Το κόστος παραγωγής έχει «γονατίσει» τους παραγωγούς και η ψαλίδα της τιμής μέχρι το ράφι παραμένει τεράστια.
Υπάρχει ανασφάλεια για την αντιμετώπιση της κατάστασης από το επίσημο κράτος με τα σφαγεία κλειστά
ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
[email protected]
Την ώρα που οι τιμές σε γάλα, κρέας και τυριά είναι σε επίπεδα που δεν διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του κλάδου τους, οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης ανησυχούν έντονα και για την κατάσταση που επικρατεί με τους ζωονόσους. Ειδικά ενόψει του Πάσχα τρέμουν με την ιδέα ότι δεν θα ανοίξουν τα σφαγεία στο Ηράκλειο ή ότι θα ξανακλείσουν από κάποιο άλλο κρούσμα, καθώς υπάρχει μια γενικότερη ανασφάλεια για την αντιμετώπιση της κατάστασης από το επίσημο κράτος!
Μιλώντας χαρακτηριστικά στο newshub.gr ο Ηρακλειώτης αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Ανδρέας Στρατάκης, λέει χαρακτηριστικά: «Σήμερα το αρνί σφάζεται γύρω στα 7 ευρώ το κιλό. Θεωρώ ότι είναι μια καλή τιμή. Το γάλα έχει μια τιμή γύρω στο 1 ευρώ με 1,10 ευρώ το λίτρο που δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής. Και την ίδια ώρα έχουμε και την ευλογιά. Μας έχει βγει μια «κατάρα». Τη μια η πανώλη και την άλλη η ευλογιά. Ανησυχώ για το χρονικό διάστημα το οποίο λαμβάνονται μέτρα και δεν μπορούμε να έχουμε μια κανονικότητα. Και φοβάμαι μην έχουμε καμιά περιπέτεια ενόψει του Πάσχα. Μην έχουμε δηλαδή κανένα μεγάλο πρόβλημα ενόψει του Πάσχα, όταν όλοι οι κτηνοτρόφοι έχουν επενδύσει για το Πάσχα και η αγορά αλλά και οι ίδιοι οι παραγωγοί. Είναι μια κατάσταση δύσκολη».
«Ζούμε δραματικές καταστάσεις»
«Τρεις βδομάδες τώρα είναι τα σφαγεία κλειστά. Η κατάσταση είναι δραματική», λέει ο αγροτοκτηνοτρόφος και τυροκόμος Γιώργος Τζουλιαδάκης.
«Τα ίδια είχαμε και τον Αύγουστο και δεν έχουν δώσει μια αποζημίωση για να απαλύνουν οικονομικά τους κτηνοτρόφους. Το ίδιο γίνεται και τώρα. Υπάρχει μια αβεβαιότητα στο επάγγελμα του κτηνοτρόφου. Το γάλα έχει πάει στα τάρταρα, αφού πωλείται από 95 λεπτά έως 1 ευρώ και δεν καλύπτεται το κόστος παραγωγής. Και η ψαλίδα μεταξύ των τιμών παραγωγού και καταναλωτής, είναι τεράστια και στο κρέας και παντού».
Αναφορικά με τις τιμές των τυριών, «εδώ στα σούπερ μάρκετ στη γραβιέρα είναι από 15 έως 17 ευρώ το κιλό», όπως λέει την ώρα που το γάλα δεν πληρώνεται πάνω από ένα ευρώ στον παραγωγό.
«Δεν θέλουμε ακριβά τα προϊόντα μας»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ν. Χανίων Μανούσος Σταυριανουδάκης εξηγεί: «Το γάλα έχει υψηλό κόστος παραγωγής. Εκεί είναι το πρόβλημα. Όταν λέμε «θέλω να πουλήσω ακριβά ένα προϊόν», πρέπει ο καταναλωτής μετά να το πουλήσει ακριβά. Εμείς δεν είμαστε σε αυτή τη λογική. Εμείς λέμε ότι πρέπει να πέσει το κόστος στην παραγωγή, για να μπορεί να μείνει σταθερή ή να πέσει η τιμή στον καταναλωτή. Είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό. Μετά ότι ακρίβυναν τα προϊόντα όπως το λάδι πέρυσι, εμείς δεν είπαμε ποτέ να πάει στα 9 ευρώ το λάδι. Εμείς είπαμε ότι πρέπει να βγάλει τα έξοδα του ο παραγωγός και ένα κέρδος, για να μπορεί να παραμείνει στο χωριό. Δεν είπαμε εμείς ότι για να γίνει αυτό, θα πρέπει ο καταναλωτής να τρώει το λάδι στα 20 ευρώ η ντενέκα όπως έγινε πέρυσι»…
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, «στα Χανιά τα μικρά τυροκομεία πληρώνουν 1,20 ευρώ το λίτρο. Τα μεγάλα τυροκομεία πληρώνουν ένα ευρώ το λίτρο. Στο νομό Ηρακλείου όπως και στο Ρέθυμνο η τιμή είναι γύρω στο ένα ευρώ».
Αναφορικά με τα τυριά, η γραβιέρα πωλείται πάνω από τα 13 με 14 ευρώ το κιλό. Το ανθότυρο από 3,5 έως 5,5 ευρώ το κιλό. Και η μυζήθρα από 8 ευρώ και πάνω. «Οι τιμές στον καταναλωτή είναι καλές. Αλλά υπάρχει η αδυναμία του καταναλωτή να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του νοικοκυριού του».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ»