back to top

‘Έχει πολύ μέλλον ο αγροτουρισμός στην Ελλάδα

Οι  λάτρεις του αυθεντικού, του ανεξερεύνητου, του ανεπιτήδευτου τουρισμού μπορούν να  απολαύσουν ό,τι απλόχερα προσφέρει η φύση

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΑ (Σύμβουλος τουριστικών επιχειρήσεων)

Στην Ελλάδα, η αξιόλογη γεωφυσική ποικιλομορφία, οι ανεξάντλητοι φυσικοί πόροι, τα  ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά και η παράδοση, συνθέτουν ένα σπάνιο μωσαϊκό  παραστάσεων, εικόνων και εμπειριών δημιουργώντας έναν τόπο ευλογημένο. Εδώ, οι  λάτρεις του αυθεντικού, του ανεξερεύνητου, του ανεπιτήδευτου τουρισμού μπορούν να  απολαύσουν ό,τι απλόχερα προσφέρει η φύση.

Τι είναι ο αγροτουρισμός;

Αγροτουρισμός, σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι μια εναλλακτική  μορφή τουρισμού που αναπτύσσεται σε μη αστικό χώρο και αφορά δραστηριότητες  υποδοχής και φιλοξενίας που ασκούνται από επιχειρηματίες αγρότες με σκοπό, τόσο την  εκμάθηση των αγροτικών δραστηριοτήτων στους επισκέπτες, όσο και την ενίσχυση του  αγροτικού εισοδήματος και της τοπικής οικονομίας, μέσα από την εκμετάλλευση των  τουριστικών καταλυμάτων και από την τροφοδοσία των τουριστικών μονάδων με προϊόντα  τοπικής παραγωγής και γεωργικών συνεταιρισμών.

Δύο παράλληλοι στόχοι: 

  1. Να δώσει τη δυνατότητα στον τουρίστα να περάσει ήρεμες διακοπές μέσα στη  φύση, έξω από το πλαίσιο του ανεπτυγμένου τουρισμού, μέσα σε ένα φιλόξενο  κλίμα που δημιουργεί η ίδια η φύση και οι άνθρωποι της.
  2. Να ενισχύσει τον επαγγελματία του αγροτικού εισοδήματος με την εκμετάλλευση  καταλυμάτων και την τροφοδοσία τους, με προϊόντα της ντόπιας αγροτικής  παραγωγής και της τοπικής λαϊκής τέχνης.

Για την κοινωνία, το περιβάλλον, τον τόπο, ο αγροτουρισμός συμβάλλει στην: 

– συμπλήρωση και βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος

– βελτίωση της ποιότητας ζωής και εργασίας του αγροτικού πληθυσμού ∙ συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού στον τόπο διαμονής του

– βελτίωση και διάθεση των τοπικών αγροτικών και βιοτεχνικών προϊόντων ∙ προστασία του περιβάλλοντος

– διατήρηση, προβολή κι αξιοποίηση της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής  κληρονομιάς

– βελτίωση της ελκυστικότητας των αγροτικών περιοχών

∙ ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Οι κύριες δραστηριότητες του επισκέπτη είναι: 

✔ Συμμετοχή σε αγροτικές εργασίες και παραγωγές, όπως είναι το μάζεμα της ελιάς  και η παραγωγή του πολύτιμου ελαιόλαδου, η διαδικασία του τρύγου για την  παραγωγή κρασιού ή τσίπουρου, κλπ.

✔ Συμμετοχή σε κτηνοτροφικές εργασίες, όπως η φροντίδα των ζώων (βοσκή,  άρμεγμα, καθαριότητα) αλλά και οι τυροκομικές δραστηριότητες για την παραγωγή  τυριού και γιαουρτιού.

✔ Σύνδεση με το πολιτιστικό περιβάλλον αγροτικών περιοχών, κάνοντας περιηγήσεις  και επισκέψεις σε μοναστήρια, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, παραδοσιακούς  οικισμούς, εργαστήρια χειροτεχνίας ή κεραμικής, κλπ.

✔ Παρατήρηση του οικοσυστήματος δηλαδή των πουλιών, της πανίδας, επισκέψεις σε  υγροβιότοπους κλπ.

✔ Παίρνει μέρος σε δραστήρια αθλήματα, όπως είναι η πεζοπορία, το ράφτινγκ, η  ιππασία, το κυνήγι, η ορειβασία, κλπ.

✔ Κάνει μαθήματα για τα τοπικά προϊόντα και τη ντόπια κουζίνα όπως πίτες, γλυκά  του κουταλιού, κομπόστες, ζυμωτό ψωμί, μαρμελάδες, τσίπουρο, αλλά και  μαθήματα για τους παραδοσιακούς χορούς, την οινοποιεία, κλπ.

«Πελάτες» δυνητικά είναι : Ιδιώτες καταναλωτές, εταιρείες, σύλλογοι ,σχολές, ομοσπονδίες

Χαρακτηριστικά κατηγορίας 

-Αυτή η ομάδα αποτελείται συνήθως από άντρες ή/και γυναίκες  ηλικίας 18-75 ετών που το επάγγελμά, το μορφωτικό επίπεδο και το εισόδημα τους ποικίλει ανάλογα τις επιμέρους υπό-κατηγορίες (εργαζόμενοι, νοικοκυρές, επιχειρηματίες,  αγρότες, φοιτητές, δημόσιοι υπάλληλοι, κλπ.)

-Αποτελείται από εργαζομένους επιχειρήσεων, ανθρώπους υψηλού μορφωτικού επιπέδου που έχουν μεγάλη αγοραστική  δυνατότητα

-Αποτελείται από ομάδες ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα

Το προφίλ των επισκεπτών και τα κανάλια διανομής 

Για τις επιχειρήσεις που έχουν λάβει το Ειδικό Σήμα Αγροτουρισμού οι βασικές χώρες  προέλευσης επισκεπτών είναι η Αγγλία και η Γερμανία. Ακολουθούν η Γαλλία, η Ιταλία και η  Ρωσία.

Αρκετά συχνοί είναι και επισκέπτες από Βέλγιο, Ολλανδία, Ουκρανία, Ρουμανία και  Φινλανδία, αλλά και από Η.Π.Α και Καναδά. Υπάρχουν και μεμονωμένες περιπτώσεις  επισκεπτών από άλλα κράτη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφεται και ένα μικρό ποσοστό επισκεπτών που είναι ξένοι  και που διαμένουν μόνιμα την Ελλάδα. Όσον αφορά τους Έλληνες επισκέπτες αυτοί είναι σχετικά λίγοι αλλά καταγράφονται αυξητικές τάσεις.

Οι περισσότεροι επισκέπτες διαμένουν στη μονάδα για περίπου μία εβδομάδα, ενώ  αρκετοί είναι και αυτοί που επιλέγουν τις ολιγοήμερες διακοπές (2-3 ημέρες).

Όσον αφορά τα κανάλια διανομής του αγροτουριστικού προϊόντος, διαπιστώνεται πως οι  διαδικτυακές πλατφόρμες (π.χ. Booking.com) και οι ιστοσελίδες των μονάδων αποτελούν  τις βασικές πηγές πληροφόρησης και πραγματοποίησης κρατήσεων.

Ακολουθούν τα τουριστικά γραφεία και πρακτορεία τα οποία αναπτύσσουν εξειδικευμένα  πακέτα αγρο-τουρισμού. Σε αρκετές περιπτώσεις αναφέρθηκε η προώθηση του προϊόντος  μέσω του ελληνικού ή διεθνούς τύπου, καθώς και του διαδικτύου.

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

«ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ»: Αυτή είναι η καταληκτική ημερομηνία για υποβολή παραστατικών πληρωμής

Έως και τη Δευτέρα 23 Ιουνίου θα πρέπει να υποβάλλουν τα παραστατικά τους οι αγρότες που θέλουν να αποζημιωθούν για τη μέθοδο «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.Η συνολική πίστωση ποσού 1.441.323,44 ευρώ από τη Σ.Α.Ε. και έχει...

Μετά την υποβολή αιτήσεων έρχονται έλεγχοι, ενστάσεις και πληρωμές – Όλες οι προθεσμίες και τα χρήσιμα έγγραφα για το Μέτρο 23

Στις 20 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων στο Μέτρο 23, με τους ελέγχους να γίνονται έως και τις 27 του ίδιου μήνα και από Ιούλιο οι πληρωμές.Υπενθυμίζεται ότι το περιβόητο Μέτρο αφορά αποζημίωση παραγωγών για φυσικές καταστροφές...

Μέτρο 23: Αρχικά απορρίφθηκαν, μετά εγκρίθηκαν – Η ΑΑΔΕ αντλεί στοιχεία και προχωρά τη διαδικασία

Αρκετές είναι οι περιπτώσεις αγροτών οι οποίοι αρχικά απορρίφθηκαν από το Μέτρο 23 αλλά στη συνέχεια κατάφεραν να περάσουν από έγκριση. Για να γίνει αυτό έπρεπε να μπει στο «παιχνίδι» η ΑΑΔΕ, η οποία κατάφερε να αντλήσει νέα στοιχεία τα...

Αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα για την κατάρτιση των Νέων Αγροτών – Τότε λήγει η προθεσμία για την επιλογή δαπανών

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, που αναρτήθηκε στην «Διαύγεια», παρατείνεται η κατάρτιση των νέων γεωργών έως τις 30 Αυγούστου 2025, ενώ λήξη της προθεσμίας επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 31.12.2025.Αναλυτικότερα, η εν λόγω απόφαση,...

Βιολογικά: Βγήκαν αποτελέσματα στη Γεωργία, πρώτα ενστάσεις μετά πληρωμές – Μόνο μετά από παρέμβαση θα πληρωθούν ζωικά και μελισσοκομία

Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα για τη Βιολογική Γεωργία, με τις ενστάσεις να γίνονται έως και την Τετάρτη 18 Ιουνίου, ενώ κατόπιν περί τα τέλη του ίδιου μήνα θα γίνουν και οι πληρωμές εφόσον έχουν εξεταστεί και τελεσιδικήσει οι ενστάσεις.Πρόκειται για...

Πρωτοπόρος ο δήμος Ωρωπού στο ελαιοκομικό μητρώο

Μεγάλη είναι η ανταπόκριση των πολιτών για το μητρώο ελαιοκομίας. Οι ενημερώσεις του ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής ξεκίνησαν από τον Δήμο Ωρωπού με την ημερίδα που έγινε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καπανδριτίου και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.Οι ομιλητές μέλη της Διεύθυνσης...

Έκτκατο! Παρατείνεται η υποβολή αίτησεων για το Μέτρο 23 – Τελευταία στιγμή μπήκαν και τα ακτινίδια Πιερίας

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, που αναρτήθηκε στην «Διαύγεια», παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων στήριξης γεωργών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, μετά την 1η Ιανουαρίου 2024, μέσω του Μέτρου 23 έως τις 20 Ιουνίου.Επίσης, με...

Η ΑΑΔΕ «ξεσκονίζει» τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο μικροσκόπιο στρέμματα και ζώα με πιθανότητες για πρόστιμα έως και 100.000€

Το πλήρες... ξεσκόνισμα πρόκειται να λάβει χώρα στον ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ, η οποία σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να έρθει στη Βουλή, θα μπορεί να επιβάλει πειθαρχικές κυρώσεις και πρόστιμα έως και 100.000 ευρώ στους παραβάτες.Συγκεκριμένα, ο...

Καλλιέργεια και διαχείριση μήλων Ζαγοράς στην εποχή της πράσινης μετάβασης

Σε εξέλιξη είναι κάποιες προσπάθειες όχι μόνο σε ερευνητικό επίπεδο, αλλά και στην πράξη για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα από την παραγωγή.Συγκεκριμένα, στα μήλα της Ζαγοράς εφαρμόζονται συγκεκριμένα προγράμματα διαχείρισης στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης και της κλιματικής αλλαγής, που έχει ειδικές...
spot_img