους κατσιγάρους και τα λιόζουμα, ό,τι πιο ανάξιο και διεφθαρμένο, σαν τα εθνικά της brand name, βραβευμένα με χρήμα και εξουσία

Αλλά και πως να είναι παρούσα η Ελλάδα; Όταν λειτουργεί σαν ένα ανάποδο ντεκάντερ, που πετάει στα σκουπίδια τα έξτρα παρθένα της, ό,τι έχει μια αξία, και αναδεικνύει τους κατσιγάρους και τα λιόζουμα, ό,τι πιο ανάξιο και διεφθαρμένο σαν τα εθνικά της brand name, βραβεύοντάς τα με χρήμα και εξουσία. Για όσους δεν ήξεραν, ήρθαν οι μαγνητοφωνημένες συνομιλίες και η δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να αποκαλύψουν ένα μικρό μέρος της πραγματικότητας.

Μόνοι μας αυτοαποκλειστήκαμε και στη συνέχεια η διεθνής κοινότητα μας γύρισε την πλάτη. Κρίμα γιατί αυτή η μικρή σε γεωγραφική έκταση χώρα μας διαθέτει κορυφαίους επιστήμονες, αξιόλογους επιχειρηματίες, ικανούς ελαιοπαραγωγούς. Μόνο που κάθε μέρα και λιγοστεύουν, όπως οι ελαιώνες που αφήνονται στα βάτα και στους ασπαλάθους.

ΠΗΓΗ: olivenews.gr

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Οι Ισπανοί στρέφονται στο Βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο – Πάνω από 200 μονάδες μέσα σε μια διετία

Η αγορά του βιολογικού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου γνωρίζει άνθηση, καθώς αυξάνονται οι εξαγωγές και η βιομηχανική δραστηριότητα.Περισσότερες από 200 νέα ελαιοτριβεία και μονάδες τυποποίησης εντάχθηκαν στον τομέα του βιολογικού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου (AOVE) στην Ισπανία την τελευταία διετία, σύμφωνα...

Οι δασμοί Τραμπ θέτουν σε κίνδυνο ελληνικές εξαγωγές 100εκ.€ – Συναγερμός σε Ημαθία και Πέλλα για την κομπόστα ροδάκινο (Βίντεο)

Ανησυχούν οι παραγωγοί και οι μεταποιητές της Πέλλας και της Ημαθίας για την ελληνική κομπόστα εξαιτίας των επιπλέον δασμών της τάξης του 30% που εξήγγειλε ο Πρόεδρος Τραμπ, καθώς η αξία της ελληνικής κομπόστας ροδάκινου που εξάγεται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ ανέρχεται στα 100 εκ....

OLIKE: Η επανάσταση στη βιομηχανία ελιάς με 70% λιγότερο νερό

Μια καινοτόμα λύση για την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων και τη διαχείριση λυμάτων αλλάζει τα δεδομένα στην επεξεργασία επιτραπέζιων ελιών.Το έργο OLIKE αποδεικνύει ότι η βιωσιμότητα στη βιομηχανία τροφίμων δεν είναι ουτοπία. Με εξοικονόμηση έως και 70% στην κατανάλωση νερού και 95% στη μείωση λυμάτων,...

Πιάνουν δουλειά τα μικτά κλιμάκια και ο… Εισαγγελέας για τα Βιολογικά – Αναλυτικά ο τρόπος για… «τριπλή» πιστοποίηση

Ξεκινούν έλεγχοι για τη βιολογικότητα της παραγωγής, μετά την εκτίναξη των αιτήσεων για το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκια, αποτελούμενα από ελεγκτές του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, του ΟΠΕΚΕΠΕ και των περιφερειών, θα κάνουν ελέγχους σε ολόκληρη τη...

Ενημέρωση προς βαμβακοπαραγωγούς: Αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για προστασία της καλλιέργειας

Η καλλιέργεια βάμβακος είναι από τις πιο σημαντικές τόσο σε εθνικό, όσο και θεσσαλικό επίπεδο, γι' αυτό και η Περιφέρεια εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες για τον ενδεδειγμένο τρόπο φυτοπροστασίας.Αναλυτικά:Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνεργασία...

Δασμοί Τραμπ: Το 30% θα έχει αρνητικές συνέπειες στο ελαιόλαδο (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Το 30% αναπόφευκτα θα «περάσει», θα επιβαρύνει, στους αμερικάνους καταναλωτές. Άρα θα έχει σοβαρή επίπτωση στην κατανάλωση, οικιακή και food service.Ο πρόεδρος ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χτες τους νέους, αυξημένους στο 30%, δασμούς ειδικά για τις χώρες μέλη της...

Ιδού ο ένοχος: Το άγνωστο άκαρι που μπορεί να προκαλεί παραμόρφωση στα ροδάκινα

Από την εφημερίδα Έλληνας Αγρότης που κυκλοφορεί Έρευνα του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου: Το σενάριο του ιού, με κύριο ύποπτο τον PLMVd ή αλλιώς το ιοειδές του λανθάνοντος μωσαϊκού της ροδακινιάς, αποκλείστηκε Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΖΑΒΛΙΑΡΗ[email protected]Με ένα «ναι μεν, αλλά» έφυγαν οι αγρότες της Πέλλας από...

Απαίτηση αγροτών για διαφάνεια στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Από την εφημερίδα Έλληνας Αγρότης που κυκλοφορεί Παραγωγοί, έχοντας υπομείνει τα πάνδεινα, ζητούν να πέσει φως στο θέμα, να εντοπιστούν οι υπαίτιοι και να επιστραφούν οι επιδοτήσεις που κακώς δόθηκανΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΤΡIΜΜΗ[email protected]Μουδιασμένοι και απογοητευμένοι παρακολουθούν όσοι αγρότες όχι μόνο...

Από 3.8 έως και 4.4 το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στις διάφορες περιοχές στην Ελλάδα

Το ισπανικό ισοζύγιο 30 Ιουνίου 2025, συνηγορεί υπέρ μιας συντηρητικής πολιτικής μάλλον, παρά υπέρ ανοιγμάτων με ρίσκο.«Αγαπητοί μου αναγνώστες και αναγνώστριες, βλέπω γύρω μου δύο σχολές ανάλυσης.Την πρώτη θα την ονόμαζα «οι σχετικά απαισιόδοξοι». Βλέπουν την άνοδο των τελευταίων...