Η Τουρκία, που δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατάφερε να πάρει μία νέα εμπορική νίκη με την κατοχύρωση του γιαουρτιού της, ενώ η Ελλάδα αδιαφορεί.
Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων & Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας κ. Στέλιος Σπανογιάννης σε δηλώσεις του στην Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης» απασφάλισε κατά του ΥπΑΑΤ για το θέμα δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι Τούρκοι μας κάνανε γιουρούσι».
Και πρόσθεσε: «Τι έχει να πει ο Γραμματέας του ΥπΑΑΤ; Η Τουρκία που είναι εκτός ΕΕ κατάφερε να καταθέσει φάκελο. Το ελληνικό γραφείο στις Βρυξέλλες ενημέρωσε το ΥπΑΑΤ; Γιατί δεν αντέδρασε η ηγεσία του ΥπΑΑΤ στο τουρκικό αίτημα;».
Από την πλευρά του ο τεχνικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς «Μακεδνός», Θωμάς Μόσχος, σε ανάρτησή του επισήμανε πως «η Ελλάδα εδώ και έναν χρόνο δεν έχει πράξει ούτε τα αυτονόητα».
Επίσης, ανέφερε πως πέρυσι στο πανελλήνιο συνέδριο γάλακτος, υπήρχε σχετικό πάνελ για την κατοχύρωση ΠΓΕ του ελληνικού γιαουρτιού, όπου η θέση των βιομηχάνων ήταν να ληφθεί η ΠΓΕ για το ελληνικό γιαούρτι αλλά με εισαγόμενο γάλα, ενώ ο ΣΕΚ υποστήριζε να ληφθεί η ΠΓΕ αλλά με ελληνικό γάλα. «Παρουσιάσαμε τρόπους χρηματοδότησης, τρόπους υπολογισμού άνθρακα, επιπτώσεις, τρόπους ανάπτυξης και αύξησης της παραγωγής, στα οποία όμως θα έπρεπε να συνεργαστούν κράτος-κτηνοτρόφοι-αγρότες-βιομήχανοι, αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα τον τριπλασιασμό της ελληνικής παραγωγής γάλακτος, αλλά και παραγωγής και μεταποίησης ζωοτροφών» αναφέρει, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία.
Ο κ. Μόσχος συμπλήρωσε πως «η Τουρκία δεν είναι καν στην ΕΕ και όμως κατάφερε να έχει γιαούρτι ΠΓΕ. Εμείς πάλι στην Ελλάδα έναν χρόνο, μετά παρά τις πιέσεις του ΣΕΚ, δεν μπορούμε ούτε να συζητήσουμε με βιομήχανους και κράτος και αυτό γιατί κανείς δεν θέλει να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να αναπτύξει την αγελαδοτροφία στην Ελλάδα».
Τι δεν έκανε η Ελλάδα
Η κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού σε ευρωπαϊκό κατ’ αρχήν επίπεδο, έπρεπε να είναι ο υψηλότερης σημασίας εθνικός μας στόχος. Αρκεί να τονίσουμε ότι ο ετήσιος τζίρος του «Ελληνικού γιαουρτιού» στον κόσμο είναι σήμερα της τάξης των 4 δις δολαρίων. Από αυτήν την τεράστια πίτα σήμερα, το πραγματικά ελληνικό γιαούρτι (που παράγεται στην Ελλάδα) έχει μερίδιο μόλις το 1/10.000. Αν αυτό το δραματικό γεγονός δεν έχει γίνει ικανό να αφυπνίσει την κυβέρνηση αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, τότε δυστυχώς δεν έχει μέλλον αυτή η χώρα. Το ΥπΑΑΤ, όταν η Τσεχία θέσπισε κατηγορίες «ελληνικού γιαουρτιού» και «τύπου ελληνικού γιαουρτιού», έκανε ομάδα εργασίας για κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Στην ομάδα αποφασίστηκε η ανάθεση στο εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) εκπόνησης μελέτης και σύνταξης φάκελου. Το 2019 ξεκίνησε η μελέτη αλλά φάκελος ποτέ δεν κατατέθηκε στην ΕΕ, λόγω διαφωνιών για την πρώτη ύλη του γιαουρτιού.
Γιατί η χώρα μας είναι ανήμπορη να προστατέψει το προϊόν της
Στην Ελλάδα αντί να προστατεύσουμε το γιαούρτι προχωρήσαμε σε αλλαγή του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (άρθρο 82), επί υπουργίας Αποστόλου και με υφυπουργό τον Μπόλαρη, που έδωσε το δικαίωμα να παρασκευάζουν οι γαλακτοβιομηχανίες γιαούρτι από υποκατάστατα γάλακτος, που ήταν καταστροφική απόφαση για τον κλάδο της αγελαδοτροφίας γαλακτοπαραγωγής. Η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ) έκανε αγώνες να αλλάξει αυτή η απόφαση και να γίνεται η παρασκευή γιαουρτιού αποκλειστικά από ελληνικό γάλα αλλά δεν τα κατάφερε. Η φθίνουσα ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, που μετά βίας πλέον επαρκεί προς κάλυψη του 1/3 της εγχώριας κατανάλωσης, απειλείται με ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση και μαρασμό. Δεν υπάρχει όραμα στην χώρα μας για το γιαούρτι και την προστασία του.
Όπως τονίζει η ΕΦΧΕ το ΥπΑΑΤ δημιούργησε ομάδα εργασίας για το ελληνικό γιαούρτι, προκειμένου να τεθεί ο χαρακτηρισμός «ΠΓΕ». Ποιο ελληνικό γιαούρτι όμως να γίνει ΠΓΕ; Αυτό που αφελληνίστηκε και μπορεί πλέον να παρασκευάζεται από οποιοδήποτε εισαγόμενο γάλα;
Το «Silifke Yoğurdu» έχει υποστεί ζύμωση
Ποια ζώα χρησιμοποιούν και που βόσκουν οι κατσίκες και οι αγελάδες
Σε σχέση με άλλα το συγκεκριμένο έχει πιο σφιχτή σύσταση και καθαρό, κηρώδες άρωμα
Το «Silifke Yoğurdu» είναι γαλακτοκομικό προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση, το οποίο λαμβάνεται αποκλειστικά από κατσικίσιο γάλα ή, όταν το κατσικίσιο γάλα είναι σπάνιο, από μείγμα κατσικίσιου (τουλάχιστον 20%) και αγελαδινού γάλακτος (80% κατ’ ανώτατο όριο).
Στην αίτηση που κατάθεσε η Τουρκία στην ΕΕ (C/2024/5860), στις 27/9/2024, αναφέρει ότι κατά την παραγωγή του Silifke Yoğurdu, το γάλα που χρησιμοποιείται βράζεται για ορισμένο χρονικό διάστημα, γεγονός που δίνει σε αυτό το γιαούρτι μεγαλύτερη συνοχή και απαλή, κρεμώδη αίσθηση στο στόμα.
Σε σχέση με άλλα γιαούρτια, το προϊόν «Silifke Yoğurdu» έχει πιο σφιχτή σύσταση και καθαρό, κηρώδες άρωμα. Λόγω του κατσικίσιου γάλακτος, το «Silifke Yoğurdu» έχει λαμπερό λευκό χρώμα, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα σε ολικά στερεά και λιπαρές ουσίες προσδίδει στο στόμα απαλή και κρεμώδη αίσθηση. Η όξινη γεύση προέρχεται από το γαλακτικό οξύ που παράγεται με τη ζύμωση της λακτόζης. Όταν προστίθεται αγελαδινό γάλα, το χρώμα αλλάζει ελαφρώς και μπορεί να παρουσιάζει ορισμένες υπόλευκες αποχρώσεις.
Η μαύρη αίγα
Για την παραγωγή του χρησιμοποιείται το γάλα μιας φυλής αίγας με μακρύ τρίχωμα, που στην περιοχή ονομάζεται επίσης kara keçi (μαύρη αίγα). Αυτή η τοπική φυλή έχει ήδη προσαρμοστεί στο μεσογειακό κλίμα και στο ορεινό ανάγλυφο. Η μαύρη αίγα τρέφεται με άγρια φυτά, θυμάρι, άγριες τουλίπες, κλαδιά αρκεύθου και φύτρα ερυθρελάτης, τα οποία φύονται κυρίως στα υψηλότερα τμήματα της οροσειράς του Ταύρου. Αν και η απόδοση γάλακτος της kara keçi είναι χαμηλή, το γάλα της είναι ιδιαίτερα θρεπτικό.
Όσον αφορά το αγελαδινό γάλα, λαμβάνεται από τις αγελάδες που βόσκουν στην πεδιάδα του ποταμού Göksu και τρέφονται με αποξηραμένα φύλλα αραχίδων που καλλιεργούνται στην περιοχή.
Τα τερπένια
Οι αρωματικές ενώσεις φυτικής προέλευσης, όπως τα τερπένια, που οφείλονται στη βόσκηση των αιγών στα δασικά περιβάλλοντα της οροσειράς του Ταύρου, συμβάλλουν στη γεύση του «Silifke Yoğurdu».
Ομοίως, οι αγελάδες που βόσκουν στην πεδιάδα του ποταμού Göksü και τρέφονται με αποξηραμένα φύλλα αραχίδων παράγουν γάλα πλούσιο σε αρωματικές ενώσεις που συμβάλλουν στη γεύση του «Silifke Yoğurdu».
Κατά την παραγωγή του το γάλα από το οποίο παράγεται το γιαούρτι βράζει για ορισμένο χρονικό διάστημα, προσδίδοντας πιο σφιχτή σύσταση στο προϊόν σε σχέση με άλλα γιαούρτια που διατίθενται στο εμπόριο καθώς και λεία και κρεμώδη αίσθηση στο στόμα. Ο βρασμός του γάλακτος για παρατεταμένο χρονικό διάστημα έχει ως σκοπό την εξάλειψη ανεπιθύμητων οσμών, όπως οσμές ζώων ή στάβλου, γεγονός που αφήνει ένα καθαρό άρωμα με νότες κεριού. Τα προϊόντα θερμικής αποικοδόμησης της λακτόζης (όπως φουρανεόλη και μαλτόλη), τα τερπένια από τα αρωματικά φυτά, οι καρβονυλικές ενώσεις από τη ζύμωση και οι λακτόνες από το γάλα συμβάλλουν στη γεύση του «Silifke Yoğurdu».
ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΤΡΕΧΑ
[email protected]