Ο Φραγκίσκος Λαρεντζάκης αποφάσισε να συνεχίσει να γράφει την ιστορία της οικογενειακής του επιχείρησης και εδώ και 20 χρόνια παράγει μέλι στην Κύθνο με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε θυμάρι.
Κρατά τα ηνία της οικογενειακής του επιχείρησης, διατηρώντας μία παράδοση 20 χρόνων και συνεχίζοντας να γράφει μία ιστορία γεμάτη άρωμα και γλύκα.
«Κάνε αυτό που αγαπάς και δεν θα χρειαστεί να ξαναδουλέψεις ποτέ». Αυτό ακριβώς κάνει ο μελισσοκόμος Φραγκίσκος Λαρεντζάκης στην Κύθνο που μοιράστηκε μαζί με την εκπομπή του ΣΚΑΙ «Όπου υπάρχει Ελλάδα» τη μαγεία των μελισσών και της ζωής του.
O ίδιος παράγει με αγάπη και μεράκι θυμαρίσιο μέλι. Άλλωστε στην Κύθνο το βρίσκει κανείς σε πληθώρα, με αποτέλεσμα να δίνει το πλούσιο άρωμά του στο μέλι που παράγει ο Φραγκίσκος.
Κάθε κυψέλη αποτελείται από μία βασίλισσα, τους κηφήνες και τις εργάτριες, οι οποίες κάνουν και όλη τη δουλειά, όπως λέει ο Φραγκίσκος.
Το μέλι που παράγει, έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε θυμάρι. «Φτάνει το 85%, ενώ γενικώς ένα μέλι για να λέγεται θυμαρίσιο αρκεί να έχει μόλις 18% περιεκτικότητα. Αναλόγως βέβαια τη χρονιά και τι θα μας δώσει το θυμάρι», εξηγεί ο Φραγκίσκος.
Πώς επηρέασε την παραγωγή η κλιματική κρίση
Όπως συμβαίνει με όλα τα προϊόντα της γης και της τοπικής παραγωγής, η ξηρασία και οι υπόλοιπες συνέπειες της κλιματικής κρίσης έχουν επηρεάσει αρνητικά και την παραγωγή του μελιού.
Όσον αφορά το θυμάρι, για παράδειγμα και, όπως λέει ο Φραγκίσκος, για μία καλή χρονιά και για μία παραγωγή χρειάζεται περίπου 15-20 κιλά ανά κυψέλη. «Αυτές οι χρονιές όμως έχουν χαθεί γιατί υπάρχει μεγάλη ανομβρία και ξηρασία. Με αποτέλεσμα, το μέλι να είναι πολύ λίγο. Η φύση επηρεάζεται και κατ’ επέκτασιν και η μελισσοκομεία».
Όπως μοιράστηκε με την εκπομπή, ο Φραγκίσκος εξάγει το μέλι του ακόμη και στο εξωτερικό. Δεν λείπουν βέβαια και τα βραβεία, καθώς ο Φραγκίσκος συμμετέχει συχνά σε φεστιβάλ και εκθέσεις, όπου το μέλι του πρωταγωνιστεί.
Τα προϊόντα
Η Μελισσένια, όπως λέγεται η επιχείρησή του είναι το πρώτο μελισσοκομικό εργαστήριο στην Κύθνο έχει εξελίξει πια τη δραστηριότητά της και πέρα από το μέλι, προσφέροντας και άλλα μελισσοκομικά προϊόντα.
Εκτός από τον βασιλικό πολτό και τη γύρη, προστέθηκαν προϊόντα, όπως γλυκά του κουταλιού, παστέλια, λικέρ, μαρμελάδες καθώς και παραδοσιακά λαμπριάτικα αλλά και διακοσμητικά κεριά.
Δείτε το ρεπορτάζ σε βίντεο:
ΠΗΓΗ: cookout.skai.gr