back to top

Πώς να αποτραπεί η νοθεία στο κατσικίσιο γάλα

Το Graega Cheese αποτελεί ένα σύστημα πιστοποίηση και ανίχνευσης γάλακτος που μπορεί να καταστεί μέχρι και επικίνδυνο για την υγεία.

Μια άγνωστης προέλευσης σκόνη, αναμειγνύεται με νερό και μπαίνει στο γάλα. Η ανίχνευσή της είναι από δύσκολη έως αδύνατη

Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΖΑΒΛΙΑΡΗ
[email protected]

Το κατσικίσιο τυρί στην Ελλάδα αποτελεί ίσως τον νέο πρωταγωνιστή της αγροδιατροφής στη χώρα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Έλληνες καταναλωτές το προτιμούν χρόνο με τον χρόνο. Τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας έχουν δείξει ότι αγορά κατσικίσιου τυριού αναπτύσσεται ετησίως με ρυθμό 5,3% από το 2022 και μετά.

Τα οφέλη στην υγεία όπως η υγεία των οστών, αλλά και το ότι είναι ένα τυρί κατάλληλο για όσους έχουν υπέρταση, το έχουν κάνει δημοφιλές. Παράλληλα, το κατσικίσιο κερδίζει πόντους σε σύγκριση με το αγελαδινό αφού έχει χαμηλότερα λιπαρά σε σχέση με το αγελαδινό, ενώ μπορεί να καταναλωθεί και από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

Η χώρα μας έχει σημαντικό μερίδιο στην παραγωγή γίδινου γάλακτος, αφού είναι τέταρτη στην Ευρώπη, ενώ ο γαλακτοπαραγωγός βορράς έχει και εδώ σημαντικό μερίδιο, αφού μόνο στην Κεντρική Μακεδονία αντιστοιχεί σχεδόν το 1/4 της εγχώριας παραγωγής με 23,5%.

Ωστόσο η  μεγάλη ζήτηση φέρνει και προβλήματα. Όπως είχε διαπιστωθεί στο παρελθόν στο αγελαδινό γάλα, έτσι και το ανερχόμενο κατσικίσιο μπορεί να γίνει στόχος νοθείας.

Όπως συνηθιζόταν κάποτε, επιτήδειοι νόθευαν το γάλα με νερό σε ποσοστό 10%, ωστόσο αυτή η πρακτική φαίνεται πως είναι πλέον εύκολα ανιχνεύσιμη.

«Η νοθεία στο κατσικίσιο γάλα ήταν πιο παλιά συνηθισμένη, ωστόσο γινόταν μόνο με νερό που μπορούσε να ανιχνευθεί με το κρυοσκόπιο το οποίο μετρά το σημείο πήξης του γάλακτος», εξηγεί στον Έλληνα Αγρότη ο κτηνίατρος και ερευνητής του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Γιάννης Σακαρίδης.

Πλέον η νοθεία όμως γίνεται με άλλον τρόπο. Μια άγνωστης προέλευσης σκόνη, αναμειγνύεται με νερό και μπαίνει στο γάλα. Η ανίχνευσή της είναι από δύσκολη έως αδύνατη, ενώ ουδείς γνωρίζει τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στην υγεία των καταναλωτών.

Αυτός ήταν ο λόγος για την κατάρτιση του Graega Cheese, ενός ευρωπαϊκού προγράμματος που στόχο είχε την δημιουργία ενός συστήματος πιστοποίησης του κατσικίσιου γάλακτος και την ανίχνευση νοθείας είχε με την ουσία που αναφέρθηκε παραπάνω, είτε με γάλα από κατσίκια που δεν είναι από ελληνικές φυλές.

Το έργο, ξεκίνησε στις αρχές του 2022, με κόστος 400.000 ευρώ, χρηματοδοτούμενο από τη δράση «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας» του Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2021- 2027.

Εταίροι είναι το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ και δύο τυροκομικές επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, οι «Σταμάτης Προίκας ΑΕ» και Γεώργιος Κυριακίδης «Κεράσσα».

Έλεγχοι αλά… Covid

Για να καταρτιστεί το σύστημα ελέγχου συλλέχθηκαν δεδομένα από 65 εκτροφές και 500 ζώα, καθώς και δείγματα αίματος και γάλακτος από 19 εκτροφές και 327 ζώα.

Οι φυλές που επελέγησαν είναι οι εγχώρια, μαύρη Χαλκιδικής, Σκοπέλου, Παγγαίου, Σερρών, Αριδαίας και τρεις ξένες, Δαμασκού, αγγλο-νουβιανή και Μούρθια.

Τα γενετικά δεδομένα μελετήθηκαν ώστε να βγουν συμπεράσματα στους μετέπειτα ελέγχους εάν το κατσικίσιο γάλα είναι γνήσιο ή νοθευμένο.

Στη συνέχεια με ένα τεστ PCR που έχουν ενσωματωθεί τα δεδομένα το δείγμα γάλακτος ελέγχεται και η αλλαγή χρώματος, όπως γινόταν στα τεστ COVID, δείχνει νοθεία.

Αναγκαία η πιστοποίηση

Η παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος έχει εξελιχθεί σε δυναμικό κλάδο της κτηνοτροφίας αφού ανεπίσημα στοιχεία υπολογίζουν τις ετήσιες ποσότητες σε 620.000 τόνους εκ των οποίων οι 152.000 προορίζονται για την τυροκομία.

Οι ανάγκες σε γίδινο γάλα αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, αφού υπάρχει και ο παράγοντας εξαγωγές που διευρύνει τη ζήτηση.

Μελετητές επισημαίνουν ότι το ζήτημα είναι το γάλα να παράγεται από ελληνικές φυλές, ώστε να διακοπεί η αθρόα εισαγωγή επιβητόρων από Ισπανία και Γαλλία, που ουσιαστικά αλλοιώνουν γενετικά τις ελληνικές γίδες, την ώρα που οι εισαγόμενες ζωονόσοι όπως έδειξε η ιστορία καραδοκούν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ»

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img

Διαβάστε ακόμη

Η διαφορά αποζημίωσης αιγοπροβάτων λόγω «Daniel» και ζωονόσων ανέρχεται στα 100€ το κεφάλι

Στα 100€ το κεφάλι ανέρχεται η διαφορά αποζημίωσης των πληγέντων κτηνοτρόφων από την κακοκαιρία «Daniel» και τις επαναλαμβανόμενες ζωονόσους της πανώλης και της ευλογιάς, με τον βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη να κάνει σχετική ερώτηση στη Βουλή για...

Κέλλας: Αποζημίωση 20 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για θανατωθέντα ζώα από πανώλη κι ευλογιά (vid)

Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση και στήριξη των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από ζωονόσους ανέλυσε ο αρμόδιος Υφυπουργός Χρήστος Κέλλας, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή...

Το καραγκούνικο πρόβατο ή το πρόβατο «Κάρ-Λα» είναι το μέλλον της θεσσαλικής προβατοτροφίας;

Η ΜΚΟ «Αμάλθεια» που ασχολείται με τις αυτόχθονες φυλές ζώων και την προστασία τους, με άρθρο της στην ιστοσελίδα και την εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης», καταγράφει αναλυτικά τις απόψεις της σε σχέση με τη δημιουργία του νέου θεσσαλικού προβάτου «Καρ-Λα». Το...

Οι κτηνοτρόφοι διαδήλωσαν ξανά στη «Μενεγάτος» για να πληρωθούν το γάλα που παρέδωαν πέρσι

Σε νέα κινητοποίηση στην επιχείρηση επεξεργασίας και εμπορίας γαλακτοκομικών προϊόντων «Μενεγάτος» στα Καλάβρυτα προχώρησαν το πρωί της Δευτέρας κτηνοτρόφοι από την ευρύτερη περιοχή της ορεινής Αχαΐας, λόγω των συσσωρευμένων χρεών της ιδιοκτησίας της συγκεκριμένης εταιρείας προς τους ίδιους.Με απόφαση...

Σύσταση για λήψη μέτρων πρόληψης κατά του καταρροϊκού πυρετού αιγοπροβάτων στην Κεφαλονιά

Η Αντιπεριφέρεια Κεφαλονιάς - Ιθάκης στην προσπάθειά της να αποτρέψει την εμφάνιση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού στα αιγοπρόβατα προέβη σε συστάσεις  στους κτηνοτρόφους να πάρουν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα.Οι ιθύνοντες από την Περιφέρεια θέλουν να προλάβουν φαινόμενα και κρούσματα που...

Υπάλληλοι προσλήφθηκαν με 8μηνες συμβάσεις για την εκρίζωση της βρουκέλλωσης

Την πρόσληψη 8 ατόμων προκειμένου να συμβάλλουν στην εκρίζωση της βρουκέλλωσης στην περιοχή της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ, με τη σύμβασή τους να κρατά για 8 μήνες και να λύνεται αυτοδίκαια μετά τη λήξη της. Από του 8 νεοπροσλαμβανόμενους οι...

Τι κι αν κτηνοτρόφος ρίχνει την τιμή; Ο καταναλωτής εξακολουθεί να αγοράζει πανάκριβα

«Χρυσάφι» η φέτα για καταναλωτές, μόνιμος πονοκέφαλος η «ψαλίδα» από το κοπάδι στο ράφι.Σε μόνιμο «πονοκέφαλο» για τους καταναλωτές εξελίσσονται οι ανατιμήσεις βασικών ειδών πρώτης ανάγκης εκτροχιάζοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι...

«Καρ-Λα»: Διχάζει η νέα φυλή θεσσαλικού προβάτου

Ενστάσεις διατυπώνονται για τη διαστάυρωση του «καραγκούνικου» με τη γαλλική φυλή  Lacaune. Κίνδυνος να δημιουργηθεί μια φυλή που θα αλλάξει ακόμη και τη χρήση γης!Τη στιγμή που η Περιφέρεια Θεσσαλίας πανηγυρίζει για τη δημιουργία ενός προβάτου μέσω ελεγχόμενων διασταυρώσεων...

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για το πρόγραμμα παραγωγής και τυποποίησης τυριών «Best Chese»

Στο «πάντρεμα» της τοπικής ταυτότητας με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους παραγωγής τυροκομικών προϊόντων, στοχεύει το πρόγραμμα Παραγωγή νέων τυριών, καινοτομία στην παραγωγή και βελτίωση τυποποίησης και προώθησης «BEST CHEESE» του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το οποίο εστιάζει κυρίως στα κυκλαδίτικα νησιά...
- Διαφήμιση -spot_img