back to top

Στο ΦΕΚ η ταξινόμηση αμπελιού για σταφιδοποίηση και οινοποιία

Στο ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση για την ταξινόμηση των αμπελιών που προορίζονται τόσο για οινοποιία όσο και για σταφιδοποίηση.

Απόσπασμα από το ΦΕΚ:

Άρθρο 1

Σκοπός

Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι η ταξινόμηση των οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου και των ποικιλιών σταφιδοποιίας της χώρας, σύμφωνα με το άρθρο 81 του Καν (ΕΚ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου καθώς και με την υπ’ αρ. 2454/235853/2019 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β’ 3645), όπως κάθε φορά ισχύει.

Άρθρο 2

Αρμόδιες αρχές

1. Η Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ορίζεται ως αρμόδια αρχή για:α) τη λήψη νομοθετικών μέτρων και λοιπών διατάξεων σχετικά με:

i. την ταξινόμηση των οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου και των ποικιλιών σταφιδοποιίας της χώρας,

ii. την προστασία οριοθετημένων περιοχών γεωγραφικής ένδειξης, σύμφωνα με το άρθρο 6,

β) τoν έλεγχο των αιτήσεων των άρθρων 5 και 6 καθώς και την παραπομπή τους για γνωμοδότηση, με σχετική εισήγηση, στην ΚΕΠΟ.

2. Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) ή οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟ) των Περιφερειακών Ενοτήτων ορίζονται ως αρμόδιες αρχές για:

α) Την παραλαβή των αιτήσεων των ενδιαφερομένων για την ταξινόμηση των ξενικών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου και των φακέλων που τις συνοδεύουν, σύμφωνα με το άρθρο 5,

β) τη σύνταξη τεκμηριωμένης εισήγησης σχετικά με τις ανωτέρω αιτήσεις και

γ) τη διαβίβαση αυτών στη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Άρθρο 3

Ταξινόμηση

1. Για τις ανάγκες ταξινόμησης των ελληνικών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου της παρούσας απόφασης, καθορίζεται ως Ενιαίο Αμπελουργικό Διαμέρισμα (ΕΑΔ) το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, πλην του Αμπελουργικού Διαμερίσματος Κυκλάδων και των ποικιλιών Κορινθιακή Ν και Σουλτανίνα Β οι οποίες δύναται να καλλιεργούνται μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες του Τίτλου ΙV του παραρτήματος της παρούσης. Στο ΕΑΔ ταξινομούνται οι ελληνικές οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου που είναι εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο, όπως κάθε φορά ισχύει.

2. Το Αμπελουργικό Διαμέρισμα Κυκλάδων περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Άνδρου, Θήρας, Κέας Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου, Σύρου και Τήνου.

3. Ο κατάλογος των ταξινομημένων οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου και ποικιλιών σταφιδοποιίας της χώρας (εφεξής Κατάλογος Ταξινόμησης), που παρατίθεται στο παράρτημα του άρθρου 7 της παρούσας, καταρτίζεται ως εξής:

α) Στον Τίτλο Ι του παραρτήματος περιλαμβάνεται ο κατάλογος των ταξινομημένων ελληνικών ποικιλιών αμπέλου και των συνωνύμων τους με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες, που δύνανται να καλλιεργούνται ως οινοποιήσιμες στο Ενιαίο Αμπελουργικό Διαμέρισμα της ελληνικής επικράτειας, πλην του Αμπελουργικού Διαμερίσματος Κυκλάδων.

β) Στον Τίτλο ΙΙ του παραρτήματος περιλαμβάνεται ο κατάλογος των ταξινομημένων ελληνικών ποικιλιών αμπέλου και των συνωνύμων τους με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες που δύνανται να καλλιεργούνται ως οινοποιήσιμες στο Αμπελουργικό Διαμέρισμα Κυκλάδων.

γ) Στον Τίτλο ΙΙΙ του παραρτήματος περιλαμβάνεται ο κατάλογος των ταξινομημένων ξενικών ποικιλιών αμπέλου της χώρας με λατινικούς χαρακτήρες που δύνανται να καλλιεργούνται ως οινοποιήσιμες στις αντίστοιχες Περιφερειακές Ενότητες.

δ) Στον Τίτλο ΙV του παραρτήματος περιλαμβάνονται οι Περιφερειακές Ενότητες που δύναται να καλλιεργηθούν οι ποικιλίες Κορινθιακή Ν και Σουλτανίνα Β.

4. Οι οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου Βάφτρα άσπρη Β, Βοϊδομάτης άσπρος Β, Καστελιώτικο Ν, Κοτσιφολιάτικο Ν και Τσάπουρνο Ν που είναι καταχωρισμένες στο Αμπελουργικό Μητρώο και ταξινομημένες σύμφωνα με την υπ’ αρ. 2919/95506/2017 (Β’ 3276) υπουργική απόφαση, αλλά βρίσκονται εκτός Εθνικού Καταλόγου, διαγράφονται από την ταξινόμηση και δεν επιτρέπεται η ένταξή τους στο καθεστώς χορήγησης αδειών φύτευσης ή αναφύτευσης αμπελώνων με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου. Η εκρίζωση των εν λόγω ποικιλιών πραγματοποιείται εντός 15 ετών από τη διαγραφή τους, σύμφωνα με το άρθρο 81 του Καν (ΕΚ) αριθ. 1308/2013. Παρέχεται εν τω μεταξύ, η δυνατότητα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, με στόχο την αλλαγή της μη ταξινομημένης ποικιλίας.

Άρθρο 4

Ποικιλίες πολλαπλής χρήσης

1. Οι ποικιλίες Κορινθιακή Ν και Σουλτανίνα Β δύνανται να καλλιεργηθούν για σταφιδοποιία ή για οινοποίηση ή ως επιτραπέζιες ποικιλίες (χωρίς δικαίωμα φύτευσης), στις Περιφερειακές Ενότητες του Τίτλου ΙV του Παραρτήματος. Στην περίπτωση αυτή τα εν λόγω αμπελοτεμάχια καταχωρίζονται στο Αμπελουργικό Μητρώο με τον αντίστοιχο κωδικό της ποικιλίας σταφιδοποιίας ή της ποικιλίας οινοποίησης ή της επιτραπέζιας ποικιλίας. Τα αμπελοτεμάχια που είναι φυτεμένα με τις ποικιλίες Κορινθιακή Ν και Σουλτανίνα Β και έχουν καταχωριστεί στο Αμπελουργικό Μητρώο με τον κωδικό της ποικιλίας σταφιδοποιίας ή της επιτραπέζιας ποικιλίας δεν έχουν το δικαίωμα να παράγουν οίνο προς εμπορία.

2. Οι ποικιλίες Μοσχάτο Αμβούργου N, Όψιμο Εδέσσης B, Μοσχάτο Αλεξανδρείας B, Όψιμο Σουφλίου B, Ραζακί B (Κέρινο), δύνανται να καλλιεργούνται ως επιτραπέζιες (χωρίς δικαίωμα φύτευσης) σε όλη τη χώρα και ως οινοποιήσιμες σύμφωνα με τον Τίτλο Ι του Παραρτήματος. Στην περίπτωση που καλλιεργούνται ως επιτραπέζιες, τα εν λόγω αμπελοτεμάχια καταχωρίζονται στο Αμπελουργικό Μητρώο με τον αντίστοιχο κωδικό της επιτραπέζιας ποικιλίας και δεν έχουν το δικαίωμα να παράγουν οίνο προς εμπορία.

3. Στις περιπτώσεις που οι ανωτέρω ποικιλίες της παρ. 1 και 2, έχουν ταξινομηθεί ως οινοποιήσιμες, για να έχουν το δικαίωμα να παράγουν οίνο προς εμπορία πρέπει να καλλιεργούνται σύμφωνα με τις ενωσιακές και εθνικές διατάξεις του αμπελοοινικού τομέα (νόμιμο δικαίωμα φύτευσης), να καταχωρίζονται στο Αμπελουργικό Μητρώο με τον κωδικό της αντίστοιχης οινοποιήσιμης ποικιλίας και να μην έχουν ενεργοποιήσει δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης της ΚΟΑ οπωροκηπευτικών.

4. Σε κάθε περίπτωση τα αμπελοτεμάχια θα πρέπει να είναι καταχωρισμένα στο Αμπελουργικό Μητρώο με τον αντίστοιχο κωδικό της οινοποιήσιμης, ή της επιτραπέζιας, ή της ποικιλίας σταφιδοποιίας.

Άρθρο 5

Ξενικές Οινοποιήσιμες Ποικιλίες

1. Οι ξενικές οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου που δεν περιλαμβάνονται στον Τίτλο ΙΙΙ του παραρτήματος και δεν είναι εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο, αλλά είναι εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο άλλου Κράτους Μέλους ή στον Ενωσιακό Κατάλογο, δύνανται να εγγραφούν στον Εθνικό Κατάλογο σύμφωνα με την υπ’ αρ. 1649/89081/2018 (Β’ 2816) υπουργική απόφαση, όπως κάθε φορά ισχύει. Εφόσον εγγραφούν στον Εθνικό Κατάλογο, δύνανται να ταξινομηθούν σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία του παρόντος.

2. Η καλλιέργεια μιας νέας ξενικής οινοποιήσιμης ποικιλίας αμπέλου η οποία δεν περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Ταξινόμησης αλλά είναι εγγεγραμμένη στον Εθνικό Κατάλογο, προκύπτει έπειτα από την υποβολή αίτησης οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου, φυσικού ή νομικού προσώπου στην αρμόδια ΔΑΟΚ/ΔΑΟ του τόπου όπου η ποικιλία πρόκειται να καλλιεργηθεί. Ο ενδιαφερόμενος με την αίτηση καταθέτει φάκελο που περιλαμβάνει:

α) πλήρη στοιχεία της αιτούμενης ποικιλίας και αντίγραφο της εγγραφής της στον Εθνικό Κατάλογο.

β) την καλλιεργητική συμπεριφορά της, τους ποιοτικούς χαρακτήρες των παραγομένων σταφυλιών και του παραγόμενου οίνου, που τεκμηριώνουν την ποιοτική αξιολόγηση των νέων αμπελοοινικών προϊόντων που θα προκύψουν από την καλλιέργεια της στην αιτούμενη περιοχή, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 4 της υπ’ αρ. 2454/235853/2019 (Β’ 3645) υπουργικής απόφασης, όπως κάθε φορά ισχύει. Η συλλογή των στοιχείων θα πρέπει να γίνεται υπό την εποπτεία σχετικών Ερευνητικών Ιδρυμάτων, ή Πανεπιστημιακών Εργαστηρίων.

3. Η επέκταση της καλλιέργειας των ήδη ταξινομημένων ξενικών οινοποιήσιμων ποικιλιών του Τίτλου ΙΙΙ του παραρτήματος σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, προκύπτει έπειτα από την υποβολή αίτησης οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου, φυσικού ή νομικού προσώπου στην αρμόδια ΔΑΟΚ/ΔΑΟ του τόπου όπου η ποικιλία πρόκειται να καλλιεργηθεί. Ο ενδιαφερόμενος με την αίτηση καταθέτει φάκελο που περιλαμβάνει τα στοιχεία της παρ. 2 στοιχείου β).

4. Η αίτηση με τον φάκελο, συνοδευόμενη από τη σχετική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, διαβιβάζονται από την ΔΑΟΚ/ΔΑΟ στη Δ/νση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ.

5. Στη συνέχεια, η Δ/νση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων εξετάζει την πληρότητα του φακέλου και τον παραπέμπει προς γνωμοδότηση στην Κεντρική Επιτροπή Προστασίας Οινοπαραγωγής (ΚΕΠΟ). Εφόσον ο κάθε φάκελος κριθεί επαρκής, η ΚΕΠΟ λαμβάνοντας υπόψη τις γραπτές απόψεις των Ερευνητικών ή/και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων καθώς και την εισήγηση της ΔΑΟΚ/ΔΑΟ, γνωμοδοτεί προκειμένου να εγκριθεί με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η ένταξη στον Κατάλογο Ταξινόμησης της κάθε αιτούμενης ξενικής οινοποιήσιμης ποικιλία αμπέλου. Στη συνέχεια δημιουργείται σχετικός κωδικός στο Αμπελουργικό Μητρώο για την κάθε νέα ταξινομημένη ξενική οινοποιήσιμη ποικιλία.

Άρθρο 6

Προστασία οριοθετημένων περιοχών γεωγραφικής ένδειξης

1. Για την προστασία των οριοθετημένων περιοχών παραγωγής αμπελοοινικών προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) ή με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), κάθε ενδιαφερόμενη αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών σύμφωνα με το άρθρο 33 του Καν (ΕΕ) 2024/1143 ή, εφόσον τέτοια ομάδα δεν υφίσταται, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), δύνανται να αιτηθούν στην Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ εξαιρέσεις φυτεύσεων για συγκεκριμένες αμπελουργικές ζώνες ΠΟΠ ή ΠΓΕ, σε περίπτωση που τεκμηριώνεται σημαντικός κίνδυνος υποτίμησης ή κατάχρησης της φήμης των εν λόγω ΠΟΠ ή ΠΓΕ. Η Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας του ΥΠΑΑΤ διατηρεί το δικαίωμα, στις περιπτώσεις όπου τεκμηριώνεται σημαντικός κίνδυνος υποτίμησης ή κατάχρησης της φήμης των εν λόγω ΠΟΠ ή ΠΓΕ, να προβεί σε σχετική εισήγηση για την πρόβλεψη εξαιρέσεων φυτεύσεων συγκεκριμένων ποικιλιών αμπέλου.

2. Η Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων εισηγείται στην ΚΕΠΟ την εξέταση και γνωμοδότηση επί των συγκεκριμένων αιτημάτων. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση της ΚΕΠΟ και την εισήγηση της Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων, εγκρίνονται ή απορρίπτονται τα αιτήματα για εξαιρέσεις φυτεύσεων σε συγκεκριμένες αμπελουργικές ζώνες ΠΟΠ ή ΠΓΕ.

3. Σε περίπτωση έγκρισης συγκεκριμένων αιτημάτων, αναπροσαρμόζονται οι υπουργικές αποφάσεις όσον αφορά στο πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, στο καθεστώς χορήγησης αδειών νέας φύτευσης ή αναφύτευσης αμπελώνων με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου κατά περίπτωση, καθώς και όποιο άλλο θεσμικό πλαίσιο επηρεάζεται από τις εξαιρέσεις φυτεύσεων της παρ. 2 του παρόντος, για συγκεκριμένες αμπελουργικές ζώνες.

Άρθρο 8

Καταργούμενες διατάξεις

Από τη έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης καταργούνται:

1. Η υπ’ αρ. 659/9588/24-01-2013 κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφοράς και Δικτύων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Θέσπιση των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΚ) αρ. 1234/2007 του Συμβουλίου, 555/2008 και 436/2009 της Επιτροπής, σχετικά με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία ταξινόμησης των οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, της χορήγησης των νέων δικαιωμάτων φύτευσης σε εκτάσεις που προορίζονται για πειραματικούς σκοπούς και την καταχώρησή τους στο αμπελουργικό Μητρώο» (Β’ 160).

2. Η υπ’ αρ. 2919/95506/13.09.2017 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ταξινόμηση οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου και ποικιλιών σταφιδοποιίας» (Β’ 3276).

3. Κάθε παραπομπή στις ως άνω καταργούμενες αποφάσεις νοείται ως παραπομπή στην παρούσα.

Άρθρο 9

Έναρξη ισχύος

Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ολόκληρο το ΦΕΚ: ΦΕΚ ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

«ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ»: Αυτή είναι η καταληκτική ημερομηνία για υποβολή παραστατικών πληρωμής

Έως και τη Δευτέρα 23 Ιουνίου θα πρέπει να υποβάλλουν τα παραστατικά τους οι αγρότες που θέλουν να αποζημιωθούν για τη μέθοδο «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.Η συνολική πίστωση ποσού 1.441.323,44 ευρώ από τη Σ.Α.Ε. και έχει...

Μετά την υποβολή αιτήσεων έρχονται έλεγχοι, ενστάσεις και πληρωμές – Όλες οι προθεσμίες και τα χρήσιμα έγγραφα για το Μέτρο 23

Στις 20 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων στο Μέτρο 23, με τους ελέγχους να γίνονται έως και τις 27 του ίδιου μήνα και από Ιούλιο οι πληρωμές.Υπενθυμίζεται ότι το περιβόητο Μέτρο αφορά αποζημίωση παραγωγών για φυσικές καταστροφές...

Μέτρο 23: Αρχικά απορρίφθηκαν, μετά εγκρίθηκαν – Η ΑΑΔΕ αντλεί στοιχεία και προχωρά τη διαδικασία

Αρκετές είναι οι περιπτώσεις αγροτών οι οποίοι αρχικά απορρίφθηκαν από το Μέτρο 23 αλλά στη συνέχεια κατάφεραν να περάσουν από έγκριση. Για να γίνει αυτό έπρεπε να μπει στο «παιχνίδι» η ΑΑΔΕ, η οποία κατάφερε να αντλήσει νέα στοιχεία τα...

Αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα για την κατάρτιση των Νέων Αγροτών – Τότε λήγει η προθεσμία για την επιλογή δαπανών

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, που αναρτήθηκε στην «Διαύγεια», παρατείνεται η κατάρτιση των νέων γεωργών έως τις 30 Αυγούστου 2025, ενώ λήξη της προθεσμίας επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 31.12.2025.Αναλυτικότερα, η εν λόγω απόφαση,...

Βιολογικά: Βγήκαν αποτελέσματα στη Γεωργία, πρώτα ενστάσεις μετά πληρωμές – Μόνο μετά από παρέμβαση θα πληρωθούν ζωικά και μελισσοκομία

Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα για τη Βιολογική Γεωργία, με τις ενστάσεις να γίνονται έως και την Τετάρτη 18 Ιουνίου, ενώ κατόπιν περί τα τέλη του ίδιου μήνα θα γίνουν και οι πληρωμές εφόσον έχουν εξεταστεί και τελεσιδικήσει οι ενστάσεις.Πρόκειται για...

Πρωτοπόρος ο δήμος Ωρωπού στο ελαιοκομικό μητρώο

Μεγάλη είναι η ανταπόκριση των πολιτών για το μητρώο ελαιοκομίας. Οι ενημερώσεις του ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής ξεκίνησαν από τον Δήμο Ωρωπού με την ημερίδα που έγινε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καπανδριτίου και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.Οι ομιλητές μέλη της Διεύθυνσης...

Έκτκατο! Παρατείνεται η υποβολή αίτησεων για το Μέτρο 23 – Τελευταία στιγμή μπήκαν και τα ακτινίδια Πιερίας

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, που αναρτήθηκε στην «Διαύγεια», παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων στήριξης γεωργών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, μετά την 1η Ιανουαρίου 2024, μέσω του Μέτρου 23 έως τις 20 Ιουνίου.Επίσης, με...

Η ΑΑΔΕ «ξεσκονίζει» τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο μικροσκόπιο στρέμματα και ζώα με πιθανότητες για πρόστιμα έως και 100.000€

Το πλήρες... ξεσκόνισμα πρόκειται να λάβει χώρα στον ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ, η οποία σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να έρθει στη Βουλή, θα μπορεί να επιβάλει πειθαρχικές κυρώσεις και πρόστιμα έως και 100.000 ευρώ στους παραβάτες.Συγκεκριμένα, ο...

Καλλιέργεια και διαχείριση μήλων Ζαγοράς στην εποχή της πράσινης μετάβασης

Σε εξέλιξη είναι κάποιες προσπάθειες όχι μόνο σε ερευνητικό επίπεδο, αλλά και στην πράξη για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα από την παραγωγή.Συγκεκριμένα, στα μήλα της Ζαγοράς εφαρμόζονται συγκεκριμένα προγράμματα διαχείρισης στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης και της κλιματικής αλλαγής, που έχει ειδικές...
spot_img