Τις εισάγουν, τις πλένουν και τις πουλάνε με… χώμα ελληνικό – Επιτήδειοι μετατρέπουν τις αιγυπτιακές σε… ντόπιες μέσα σε αποθήκες – Κίνδυνος και για τη δημόσια υγεία από τις αλχημείες ψευτοεμπόρων – Μιλά στον «Ε.Α.» ο πρώην πρόεδρος των οπωροπωλών του νομού Ηρακλείου Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης
Από την εφημερίδα ‘Ελληνας Αγρότης που κυκλοφορεί
ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
Την παρέμβαση του Υγειονομικού της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου επιτέλους να μπει ένα φρένο στα… πλυντήρια της πατάτας, ζητά μέσω του «Ελληνα Αγρότη» ο πρώην πρόεδρος των οπωροπωλών του νομού Ηρακλείου Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης.
Εκτός από τις ελληνοποιήσεις της αιγυπτιακής πατάτας, προκύπτουν, όπως λέει, και σοβαρά ζητήματα για τη δημόσια υγεία. Στην εφημερίδα μας μίλησαν και παραγωγοί από τη λαϊκή, που καταγγέλλουν και εκείνοι πως υπάρχει πρόβλημα με τις ελληνοποιήσεις της πατάτας και καλούν την Πολιτεία να ενισχύσει τους ελέγχους στην αγορά. «Οι μισές πατάτες στη λαϊκή που πωλούνται λιανικώς είναι βαφτισμένες. Εκεί είναι οι πιο πολλές. Στο λιανεμπόριο γίνεται το παιχνίδι αυτό».
Εκτός όμως από τη λαϊκή, μπορεί βαφτισμένες πατάτες να υπάρχουν και σε μανάβικα του Ηρακλείου; «Αυτό δεν το έχω διαπιστώσει. Αλλά μπορεί να υπάρχουν και σε μανάβικα. Γιατί όχι;» λέει με νόημα.
Πώς δουλεύουν τα «πλυντήρια»
Συνεχίζοντας, ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης αποκαλύπτει ακόμα τα εξής: «Υπάρχουν από παλιά κάποιες αποθήκες, όπου πάνε τις αιγυπτιακές πατάτες και τις πλένουν για να καθαρίσουν από το μαύρο χώμα που έχει η Αίγυπτος. Τις πλένουν λοιπόν σε ειδικά πλυντήρια και μετά, έτσι όπως είναι βρεγμένες, τις κοσκινίζουν με κοκκινόχωμα και γίνονται σαν της Μεσαράς και σαν των Μαλίων».
Ποιο είναι όμως το μυστικό για να μπορέσει ο καταναλωτής να ξεχωρίσει την πατάτα που έχει βαφτιστεί ντόπια χωρίς να είναι; «Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε και να συμβουλέψουμε τους καταναλωτές να μην αγοράζουν καμία πατάτα πλυμένη. Οταν είναι πλυμένη η πατάτα είναι ύποπτη για αιγυπτιακή, που την έπλυναν για να την πλασάρουν σαν ντόπια. Αλλά, ακόμα και ντόπια να είναι και να την έχουν πλύνει, επειδή οι νοικοκυρές έχουν αυτή τη μανία να ψάχνουν τις καθαρές πατάτες για να μη λερώνουν το σπίτι, είναι μέγα λάθος. Διότι τραυματίζεται ο φλοιός και, από το νερό που είναι ανακυκλώσιμο, εισχωρούν τα μικρόβια στην πατάτα. Αρα, είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Επρεπε να παρέμβει το Υγειονομικό και να απαγορεύεται η πλύση της πατάτας, γιατί τότε είναι επικίνδυνη. Είναι μέγα θέμα. Δηλαδή, πρέπει να γίνει ερώτηση και στο Υγειονομικό»!
Στο σημείο αυτό, ο πρώην πρόεδρος των οπωροπωλών τονίζει ότι «από τις ελληνοποιήσεις της αιγυπτιακής πατάτας προκύπτει παράνομο κέρδος που κατά μέσο όρο ανέρχεται γύρω στα 20 λεπτά το κιλό. Σήμερα, στην αγορά της Κρήτης μπαίνουν σταδιακά οι πατάτες της Μεσαράς, ενώ το Οροπέδιο, μετά τις πρόσφατες ζημιές από τις βροχές, θα διαθέσει τις πρώτες του ποσότητες το νωρίτερο τον Ιούλιο».
Δυνατά φυτοφάρμακα
Στο μεταξύ, στη γεύση, σύμφωνα με τον Μιλτιάδη Χαλκιαδάκη, η πατάτα της Αιγύπτου είναι πολύ καλή. Ομως, υπάρχει ζήτημα με τα φυτοφάρμακα. «Ακόμα και το πιθανώς καρκινογόνο DDT επιτρέπεται να χρησιμοποιείται στις χώρες εκτός Ε.Ε. Πρόκειται για ένα δηλητήριο που παραμένει στο περιβάλλον για πολλά χρόνια. Είναι αληθές, καθώς το DDT έχει χρόνο ζωής στο έδαφος 2-10 έτη και στα νερά έως και 150 έτη! Το DDT περνά στα βρέφη μέσω του θηλασμού, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο».
«Πετάξτε τους έξω! Ξέρετε ποιοι κάνουν τις απάτες»
«Μέσω των σωματείων σας πετάξτε τους έξω!» είναι το μήνυμα του Μιλτιάδη Χαλκιαδάκη προς τους παραγωγούς της λαϊκής. «Ξέρετε ποιοι κάνουν αυτές τις απάτες. Μην αφήσετε λοιπόν να κάνουν ζημιά στη δουλειά σας».
Ο κ. Χαλκιαδάκης καταλήγει λέγοντας στους καταναλωτές να έχουν υπόψη τους ότι οι ντόπιες πατάτες διοχετεύονται στην αγορά κάθε χρόνο γύρω στον Ιούνιο, και από τότε και μετά ως το τέλος του καλοκαιριού. Από τον Ιανουάριο μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού δεν βγαίνουν καθόλου πατάτες, με εξαίρεση κάποιες παλιές, που μπορεί σε μικρές ποσότητες να βρίσκονται σε αποθήκες και να μπουν στην αγορά.
Μόνο φέτος, λόγω των ζημιών από τις βροχές, δεν θα μπορέσουν οι Λασιθιώτες να βγάλουν πατάτες πριν από τον Ιούλιο.
«Να ενισχυθούν οι έλεγχοι στην αγορά»
«Υπάρχει σοβαρό θέμα με τις ελληνοποιήσεις στην αιγυπτιακή πατάτα» καταγγέλλει και ο παραγωγός από τον Δήμο Φαιστού Στέλιος Φανουράκης, που καλεί το κράτος να προβαίνει σε περισσότερους ελέγχους στην αγορά, αλλά και τους καταναλωτές να είναι επιφυλακτικοί όταν αγοράζουν πατάτες και να μην πιστεύουν πάντοτε ότι είναι ντόπιες αυτές που τους παρουσιάζουν. Να ψάχνουν όσο μπορούν και να αγοράζουν πατάτες από ανθρώπους που γνωρίζουν.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο παραγωγός Μανόλης Κοκολογιάννης από τον Κρουσώνα. «Δεν έχω σχέση με την καλλιέργεια της πατάτας. Εγώ παράγω μόνο φρούτα. Ξέρω όμως ότι όλη η πατάτα που διατίθεται ως ντόπια την περίοδο του χειμώνα έχει ελληνοποιηθεί, αφού μέσα στον χειμώνα δεν υπάρχει ντόπια παραγωγή».