back to top

«Πανωτόκια, ασάφειες και… funds δεν διευθετούν τα αγροτικά κόκκινα δάνεια»

Η διαβούλευση για το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ για τα κόκκινα δάνεια τελείωσε τη Δευτέρα 10/2 στις 8 π.μ. και πλέον περνά στην επόμενη φάση, με τους άμεσα ενδιαφερόμενους αγρότες να έχουν πλήθος αντιρρήσεων για τις ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση. 

Μάλιστα, ο Αγροτικός Σύλλογος Αρχαίας Κορίνθου, ο Σύνδεσμος Ελληνικής  Κτηνοτροφίας, η Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας, αλλά και άλλοι φορείς έχουν εκφράσει δημόσια τις ενστάσεις, αλλά και τις αντιπροτάσεις τους.

Αναλυτικά το σχόλιο του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Αρχαίας Κορίνθου, Σωτήρη Κόλλια:

«Κύριε υπουργέ,

θεωρώντας ειλικρινή τη δήλωση σας ότι, η πόρτα σας είναι ανοιχτή και μαζί με τους συνεργάτες σας, έχετε σκοπό να βρούμε μαζί λύσεις στα προβλήματα μας, παρακαλώ πολύ, να συμπληρώσετε στο σχέδιο νόμου τη ρύθμιση που σας προτείνουμε.

Αποτελούν τη δίκαιη λύση που αξίζουν οι αγρότες. Αν δεν μας ακούσετε, δεν θα μπορέσουν οι αγρότες να πάρουν ανάσα και να απαλλαγούν, από υπέρογκα βάρη πολλών δεκαετιών, πολλά από τα οποία, οφείλονται στη νομική ερμηνεία, μη ρητών ή ασαφών διατάξεων ή ρυθμίσεων. Όπως θα έχετε διαβάσει, τα πρώτα σχόλια στον ηλεκτρονικό τύπο αναφέρουν, για το σχέδιο νόμου, ότι είναι χαμένη στη μετάφραση, η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, όπως έχει συνταχθεί.

Για την προστασία των δανειοληπτών και ειδικά των αγροτών, από την υπέρμετρη και επικίνδυνη διόγκωση των υποχρεώσεών τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα, εξαιτίας της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν εμπρόθεσμα στις υποχρεώσεις τους, έχουν πράγματι τεθεί από τη νομοθεσία σημαντικοί περιορισμοί μέχρι σήμερα. Στο παρελθόν όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις δέχθηκαν, ότι υπάρχει οξύ πρόβλημα με τους ανατοκισμούς των τόκων (πανωτόκια) των δανείων που λαμβάνονται από τα πιστωτικά ιδρύματα. Μέχρι σήμερα, έχουν ψηφιστεί από το έτος 1998 μέχρι σήμερα τρεις σχετικές ρυθμίσεις, με τις οποίες προσπάθησαν να δώσουν λύση στο σημαντικό αυτό πρόβλημα. Ειδικότερα, ψηφίστηκαν η ρύθμιση α) του άρθρου 12 του Ν. 2601/1998 β) του άρθρου 30 του Ν. 2789/2000 και τέλος η κυριότερη, του άρθρου 39 του Ν. 3259/2004.

Επειδή το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, παρά τις παραπάνω νομοθετικές ενέργειες παραμένει άλυτο για πολλούς λόγους, θα πρέπει η νέα ρύθμιση να προβλέπει επιπλέον ρυθμίσεις, με σαφείς διατυπώσεις, σε καίρια σημεία όπως, ο ορθός επαναϋπολογισμός των οφειλών, τον χρόνο αποπληρωμής, το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και την αναστολή διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος αγροτών, μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος ρύθμισης ή όσο διάστημα είναι ενήμερος ο οφειλέτης.

Επειδή δεν υπάρχουν, εξειδικευμένοι διαχειριστές αγροτικών πιστώσεων, που θα φέρουν εγγυημένα αποτελέσματα με την ασαφή ρύθμιση των χρεών των αγροτών όπως είναι διατυπωμένη στο σχέδιο νόμου.

Επειδή η δυνατότητα που δίνετε με το σχέδιο νόμου, για πώληση των κόκκινων δανείων των αγροτών, από τον ειδικό εκκαθαριστή της τράπεζας της Ελλάδος, δεν είναι το ζητούμενο για την προστασία των αγροτών και της αγροτικής περιουσίας.

Επειδή το ζητούμενο είναι πως θα κάνουμε πάλι πράσινα τα κόκκινα δάνεια και θα επελευθερώσουμε τον αγρότη, από τα δεσμά των χρεών, για να συνεχίσει την αγροτική παραγωγή.

Επειδή τις τελευταίες δεκαετίες, συρρικνώνεται όλο και πιο πολύ το αγροτικό εισόδημα και υστερεί δραματικά πλέον έναντι του αστικού, με αποτέλεσμα οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις να εγκαταλείπονται.

Θέτουμε υπ όψιν σας, την πρόταση μας για τη συμπλήρωση του σχεδίου νόμου και σας καλούμε, να προσθέσετε στο νόμο, το πιο κάτω, Άρθο 20Α, για να αποφύγουμε τη δημιουργία, νέων προβλημάτων, με περισσότερες συγκρούσεις, απώλειες στον πρωτογενή τομέα και την αγροτική παραγωγή.

Άρθρο 20Α – Ρύθμιση οφειλών αγροτών σε πιστωτικό ίδρυμα ή σε υπό εκκαθάριση πιστωτικό ίδρυμα ή σε διαχειριστή πιστώσεων.

1.Κατ` εξαίρεση των κειμένων διατάξεων, η συνολική απαίτηση για οφειλή από κάθε είδους συμβάσεις δανείων ή πιστώσεων, αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων καθώς και αγροτικών συνεταιρισμών, οι οποίες έχουν συνομολογηθεί πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, ή θα συνομολογηθούν, δεν δύναται να υπερβαίνει το διπλάσιο του κατά περίπτωση ληφθέντος κεφαλαίου, εκάστου δανείου ή πίστωσης, ή του αθροίσματος των ληφθέντων κεφαλαίων περισσότερων δανείων ή πιστώσεων, ή προκειμένου περί αλληλόχρεων λογαριασμών, του ποσού της οφειλής, όπως αυτή διαμορφώθηκε, κατά την τελευταία εκταμίευση του λογαριασμού (με τη λήψη του ποσού της τελευταίας πιστώσεως δανείου), προσαυξημένων των ποσών αυτών με συμβατικούς τόκους μέχρι το 50% του ληφθέντος κεφαλαίου κατ’ ανώτατο όριο, με την επιφύλαξη της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου.

Καταβολές που έγιναν οποτεδήποτε από τον οφειλέτη, τον εγγυητή ή τρίτο, αφαιρούνται από το συνολικό ποσό της οφειλής, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την αναπροσαρμογή της απαίτησης βάση των διατάξεως του παρόντος.

Ο υπολογισμός της απαίτησης του παρόντος προκύπτει από τον παρακάτω μαθηματικό τύπο:

(Ληφθέν κεφάλαιο Χ 2 ) – Σύνολο καταβολών = Ανώτατη απαίτηση

2.Τα πιστωτικά ιδρύματα ή οι ειδικοί εκκαθαριστές πιστωτικού ιδρύματος ή οι διαχειριστές πιστώσεων, οφείλουν να αναπροσαρμόσουν το ύψος των απαιτήσεων τους σύμφωνα με τη διάταξη της προηγούμενης παραγράφου και να τις γνωστοποιούν εγγράφως στον οφειλέτη καθώς και στην Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα & Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Με τη γνωστοποίηση ενημερώνουν τον οφειλέτη για το συνολικό ληφθέν κεφάλαιο, το σύνολο των καταβολών του και το ύψος της οφειλής του, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος και καλούν τον οφειλέτη να υποβάλει, αίτηση υπαγωγής σε πρόγραμμα ρύθμισης, εντός προθεσμίας ενενήντα (90) ημερών από την γνωστοποίηση, μέσω της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα & Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

3.Προκειμένου περί οφειλών από δάνεια ή πιστώσεις που χορηγήθηκαν πριν από το έτος 1990, εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία των οφειλών αυτών, για την ανεύρεση του ληφθέντος κεφαλαίου ή των καταβολών του οφειλέτη, η συνολική οφειλή διαγράφετε, ασχέτως του χρόνου καταγγελίας της σύμβασης ή της ημερομηνίας που αυτή κατέστη ληξιπρόθεσμη εν μέρει ή στο σύνολο της.

4.Η αποπληρωμή της προκύπτουσας κατά τα ως άνω οφειλής, μπορεί να έχει διάρκεια έως είκοσι (20) έτη, εκ των οποίων δύο (3) έτη θα αποτελούν περίοδο χάριτος και η αποπληρωμή, θα γίνεται με ισόποσες περιοδικές δόσεις, εκτός και αν τα δύο μέρη συμφωνήσουν διαφορετικά. Η οφειλή θα είναι έντοκη, με το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο της ενήμερης οφειλής για χρηματοδοτήσεις αγροτικής αναπτύξεως.

6.Στις διατάξεις του παρόντος άρθρου υπάγονται επίσης τα δάνεια ή πιστώσεις που έχουν ρυθμιστεί με παλαιότερες διατάξεις ή επιμέρους ρυθμίσεις ή μεταξύ των μερών.

7.Διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, που έχουν ήδη αρχίσει, για την είσπραξη οφειλών αγροτών, που ρυθμίζονται με το παρόν άρθρο, αναστέλλονται τουλάχιστον μέχρι τις 31/7/2025 ή μέχρι οριστικής συνομολόγησης της παρούσας ρύθμισης.8.Τα δικαιώματα του παρόντος άρθρου έχουν και οι καθολικοί διάδοχοι του πρωτοφειλέτη ή του εγγυητή.

9. Το πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών όπως ορίζονται με τις διατάξεις του παρόντος μπορεί να περιλαμβάνει επιπλέον διαγραφή απαίτησης σε ποσοστό ανάλογα με το ύψος της οφειλής, τη δυνατότητα τήρησης της ρύθμισης ή της ολικής εξόφλησης της οφειλής, την ύπαρξη και την αξία σχετικών εξασφαλίσεων και την οικονομική δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι παρατηρήσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας:

Προτείνουμε, η ρύθμιση να επεκταθεί σε όλα τα επιχειρηματικά δάνεια – δάνεια κίνησης, προς όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και όχι μόνο σε αυτά που εκχωρήθηκαν στην PQH, από την πρώην ΑΤΕ.

Περαιτέρω, υπάρχουν επιχειρηματικά δάνεια αλιέων, ακόμη και από την πρώην ΑΤΕ, οι οποίοι ενώ θεωρούνται δια νόμων επαγγελματίες αγρότες, εντούτοις έχουν εκχωρηθεί σε άλλα Funds.

Η Μέση Αλιεία συνιστά ένα αυθύπαρκτο παραγωγικό κλάδο του Πρωτογενούς Τομέα, ο οποίος όπως γνωρίζετε παράγει υψηλό οικονομικό, κοινωνικό και Εθνικό έργο και μάλιστα σε υπερπολλαπλάσιο μέγεθος του κόστους της στήριξης του. Η διατήρηση της Μέσης Αλιείας είναι επιβεβλημένη, διότι συμβάλει στην επισιτιστική ασφάλεια και μάλιστα καλύπτοντας τις ανάγκες των Ελλήνων καταναλωτών με ένα πολύτιμο διατροφικό πόρο, το ψάρι, αποτελεί τέλος, το συνδετικό «υλικό» για τις παράκτιες κοινωνίες, εξασφαλίζοντας 70.000 θέσεις εργασίας.

Να υπογραμμίσουμε επίσης, ότι ο κλάδος της Μέσης αλιείας είναι ο παραγωγικός κλάδος του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος έχει πληγεί βαρύτατα και περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο, από τις αλλεπάλληλες κρίσεις.

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img

Διαβάστε ακόμη

Χιλιάδες βιολογικοί καλλιεργητές μένουν εκτός Μέτρου 11

Εκτός του Μέτρου 11 για τη Βιολογική Γωργία και Κτηνοτροφία 2014-2022 μένουν χιλιάδες παραγωγοί οι οποίοι ενημερώθηκαν ότι το σχετικό τους αίτημα απορρίπτεται.Μάλιστα, αυτοί οι παραγωγοί περίμεναν περί τα τέλη του Νοεμβρίου 2024 να πληρωθούν, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν...

Κατά 30% μειώνεται η απαίτηση παράδοσης για τη συνδεδεμένη σε ρεβίθια, φακές, φασόλια και γίγαντες

Κατά 30% μειώνεται η απαίτηση παράδοσης στις καλλιέργειες ρεβιθιών, φακής, φασολιών και γιγάντων, προκειμένου οι εν λόγω αγρότες να λάβουν τη συνδεδεμένη.Αναλυτικά η Υπουργική Απόφαση:«Άρθρο 1Η υπ’ αρ. 954/275370/07.09.2023 κοινή υπουργική απόφαση τροποποιείται ως ακολούθως:Α. Το άρθρο 3 αντικαθίσταται...

Πτωτικά κινείται το ελαιόλαδο σε Μεσσηνία και Λακωνία

Θολό παραμένει το τοπίο για το ελαιόλαδο τόσο στη Μεσσηνία όσο και στη Λακωνία, με τους παραγωγούς να προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.Οι τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά, καθώς το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μετά βίας αγγίζει τα 4,30...

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ πληρώνει τις εκκρεμότητες του προηγούμενου διαστήματος πριν την 25η Μαρτίου

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα αρχίσει να... μοιράζει χρήμα σε όσους αγρότες περιμένουν να πληρωθούν για τις εκκρεμότητες που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν 345.605 αγροτεμάχια τα οποία αντιστοιχούν στο 6,2% του συνόλου των ελεγχθέντων και είχαν βγει προσωρινά...

ΥΠΕΝ: Παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων σε 7 προγράμματα

Ανακοινώνεται η παράταση υποβολής αιτήσεων σε επτά προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης. Συγκεκριμένα, για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2025» η υποβολή αιτήσεων παρατείνεται έως τις 13 Απριλίου του 2025.Επιπλέον, για τα προγράμματα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα», «Βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης ορεινών τουριστικών καταλυμάτων», «Αθηνά», «Φοίβος» και «Προώθηση της Ενεργειακής...

Αγροτική σύσκεψη στη Λάρισα για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των πληγέντων από «Daniel» και χαλάζι

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, αλλά και οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της Αγιάς διοργανώνουν σύσκεψη για τα προβλήματα που δημιουργεί η καθυστέρηση των αποζημιώσεων των πληγέντων από την κακοκαιρία «Daniel» και το χαλάζι.Η σύσκεψη θα γίνει την...

Περίπου 53 εκατομμύρια ευρώ κοστίζει συνολικά το πρόγραμμα για τη Σύσταση Ομάδων Παραγωγών

Με απόφαση Κώστα Τσιάρα υπερδέσμευση 22 εκ. και εντάσσονται όλες οι προτάσεις που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας  στην Παρέμβασης  Π3-77-1.1 στον τομέα της Γεωργίας του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027.Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης &...

Μέχρι τις 6 Μάη η υποβολή πρώτου αιτήματος πληρωμής για τα Σχέδια Βελτίωσης στην Π.Ε. Λάρισας

Έως και τις 6 Μαΐου οι ενδιαφερόμενοι που ανήκουν στην Π.Ε. Λάρισας θα μπορούν να υποβάλουν το πρώτο τους αίτημα για πληρωμή από τα Σχέδια Βελτίωσης.Αναλυτικά:«Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟ) Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με σκοπό την...

Έως και τις 31 Μαΐου η προθεσμία για τα γεωργικά προϊόντα στη μεταποίηση

Με δυο τροποποιητικές αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ παρατείνεται έως και τις 31 Μάη η προθεσμία για ένταξη των τελικών πράξεων γεωργικών και μη γεωργικών προϊόντων στον τομέα της μεταποίησης.Η πρώτη πράξη έχει...
- Διαφήμιση -spot_img