back to top

Ανησυχούν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης ενόψει του Πάσχα

Το κόστος παραγωγής έχει «γονατίσει» τους παραγωγούς και η ψαλίδα της τιμής μέχρι το ράφι παραμένει τεράστια.

Υπάρχει ανασφάλεια για την αντιμετώπιση της κατάστασης από το επίσημο κράτος με τα σφαγεία κλειστά

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
[email protected]

Την ώρα που  οι τιμές σε γάλα, κρέας και τυριά είναι  σε επίπεδα που δεν διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του κλάδου τους, οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης ανησυχούν έντονα και για την κατάσταση που επικρατεί με τους ζωονόσους. Ειδικά ενόψει του Πάσχα τρέμουν με την ιδέα ότι δεν θα ανοίξουν τα σφαγεία στο Ηράκλειο ή ότι θα ξανακλείσουν από κάποιο άλλο κρούσμα, καθώς υπάρχει μια γενικότερη ανασφάλεια για την αντιμετώπιση της κατάστασης από το επίσημο κράτος!

Μιλώντας χαρακτηριστικά στο newshub.gr ο Ηρακλειώτης αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Ανδρέας Στρατάκης, λέει χαρακτηριστικά: «Σήμερα το αρνί σφάζεται γύρω στα 7 ευρώ το κιλό. Θεωρώ ότι είναι μια καλή τιμή. Το γάλα έχει μια τιμή γύρω στο 1 ευρώ με 1,10 ευρώ το λίτρο που δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής. Και την ίδια ώρα  έχουμε και την ευλογιά. Μας έχει βγει μια «κατάρα». Τη μια η πανώλη και την άλλη η ευλογιά. Ανησυχώ για το χρονικό διάστημα το οποίο λαμβάνονται μέτρα  και δεν μπορούμε να έχουμε μια κανονικότητα.  Και φοβάμαι μην έχουμε καμιά περιπέτεια ενόψει του Πάσχα. Μην έχουμε δηλαδή κανένα μεγάλο πρόβλημα ενόψει του Πάσχα, όταν όλοι οι κτηνοτρόφοι έχουν επενδύσει για το Πάσχα και η αγορά αλλά και οι ίδιοι οι παραγωγοί. Είναι μια κατάσταση δύσκολη».

«Ζούμε δραματικές καταστάσεις»

«Τρεις βδομάδες τώρα είναι τα σφαγεία κλειστά. Η κατάσταση είναι δραματική», λέει  ο αγροτοκτηνοτρόφος και τυροκόμος Γιώργος Τζουλιαδάκης.

«Τα ίδια είχαμε και τον Αύγουστο και δεν έχουν δώσει μια αποζημίωση για να απαλύνουν οικονομικά τους κτηνοτρόφους. Το ίδιο γίνεται και τώρα.  Υπάρχει μια  αβεβαιότητα στο επάγγελμα του κτηνοτρόφου. Το γάλα έχει πάει στα τάρταρα, αφού πωλείται από 95 λεπτά έως 1 ευρώ και δεν καλύπτεται το κόστος παραγωγής. Και η ψαλίδα μεταξύ των τιμών παραγωγού και καταναλωτής, είναι τεράστια και στο κρέας και παντού».

Αναφορικά με τις τιμές των τυριών,  «εδώ στα σούπερ μάρκετ στη γραβιέρα είναι από 15 έως 17 ευρώ  το κιλό», όπως λέει την ώρα που το γάλα δεν πληρώνεται πάνω από ένα ευρώ στον παραγωγό.

«Δεν θέλουμε ακριβά τα προϊόντα μας»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ν. Χανίων Μανούσος Σταυριανουδάκης εξηγεί: «Το γάλα έχει υψηλό κόστος παραγωγής. Εκεί είναι το πρόβλημα. Όταν λέμε «θέλω να πουλήσω ακριβά ένα προϊόν», πρέπει ο καταναλωτής μετά να το πουλήσει ακριβά. Εμείς δεν είμαστε σε αυτή τη λογική. Εμείς λέμε ότι πρέπει να πέσει το κόστος στην παραγωγή, για να μπορεί να μείνει σταθερή ή να πέσει η τιμή στον καταναλωτή. Είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό. Μετά ότι ακρίβυναν τα προϊόντα όπως το λάδι πέρυσι, εμείς δεν είπαμε ποτέ να πάει στα  9 ευρώ  το λάδι. Εμείς είπαμε ότι πρέπει να βγάλει τα έξοδα του ο παραγωγός και ένα κέρδος, για να μπορεί  να παραμείνει στο χωριό. Δεν είπαμε εμείς ότι για να γίνει αυτό, θα πρέπει ο καταναλωτής να τρώει το λάδι στα 20 ευρώ η ντενέκα όπως έγινε πέρυσι»…

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, «στα Χανιά τα μικρά τυροκομεία πληρώνουν 1,20 ευρώ το λίτρο. Τα μεγάλα τυροκομεία πληρώνουν ένα ευρώ το λίτρο. Στο νομό Ηρακλείου όπως και στο Ρέθυμνο η τιμή είναι γύρω στο ένα ευρώ».

Αναφορικά με τα τυριά, η γραβιέρα πωλείται πάνω από τα 13 με 14 ευρώ το κιλό. Το ανθότυρο από 3,5 έως 5,5 ευρώ το κιλό. Και η μυζήθρα από 8 ευρώ και πάνω.  «Οι τιμές στον καταναλωτή είναι καλές. Αλλά υπάρχει η αδυναμία του καταναλωτή να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του νοικοκυριού του».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ»

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img

Διαβάστε ακόμη

Η διαφορά αποζημίωσης αιγοπροβάτων λόγω «Daniel» και ζωονόσων ανέρχεται στα 100€ το κεφάλι

Στα 100€ το κεφάλι ανέρχεται η διαφορά αποζημίωσης των πληγέντων κτηνοτρόφων από την κακοκαιρία «Daniel» και τις επαναλαμβανόμενες ζωονόσους της πανώλης και της ευλογιάς, με τον βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη να κάνει σχετική ερώτηση στη Βουλή για...

Κέλλας: Αποζημίωση 20 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για θανατωθέντα ζώα από πανώλη κι ευλογιά (vid)

Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση και στήριξη των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από ζωονόσους ανέλυσε ο αρμόδιος Υφυπουργός Χρήστος Κέλλας, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή...

Το καραγκούνικο πρόβατο ή το πρόβατο «Κάρ-Λα» είναι το μέλλον της θεσσαλικής προβατοτροφίας;

Η ΜΚΟ «Αμάλθεια» που ασχολείται με τις αυτόχθονες φυλές ζώων και την προστασία τους, με άρθρο της στην ιστοσελίδα και την εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης», καταγράφει αναλυτικά τις απόψεις της σε σχέση με τη δημιουργία του νέου θεσσαλικού προβάτου «Καρ-Λα». Το...

Οι κτηνοτρόφοι διαδήλωσαν ξανά στη «Μενεγάτος» για να πληρωθούν το γάλα που παρέδωαν πέρσι

Σε νέα κινητοποίηση στην επιχείρηση επεξεργασίας και εμπορίας γαλακτοκομικών προϊόντων «Μενεγάτος» στα Καλάβρυτα προχώρησαν το πρωί της Δευτέρας κτηνοτρόφοι από την ευρύτερη περιοχή της ορεινής Αχαΐας, λόγω των συσσωρευμένων χρεών της ιδιοκτησίας της συγκεκριμένης εταιρείας προς τους ίδιους.Με απόφαση...

Σύσταση για λήψη μέτρων πρόληψης κατά του καταρροϊκού πυρετού αιγοπροβάτων στην Κεφαλονιά

Η Αντιπεριφέρεια Κεφαλονιάς - Ιθάκης στην προσπάθειά της να αποτρέψει την εμφάνιση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού στα αιγοπρόβατα προέβη σε συστάσεις  στους κτηνοτρόφους να πάρουν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα.Οι ιθύνοντες από την Περιφέρεια θέλουν να προλάβουν φαινόμενα και κρούσματα που...

Υπάλληλοι προσλήφθηκαν με 8μηνες συμβάσεις για την εκρίζωση της βρουκέλλωσης

Την πρόσληψη 8 ατόμων προκειμένου να συμβάλλουν στην εκρίζωση της βρουκέλλωσης στην περιοχή της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ, με τη σύμβασή τους να κρατά για 8 μήνες και να λύνεται αυτοδίκαια μετά τη λήξη της. Από του 8 νεοπροσλαμβανόμενους οι...

Τι κι αν κτηνοτρόφος ρίχνει την τιμή; Ο καταναλωτής εξακολουθεί να αγοράζει πανάκριβα

«Χρυσάφι» η φέτα για καταναλωτές, μόνιμος πονοκέφαλος η «ψαλίδα» από το κοπάδι στο ράφι.Σε μόνιμο «πονοκέφαλο» για τους καταναλωτές εξελίσσονται οι ανατιμήσεις βασικών ειδών πρώτης ανάγκης εκτροχιάζοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι...

«Καρ-Λα»: Διχάζει η νέα φυλή θεσσαλικού προβάτου

Ενστάσεις διατυπώνονται για τη διαστάυρωση του «καραγκούνικου» με τη γαλλική φυλή  Lacaune. Κίνδυνος να δημιουργηθεί μια φυλή που θα αλλάξει ακόμη και τη χρήση γης!Τη στιγμή που η Περιφέρεια Θεσσαλίας πανηγυρίζει για τη δημιουργία ενός προβάτου μέσω ελεγχόμενων διασταυρώσεων...

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για το πρόγραμμα παραγωγής και τυποποίησης τυριών «Best Chese»

Στο «πάντρεμα» της τοπικής ταυτότητας με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους παραγωγής τυροκομικών προϊόντων, στοχεύει το πρόγραμμα Παραγωγή νέων τυριών, καινοτομία στην παραγωγή και βελτίωση τυποποίησης και προώθησης «BEST CHEESE» του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το οποίο εστιάζει κυρίως στα κυκλαδίτικα νησιά...
- Διαφήμιση -spot_img