Τις προβλέψεις της για την παραγωγή ζώων ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. έκανε γνωστές η Eurostat, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα παραμείνει πρώτη στις αίγες, ενώ η Γαλλία θα συνεχίσει να έχει τα ηνία στα βοοειδή και η Ισπανία σε χοίρους και πρόβατα.
Κατά το δεύτερο εξάμηνο (εξάμηνο) του 2025, η ακαθάριστη εγχώρια παραγωγή βοοειδών στην ΕΕ προβλέπεται να ανέλθει σε 12,1 εκατομμύρια κεφάλια. Αυτό σημαίνει αύξηση κατά 2,1 % σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2024, όταν παρήχθησαν 11,9 εκατομμύρια ζώα.
Αντιθέτως, η παραγωγή προβάτων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025 προβλέπεται να είναι κατά 7 % χαμηλότερη (με 14,5 εκατομμύρια κεφάλια) σε σύγκριση με το ίδιο εξάμηνο του 2024. Η παραγωγή αιγών αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,7 % σε 2,4 εκατομμύρια κεφάλια.
Οι προβλέψεις για την παραγωγή χοίρων πραγματοποιούνται σε τριμηνιαία βάση και υποδηλώνουν μείωση κατά 2,7 % το τελευταίο τρίμηνο του 2025 (σε 57,1 εκατομμύρια κεφάλια) σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024.
Η Γαλλία παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός βοοειδών στην ΕΕ
Η Γαλλία προβλέπεται να παραμείνει ο μεγαλύτερος παραγωγός βοείου κρέατος μεταξύ των χωρών της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025, αντιπροσωπεύοντας το 22 % της συνολικής παραγωγής βοείου κρέατος της ΕΕ. Ωστόσο, σε αντίθεση με την ευρύτερη ανάπτυξη της ΕΕ, η παραγωγή προβλέπεται να μειωθεί (-1,6 % σε 2,6 εκατομμύρια κεφάλια). Μεταξύ άλλων βασικών χωρών παραγωγής, προβλέπονται υψηλότερα επίπεδα παραγωγής: αυτό περιλαμβάνει τη Γερμανία (+ 1,0 % έως 1,9 εκατ. επικεφαλής), την Ισπανία (+ 17,4 % έως 1,2 εκατ. επικεφαλής) και την Ιρλανδία (+ 7,5 % έως 1,1 εκατ. επικεφαλής).
Η Ισπανία θα παραμείνει ως ο μεγαλύτερος παραγωγός χοίρων και προβάτων, η Ελλάδα των αιγών
Προβλέπεται ότι η Ισπανία θα παράγει 12,0 εκατομμύρια κεφάλια χοίρων το τέταρτο τρίμηνο του 2025, το οποίο θα αντιστοιχεί περίπου στο 21 % του συνόλου της ΕΕ. Αυτό θα αντιπροσώπευε πολύ μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής (κατ’ εκτίμηση -9 % σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2024) σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ.
Μεταξύ άλλων κύριων παραγωγών της ΕΕ, προβλέπονται μειώσεις στη Δανία (-3,2 % σε 7,9 εκατ. επικεφαλής) και στη Γαλλία (-1,0 % σε 5,7 εκατομμύρια κεφάλια), αλλά σχετικά μικρές αυξήσεις στη Γερμανία (+ 0,6 % σε 8,9 εκατομμύρια κεφάλια) και στις Κάτω Χώρες (+ 0,1 % σε 5,6 εκατομμύρια κεφάλια).
Η προβλεπόμενη μείωση της παραγωγής προβάτων στην Ισπανία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025 (-14,6 % σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2024) θα αντιπροσωπεύει το διπλάσιο ποσοστό μείωσης για το σύνολο της ΕΕ. Ωστόσο, η Ισπανία θα παραμείνει ο κύριος παραγωγός της ΕΕ και θα αντιπροσωπεύει μόλις το ένα τέταρτο της παραγωγής της ΕΕ.
Προβλέπεται ότι η Ελλάδα, ο μεγαλύτερος παραγωγός αιγείου κρέατος στην ΕΕ, θα παράγει 1,0 εκατομμύρια κεφάλια το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Η Ισπανία αναμένεται να παράγει 0,6 εκατομμύρια κεφαλές (αύξηση περίπου 12 % σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2024).
ΠΗΓΗ: eurostat