back to top

Θράκη: Εκβιάζουν αγρότες  για να βάλουν ανεμογεννήτριες

«Έχω στα χέρια μου εξώδικο προς πολίτη, να μας απαντήσει ο υπουργός» λέει στον Ε.Α. ο Πάρης Παπαδάκης, βουλευτής της Ελληνικής Λύσης  

ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΜΠΕΡΤΙΔΗ

[email protected]

Έντονα θορυβημένοι, προβληματισμένοι αλλά και οργισμένοι είναι αγρότες, ιδιοκτήτες χωραφιών στις περιοχές Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, από την τακτική εταιρείας ανεμογεννητριών, που τους έστειλε εξώδικα το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Τα εξώδικα έχουν την μορφή τελεσίδικων καταστάσεων και βασίζονται σε νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όπως είπε στον Ε.Α. ο βουλευτής Έβρου της Ελληνικής Λύσης, Πάρης Παπαδάκης στα χέρια του έχει ένα από αυτά τα εξώδικα και θα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή, ώστε να οδηγήσει τον υπουργό να απαντήσει δημόσια, καθώς όπως τονίζει πρόκειται για μείζον θέμα της ακριτικής μας περιοχής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες εξώδικα αφορούν αγροκτήματα ή οικόπεδα, διπλανά από αυτά που έχουν αποφασίσει να τοποθετήσουν ΑΠΕ.  Ακόμη, οι περιπτώσεις τις οποίες γνωρίζει αφορούν όλες, περιοχές του Βορείου Έβρου, κάτι που αποτελεί ακόμη ένα χτύπημα εις βάρος των ανθρώπων που προσπαθούν να επιβιώσουν στην άκρη της Ελλάδας. Σε ερώτησή μας πώς οι εταιρείες πλησιάζουν τους ιδιοκτήτες και σε περίπτωση που αρνηθούν στέλνουν εξώδικα για να κινήσουν τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης, απάντησε πως είτε αυτό γίνεται με ντόπιους «ενδιάμεσους», αλλά πολύ εύκολα γίνεται και μέσω διαδικτύου. «Μαρκάρουν το οικόπεδο ή το χωράφι από το google earth και μετά πολύ εύκολα από το Κτηματολόγιο βρίσκουν τον ιδιοκτήτη». Το σίγουρο είναι ότι η υπόθεση έχει μέλλον και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η απάντηση του αρμόδιου υπουργού.

Επίσης σύμφωνα με το evros-news.gr, συγκεκριμένη εταιρεία ζητάει από τους πολίτες να αποδεχθούν τις οικονομικές της προτάσεις για ενοικίαση ή πώληση των χωραφιών τους για πάνω από 20 χρόνια, στα σημεία θα τοποθετήσει ανεμογεννήτριες. Τους καλεί μάλιστα να απαντήσουν μέσα σε τρεις ημέρες αν αποδέχονται την πρότασή της, διαφορετικά με βάση ένα νόμο που ψηφίστηκε το 2022 από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και χαρακτηρίζει τα έργα ΑΠΕ  εθνικής σημασίας, θα προχωρήσει σε απαλλοτρίωση των χωραφιών τους. Μάλιστα οι περισσότεροι ήδη έχουν απευθυνθεί σε δικηγόρους προκειμένου να δουν πως θα αντιδράσουν και θα αντιμετωπίσουν αυτά τα εξώδικα της συγκεκριμένης εταιρείας. Ήδη η εταιρεία, ήρθε σε συμφωνίες με αγρότες, ιδιοκτήτες χωραφιών, που τα νοίκιασαν ή τα πούλησαν. Κάποιοι μάλιστα φαίνεται να πήραν και ικανοποιητικά χρήματα. Όσοι όμως δεν θέλουν να παραχωρήσουν τα χωράφια τους προς ενοικίαση ή αγορά, είτε γιατί δεν τους ικανοποιούν τα ποσά, είτε επειδή θέλουν να τα καλλιεργούν, δέχθηκαν τα εξώδικα και προσπαθούν να αντιδράσουν δυναμικά. Δυστυχώς, ο νόμος και συγκεκριμένα ο 4951/2022 άρθρο 4 παράγραφος 7, σε συνδυασμό με το νόμο 2882/2001 περί “Αναγκαστικής απαλλοτρίωσης” που τότε είχε ψηφιστεί για την κρατική ΔΕΗ αλλά πλέον το 2022 επεκτάθηκε και στις ΑΠΕ, επιτρέπει την απαλλοτρίωση εκτάσεων για τοποθέτηση ανεμογεννητριών, αν δεν συμφωνήσει ο ιδιοκτήτης της έκτασης.

Πολλές οι εταιρείς που θέλουν να επενδύσουν

Είναι γεγονός ότι είναι πολλές οι εταιρείες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την επένδυση σε παράκτια αιολικά στην Αλεξανδρούπολη και στην Σαμοθράκη. Όμως πέφτουν σε τοίχο, είτε λόγω αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες, είτε λόγω αρνητικών ψηφισμάτων από τα συμβούλια των Δήμων. Έτσι έγινε και λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, όπου το Περιφερειακό συμβούλιο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην εγκατάσταση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, ζήτησε  την άμεση ακύρωση του έργου και την αποτροπή οποιασδήποτε προπαρασκευαστικής διαδικασίας μέχρι την ολοκληρωμένη περιβαλλοντική εκτίμηση των επιπτώσεων. Επίσης Πολιτεία να διαβουλευτεί με τις τοπικές κοινωνίες, τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς για την ενεργειακή πολιτική της περιοχής και να στηρίξει τις πρωτοβουλίες των Δήμων Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τη συγκεκριμένη επένδυση και να προωθήσει εναλλακτικά σχέδια βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι οικονομικές και οι εθνικές συνέπειες στο νομό Έβρου

 Σύμφωνα με κάτοικο του Έβρου που μίλησε στον Ε.Α, οι συνέπειες από το ξεπούλημα της γης είναι πολλές και πολυεπίπεδες για την Θράκη και πιο συγκεκριμένα για το Νομό Έβρου.

Όπως δηλώνει στον Ε.Α. σε μια εποχή όπου τα εθνικά ζητήματα βρίσκονται στην πιο επικίνδυνη καμπή των τελευταίων δεκαετιών, η μαζική εκποίηση γης στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας συνιστά μια ήσυχη αλλά εξαιρετικά σοβαρή απειλή. Δεν πρόκειται μόνο για οικονομική απώλεια ή για αλλαγή χρήσεων γης. Πρόκειται για ζήτημα εθνικής επιβίωσης. Το ξεπούλημα γης σε περιοχές κοντά στα σύνορα ισοδυναμεί, στην πράξη, με σταδιακή απεμπόληση της κυριαρχίας μας πάνω σε κομμάτια του εθνικού μας κορμού.

Η γη στις ακριτικές περιοχές δεν είναι απλώς περιουσία. Είναι το ίδιο το σύνορο. Είναι το τελευταίο ανάχωμα απέναντι σε εκείνους που επιβουλεύονται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Όταν αυτή η γη καταλήγει στα χέρια… επενδυτών, αμφιλεγόμενων συμφερόντων ή ακόμη και γειτονικών χωρών με στρατηγικές βλέψεις, τότε το θέμα παύει να είναι οικονομικό. Γίνεται καθαρά εθνικό. Η απώλεια γης στις ακριτικές περιοχές δημιουργεί τεράστιο κενό ασφαλείας, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κάτοικος.

Η ιδιοκτησία γης μπορεί να μην σημαίνει άμεση κυριαρχία, αλλά αποτελεί το πρώτο βήμα προς την άσκηση επιρροής. Όταν η γη ελέγχεται από εξωγενείς παράγοντες, αυτοί αποκτούν λόγο στις τοπικές εξελίξεις, μπορούν να επηρεάσουν την τοπική κοινωνία, ακόμα και να λειτουργήσουν ως δίαυλοι πληροφόρησης ή παραπληροφόρησης. Ταυτόχρονα, η δημογραφική ερήμωση των περιοχών αυτών επιταχύνεται. Οι ντόπιοι, κουρασμένοι από τη χρόνια αδιαφορία της Πολιτείας και την οικονομική ανέχεια, αναγκάζονται να πουλήσουν τη γη τους για ένα κομμάτι ψωμί. Ακολουθεί η εγκατάλειψη.

Γίνονται «γκρίζες ζώνες»

Όταν η τοπική κοινωνία διαλύεται, όταν τα σχολεία κλείνουν και οι τοπικές επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο, τότε η εθνική παρουσία αποδυναμώνεται επικίνδυνα. Οι περιοχές αυτές γίνονται “γκρίζες ζώνες”, έτοιμες να αξιοποιηθούν από οποιονδήποτε έχει συμφέρον να αμφισβητήσει την ελληνικότητά τους. Επιπλέον, το ξεπούλημα της γης φέρνει και οικονομικές αλυσιδωτές συνέπειες. Οι τοπικοί παραγωγοί, αγρότες και κτηνοτρόφοι, χάνουν πρόσβαση στους πόρους που είναι απαραίτητοι για την επιβίωσή τους. Η γη συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια, συνήθως σε κερδοσκοπικά funds ή μεγαλοεπενδυτές που δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για την τοπική ανάπτυξη. Οι παραδοσιακές καλλιέργειες αντικαθίστανται από μαζικές, βιομηχανοποιημένες παραγωγές ή, ακόμα χειρότερα, η γη μένει ακαλλιέργητη, σε αναμονή μεταπώλησης με κέρδος. Δεν πρέπει επίσης να παραβλέψουμε τις πολιτιστικές συνέπειες. Κάθε κομμάτι γης στις ακριτικές περιοχές κουβαλάει την ιστορία του, τους προγόνους, τις παραδόσεις, τα έθιμα και τις αξίες που μας κράτησαν όρθιους στους αιώνες. Με το ξεπούλημα, όλα αυτά θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους. Οι παραδοσιακοί οικισμοί αλλοιώνονται, τα πολιτιστικά μνημεία εγκαταλείπονται ή κακοποιούνται, και ο πολιτιστικός πλούτος της πατρίδας μας χάνεται ανεπιστρεπτί. «Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να παρακολουθεί απαθής αυτή την αργή αλλά σταθερή υπονόμευση της εθνικής της ακεραιότητας», τονίζει ο αγρότης που μίλησε στην εφημερίδα.

Καλά στημένο το σχέδιο και οι μικρές αλλαγές – ασπιρίνη  

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε ακόμα και την ένταξη στον σχεδιασμό του, των εκτάσεων εκείνων που διέπονται από τη δασική νομοθεσία. Όταν αναρτήθηκε από την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) η έγκριση των αρχικών 4 έργων δημιουργίας αιολικών πάρκων στον βόρειο Έβρο και υπήρχαν απλά οι συντεταγμένες των περιοχών, θα έπρεπε οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων που διαφωνούσαν να καταθέσουν ένσταση. Ποιος απλός αγρότης όμως παρακολουθεί την επίσημη σελίδα της ΡΑΕ και ακόμα και αν το έκανε, που να γνωρίζει ότι το χωράφι του είναι μέσα σε αυτές τις συντεταγμένες; Άρα το σχέδιο είναι καλά στημένο… Οι αντιδράσεις πάντως έφεραν κάποια αποτελέσματα, με μικρές αλλαγές, χωρίς ωστόσο να λύνεται το πρόβλημα.

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Αυτό είναι το νέο σχέδιο κανονισμού της Κομισιόν για MOAH

Ο νομοθέτης δεν μπορεί να επιβάλει καταστροφικούς περιορισμούς στην οικονομία ενός τομέα ζωτικής σημασίας για τις μεσογειακές χώρες της Ευρώπης και να στερήσει από τον καταναλωτή ένα τρόφιμο πολύτιμο για την υγεία, χωρίς να είναι βέβαιος ότι υπάρχουν πράγματι...

Αίγυπτος και Νότια Αφρική πιέζουν το ελληνικό πορτοκάλι – Το 30% πάει για χυμό με τιμή κάτω του κόστους

Η φετινή σεζόν για τα όψιμα πορτοκάλια Valencia στην Ελλάδα σημαδεύεται από έντονα προβλήματα ποιότητας και μειωμένων εμπορικών προοπτικών.Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται η Λακωνία, μία από τις κυριότερες περιοχές παραγωγής της ποικιλίας, όπου οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι...

Πάνω από 22.000 νέες εντάξεις στη Βιολογικη Γεωργία – Δεν πληρώνουν σε αυτή την παρτίδα (Έγγραφο)

Άλλοι 22.245 δικαιούχοι εντάχθηκαν στη Βιολογική Γεωργία φυτικής παραγωγής, με τον συνολικό προϋπολογισμό της δράσης να ανέρχεται στα 385.431.751,08 ευρώ κι ενώ παράλληλα είναι βέβαιο ότι αθετείται ο κοινοτικός κανονισμός που έκανε λόγο για πληρωμής 128.4 εκατομμυρίων ευρώ σε...

Πολύ καλό ξεκίνημα σεζόν για το επιτραπέζιο σταφύλι – Το πλεονέκτημα απέναντι σε άλλες μεσογειακές χώρες

Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από ιδανικές κλιματικές συνθήκες, που επέτρεψαν στα αμπέλια να αναπτυχθούν ομαλά, ενώ η καλλιεργητική φροντίδα από πλευράς παραγωγών ανεβάζει τον ποιοτικό πήχη.«Η ζέστη των τελευταίων ημερών δεν επηρεάζει την παραγωγή, καθώς προηγήθηκε μια ισορροπημένη...

Βελβεντό Κοζάνης: Μειωμένη η φετινή παραγωγή του ονομαστού ροδάκινου

Μια ολόκληρη περιοχή φοράει τα καλοκαιρινά της και βγαίνει στα χωράφια. Τα περίφημα νεκταρίνια και ροδάκινα του Βελβεντού ωριμάζουν με τον ήλιο του καλοκαιριού, καλλιεργούνται με τον παραδοσιακό τρόπο και φτάνουν στον καταναλωτή από το χωράφι στο ράφι.Η συγκομιδή για τα καλοκαιρινά φρούτα που έχει...

Υψηλότερη τιμή 4.20€ στη Λακωνία για το ελαιόλαδο – Ασάφεια και προβληματισμός για την αναμενόμενη παραγωγή

Από 3.50 έως και 4.20 κυμάνθηκε την περασμένη βδομάδα η τιμή παραγωγού στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με τη Λακωνία να έχει την υψηλότερη κι ενώ την εποχή αυτή υπάρχει ασάφεια και προβληματισμός σχετικά με την αναμενόμενη παραγωγή.Αγαπητοί μου αναγνώστες...

Ήρθε αλλά… άργησε πολύ το νερό στην Κωπαΐδα – Αγρότες καταγγέλλουν μεγάλη απώλεια εισοδήματος (βίντεο)

Μεγάλη καθυστέρηση καταγγέλουν αγρότες από περιοχές της Βοιωτίας στην έλευση του αρδευτικού νερού, με τους καλλιεργητές να τονίζουν ότι οι απώλειες του εισοδήματός τους είναι μεγάλες.Υπενθυμίζεται ότι από τον Νοέμβριο του 2024 οι αγρότες πραγματοποίησαν δυναμικές και πολύμηνες κινητοποιήσεις,...

Αρδευτικό έργο 55εκ.€ για 80.000 στρέμματα θέλουν τρεις Δήμαρχοι της Π.Ε. Καρδίτσας – Θετικό το ΥΠΑΑΤ

Την πρόθεση υποβολής πρότασης ύψους 55 εκατ. ευρώ για διαδημοτικό αρδευτικό έργο γνωστοποίησε προ ημερών, κατά την διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας του Δ.Σ. Καρδίτσας, ο δήμαρχος Βασίλης Τσιάκος, όπως ήδη σας έχει ενημερώσει το KarditsaLive.Net.Πρόκειται για μία πρόταση που αφορά...

Ευρωπαϊκή και ελληνική παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών το 2025

Σύμφωνα με στοιχεία της Europêch, η Ευρώπη αναμένεται να έχει μια συγκομιδή 3,2 εκατομμυρίων τόνων ροδάκινων και νεκταρινιών κατά το 2025, μειωμένη κατά 7% σε σχέση με την συγκομιδή του 2024 και 2%  αυξημένη σε σχέση με τον μέσο...