back to top

Χρυσό το σταμναγκάθι της Γραμβούσας στα Χανιά

Πολύχρονες προσπάθειες από τους παραγωγούς μέσω του συνεταιρισμού για να καταχωρηθεί ΠΟΠ 

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

[email protected]

Σε καλό δρόμο βρίσκεται η προσπάθεια των παραγωγών της Γραμβούσας μέσω του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γραμβούσας για την κατάκτηση ΠΟΠ στο σταμναγκάθι, που ως προϊόν θεωρείται φάρμακο για την ανθρώπινη υγεία και η περιοχή έχει πραγματικά επενδύσει σε αυτό το αγαθό της φύσης.

Στον «Eλληνα Αγρότη» μίλησε ο μεγαλύτερος παραγωγός της Κρήτης, που είναι από την περιοχή αυτή και καλλιεργεί 35 στρέμματα σταμναγκαθιού, Νίκος Σταματάκης, ο οποίος κυριολεκτικά έχει αφιερώσει τη ζωή του σε αυτή την καλλιέργεια!

Oλα στη Γραμβούσα, όπου σε επίπεδο Κρήτης βρίσκεται το 90% των παραγωγών της Κρήτης, ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1980. Κάποιοι αγρότες της περιοχής συνέλεξαν άγριο σταμναγκάθι, το οποίο και καλλιέργησαν μαζικά στο φυσικό του περιβάλλον, στην αρχή της περιοχής του ακρωτηρίου της Γραμβούσας, στα δυτικά της Κρήτης.

Οπως αναφέρει και ο συνεταιρισμός, από τότε η καλλιέργεια αυτή έχει εξαπλωθεί πολύ, με αποτέλεσμα να είναι πια το κυρίαρχο καλλιεργήσιμο λαχανικό της περιοχής.

Οι συνθήκες καλλιέργειας είναι συχνά αποτρεπτικές. Ο άνεμος που φυσάει τις περισσότερες ημέρες του χρόνου μπορεί να αποβεί καταστροφικός, όμως ο άνεμος αυτός σε συνδυασμό με τα φτωχά ανόργανα εδάφη της περιοχής δίνουν την ιδιαίτερη γεύση στο σταμναγκάθι της Γραμβούσας.

«Το ΠΟΠ το παλεύουμε εδώ και χρόνια»

Ο Νίκος Σταματάκης, που χρησιμοποιεί μέχρι και drones για να ψεκάζει τα φυτά του, πάντα με βιολογικά σκευάσματα, λέει χαρακτηριστικά στον «Ελληνα Αγρότη»: «Γίνονται προσπάθειες σημαντικές από τον συνεταιρισμό μας. Ομως είναι κάτι δύσκολο. Δεν βοηθάνε τόσο πολύ από το υπουργείο. Θέλει χρηματοδότηση. Θέλει έρευνα από τα πανεπιστήμια. Θεωρώ ότι είμαστε πάντως σε καλό δρόμο».

Στο σημείο αυτό ο Νίκος Σταματάκης λέει ότι «το σταμναγκάθι είναι ο βασιλιάς στα φυλλώδη. Αλλά χρειάζεται μεγάλη γραφειοκρατία. Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια. Εμείς επιχειρήσαμε στην αρχή να πάρουμε ΠΟΠ Γραμβούσας. Αλλά μας είχαν πει ότι θα είναι πιο εύκολο να γίνει ΠΟΠ Κρήτης. Η προσπάθεια είναι σε εξέλιξη. Θεωρώ ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε».

Ο Νίκος Σταματάκης συνεχίζει λέγοντας: «Ο συνεταιρισμός είχε κάνει μια προσπάθεια να κάνουμε μια ομάδα. Δεν ευδοκίμησε αυτή η προσπάθεια. Από εκεί και πέρα είμαστε δύο τρεις μεγάλοι παραγωγοί που κάνουμε μόνοι μας προσπάθεια παραγωγής με πιστοποιήσεις. Με ήπια καλλιέργεια. Εχουμε μπει σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Δεν παράγουμε βιολογικά, αλλά χρησιμοποιούμε μόνο βιολογικά σκευάσματα. Η μόνη διαφορά είναι ότι εμείς αναγκαστικά χρησιμοποιούμε λιπάσματα για τη λίπανση των καλλιεργειών μας».

Πώς γίνεται η παραγωγή του σταμναγκαθιού

Πώς όμως γίνεται όλη αυτή η «μαγική» διαδικασία παραγωγής σταμναγκαθιού; Ο Νίκος Σταματάκης εξηγεί: «Μαζεύουμε άγριο σπόρο και καλλιεργούμε. Εγώ έχω 35 στρέμματα. Εχω καταφέρει και ξεπερνάω τους 100 τόνους τον χρόνο. Εχω και τα drones για να μπορώ να κάνω συχνά περάσματα ψεκάζοντας με χαλκό, θειάφι και βάκιλλο και τίποτα άλλο. Δεν είναι ένα χημικό που το χρησιμοποιείς δυο φορές τον χρόνο. Είναι μια πολύ δύσκολη καλλιέργεια. Απαιτεί πολλές εργατοώρες. Πολλά εργατικά χέρια και το βασικότερο πρόβλημα, θέλει πολύ νερό».

Σύμφωνα με όσα μας λέει, το σταμναγκάθι για να ευδοκιμήσει χρειάζεται αμμοαργιλώδες έδαφος. «Και στη Μεσαρά έκαναν προσπάθεια και δεν τα κατάφεραν. Χρειάζεται αμμοαργιλώδη εδάφη, τα οποία στραγγίζουν καλά».

Πώς ξεκίνησε να ασχολείται

Στη Γραμβούσα δραστηριοποιούνται περίπου 50 παραγωγοί και παράγουν γύρω στους 500 τόνους τον χρόνο. Ο Νίκος Σταματάκης μας λέει πως μέχρι και το 2015 η τιμή παραγωγού είχε φτάσει μέχρι και τα 10 με 15 ευρώ το κιλό! Ωστόσο σήμερα είναι γύρω στα 3 με 3,5 ευρώ το κιλό.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζει, η ζήτηση είναι τεράστια τόσο από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας μας όσο και από το εξωτερικό και κυρίως από τη Γερμανία.

«Εμείς είχαμε παλιά, θερμοκήπια με αγγούρια και ντομάτες γύρω στα 10 στρέμματα. Το 2004 έκανε ο πατέρας μου μια προσπάθεια, βάζοντας ούτε μισό στρέμμα σταμναγκάθι. Με τη μάνα μου το βράδυ καθάριζαν το σταμναγκάθι και το πουλούσαν. Και με 100 κιλά την εβδομάδα για 5-6 μήνες έβγαλαν καθαρά 15.000 ευρώ. Ετσι σταδιακά ξήλωσε τα θερμοκήπια και ασχολήθηκε μόνο με τα σταμναγκάθι», τονίζει ο ο Νίκος Σταματάκης.

Με βάρκα προσεγγίζουν το άγριο για σπόρους

Είναι εντυπωσιακή η ιστορία που μας λέει ο Νίκος Σταματάκης: «Επειδή είμαστε λίγοι παραγωγοί, δεν μπαίνει καμία εταιρία στον κόπο να πάρει τον σπόρο και να τον κάνει υβρίδιο και να μας τον πουλάει μετά. Γιατί το κόστος είναι πολλά εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή αυτοί το κάνουν μόνο στις ντομάτες, που είναι εκατομμύρια παραγωγοί ανά την Ευρώπη.

Οπότε τι κάναμε; Πήγε ο πατέρας μου πριν από 20 χρόνια με τις βάρκες εδώ στο Ακρωτήρι, στη Γραμβούσα, στον Μπάλο, στην παραλία, στα γρεμνά. Και μαζέψανε δυο τσουβάλια σπόρο ο καθένας από τον άγριο και από εκεί καλλιέργησαν το άγριο σταμναγκάθι. Εμείς λοιπόν από εκεί και μετά τι κάνουμε; Κάθε χρόνο από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουμε κρατήσει ένα στρέμμα μόνο για σπόρο. Από τον σπόρο που θα πάρεις από το ένα στρέμμα, μπορείς να φυτέψεις 100 στρέμματα.

Από εκεί και πέρα για μία πενταετία ο σπόρος διατηρεί τα φυσικά του χαρακτηριστικά. Αλλά εμείς κάθε δύο – τρία χρόνια πάμε και παίρνουμε λίγο άγριο. Επειδή οι μέλισσες πάνε παντού, το μπασταρδεύουν. Δηλαδή χάνει τα “σαρακωτό” που έχει. Τώρα το άγριο είναι πιο ευάλωτο στις ασθένειες. Χάνεις τα πρώτα χρόνια στην παραγωγή σε ποσότητα, αλλά κερδίζεις στην ποιότητα».

Χάρης Χαρωνίτης (διατροφολόγος): Απερίγραπτη η διατροφική αξία του σταμναγκαθιού

Ο διατροφολόγος από το Ρέθυμνο Χάρης Χαρωνίτης μίλησε στον «Ελληνα Αγρότη» για τη διατροφική αξία του σταμναγκαθιού, λέγοντας κατηγορηματικά:

«Είναι ένα χόρτο το το οποίο έχει όλα τα οφέλη που έχουν τα χόρτα. Είναι μια σημαντική πηγή φυτικών ινών, που χαρακτηρίζονται και ως διαιτητικές ή άπεπτες φυτικές ίνες. Δηλαδή, δεν πέπτονται από τον οργανισμό. Και αυτό βοηθάει την καλή λειτουργία του εντέρου, δηλαδή αποφεύγουμε προβλήματα δυσκοιλιότητας, που είναι πολύ σοβαρά και δυστυχώς πολλοί συνάνθρωποί μας ταλαιπωρούνται με αυτά.

Επίσης, οι φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού, να μην πεινάμε γρήγορα, για ανθρώπους που θέλουν να μειώσουν την ποσότητα του φαγητού. Και επίσης οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για να διατηρήσουμε ένα καλό επίπεδο ζαχάρου στο αίμα, όπως επίσης βοηθάει και στη σταθερότητα ή μείωση της χοληστερίνης στον οργανισμό μας.

Επίσης, περιέχει βιταμίνες Α, C και Ε, οι οποίες χαρακτηρίζονται ισχυρά αντιοξειδωτικές. Επίσης, υπάρχουν η νιτροβιταμίνη, η β καροτίνη αλλά και η λουτεΐνη. Αλλά υπάρχουν και οι φαινολικές ενώσεις, οι οποίες προφανώς συνδέονται με τις μεθόδους πρόληψης του καρκίνου.

Από εκεί και πέρα, έχουμε πολύ ισχυρή δράση της βιταμίνης Α, της C και της Ε, που λειτουργούν συνεργατικά. Δημιουργούν ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό. Εχουμε και τα ωμέγα λιπαρά, τα οποία υπάρχουν στο ελαιόλαδο. Aρα φανταστείτε ένα πιάτο σταμναγκάθι με ελαιόλαδο. Μιλάμε για ισχυρή δόση αντιοξειδωτικών. Και ωφέλιμη για τον οργανισμό πολλαπλώς.

Επίσης αυτή η οξειδωτική δράση, τέλος, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, που μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά θέματα λειτουργίας του οργανισμού, καταστρέφοντας τα αγγεία μας. Eχουμε όμως και ποσότητες ασβεστίου, ψευδαργύρου και καλίου. Το κάλιο είναι γνωστό ότι συμβάλλει στη ρύθμιση της πίεσης, όπως και στη λειτουργία του εγκεφάλου, στη μνήμη, τη σύσταση των μυών μας κ.λπ.».

Πολλά οφέλη

«Είναι ένα χόρτο το το οποίο έχει όλα τα οφέλη που έχουν τα χόρτα. Είναι μια σημαντική πηγή φυτικών ινών, που χαρακτηρίζονται και ως διαιτητικές…»

Λειτουργία εντέρου

«Δηλαδή δεν πέπτονται από τον οργανισμό. Και αυτό βοηθάει την καλή λειτουργία του εντέρου, δηλαδή αποφεύγουμε προβλήματα δυσκοιλιότητας, που είναι πολύ σοβαρά».

Φυτικές ίνες

«Επίσης, οι φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού, να μην πεινάμε γρήγορα» λέει ο διατροφολόγος.

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Θέλουν να επναναφέρουν τα χωριά στα σχέδια του 1923 – Πως απαξιώνονται οι περιουσίες σε κοινότητες κάτω των 2.000 κατοίκων

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Έλληνας Αγρότης», που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα Τετάρτη 30 Απριλίου Τα πάνω κάτω φέρνει το νέο Π.Δ για την οριοθέτηση των οικισμών της χώρας. Χιλιάδες ιδιοκτησίες απαξιώνονται, νυν οικισμοί αναθεωρούνται σε βάρος των πολιτών ενώ...

«Κοσκινίζει» ένα-ένα τα ΑΦΜ η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – Τσέχος αγρότης κινδυνεύει με φυλάκηση και πρόστιμο πάνω από 300.000 ευρώ

Σκάνδαλο με ανακριβείς δηλώσεις ΟΣΔΕ ανακάλυψε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κατόπιν ελέγχων που διενέργησε στον τσέχικο πρωτογενή τομέα, όπου και διαπιστώθηκε ότι αγρότης εισέπραττε ευρωπαϊκά χρήμματα για στρέμματα που δεν του ανήκαν.Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εξήγγειλλε κατηγορητήριο για τον φερόμενο ως...

Συνδεδεμένες, αποζημιώσεις και επιδόματα έπειτα από διασταύρωση με την ΑΑΔΕ – Τι είναι το Εθνικό Μητρώο Παροχών

Η διασύνδεση της λεγόμενης κοινωνικής πολιτικής με τα στοιχεία που προκύπτουν από την ΑΑΔΕ είναι ολοένα και πιο κοντά, καθώς σύμφωνα νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 28 Απρίλη στο Υπουργικό Συμβούλιο συστήνεται το Εθνικό Μητρώο Παροχών.Η τελική μορφή αναμένεται...

Τα πανωτόκια εκτοξεύουν χρέη – Το νομοσχέδιο για τα αγροτικά «κόκκινα» δάνεια εγκλωβίζει αγρότες και συνεταιρισμούς

Σε Kοινοβουλευτική παρέμβαση προχώρησε η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, καταθέτοντας Ερώτηση σε συνδυασμό με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αναφορικά με τα σοβαρά προβλήματα διαχείρισης των...

Από το 2019 επαναλαμβάνεται η δέσμευση για τον ΕΛΓΑ – Ανάγκη για άμεσες αποζημιώσεις στους χαλαζόπληκτους αγρότες

Από το 2019 επαναλαμβάνεται αλλά χωρίς να υλοποιείται η μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ, με πολλές κατηγορίες αγροτών να στερούνται αποζημιώσεις που δεν υπόκεινται στον αναχρονιστικό κανονισμό.Πάρα πολλοί σύλλογοι, συνολικά το αγροτικό κίνημα, βουλευτές και άλλοι φορείς έχουν καταθέσει επανειλλημένα το...

Αγορά με προοπτικές η Αυστραλία – Μπορεί να εξαχθεί το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο;

Η Αυστραλία είναι ένας μεγάλος καταναλωτής ελαιολάδου με ραγδαία ανάπτυξη και με πολύ μικρή παραγωγή.Το τυποποιημένο ελληνικό ελαιόλαδο, θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις να αυξήσει το μερίδιό του στην τεράστια αυτή χώρα με ισχυρή παρουσία της ομογένειας.Την αγορά της...

Επιδότηση σε μικροκαλλιεργητές χωρίς έλεγχο και αποζημιώση ανά κεφάλι ζώου σκέφεται η Ε.Ε.

Νέα μέτρα στήριξης των αγροτών έρχονται με την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ που θα συζητηθεί στις 14 Μαΐου και έχει στο επίκεντρό της τους μικρούς καλλιεργητές.Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με έγγραφο του τμήματος Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι μικροκαλλιεργητές...

Μέχρι την Τρίτη 29 Απρίλη οι δηλώσεις για όσους δεν πήραν de minimis – Η αίτηση απαραίτητη προϋπόθεση για πληρωμή

Άμεσα πρέπει να προχωρήσουν σε νέα αίτηση  οι αγρότες που δικαιούνται αλλά δεν έλαβαν de minimis αποζημίωση τη Μεγάλη Πέμπτη 17 Απρίλη, με την προθεσμία νέας υποβολής αιτήσεων να λήγει την Τρίτη 29 Απριλίου.Μάλιστα η υποβολή αίτησης είναι απαραίτητη...

Έρχεται νέο ευρωπαϊκό Μέτρο που επιδοτεί τους μικροκαλλιεργητές έως και 50.000 ευρώ – Πώς μπορεί να το ενσωματώσει η Ελλάδα

Ένα νέο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο φαίνεται πως μπαίνει στον χάρτη των επιδοτήσεων των αγροτών, με το επικείμενο Μέτρο να δίνει έμφαση στις μικρές και οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, προσφέροντας καθαρή ενίσχυση έως και 50.000€.Η συζήτηση για την ενίσχυση των μικροκαλλιεργητών έχει...